Setari Cookie-uri

Exercițiul celor 5 simțuri sau cum să depășești un moment de anxietate în doar câteva minute

Anxietatea ne ucide energia mentală, fiind problema principală de sănătate mentală din societatea de astăzi. Potrivit specialiștilor, în 2017 peste 284 de milioane de persoane de pe tot mapamondul au avut stări de anxietate, aceasta devenind astfel cea mai răspândită tulburare de sănătate mentală la nivel global. 

Anxietatea este, în termeni generali, o stare de neliniște sau nervozitate cu privire la un rezultat nedeterminat. Uneori, această îngrijorare este destul de puternică și trece de la ceva ce putem gestiona singuri la ceva pentru care avem nevoie de un ajutor profesional. Dacă îngrijorarea include și atacuri de panică sau comportamente compulsive, ar fi cazul să luăm în considerare contactarea unui terapeut sau a unui psiholog.

Cum putem privi anxietatea?

Îmi place să mă gândesc la anxietate ca la o informație - un semn că ceva nu este în regulă în viața mea. Ar putea fi o pandemie globală, o provocare la locul de muncă, instabilitate în relații sau semnul că lucrurile nu sunt așa cum mi-aș dori eu să fie. Oricare ar fi, este important să analizezi ceea ce simți și să îți pui întrebări care să te ajute să descoperi părțile vieții tale care ar putea avea nevoie de unele ajustări.

Citește și:

Exercițiul celor 5 simțuri

Când experimentăm anxietate sporită, ne putem gândi la aceasta ca la o energie fizică care se ridică din picioarele noastre, circulă prin tot corpul până ajunge în zona capului. Uneori, această energie ne poate aduce într-un loc în care să ne simțim complet deconectați de realitate, de trupurile noastre.

Exercițiul celor 5 simțuri este foarte eficient deoarece ne ajută să ne reconectăm la corpul nostru și să reducem nivelul de anxietate la un nivel ușor de gestionat.

Exercițiul celor 5 simțuri este un exercițiu de mindfulness în care ne conectăm cele 5 simțuri la momentul prezent al vieții noastre. Acesta este un mod minunat de a ne întoarce în realitate și de a ne îndrepta atenția și energia către AICI și ACUM. Un alt bonus al acestui exercițiu este faptul că poate fi făcut oriunde și oricând și nu trebuie să ii dedici foarte mult timp.

Citește și:

Procesul este simplu. Iată cum îl pui în practică:

Pasul1: Închide ochii și începe să respiri profund, inspirând pe măsură ce numeri până la 3, apoi expiră pe măsură ce numeri până la 3.

Pasul2: Deschide ochii și identifică 5 lucruri pe care le vezi, 4 lucruri pe care le auzi, 3 lucruri pe care le poți atinge și le poți simți, 2 lucruri pe care le poți mirosi și un lucru pe care îl poți gusta.

Oferă-ți puțin timp și vei vedea cum vei reuși să te liniștești. Dacă simți că este nevoie, poți repeta exercițiul.

Anxietatea este o stare pe care cu toții o experimentăm din când în când în diverse forme. Lucrând la a identifica sursa anxietății te va ajuta să te descoperi mai bine și să îți rezolvi problemele care îți aduc stres și neliniște.

Citește și:

foto main pixabay

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.