Setari Cookie-uri

5 principii Zen de aplicat in viata de zi cu zi

Zen este o parte componenta a Buddhismului, care se concentreaza mai ales pe practica meditatiei.

Principiile Zen presupun intelepciune profunda, care este utila tuturor celor care vor sa isi schimbe viata in bine si care ii ajuta sa isi dezvolte respectul si aprecierea pentru cei din jur. In acest mod, fiecare moment si interactiune devin de nepretuit. Iata cateva principii Zen pe care si tu le poti aplica in viata de zi cu zi:

principii zen
Foto: Photobank gallery, Shutterstock

Redu-ti activitatile zilnice la cele esentiale

Acest lucru poate fi extrem de solicitant, avand in vedere complexitatea vietii de astazi, insa incepe cu lucrurile mici, fiecare la momentul sau, pentru rezultate majore si rapide. Simplifica-ti finantele (constientizeaza ceea ce cheltuiesti si ceea ce castigi), inlatura pe cat posibil stimularea mentala (TV, internet, stiri in bucla, audio, carti etc), redu posesiunile materiale (acumularea de bunuri are un efect negativ asupra starii de bine si a vietii in spiritul Zen) si in acest mod vei ajunge sa faci si o curatenie mentala, pentru ca deseori nu realizam cat de mult ne afecteaza la nivel mental stimulii din exterior.

Citește și:

Reevalueaza-ti visurile

De cele mai multe ori, este normal sa ai un scop in viata si sa incerci sa il indeplinesti. Insa nu este normal sa iti dezvolti un atasament profund cu acesta, la maniera in care ajungi sa te convingi ca nu vei fi fericit decat daca il vezi transformat in realitate. Acesta este un pattern destul de pagubos, de care trebuie sa scapi, pentru ca atasamentul la ideea/visul/scopul in sine (“nu voi fi fericit decat atunci cand…”, “nu ma las pana cand nu….”) nu iti permite sa traiesti in momentul prezent multumirea, fericirea sau pacea.

Stabileste o rutina zilnica in viata ta

Daca iti ordonezi cat de cat viata si urmezi o anumita rutina, renunti la preocuparile si gandurile care te preseaza sa faci diverse lucruri, prin urmare scapi de o buna parte din clutter-ul mental si te bucuri de mai multa liniste si pace.

Citește și:

Mediteaza, intr-un mod simplu si convenabil

Include practica meditatiei in programul si activitatile tale zilnice. Mediteaza dimineata, la pranz si seara, chiar numai pentru cateva minute, pentru a crea “ancore” care sa te mentina prezent pe parcursul intregii zile. In timp ce meditezi, trebuie sa te simti confortabil si sa inlaturi o eventuala rezistenta mentala. Confrunta-ti minusurile sau problemele, nu fugi de ele.

Respecta si apreciaza viata

Respecta si apreciaza-ti propria viata si intelege efemeritatea acesteia. Tot ceea ce avem, cu siguranta, este momentul prezent. Viitorul nu ni-l garanteaza nimeni. Acest lucru face ca viata sa fie cu atat mai pretioasa si de aceea trebuie protejata: nu fa rau cu intentie nici unei fiinte vii, nu irosi resursele naturii si uita ca, in aceasta aventura care este viata, cu totii suntem interconectati. De aceea este indicat sa facem bine si sa ii inspiram pe cei din jur (fizic, financiar sau in oricare alt mod posibil).

Foto prima pagina: Belight, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.