Setari Cookie-uri

Moda retro anul acesta: elemente care să se regăsească în garderoba ta

Anul acesta pare ca un cufăr de vechituri în care toate piesele vintage s-au adunat. Nu mă înțelege greșit! Ador parfumul retro al inspirațiilor vestimentare, trecute prin filtrul prezentului. Și pentru că sunt un mare fan al timpurilor demult apuse, am decis să vorbesc în acest material despre moda retro în 2018.

Trendul retro anul acesta este atât de ofertant! S-au adunat anul acesta mode retro din anii 70, modelele de haine retro ca în anii 80 și ceva accente din printurile anilor 60 transpuse, desigur, prin viziunea actuală în imprimeuri retro în 2018, pline de culoare și ”zumzet”.

Despre Boho, despre amestecul de imprimeuri și țesături inspirate din cea mai libertină perioadă a modei, a anilor 70. Despre vibrațiilor Disco, Dance și Pop, cu ceva Punk, Rock, Grunge și Blues, a la anii 80 și 90. Despre eleganța și feminitatea anilor 60, combinată cu iubirea pentru spațialitate și inginerie a aceleiași perioade, vom aduce aminte. Și asta pentru că moda retro anul acesta este atât de rotundă, de plină, de eclectică, de moderată, de prăfuită și totuși atât de actuală!

Citește și:

Moda retro anul acesta se inspiră din moda retro din anii 70

Cizme peste genunchi, rochii cu imprimeuri Folk, catifea, pantaloni reiați, bluze Boho, fuste midi, și câte și mai câte vin pe catwalk-urile prezentului din moda retro din anii 70! Gândește-te la cum se îmbrăcau Farrah Fawcett, Grace Jones, Bianca Jagger, Diana Ross, Cher, Debbie Harry de la Blondie, Ali McGraw, Diane Keaton sau Jane Birkin atunci.

Cât era de elegantă, de amestecată, de feminină, de prețioasă și totuși cât era de rustică de libertină, de nonconformistă moda retro din anii 70! Ei bine, din acea perioadă au rămas actuale câteva piese în trendul retro anul acesta.

Rochia parte peste parte inspirată din moda retro din anii 70

A inventat-o și popularizat-o Diane von Furstenberg la începutul anilor 70 și a rămas la modă și acum: rochia parte peste parte, model petrecut, trebuie neapărat să își facă loc în garderoba ta.

Citește și:

Deși este o piesă inspirată de moda vremurilor apuse, rochia parte peste parte în model petrecut se poartă constant, indiferent de tendințe - este must have, o clasică și nu se demodează, indiferent de detaliile cu care este creată.

Alege o rochie parte peste parte

Poartă ținutele ton în ton, de sus până jos, mai ales în pasteluri!

Gri, nude, vișiniu, negru, alb, marouri și muuulte pasteluri, mai ales roziu și mov lila, asta se purta în moda șaptezecistă și asta este puternic reprezentativă în moda retro de anul acesta.

Să ai o ținută monocromă indică un stil rafinat și delicat, indică eleganță, să fii o femeie stilată, echilibrată în alegerea pieselor. Însă o ținută ton în ton din cap până în picioare nu înseamnă doar o singură nuanță de culoare, adică monocromie. Înseamnă alegerea de tonuri din aceeași culoare, ceea ce poate reda în final o ținută ca într-un fel de degrade.

Citește și:

Idei de ținute ton în ton, de sus până jos, mai ales în pasteluri

Bluze, sweatere și tricouri cu mesaje sau logo la vedere

Tricourile, puloverele, hanoracele, sweaterele cu logo-urile brandurilor au început în anii 70, au continuat în 80 și 90 și au revenit în forță acum, în acest an.

De altfel, observăm tendința de purtare de tricouri cu logo de firmă celebră și cu mesaje amuzante încă de anul trecut. Iar trendul pare că se menține și mai în forță, în loc să se „evapore”. ;) Ne bucură, el face parte tot din categoria retro cu care e condimentat anul acesta.

Sugestii de tricouri cu mesaje sau logo la vedere

Rochia tip furou din satin este un element important din trendul retro anul acesta

Cu siguranță, una dintre cele mai sexy piese din trendul retro anul acesta, de inspirație șaptezecistă: rochia furou din satin. Inspirația de budoir, senzualitatea și simplitatea acestei piese vaporoase, ușor de îmbrăcat și dezbrăcat făcea mai simplu de pus în practică sloganul anilor celora ”make love, not war!”.

Citește și:
  • Stiluri de vis cu MODIVO
  • Trench-ul, itemul necesar oricărei primăveri
  • Accesorii must-have pentru vacanța de vară

Rochia din satin tip furou din moda retro din anii 70 era omniprezentă la petreceri și la celebrități (numai pe Diana Ross mi-o amintesc în câteva!) și a rămas piesă-cheie și acum. Iar în acest moment e tot mai prezentă în toate magazinele și în garderoba mai tuturor femeilor .

Urmărește modele de rochie tip furou din satin

Costumul cu sacou și pantaloni este must-have

Începuse Yves Saint Laurent să creeze costume deux-pieces cu sacou și pantaloni. Începuse Marlene Dietrich să îl popularizeze.

Apoi Diane Keaton a dus mai departe frenezia costumului cu sacou cu guler și rever și pantaloni la dungă, de inspirație bărbătească. A revenit și ce bine, căci nu e nimic mai sexy! Un costum cu sacou și pantaloni este un clasic și ar trebui să se afle în garderoba oricărei femei, nu doar anul acesta, nu doar dacă ești fan piese retro.

Citește și:

Vezi sugestii de costum cu sacou și pantaloni

Cizme peste genunchi

Știai că cizmele peste genunchi, luuungi, de inspirație retro provin din perioada anilor 70? Pe atunci se purtau cu fuste mini și pantaloni scurți sau rochii vaporoase, Boho. Și acum la fel! Doar că ai grijă ce tip de fuste mini alegi, să nu pară prea trashy tot look-ul.

Cizmele foarte lungi peste genunchi se poartă de câțiva ani - nu sunt piesă cheie de inspirație retro doar anul acesta! Se poartă excelent în multiple ținute de zi sau de party, în funcție de stilul adoptat.

Vezi sugestii de cizme peste genunchi

Se poartă rochia de blugi în vara asta

Ei bine, și denimul acestei veri este tot de atunci! Combinațiile de blugi din cap până în picioare sunt din anii 70. La fel și fustele de blugi, rochiile de blugi, salopetele și rochiile tip sarafan tot din țesătură din denim.

Citește și:

Sfatul meu, pentru un look ”de acolo”: asortează blugilor de orice fel sandale cu toc înalt și gros și baretă pe gleznă!

Vezi modele de rochie de blugi în vara asta

Moda de inspirație retro anul acesta înseamnă și rochii Boho

Trebuie s-o știi pe Jane Fonda în rochii cu imprimeuri florale Boho, Folksy, Gipsy! Dacă nu, caut-o!

Și atunci, și acum se poartă rochii cu pattern floral Boho, asortate cu bluze la fel de florale, într-un look de inspirație nomadă. De altfel, de ani de zile acest trend ia tot mai multă amploare și este excelent pentru purtat vara, la festivaluri și nu numai.

Moda retro cu rochii florale Boho

Stilul Safari este un element desprins din stilul șaptezecist

Kaki, nude, bej, pământuri, rochii cu buzunare, pantaloni cu buzunare, cămăși, pantaloni scurți, toate desprinde dintr-un Safari African.

Au început cu Yves Saint Laurent și muza lui din 1969, Betty Catroux și a continuat acum. Ia-ți piese în stil safari anul acesta și vei fi în tendințe!

Vezi sacou în stil Safari

Genți și coșuri împletite ca accesorii inspirate din deceniul 1970

Dacă se poate spune ceva despre Jane Birkin în perioada anilor 70 este că purta pantaloni uber-scurți și alte haine minuscule dar și faptul că nu se despărțea de geanta ei tip coș de răchită.

Acum acest model de geantă tip coș împletit a revenit. Și este numai bun de purtat nu doar pe plajă, ci și în ținute cool de zi, urbane, în oraș sau chiar la birou.

Vezi sugestiile noastre de genți și coșuri împletite

Moda retro în 2018 se inspiră din moda retro din anii 70

Vezi haine noi în stil retro

Poartă haine retro ca în anii 80 și 90 și imprimeuri stil vintage în 2018!

Continuăm iubirea pentru retro cu alte două decenii puternic reprezentate. Decadele 80 și 90 se regăsesc în moda retro anul acesta. Prin culorile tari, țipătoare, acide. Prin sacourile mari, oversize, de tip blazer, cu umerii mari, prin bluzele cu umerii la vedere, prin volanele multe, prin rochiile pe un umăr, prin blugii cu talie înaltă, mom fit, prin tricourile cu aplicații și logo la vedere, prin inspirație puternică de sportswear, cu hanorace, sweatere maxi sau treninguri colorate din fâș, prin mânecile bufante, prin salopetele de mecanic, prin blugii croiți larg. Găsești inspirație în acest sens la Y/Project, Off-White sau Philosophy.

Trendul retro în 2018 împrumută din perioada anilor 80 și 90 și costumele colorate cu sacou și pantaloni, borsetele purtate în talie, cu layere colorate de haine, eventual cu sacouri de stofă cadrilată și umeri accentuați. Oh, dar nu doar aceste haine retro ca în anii 80 și-au făcut locul în garderobele actuale! Ci și fabuloasele haine de seară, de petreceri, de Disco, baby!

Moda retro anul acesta înseamnă și rochii colorate din vinil, umeri goi sexy, rochii mini paietate, eventual și mulate, rochii cu mânecile bufante, tulle colorat și imprimeuri retro pentru 2018, atât de stridente că ți se strepezesc dinții!

Trendul retro anul acesta înseamnă blugi cu talia înaltă, croiți drept, ca în anii 80

Inspiră-te de la Dior pentru blugi a la anii 70 și de la Off-White pentru jeanșii de inspirație optzecistă. Sau din blugii pe care încă îi purtau protagonistele Friends, să vezi ce se purta în anii 90.

Pe scurt: blugi cu talie înaltă, croiți drept, strânși în talie cu curea, sau fără.

Vezi blugi cu talia înaltă, croiți drept, ca în anii 80

Poartă pantofii sport tip adidași colorați ca în anii 80 și 90

Completăm lista de haine retro ca în anii 80 cu ceva accesorii și încălțăminte! Adidașii colorați, Air Nike popularizați de Michael Jordan, adidașii tip șosetă ai lui Vanilla Ice, toate se poartă și acum.

Vezi modele actuale la Balenciaga ca sa stii ce adidași și pantofi sport de inspirație retro sunt la modă în acest moment!

Pantofi sport tip adidași colorați ca în anii 80 și 90

Sacourile colorate și costumele Disco revin în forță

Costumele Disco, colorate, cele tip trening, sau cele cu sacouri colorate, mari, largi, cu accent pe umeri sunt la modă și acum. Am văzut modele la Tibi sau Rejina Pio ori Celine.

Știu că pare exagerat, dar dacă te inspiră moda retro sau a anilor în care am copilărit majoritatea, s-ar putea să nu te mai desparți de sacourile colorate și / sau de costumele tip disco pe val în anii 80-90.

Vezi sacouri colorate și tip costume Disco ce revin în forță

Moda retro presupune și fuste creion cu imprimeuri colorate ca în anii 80

Ce mai aduce trendul retro anul acesta? Fuste conice absolut fabuloase! De altfel, ele ies în evidență prin patternurile colorate.

Urmărește cele mai frumoase imprimeuri retro în 2018 alături de fuste midi la Lacoste, Rochas, Attico, Balmain. Ah, și dacă nu sunt cu imprimeu, atunci fustele creion – mini și midi – sunt din vinilin.

Fuste creion cu imprimeuri colorate ca în anii 80

Poartă curele și centuri cu catarame colorate, mari, decorate ca în anii 80

Nu putem vorbi despre haine retro ca în anii 80 fără să vorbim despre accesoriile specifice timpului. Iar curelele sau centurile masive, colorate, cu catarame mari sau decorațiuni metalice Glam și Bling-Bling sunt exact de atunci.

Se poartă peste bluze, rochii, pulovere, pantaloni, fuste, jachete, trenciuri, sacouri, prin găici sau nu. Le vezi la Sonia Rykiel, Veronique Leroy, Nina Ricci, Gucci.

Vezi curea cu cataramă colorată, mare, decorată ca în anii 80

Haine retro ca în anii 80: alege haine cu umerii mari

Totul este despre umeri în anii 80 și la fel în 2018. Sacouri cu umerii mari, hanorace cu umerii mari și mâneci bufante, salopete cu umerii accentuați, trenciuri sau rochii cu linia umerilor ieșind în evidență, blazere și câte și mai câte.

Inspiră-te de la Philosophy, Saint Laurent, Balenciaga, Celine, Prada, Gucci, Isabel Marant, Attico, Chanel!

Vezi sugestiile noastre de sacouri retro cu umeri mari!

Imprimeuri retro cu materiale cadrilate și pătrățele colorate

Se poartă multe imprimeuri retro anul acesta. Se poartă fie inspirația anilor 60, florală, colorată, feminină, fie printurile ce amintesc de anii 70, 80 și 90.

La Miu Miu, Marc Jacobs sau Marni regăsești stilul ladylike reinterpretat al anilor 60.

Dar se poartă mult și carourile și texturile cadrilate ce se purtau în deceniile trecute. De inspirație britanică sau scoțiană, le găsești la Balmain, Dires Van Noten, Chanel, Sonia Rykiel, Balenciaga sau Fendi.

Alege imprimeuri retro în materiale cadrilate și pătrățele colorate

Texturi cu finisaje ”neterminate”

In, lână, denim, bumbac, piele, țesături cu tivul franjurat sau cu aspect de nefinisat, neterminat - amintesc de trecut.

Mizează pe franjuri Boho, denim nefinisat sau pe pânzele topite sau inurile răcoroase de vară cu terminații nefinisate, franjurate.

Alege texturi cu finisaje ”neterminate”

Să fie buline și detalii florale ca în anii 80!

Mici și mari, alb-negru sau colorate, și bulinele și imprimeurile florale din perioada 80-90 se caracterizează prin faptul că sunt prezente pe piese mari, dominante. Așa că sărbătorește aceste decenii cu rochii, salopete, sacouri, fuste, pantaloni sau costume cu imprimeuri retro anul acesta.

Dacă mixezi printurile florale cu broderii florale e și mai bine!

Haine cu buline și detalii florale ca în anii 80

Lasă logo-urile la vedere

Tot de la modelele de haine retro ca în anii 80 vin și tricourile sau bluzele ori tricotajele cu logo la vedere. Gucci a pus logo mare pe un sweater sport, combinat cu cămașă satinată și fustă midi, Balenciaga a pus logo pe un top mulat, asortat cu fustă cu imprimeu floral, iar Versace a optat pentru logo-ul său pe tricou roz, asortat cu blugi roz lila și accesorii ton în ton.

Mai găsești astfel de imprimeuri retro în 2018 și la Fendi sau Loewe. La aceeași categorie putem vorbi și despre bluzele cu slogan sau mesaj, asortate Punk sau Rock și Grunge.

Lasă logo-urile la vedere

Poartă haine retro ca în anii 80 și imprimeuri retro în 2018!

Vezi mai multe haine în stil retro

Multe au fost de zis amintind despre moda retro anul acesta. Multe ar mai fi de adăugat la capitolul trendul retro în 2018. Că vorbim despre moda retro din anii 70, că ne referim la modele de haine retro ca în anii 80 sau 90, acest an este o recapitulare a trecutului, prin filtrele confortului și libertății de expresie actuale.

Că alegi să porți imprimeuri retro anul acesta, că alegi piesele iconice mai simple, mai minimaliste sau mai ușor de asortat, oricum vei fi o apariție stlyish!

Sursa foto front page – Unsplash

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.