Setari Cookie-uri

Interviu Ovidiu Georgescu - Ultimul Zburator: Indrazniti sa credeti!

Ovidiu Georgescu este unul dintre pionierii filmului independent din cinematografia romana de dupa 1989, el fiind scenaristul, regizorul si producatorul primului film "cu buget 0" in anul 2003 ("3 Pazeste"). Ulterior, Ovidiu Georgescu a realizat filme de scurt-metraj premiate la diferite festivaluri ("Zbor deasupra unui cuib de curci", "99% Bucuresti") si documentare precum "Invingatorii" si "Oameni de Aur". In prezent este Lector Universitar Doctor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", unde preda Regie de Film.

4. Cat de greu este sa faci un film fara finantare? Cum ati reusit sa duceti la capat toata aceasta poveste?

Nu sunt la primul proiect fara finantare. Nimic ne e dificil daca vrei. In urma cu 13 ani filmam alt proiect independent, tot asa cu participarea benevola a actorilor si a echipei. Am colaborat cu 40 de actori - printre care Marcel Iures, Marius Bodochi, Gabriela Crisu, Serban Pavlu, Rares Parlog si multi, multi altii - iar filmul se numea 3 Pazeste. Mi-a luat 3 ani sa-l termin si a avut premiera in 2003.

Am spus intotdeauna ca 3 pazeste a fost o experienta fabuloasa dar pe care n-am s-o mai repet. Iata ca dupa 10 ani, avand in vedere ca finantarile guvernamentale se dau cum se dau, si stie toata lumea cum, am ajuns sa fac din nou un film doar cu finantare privata (adica propriile buzunare si cu ajutorul multor oameni si firme private). Cu toate acestea nu m-am repetat.

Citește și:

Daca atunci faceam un film minimalist, ancorat in realitatea imediata, intr-o lume lumpena a micilor borfasi, dupa 10 ani am spus "Nu asta este calea. Trebuie sa spunem o poveste in care sa readucem in actualitate marile mituri romanesti si care sunt pana la urma universale".

Nu pot sa spun ca acest proiect nu a avut buget, pentru ca au fost cheltuieli, dar el s-a bazat in mare parte pe munca benevola a actorilor si a multor oameni din echipa. Avand nevoie de o sursa de finantare, aceasta a fost luata din compania de productie Danirom IT Solutions si apoi din Asociatia Culturala Promissum.

Bineinteles ca pana la urma asta a insemnat buzunarele proprii, dar cu toate lipsurile materiale, ceea ce a avut din plin acest proiect, a fost o energie fabuloasa, o energie buna care a impins lucrurile inainte si care ne-a ajutat sa ducem pana la capat povestea. Eu cred ca Ultimul Zburator va avea in continuare o poveste foarte frumoasa.

Citește și:

Ovidiu Georgescu

5. Evenimentul la care a avut loc lansarea trailerului oficial a fost un eveniment unic in Romania. Galagie, energie, motociclete si multa agitatie si veselie. De ce ati ales tocmai motociclisti pentru acest film si pentru lansarea trailerului oficial?

Un film cu zburatori, in care sa avem niste personaje balaie imbracate in costume populare si care sa calareasca prin cranguri si paduri, nu ar fi interesat pe nimeni. Ar fi ras lumea in sala, evident. Asa am inlocuit caii cu caii putere. Mi s-a parut cel mai bun lucru sa alegem motociclistii si ei sa fie intruchiparea zburatorilor modern.

Acesta este si motivul pentru care am ales si la evenimentul de pe 26 septembrie sa facem lansarea trailerului oficial impreuna cu cluburile de motociclisti care ne-au ajutat dealtfel si in timpul filmarii. Ne-am gandit sa facem un pic de zgomot si sa traversam Bucurestiul ca sa povestim, sa anuntam ca urmeaza un film fantasy in care zburatorii sunt motociclisti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.