Comunicat de presa

9 Sfaturi de Aur pentru o viata sanatoasa

Desi cele doua reprezinta afectiuni diferite, intre depresie si excesul ponderal exista o relatie de reciprocitate. Foarte multe cazuri de supraponderabilitate au ca motiv principal o depresie mai veche, netratata la timp, care s-a manifestat prin fenomenul reprezentat de mancatul pe fond emotional.

Statisticile realizate de Liga Romana de Sanatate Mintala vorbesc despre un roman din zece afectat de stari specifice depresiei. In Europa vestica si in SUA, numarul se dubleaza. Totodata, rata obezitatii creste ingrijorator, odata cu cea a depresiei.

Un studiu lansat in urma cu un an de Centrul Medical al Universitatii Leiden (Olanda), a scos la iveala faptul ca starile depresive reprezinta un factor de risc cu 58% mai important in ceea ce privește aparitia obezitatii in randul persoanelor cu o greutate normala.

De ce mananca oamenii cand sunt deprimati?

Mancatul pe fond emotional este modalitatea persoanelor deprimate de a se simti bine pentru cateva minute. Acest obicei este raspandit in special in randul nefumatorilor. Persoanele care si-au facut o traditie din a deschide frigiderul ori de cate ori se simt deprimate, strasate, extenuate, se supraalimenteaza din dorinta de a-si satisface anumite nevoi emotionale.

Multi dintre cei care apeleaza la acest truc pentru a-si pacali emotiile sunt consienti de ceea ce fac. Unii ating punctul in care ajung sa se supraalimenteze pe ascuns, resimtind apoi o senzatie de vinovatie, promitandu-si mai mereu ca e ultima data cand vor apela la aceasta metoda de relaxare psihica. Altii folosesc mancarea ca pe un premiu, recompensandu-se pentru orice reusita, oricat de mica si nesimnificativa ar fi aceasta.

Exista, asadar, o senzatie de ‘’foame pe fond emotional’’ pe care o simtim cu totii din cand in cand, insa ignorarea ei o face sa apara tot mai rar. Persoanele care isi alimenteaza aceasta nevoie a subconstientului nu se satura niciodata, practic, satietatea fiind doar o iluzie de moment. Ele intra intr-un cerc vicios ajungand, daca nu se opresc la timp, sa sufere de afectiuni precum bulimia, supraponderabilitatea sau chiar obezitatea.

Cum afecteaza depresia sexualitatea si viata de cuplu
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: