Richard Morais (roman) Traducere din engleza si note de Ioana Vilcu Colectia Raftul Denisei, colectie coordonata de Denisa Comanescu © Humanitas Fiction 2014 Pret: 32 lei

Madame Mallory si micul bucatar indian e povestea savuroasa a lui Hassan Haji, care pleaca impreuna cu familia sa din India intr-o calatorie in jurul lumii, visand la locul ideal unde sa-si deschida un restaurant. Treptat, trecand printr-o serie de aventuri amuzante, dar si emotionante, si gratie unor intalniri providentiale, precum cea cu Madame Mallory, proprietara unui celebru relais francez, Hassan va ajunge chef de trei stele la Paris.

„Farmecul romanului sta in incredibila intalnire dintre Slumdog Millionaire si Ratatouille.“ New York Times Books Review

„Un roman minunat, ca un basm.“ National Public Radio

„Acest roman, de proportii mitice, dar povestit cu un realism plin de sensibilitate, este un tribut uimitor adus devotiunii fata de familie si hrana, in aceasta ordine.“ Booklist

„Extraordinar! De departe cel mai bun roman despre lumea bucatariei!“ Anthony Bourdain

Crescut in atmosfera imbibata de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, apartinand bunicului sau, Hassan Haji porneste, dupa moartea mamei lui, impreuna cu restul familiei, intr-o calatorie prin lume, stabilindu-se in cele din urma intr-un orasel din Alpii Francezi, Lumiere. Aici isi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. Dar, la scurt timp dupa ce Madame Mallory declanseaza un adevarat razboi gastronomic, in care isi antreneaza vecinii, Hassan isi descopera pasiunea pentru haute cuisine europeana, devenind, printr-un complex de imprejurari nu tocmai placut, discipolul celebrei chef. Treptat, trecand prin mai multe aventuri si cunoscand in sfarsit si dragostea adevarata, Hassan va deveni un chef parizian foarte apreciat. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune si talent, alerta, amuzanta si sensibila, plina de culoarea si miresmele bucatariei indiene si de rafinamentul gastronomiei frantuzesti.

Richard C. Morais este in prezent editorul revistei financiare americane Barron’s Penta. A fost senior editor la Forbes si cel mai longeviv corespondent strain al acesteia. A inceput sa lucreze pentru redactia din New York a revistei Forbes ca reporter in 1984, la varsta de 23 de ani. Intre 1986 si 2003 a lucrat la sediul londonez al revistei, devenind, in 1998, European Bureau Chief. La Londra, fiind nominalizat de sase ori, a primit trei Business Journalist of the Year Awards. American crescut in Elvetia, Morais si-a trait mare parte din viata in strainatate, intorcandu-se in SUA in 2003. Acum locuieste la New York cu sotia si fiica sa. A debutat, in 1991, cu biografia neautorizata Pierre Cardin: The Man Who Became a Label. Madame Mallory si micul bucatar indian (The Hundred-Foot Journey) este primul sau roman, aparut in 2008 si tradus in peste 30 de tari. In 2013, Morais publica romanul Buddhaland Brooklyn, povestea unui preot budist care, la 40 de ani, primeste ordinul sa-si paraseasca manastirea din muntii Japoniei si sa traverseze oceanul pentru a construi un templu in New York.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: