Setari Cookie-uri

Kudika Go Summer: Afla cum sa impaci dieta cu metabolismul!

Te-ai gandit vreodata ca poate nu conteaza ce mananci, ci important e cum mananci. Obiceiurile de alimentatie, motivatiile care stau in spatele momentelor in care mananci, dupa ce criteriu alegi o dieta si nu alta – toate acestea si multe altele au fost puse in discutie de Elena Ceciu in discursul ei.

- „Mancarea este dusmanul meu” – asta implica un stres automat de fiecare data cand ne asezam la masa.
- „Daca slabesc 5 kilograme voi fi fericita” – gresit. Fericirea e acum aici, nu intr-un viitor incert, inaccesibil; singurul timp al fericirii este cel prezent.

Inlatura dietele traumatizante din viata ta si renunta la mitul dietei perfecte. „Dieta perfecta e un mod de a gandi limitat, caracterizat prin fundamentalism, care aduce suferinta si e sortit esecului pentru ca presupune corpul perfect, viata perfecta unde totul e sub control”, ne-a explicat Elena Ceciu. Ea numeste asta strategie egocentrista si ne-a avertizat de principalul pericol al unei asemenea diete: ne ia forta vitala pe care am putea sa o investim in alte arii ale vietii. Si nu uita „unde exista perfectionism exista abuz de sine”, iar acesta se manifesta prin infometare, exercitii epuizante, relatii toxice.

Cauta sa mananci sanatos, mergi la sala sau in parc si fa exercitiile tale fizice preferate. Iar din aceasta reteta nu uita sa ai ganduri bune, ganduri pozitive, ganduri vesele. E bine sa fii tu, e bine sa fii in propria ta piele, nu?

In incheiere, iata cele 9 trucuri in alimentatie pe care ni le recomanda Elena; daca tii cont de ele, iti vei mentine garantat silueta:

1. Suntem atenti, constienti de prezenta noastra la masa, de ambient, de compania placuta in care ne aflam; altfel, scade eficienta metabolismului scade cu pana la 60-70%; nu mancam in fata televizorului si a calculatorului;
2. Stabilim o relatie hranitoare cu mancarea; aceasta presupune relaxare, celebrare, revigorare;
3. Folosim farfurii mici, evaluam de la inceput de cata mancare avem nevoie, nu ne punem de mai multe ori in farfurie (fiindca nu vom sti cat am mancat);
4. Nu punem portii mari, ca sa nu facem risipa;
5. Mancam cat se poate de incet; altfel, vom ajunge sa mancam in stare de stres;
6. Alegem mereu mancare de calitate; mai putini nutrienti inseamna foame, ceea ce duce, evident, la mancare mai multa;
7. Mancarea nu trebuie sa fie doar nutritiva, ci si gustoasa; degeaba mancam mancare de calitate, daca nu ne place; la fel, ne va fi foame si vom manca mai mult decat trebuie;
8. Trebuie sa avem un ritm al meselor (mic dejun, pranz, cina); asa cum este un ritm somn-veghe, tot asa trebuie sa avem un ritm al meselor;
9. Ne stabilim recompense atunci cand ne stabilim scopurile; putem manca din cand in cand ciocolata preferata, dar atunci trebuie sa fim relaxate si sa savuram bucatica cu bucatica; nu trebuie sa ne pedepsim daca am mancat ceva „interzis”; daca spunem ca anumite alimente sunt interzise, ne va fi si mai pofta de ele.



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.