Setari Cookie-uri

3 Tehnici Simple de Relaxare

Viata devine din ce in ce mai rapida si agitata iar pe masura ce acest lucru se intampla noi suntem din ce in ce mai stresati. Responsabilitati mari, probleme mari, frustrari mari, toate acestea sunt motive pentru un nivel de stres in crestere. Intr-o doza mica stresul poate fi util, daca esti tipul de persoana pentru care presiunea functioneaza pe post de benzina acesta te poate ajuta sa lucrezi mai repede si mai bine. Insa atunci cand functionezi zi si noapte pe baza de stres, corpul si mintea ta vor suferi consecintele.

2. Alege tehnica ce corespunde nevoilor si preferintelor tale precum si conditiei sportive in care esti. Tehnica ce ti se potriveste trebuie sa fie in concordanta cu stilul tau de viata.

Va prezentam mai jos 3 dintre cele mai cunoscute si mai simple tehnici de relaxare.

1. Exercitii de respiratie

Momentele de stres sunt asociate, dupa cum mentionam anterior cu respiratia rapida in timp ce starile calme sunt asociate cu o respiratie profunda, cel putin asa ne invata Michael Lee in cartea sa “Transforma stresul in fericire” (“Turn Stress into Bliss”). Prin urmare, pentru a indeparta stresul trebuie, in primul rand, sa controlezi respiratia.

Aceste exercitii pun accentual pe o respiratie adanca ce curata organismul si pare sa aeriseasca mintea. Exercitiile de respiratie pot fi facute in orice context si te ajuta sa iti tii stresul sub control. In general aceasta tehnica este combinata cu alte tehnici fiind parte integranta a relaxarii tip yoga sau a meditatiilor zen-budiste. Poate fi asociata cu usurinta cu relaxarea musculare, cu relaxarea cu ajutorul imaginatiei sau cu meditatia.

Secretul acestui exercitiu este sa respiri profund utilizand si abdomenul in intregul proces astfel incat sa aduci cat mai mult aer in plamani. Inspirand intr-o prima faza in partea de jos a plamanilor veti observa umflarea abdomenului. Cu cat organismul tau primeste mai mult oxigen cu atat va fi mai relaxat. Pentru ca exercitiile sa functioneze cum trebuie incearca sa te intinzi sau sa stai cu spatele drept.

Prof. Dr. Joan Borysenko, director al Programelor Clinice pentru Minte si Corp Harvard, ne invata cum sa punem in practica aceasta tehnica. Aseaza o mana pe piept si una pe abdomen. Mai intai inspira incet pe nas. Ar trebui sa simti cu mana cum abdomenul se ridica. Elibereaza aerul din plamani printre buzele putin departate contractand muschii abdominali. Vei simti cu mana cum se misca abdomenul. In tot acest timp imagineaza-ti zona stomacului ca un loc puternic. Continua sa respiri profund in timp ce mintea ta se concentreaza asupra stomacului ca zona puternica. Inhaleaza si incearca sa mentii acea zona nemiscata lasandu-ti doar cosul pieptului sa se umfle. Scoate aerul si lasa-ti cosul pieptului sa revina la pozitia normala. Repeta acest complex de miscari de 10 ori.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.