Vitaminele sunt compusi esentiali, deoarece acestea permit functionarea corespunzatoare a organismului nostru. Cele mai multe dintre vitaminele de care are nevoie corpul uman nu sunt produse de catre organism, asa ca trebuie sa le obtine din fructe si legume. Atunci cand se produce un deficit de vitamine poate aparea un numar de boli.
Foto: vitamina D, Shutterstock
Pe langa expunerea la soare, este necesar in multe cazuri ca vitamina D sa fie obtinuta prin dieta, mai ales pentru persoanele cu posibilitati limitate de expunere la soare, pentru persoane in varsta si persoanele cu pielea inchisa la culoare, astfel incat sa se mentina o concentratie adecvata de vitamina D in sange.
Surse naturale: in cereale.
Vitamina E este o vitamina liposolubila care intra in corp prin o multime de produse alimentare. Are functii importante in organism precum fertilitate si formarea de tesuturi si este stocata in ficat si in tesutul adipos. Vitamina E participa, in principal, in productia de celule rosii din sange in organism. De asemenea, functioneaza la un nivel semnificativ in formarea de muschi si tesuturi.
Cele mai bogate surse de vitamina E sunt: uleiul din germeni de grau, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, alune, nuci, arahide, uleiul de masline, porumb, sparanghel, avocado, fructe uscate oleaginoase - alune, nucile, germeni de cereale, cerealele integrale, orezul brun, ovaz, castane, fasolea, cartofii dulci, legume verzi, cocos, rosii, ciocolata cruda.
Vitamina K face parte din grupul de vitamine care sunt dizolvate in grasimi, adica din grupul vitaminelor liposolubile. Vitamina K se intalneste in special in functii legate de coagularea sangelui. Fara aceasta vitamina pot aparea multiple cheaguri si hemoragii interne. Aceasta caracteristica important pentru organism, a dat acestei vitamine pseudonimul de antihemoragica. De asemenea, are un rol important pentru persoanele in varsta in mentinerea rezistentei si integritatii sistemului osos.
Vitamina K este larg raspandita in: legume (spanac, varza, urzici, mazare, rosii, gulii, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, pastarnac) dar si in fructe (avocado, fragi, macese, kiwi, banana). De asemenea, uleiurile vegetale contin vitamina K, in special cel de soia.
Vitamina F actioneaza pentru mentinerea rezervei de vitamina A si faciliteaza activitatea vitaminei A in tesuturi. De asemenea, reduce continutul colesterolului in sange si joaca un important rol in viata si moartea celulelor cardiace.
Surse de vitamina F sunt: lintea, uleiul de soia, uleiul de rapita, semintele de mac, semintele de floarea soarelui, nucile, legumele frunzoase.
In ceea ce priveste alimentatia noastra de zi cu zi, solutia nu este sa ne transformam intr-un calculator de vitamine. Pentru ca, astfel, vom pierde placerea de a manca si de a savura diverse mancaruri. Solutia nu este sa ne gandim mereu ce tip de vitamine contine un aliment ci sa alternam consumul acestora, astfel incat, zilnic, sa ne hranim cu adevarat, nu doar sa mancam.
Actul de a manca poate fi chiar o placere de care ne bucuram in fiecare zi.