Setari Cookie-uri

6 mituri demontate legate de nutritie

Adevarul din spatele celor mai intalnite mituri legate de nutritie!

4. Sucurile acidulate fara zahar te ajuta sa iti mentii silueta

Comunitatea cercetatorilor pe probleme legate de obezitate a stabilit ca indulcitorii folositi in sucurile dietetice (aspartam si sucraloza) cresc mai tarziu pe parcursul zilei tendinta de supraalimentatie, care devine greu de controlat. Un studiu al Universitatii din Texas a aratat ca oamenii care consuma cel putin 3 doze de bautura dietetica pe saptamana au avut cu 40% mai multe sanse de a fi obezi. Intr-un alt studiu publicat de American Journal of Public Health, rezultatele au aratat ca exista mult mai multi obezi care beau sucuri dietetice fata de cei cu greutate normala, iar dintre subiectii obezi sau supraponderali, cei care consumau sucuri dietetice consumau mai multe calorii pe zi decat cei care consumau sucuri din varianta “regular”, indulcite cu zahar.

Citește și:

Cercetatorii au indentificat existenta unor legaturi intre consumul de suc dietetic si scaderea raspunsului la indulcitorii artificiali si intre reducerea legaturii dintre gustul dulce si valoarea energetica, facand mult mai usoara disocierea gustului dulce de satietate si astfel facilitand supraalimentarea si cresterea in greutate. Cel mai simplu si mai eficient pentru sanatate este sa inlocuiti sucurile dietetice cu apa minerala cu adaos de lamaie, castravete sau diferite ierburi aromatice.

5. Alimentele fara grasimi te ajuta sa te mentii slab

Recomandarile din anii ’80 si ’90 au insistat pe adoptarea unei diete sarace in grasimi, dar care pe termen lung a avut exact efect invers, crescand la nivel mondial incidenta obezitatii si diabetului.

Din fericire, astazi stim ca grasimile sunt necesare pentru sanatate, pentru o buna functionare a inimii, creierului, pielii si a altor organe, precum si pentru a absorbtia multor vitamine. Sunt bune inclusiv in dieta, pentru ca digestia grasimilor inhiba grelina, hormonul care da senzatia de foame, stimuland concomitent eliberarea de peptide care dau senzatia de satietate. O cantitate moderata de grasimi pot, in plus, sa scada indexul glicemic al unei mese, ajutandu-te sa te simti satul pentru mai mult timp.

Studiile facute de-a lungul timpului pe grasimi saturate si grasimi trans au demonstrat ca grasimile trans sunt cu adevarat periculoase pentru sanatate iar grasimile saturate, gasite in mare parte in produsele de origine animala, au roluri foarte importante in organism: ajuta organismul sa asimileze calciul si omega-3, imbunatatesc sistemul imun, intra in compozitia membranelor celulare si a unor hormoni sau substante asemanatoare acestora fara de care organismul nu ar functiona in mod optim. Ca parte a unei diete echilibrate, grasimile saturate provenind din surse sigure (oua ecologice, ulei de cocos, carne provenind de la animale hranite cu iarba) si consumate cu moderatie, au efecte benefice asupra sanatatii. Specialistii recomanda o cantitate de 15-20 g de grasimi pe zi, in cadrul unei diete echilibrate si conformarea la tendinta mondiala actuala, de a se pune accentul pe alimentele integrale, in defavoarea nutrientilor.

Citește și:

6. Suplimentele de vitamine iti asigura tot ce ai nevoie pentru o viata sanatoasa

Nu poti avea o stare satisfacatoare de sanatate doar utilizand vitamine. Acestea nu pot neutraliza efectele unei diete bogate in sare, zahar si grasimi, nici nu pot asigura necesarul de fitochimicale si fibre care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. Cea mai sigura modalitate de a te mentine sanatos este sa ai o dieta echilibrata, sa faci miscare in mod regulat, sa dormi suficient si sa iti insusesti cateva tehnici de reducere a stresului. O tableta pe zi de multivitamine sau minerale nu este o idee rea per se, insa doar in scopul suplimentarii unei diete care este deja sanatoasa. Nu trebuie sa uiti ca mai mult nu inseamna obligatoriu mai bine, efectele unor doze prea mari de vitamine si minerale se pot traduce in probleme renale, hepatice, leziuni ale nervilor, afectiuni cutanate si chiar deces.

Vitaminele asa-zis “naturale” sau “organice” sunt promovate ca fiind mai bune decat cele “sintetice”, dar diferenta dintre ele este, mai ales, de pret. In cele mai multe cazuri nu conteaza modul in care este fabricata o vitamina, corpul nostru neputand face diferenta dintre acestea.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.