Setari Cookie-uri

Meditatia, remediu eficient impotriva nefericirii

Conform cercetatorilor de la Universitatea Harvard (SUA), mintea noastra este "plecata" minim 47% din timpul cat suntem treji, exceptie facand perioadele cand facem sex.

Conform cercetatorilor de la Universitatea Harvard (SUA), mintea noastra este "plecata" minim 47% din timpul cat suntem treji, exceptie facand perioadele cand facem sex. Altfel spus, atentia noastra este la altceva decat la activitatea pe care o intreprindem la un anumit moment, desi de cele mai multe ori nici macar nu realizam acest lucru.

Mai mult decat atat, aceiasi cercetatori, Matthew A. Killingsworth and Daniel T. Gilbert, afirma intr-un studiu publicat in prestigioasa revista Science ca aceasta lipsa de concentrare pe activitatile pe care le intreprindem reprezinta si una dintre sursele principale ale starii de nefericire pe care multi dintre noi o simtim adeseori:

"Mintea umana are obiceiul sa rataceasca si aceasta minte ratacitoare este nefericita," au spus Killingsworth and Gilbert. "Abilitatea de a ne gandi la ceva ce nu se intampla acum este un proces cognitiv care vine la pachet cu un cost emotional."

Cercetatorii de la Harvard
afirma chiar ca procentul de timp in care mintea noastra nu este concentrata pe activitatea specifica pe care o desfasuram la momentul respectiv reprezinta o modalitate exacta de predictie a nivelului de fericire al oamenilor: "… durata de timp in care mintea paraseste prezentul si rataceste este o modalitatea mai exacta de predictie a gradului de fericire decat activitatile pe care le derulam”

Acesti cercetatori se alatura unui numar din ce in ce mai mare de savanti din diferitele discipline grupate un jurul conceptului de neuro-stiinte, care ofera ca si solutie pentru aceasta lipsa cronica de atentie cu care ne confruntam un remediu ieftin, sigur si cu multiple efecte secundare pozitive: MEDITATIA.

Cum functioneaza meditatia?

Majoritatea dintre noi nu realizam ca mintea noastra gandeste in permanenta si ne indeparteaza de realitatea prezenta. Ceea ce numim practica meditatiei este, de fapt, efortul de a dezvolta in mod constient capacitatea noastra de a fi in momentul prezent atat la nivel fizic, cat si mental. Exista multa tipuri de meditatie, una dintre cele mai accesibile si mai usor de experimentat fiind asa-numita meditatie cu concentrarea pe respiratie, cunoscuta si sub numele de mindfulness meditation sau vipassana.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.