Vitaminele sunt compusi esentiali, deoarece acestea permit functionarea corespunzatoare a organismului nostru. Cele mai multe dintre vitaminele de care are nevoie corpul uman nu sunt produse de catre organism, asa ca trebuie sa le obtine din fructe si legume. Atunci cand se produce un deficit de vitamine poate aparea un numar de boli.
Vitamina B7 sau Biotina. Surse bogate in Biotina sunt drojdia si conopida.
Vitamina B9 sau Acidul Folic este necesar pentru producerea si mentinerea noilor celule, mai ales in perioadele de sarcina si copilarie. Acidul folic se gaseste in legumele frunzoase (spanac, salata), nap verde, fasole uscata, mazare uscata, seminte de floarea soarelui, legume, fructe, ficat, drojdie, unele cereale.
Vitamina B12 sau Ciancobalamina indeplineste roluri cheie in functionarea creierului, sistemului nervos si formarea sangelui. Este, in mod normal, implicata in metabolismul fiecarei celule a corpului, in special influentand sinteza ADN, acizilor grasi si producerea de energie.
Surse naturale vegetale de B12: spirulina si chlorella, drojdia inactiva, painea, polenul, propolisul, borsul.
Vitamina C este necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor. Una dintre functiile sale este cea de a regenera pielea, ligamentele si vasele de sange. Ajuta la vindecarea ranilor si a tesuturilor, la repararea si mentinerea oasele, a cartilajelor si a dintilor. De asemenea este antioxidanta si diminueaza impactul radicalilor liberi din organism.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Batoanele F1 Express într-o nouă formulă - o alternativă practică pentru o masă completă din punct de vedere nutrițional
- Câte calorii are mazărea și de ce este recomandat să o introducem în meniul nostru obișnuit?
- JASON DERULO senzația TikTok-ului cântă în România la Summer în The City
Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt fructele si legumele. Macesele sunt, in mod special, o sursa foarte bogata de vitamina C. Dintre fructele si legumele vedeta, avem: prune, catina, mure, fragi, coacaze, portocale, lamai, pastarnac, kiwi, guava, baobab, broccoli, varza de Bruxelles, capsuni, piersici, papaya, pepene, conopida, usturoi, grapefruit, mandarine, fructul pasiunii, spanac, varza, mango, cartofi, rosii, ananas, morcovi, banane, caise, cirese, mere, asparagus, sfecla rosie, pere, salata, castraveti, vinete, struguri, smochine.
Vitamina C este distrusa prin unele procedee de gatire cum sunt: gatirea sub presiune, prajire, frigere, gatire la rotisor. Acest fenomen are loc, pe de o parte, datorita expunerii termice timp indelungat, iar pe de alta vasele folosite in aceste cazuri pot adeseori cataliza procesul.
Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a corpului deoarece participa la procesele importante, cum ar fi absorbtia si mentinerea nivelurilor de calciu din organism. De asemenea, este esentiala pentru mentinerea sistemului nervos si structura corespunzatoare a oaselor si a dintilor. Expunerea la soare aproximativ 10 minute de minim trei sau patru ori pe saptamana, asigura nivelurile adecvate a acestei vitamine in organism. Vitamina D produsa in piele este stocata in sistemul adipos si tesutului muscular, de unde este folosita.