Setari Cookie-uri

Meditatia, remediu eficient impotriva nefericirii

Conform cercetatorilor de la Universitatea Harvard (SUA), mintea noastra este "plecata" minim 47% din timpul cat suntem treji, exceptie facand perioadele cand facem sex.

Meditatia cu focus pe respiratie consta in antrenarea mintii, in special a atentiei si a vointei, astfel incat sa putem pleca de la nivelul superficial al constiintei catre nivelurile cele mai profunde. Putem spune ca meditatia este pentru minte ceea ce fitness-ul este pentru corp: un mod de a ne mentine in forma, astfel incat sa ne apropiem de idealul exprimat de dictonul latinesc Mens sana in corpore sano.

Meditatia nu e religie

O idee gresita care este destul de raspandita este aceea ca meditatia presupune trecerea la o alta religie sau cale spirituala decat cea pe o persoana o are la un moment dat. Aceasta intelegere gresita isi are originea in faptul ca cele mai eficiente tehnici meditative, care si-au dovedit eficacitatea de peste 2500 ani, isi au originea in Asia, fiind de cele mai multe ori predate de maestrii spirituali budisti sau de exponenti ale marilor scoli de yoga.

A spune insa ca pentru a invata si practica meditatia trebuie sa te „convertesti” e ca si cum ai spune ca pentru a studia artele martiale extrem-orientale trebuie sa treci la alta religie. Comparatia nu este deloc intamplatoare, pentru faptul ca, la fel ca si tehnicile meditative, majoritatea artelor martiale atat de populare azi in Occident isi au originea si au fost popularizate de calugari-luptatori, faimoasa manastire Shaolin din China fiind unul dintre „leaganele” budismului Zen.

Meditatia ce foloseste ca obiect de concentrare respiratia este azi recomandata de nenumarati medici si psihologi, datorita efectelor benefice dovedite pe care le are prin reducerea stresului si prin dezvoltarea capacitatii de control a durerii (fie ea fizica sau emotionala)

Meditatia este asadar o tehnica ce poate fi incorporata in viata de zi cu zi, indiferent de profesie, etnie, rasa sau cale spirituala aleasa. Ea este un proces activ prin care ne putem aduce un plus de calm si echilibru in vietile noastre, reprezinta un timp oferit noua insine in care invatam sa traim din ce in ce mai mult in prezent.

Unde poti practica meditatia?

Unul dintre putinele locuri din Bucuresti unde poti incerca practica meditatiei intr-un cadru adecvat si sub indrumarea unor oameni care s-au format la randul lor cu maestrii autentici, este Centrul Seeds for Happiness (www.seedsforhappiness.ro). Aici au loc sedinte de meditatie in fiecare seara de miercuri intre orele 19:00 si 20:00, fiind bine-veniti atat meditatorii experimentati care doresc sa mediteze in grup, cat si cei curiosi sa afle mai multe si sa experimenteze.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.