Setari Cookie-uri

Dieta pentru pofticiosi

Dulciurile si silueta... antonime? Cum ar trebui sa te mentii in forma in ziua de azi, cand intalnesti ispite pe toate drumurile, te ademenesc, te imbie cu mirosul lor... Afla citind mai departe.

Toti suntem diferiti. In acest sens trebuie sa retineti ca fiecare persoana are un metabolism propriu si nu ne putem astepta sa slabim in acelasi mod in care a slabit prietena cea mai buna (desi ea afirma ca a gasit dieta minune!) Nu-ti face sperante degeaba... prietena ta nu a descoperit dieta magica, ci a reusit sa gaseasca o dieta adecvata organismului sau. Voi incerca intr-o scurta serie de articole sa va dau cateva indicii despre cum ar trebui sa realizati singure o dieta personalizata. Daca esti de felul tau o mare pofticioasa, atunci iata la ce trebuie sa te gandesti:

Cand esti la dieta, propune-ti scopuri realiste

Atunci cand incepi o dieta iti propui sa arati ca Nicole Kidman (e doar un exemplu). Aceasta vizualizare a ceea ce iti doresti poarta numele in psihlogie de imagerie dirijata. Este foarte bine sa iti creezi un astfel de portret, dar construieste-l astfel incat sa para real. Am intalnit fiecare dintre noi macar o persoana care mananca tot ce-i pofteste sufletul si nu se ingrasa un gram; frecvent acest gen de oameni sunt complexati pentru ca sunt prea slabi, desi nu au tinut in viata lor o dieta... (ce-as vrea sa am si eu problema acesta...). Daca Mama Natura nu te-a inzestrat cu un astfel de metabolism demn de invidiat, va trebui sa te obisnuiesti cu ideea ca nu vei avea niciodata 40 kg (la 1.70m), decat cu pretul sanatatii tale (vezi anorexicele). Daca esti mai rotunjoara de felul tau, cel mai probabil ca atunci cand vei slabi (daca vei urma o dieta sanatoasa), vei ajunge sa ai forme apetisante si nu aspectul clasic de scandura pe care il are majoritatea fotomodelelor. Corpul tau nu este astfel structurat pentru a arata ca o slabanoaga. Obisnuieste-te cu ideea acesta si fii realista cand te apuci de dieta! Pofticiosii sunt, prin definitie oameni sociabili, amuzanti, joviali, optimisti si extravertiti. Este un adevarat pacat sa tii o dieta care sa te secatuiasca de puteri si sa-ti dea o stare depresiva. Un lucru e clar: nu vei reusi sa rezisti ciocolatei, inghetatei sau tortului cu frisca si crema multa, cu blat pufos si bucati mari de fructe presarate in interior (sunt la dieta, numai la asa ceva ma pot gandi!). Ce este de facut?

Cand esti la dieta si nu numai... mananca moderat!

O dieta nu inseamna neaparat sa renunti la toate lucrurile bune. Poti incerca sa eviti restul. In traducere libera, acesta inseamna ca daca nu te poti abtine de la desert, renunta la restul felurilor de mancare. Iata un exemplu de dieta (nu voi stabili ore, zile ale saptamanii, etc. Dieta o veti construi singure, eu doar va dau cateva idei):

Dieta pentru poficiosi: micul dejun

Cafea sau ceai cu biscuiti (orice fel de biscuiti, cu/fara ciocolata, alune, crema, etc). Nu manca in cantitati industriale, ci doar atat cat sa iti povestesti foamea. Nu pune zahar in cafea/ceai! Oricum nu ii vei simti gustul (din pricina biscuitilor care sunt si ei dulci); in acest mod vei scapa de calorii inutile.

Dieta pentru poficiosi: gustarea

Doua ore mai tarziu vei manca iar. Motivul poate fi banala foame, sau prietena cea mai buna care rontaie chipsuri in fata ta. Delecteaza-te cu cateva patratele de ciocolata (cand spun "cateva", ma gandesc la 3-4...). Nu-ti face griji! Frecvent, branza pe care o mancam are mai multe grasimi decat ciocolata.

Dieta pentru poficiosi: pranzul

Acum iti este FOAME. Nu vrei sa mai auzi nici de ciocolata, nici biscuiti. Vrei ceva cu gust de... mancare gatita. Solutia? Bea apa! Nu te speria... dupa un pahar cu apa urmeaza si masa. De cele mai multe ori, senzatia de sete este confundata cu cea de foame. In plus, avand in vedere ca iti face placere sa mananci (fiindca faci parte din categoria pofticiosilor), astepti cu nerabdare un pretext (cum ar fi foamea) pentru a manca ceva bun. Nu o confunda cu setea! Nu trebuie sa exagerezi din punct de vedere al cantitatii nici de aceasta data. Poti manca: - o chifla din paine integrala (o chifluta pentru a fi mai exacta!) - pui/peste la gratar sau carne de vita - legume la cuptor/orez fiert Daca faci parte din categoria celor care simt ca nu au incheiat masa daca nu au mancat ceva dulce la final, poti incerca un iaurt cu fructe sau cateva stafide. Ai manacat pe saturate? Daca da, atunci odihneste-te jumatate de ora, apoi alearga in jurul blocului de 2-3 ori. Vorbesc serios! Fa-ti un obicei in a incerca sa compensezi prin exercitiu fizic atunci cand ai mancat ceva mai mult. Daca poti evita sa mananci desertul, atunci il poti pastra in calitate de snack pentru mai tarziu.

Dieta pentru poficiosi: cina

Daca iti este foame, mananca o salata cu pui si crutoane, dar fara sos sau maioneza, sau o portie de budinca de paste cu ton. Daca nu iti este foame, (cred ca scriu degeaba acesta fraza...), limiteaza-te la un iaurt sarac in calorii. Ideea de baza a acestei diete este sa nu eviti mancarea care iti place, dar sa scazi cantitatea. Mananca putin si des (dar nu prea des!), evita grasimile, dar nu renunta la alimentele care iti plac cel mai mult si a caror absenta ar face dieta sa para imposibila. Vei vedea ca vei slabi incet, dar sigur, iar avantajul cel mai important este ca nu te vei ingrasa la loc dupa ce vei opri regimul. Mult succes! Un articol de Oana Trifu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Ianuarie 2006
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.