Setari Cookie-uri

Vitamine pentru vegetarieni si raw vegani: cum si de unde le procuram?

Vitaminele sunt compusi esentiali, deoarece acestea permit functionarea corespunzatoare a organismului nostru. Cele mai multe dintre vitaminele de care are nevoie corpul uman nu sunt produse de catre organism, asa ca trebuie sa le obtine din fructe si legume. Atunci cand se produce un deficit de vitamine poate aparea un numar de boli.

Vitaminele din complexul B sunt: Vitamina B1 sau Tiamina, Vitamina B2 sau Riboflavina, Vitamina B3 sau Niacina, Vitamina B5 sau Acidul Pantotenic, Vitamina B6 sau Piridoxina, Vitamina B7 sau Biotina, Vitamina B9 sau Acidul Folic si Vitamina B12 sau Ciancobalamina.

Vitamina B1 sau Tiamina joaca un rol important in metabolismul carbohidratilor, grasimilor, proteinelor si acizilor nucleici. Este esential pentru crestere, ajuta la mentinerea functionala a inimii, sistemului nervos si digestiv.

Se gaseste in mod natural in: mazare verde, spanac, nuci, fistic, soia, boabe intregi de cereale, paine, drojdie de bere, cereale integrale, drojdie de bere, nuci, porumb, ovaz, susan, arahide.

Vitamina B3 sau Niacina are, printre altele, functia de eliminare a substantelor chimice si toxice din organism. De asemenea, este implicata in producerea de hormoni steroizi sintetizati de glanda suprarenala, cum ar fi hormonii sexuali si hormoni legati de stres.
Se gaseste in mod natural in: grane intregi, legume verzi, broccoli, rosii, morcovi, cartofi, sparanghel, nuci, curmale, banane, propolis, avocado, ciuperci, drojdie.

Citește și:

Vitamina B5 sau Acidul Pantotenic se gaseste, in cantitati mici, in aproape orice aliment, iar cantitati mai mari in grane intregi, legume si laptisor de matca.
Stiati ca? Experiente pe cobai au aratat ca deficienta in B5 conduce la pierderea si/sau albirea parului? De aceea, la un moment dat, vitamina B5 era cunoscuta si ca “factor anti par gri”. Ca urmare, a fost introdusa intr-o serie de cosmetice, inclusiv in sampon. Insa acestea nu au aratat nici un beneficiu pentru om, desi multe firme de cosmetice folosesc acidul pantotenic ca si aditiv.

Vitamina B6 sau Piridoxina este larg distribuita in alimente.

Surse bune de Vitamina B6 se gasesc in: produse din grane integrale, legume si nuci. Dintre plante, cele mai bune surse sunt cartofii, bananele, mango si avocado. Merele si fructele in general sunt surse sarace de piridoxina.

Citește și:

Gatirea, depozitarea, congelarea si procesarea conduc la pierderea de piridoxina, in unele cazuri mai mult de 50%, in functie de forma vitaminei prezente in aliment.

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.