Setari Cookie-uri

drepturile femeilor

Am tot incercat sa inchei un anume subiect, considerand ca tot ce a fost de spus, s-a spus, iar cine vrea sa vada drumul il vede, cine vrea sa fie orb, ramane orb, fiecare dupa cum crede de cuviinta. Si pentru ca mereu acel subiect e scos iarasi la lumina (stim noi de cine), incercand sa le starneasca si sa le atraga in discutii interminabile si compromitatoare pe cele pe care eu le apreciez pt ideile lor, deschid acum acest subiect: DREPTURILE FEMEILOR IN ROMANIA (pt ca majoritatea traim in Romania), drepturile femeilor in lume. Poate as vrea sa arat unora de ce LIBERTATEA e frumoasa, chiar daca costa f mult. Din Conventia ONU citez:"discriminarea faþã de femei violeazã principiile egalitãþii în drepturi ºi respectului demnitãþii umane, împiedicã participarea femeilor în condiþii egale cu bãrbaþii, la viaþa politicã, socialã, economicã ºi culturalã din þara lor, creeazã obstacole creºterii bunãstãrii societãþii ºi a familiei ºi împiedicã femeile sã-ºi serveascã þara ºi omenirea în deplinãtatea posibilitãþilor lor".
amme22
Postat pe 5 Mai 2008 21:50
Art.14 pct.d):"de a beneficia de toate formele de pregâtire ºi educaþie, ºcolarã ºi neºcolarã, inclusiv în materie de alfabetizare specialã, ºi de a putea sã beneficieze de toate serviciile publice de informare ºi educare, în special pentru a creºte competenþa lor tehnicã;"
amme22
Postat pe 5 Mai 2008 21:53
Exemple de incalcari ale drepturilor femeii: violenta in familie; crime legate de dota; crime pt onoare; circumcizie/mutilare; viol; traficul de femei; preferinta pt nou nascuti de sex masculin.
amme22
Postat pe 5 Mai 2008 22:07
ce faci ?esti singura pe aici?te scot de la naftalina si cind i-mi revin din oboseala dezbat cu tine ca nu te las la greu.

Postat pe 6 Mai 2008 17:58
Amme, felul in care ai pus tu problema ar fi potrivit pentru o femeie nascuta, crescuta in afghanistan sau india poate...vrei sa arati unora de ce e libertatea frumoasa?! Amme, noi cunoastem ce inseamna sa fi romanca, in societatea romaneasca, si musulmanca, in societatea araba. Unele au ales a doua varianta si faptul ca nu regreta, si sustin sus si tare ca le e foarte bine nu cred ca are darul de a convinge pe cineva ca in Romania, femeile au parte de egalitate, libertate, etc.
Pe de alta parte, eu am ales sa fiu muslmanca in societatea romaneasca(pe care sincera sa fiu, sper sa o parasesc in curand).Nu ma simt ingradita totusi de religia mea, ci ma simt ingradita in societatea in care traiesc. Nu ma refer la mine ca persoana, ci la mine, ca reprezentanta a sexului feminin din Romania.
Discutia pe care ai inceput-o tu nu poate avea legatura in nici un fel cu religia. si desi sunt constienta ca subiectele anterioare legate de Islam te-au inspirat sa o lansezi, eu consider ca drepturile femeii este un subiect care se poate discuta fara sa ne spargem capetele din cauza convingerilor spirituale.
As vrea sa aflu parerea ta despre drepturile femeilor in Romania. Consideri ca articolele citate de tine sunt aplicate la noi?

Postat pe 6 Mai 2008 19:20
multumesc france! muslim, ai dreptate in ce spui si stiu ca iti merge mintea. Banuiesc, deasemeni, ca tu te vei descurca indiferent de alegerile facute. Da, am deschis subiectul stiind ca nu are de-a face nimic cu religia (subiect pe care eu il consider inchis). Nu vreau sa demonstrez nimanui ca libertatea e frumoasa; de ce? pt ca are o multime de parti deosebit de grele si banuiesc ca majoritatea cunosc pretul libertatii. in Romania inca nu sunt aplicate faptic in totalitate drepturile femeilor; e loc de mult mai bine. In majoritatea domeniilor de activitate femeile trebuie sa munceasca macar o data si jum mai mult decat un barbat, in politica femeia inca mai constituie o noutate sau e pusa acolo ca ceva exotic pt ca da bine la electorat.
amme22
Postat pe 6 Mai 2008 20:26
Asa e... si in viata de zi cu zi? Femeia e trata de barbatul roman absolut nedrept. Bataile, violurile conjugale sunt la ordinea zilei. dar astea sunt cazuri extreme. pur si simplu atitudinea marii majoritati a barbatilor romani este una de superioritate. misoginismul e in floare...Stii, imi spunea un prieten mexican, care a calatorit mult, ca pe cat de bine e vazuta femeia romanca in Occident, ca frumusete, inteligenta, educatie, pe atat de rau e vazut barbatul roman. La polul opus. si ma intreb cine anume e de vina...Poate chiar NOI..ma uit la bunica, la mama mea cum il trateaza pe fratele meu. el crede ca fiind baiat, nu are nici o obligatie in a ajuta la treburi, o ia pe mama la rost pentru ca nu i-a facut de mancare , ca de-aia e femeie, si asa mai departe. Si cand o aud pe bunica-mea..ca el e barbat si are voie sa faca una-alta...nu ma mai mira...

Postat pe 6 Mai 2008 20:48
:)) asa era si fratele meu cat statea la mama lui; acum sta cu mine si de voie de nevoie trebuie sa faca si curat si mancare si mai ales (partea cea mai rea) e nevoit sa se invete. Eu nu am timp sa-l dadacesc pt ca lucrez cam 12 ore pe zi; prin urmare daca vrea sa manance e obligat sa-si faca mancare; daca vrea sa stea in curatenie trebuie sa o faca si sa o mentina iar daca vrea sa-si ia examenele nu are decat sa munceasca.
amme22
Postat pe 6 Mai 2008 21:01
Pe de alta parte, egalitatea la care tanjim are 2 taisuri...de aceea e bine sa existe echilibru in toate. de exemplu: Finlanda.Nu stiu daca exista tara mai egalitara. Presedintele este o femeie. Barbatii si femeile se imbata la fel de mult, raportul agresiunilor este acelasi: femeile ii bat pe barbatii in aceeasi masura in care ei le bat pe ele), cavalerismul e un concept mort.Adica, eu una sunt categoric pentru egalitate..pe de alta parte, a plati jumi-juma o cina romantica-nu imi place deloc ideea. si totusi unele femei se considera discriminate daca nu platesc si ele. eu ma intreb, dincolo de aspectele ideolo gice...practic vorbind...cine castiga? tot barbatul..el cheltuie mai putin..nu?
Apoi, faptul ca dupa o aventura, femeia nu se mai uita in urma, asa cum face aici barbatul Problema e ca , daca ramane in sarcinata, in afara de o pensie alimentara, nu vede altceva, nici un sprijin, stiu de un caz in care el a dat-o afara din casa pe prietena lui insarcinata, etc. Mie mi se pare ca in Finlanda, femeile au pierdut cel mai important drept, in lupta lor pt drepturi egale: dreptul lor de a fi FEMEI.Pentru ca eu cred ca se poate sa ai drepturi egale , fara sa te masculinizezi, fara sa trebuiasca sa devii ''barbata'' ca sa ai acces in lumea pe care deocamdata ei o controleaza.

Postat pe 6 Mai 2008 21:08
Sa nu uitam ca si noi,generatia de sacrificiu si parintii nostri am trait multi ani in comunism,care ne-a indoctrinat si ne-a otravit sufletele.In urma cu 20-30 ani,femeile greu faceau cariera,greu gaseau un serviciu chiar si umil,atunci barbatul era stapanul casei si implicit al femeii.Emanciparea a venit greu ,inca sunt multe femei care considera ca nu se cuvine sa faca anumite lucruri.Ma marcat ceva in copilarie,eram cu o matusa si mergeam pe drum,cum se spune la tara,deodata s-a oprit si eu am intrebat-o ce face,ea a spus ca asteptam sa treaca un barbat si apoi trecem noi,am asteptat sa treaca acel barbat prin fata noastra si dupa aceea am traversat,mi-a spus ca nu se cuvine sa trecem dinaintea unui barbat,ei,va imaginati ce mentalitate aveau si inca mai au cei din mediul rural? si inca se rasfringe asupra multor familii.E u ,care sunt o feminista convinsa am ramas cu ceva bun din comunism ,macar cu sloganul "femeia este egala cu barbatul" si incerc cat pot sa raman pe pozitie.parerea mea este ca barbatul cum il educi asa il ai .va pup
wdy
Postat pe 6 Mai 2008 21:14
iti dai seama cum mi-ar sta mie de exemplu, la 1.60m si 50 kg sa bat un barbat...:))) in confruntarea cu un barbat incerc sa ma folosesc de cuvinte, fara a jigni, uneori merge si un pic de ironie, nu stiu... ma orientez; forta nu as putea sa o folosesc niciunde in lume pt ca nu o am. Oricum, imaginea cu un barbat batut de o femeie e nastusnica. Iti dai seama cum arata un barbat care merge la politie si se plange ca l-a batut nevasta? Sau un altul care sa se planga ca a fost violat de o femeie?
amme22
Postat pe 6 Mai 2008 21:21
Si situatia in Finlanda are un revers: rata divorturilor e uriasa..de fapt, multi nu vor sa se mai casatoreasca, pt ca oricum vor divorta..e aiurea..
Pe termen lung, avand in vedere unde au fost si unde au ajuns femeile, ma intreb daca nu cumva se vor inversa lucrurile. v-ar placea intr-o sut ade ani, o lume controlate de femei, sa zicem? in care BARBATUL si sa aiba grija de copii, sa faca mancare, iar FEMEIA sa munceasca, si sa decida soarta lumii? ei bine, mie una nu mi-ar placea deloc...puternic, protector, hotarat, un pic salbatic, nu asta ne place?
asa ca.. e bine sa ne gandim cu atentie la ce facem, si unde se va ajunge..

Postat pe 6 Mai 2008 21:21
Ei bine..in Finlanda SE INTAMPLA..hehe...dar bine, femeile acolo sunt ceva mai puternice ca noi..si isi lucreaza muschii la greu , din cate am inteles..Nu stiu, mie una imi place sa fac aerobic mai mult decat sa ridic haltere...=)) Ceea ce are femeia in confruntarea cu un barbat este raceala eleganta, si mandria...trebuie totusi sa pornim de la ideea ca EL e de asemenea mandru, si educat, si nu ar da in cineva mai mic..altfel...mai bine ne apucam de haltere=))

Postat pe 6 Mai 2008 21:26
Wdy, eu una nu sunt optimista..cred ca in Romania vor trece multi, multi ani pana cand mentalitatea se va schimba..tinerii de acum, din pacate nu gandesc foarte diferit de parintii lor...chiar deloc. asa c ae nevoie de cel putin inca o generatie..

Postat pe 6 Mai 2008 21:29
daca femeia este slaba ,barbatul profita din plin de acest lucru,eu sunt impotriva violentei si am avut noroc de un barbat pasnic,dar nici nu m-as lasa batuta de nimeni sunt sigura ca as riposta la fel,Se spune ca in spatele unui barbat de succes sta o femeie puternica,la noi din ce in ce mai des se observa ca atunci cand barbatul a ajuns in varful piramidei ,paraseste femeia care l-a ajutat sa ajunga aici
wdy
Postat pe 6 Mai 2008 21:38
Eu cred ca fiecare are totusi o alta definitie despre ''egalitatea dintre un barbat si o femeie'' , ''libertatea'' despre care vorbeste amme, etc. adica, ceea ce ni se pare noua libertate, altuia i se pare ca nu e destul, iar ceea ce ni se pare noua opresiune, altuia i se pare libertate, si nu i-ar placea sa traiasca altfel .Ceea ce ma deranjeaza pe mine in general este lipsa de constientizare a acestui fapt. fiecare ar vrea sa aplice la altul ceea ce considra corect si bun pentru el eu cred ca atata timp cat nu deranjeaza si nu afcteaz ape nimeni in jurul lui, fiecare are trebui sa aiba LIBERTATEA de a alege cum vrea sa traiasca. De exemplu, o femeie care alege sa fie casnica: cele independente, si carieriste ii vor sari in cap, poate o vor compatimi, si isi vor face o datorie din a o invata despre drepturile ei. eu consider ca atata timp cat este alegerea ei, eu nu am cum sa ma bag, fie ca o inteleg sau nu. In fond avem doar o viata, si fiecare personalitatea sa. Asa ca ar trebui sa facem alegerile care ne fac pe noi fericiti.
de exemplu, stiu un tip care nu accepta ca sotia lui sa lucrze. Nu sunt de-acord si evident, am incercat sa il fac sa isi schimbe parerea. totusi, am ajuns sa inteleg ca el are dreptul sa faca propriile alegeri. poate nu inteleg, dar am ajuns sa ii accept decizia.Iar daca femeia care ii va fi sotie vrea sa fie casnica, cine sunt eu sa judec, sau sa zic, nu ca asta nu e egalitate, nu e libertate? poate ca ea vede altfel lucrurile. Dupa parerea mea, a fi egala cu un barbat inseamna a avea dreptul de a alege in aceeasi masura in care are el dreptul de a alege.
Daca alegerile tale nu corespund viziunii unei feministe despre libertate, nu inseamna ca tu esti mai putin egala cu un barbat, mai putin libera, mai proasta , etc.
Simtiti-va libere sa ma contraziceti. Apropo, ati vazut, zambet de Monalisa, cu Julia Roberts? scriind aceste randuri, am realizat ca situatiile descrise de mine se potrivesc perfect cu ideea d ela baza acelui film.
Atunci, majoritatea femeilor erau casnice si personajul juliei era considerat o exceptie, iar majoritatea o priveau cu dispret. Acum e invers...nu e ironic?

Postat pe 6 Mai 2008 22:02
o femeie f apropiata povestea ca in tineretea ei sotul sau a insistat ca ea sa nu mai lucreze, sa ramana acasa si sa aiba grija de copii. Noroc ca firea ei era deosebit de energica si nu voia sa depinda material de nimeni. Peste ani sotul ei s-a indragostit de o alta si a divortat. Daca prima lui sotie il asculta si renunta la serviciu ar fi trebuit sa apeleze la el sa isi creasca copii si sa se intretina. Nu cred ca acel barbat ar fi fost de acord sa intretina fosta familie; presupunand totusi ca ar fi asa, ce sa mai vorbim de umilinta pe care ar trebui sa o induri pt a-i cere lui mancare, bani pt copii, bani pt rechizite, etc.
amme22
Postat pe 6 Mai 2008 22:17
amme: nici eu nu as putea sa stau acasa.M-as plictisi,as simti ca sunt inutila si am o viata fara rost... as''muri incet'' in plus, eu chiar nu as putea.sunt o fire aventuroasa, si plina de idei indraznete, imi place sa fac parte dintr-o echipa, sa o conduc chiar, ador sa fac ceva important, si muncesc pana cad jos pentru ca ceea ce fac sa fie intr-adevar bun. Ca sa nu mai vorbesc de satisfactia pe care o ai cand iti cumperi ceva din banii pe care i-ai castigat singur. Nu, rolul de sotie casnica nu mi se potriveste. Ceea ce ai povestit tu nu contrazice ceea ce am sustinut eu. eu am vorbit despre ''alegeri libere''. Iar exemplul pe care l-am dat, cu femeia casnica, a fost doar atat: un exemplu. Ideea mea era ca nu ar trebui sa respingem din start sau sa dispretuim alegerile celorlalti, doar pentru ca nu ni se potrivesc noua.
In fond, Amme, ce anume ai vrut u sa aprofundezi cu topicul acesta? am sentimentul ca ne-am indepartat un pic

Postat pe 6 Mai 2008 22:40
Muslim, consider ca in Romania suntem departe de egalitatea dintre sexe, dar draga mea, e mult mai bine decat intr-o tara araba. Nu, nu am fost vreodata intr-o astfel de tara si nici nu as vrea sa merg, fiindca in multe dintre ele mi s-ar cere sa port hijab, ceea ce in viziunea mea de europeana mi-ar ingradi ingrozitor drepturile si m-ar umili teribil. Dar am cunoscut barbati musulmani. In opinia lor o femeie nu trebuie sa munceasca. De ce? Ca sa fie complet dependenta de ei. Cu alte cuvinte, sa stea acasa, sa faca mancare, sa le curete lor mizeria, sa le creasca copiii. Si cand ele au 40-50 de ani si nu mai sunt atragatoare, ei isi gasesc foarte multe amante iar sotiile nu pot sa faca nimic in legatura cu asta, pentru ca nu au muncit o zi in viata lor si nu s-ar putea descurca fara ei. Apoi, daca se despart, copii raman cu barbatii(ma refer la tarile arabe, nu la Romania). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca au chef ei isi mai pot lua niste neveste. Sigur, teoretic prima nevasta are ceva de spus, dar in realitate, cand ea depinde de el pentru mancare si un acoperis deasupra capului, prima sotie nu poate face nimic...
beyonce_indragostita
Postat pe 7 Mai 2008 14:52
Oriunde in lumea asta modul in care e tratata femeia are legatura cu religia. Nu cred ca exista o religie care sa fie perfect corecta din punct de vedere al egalitatii intre sexe, asa ca in general societatile laice sunt cele mai avansate cand vine vorba de tratamentul femeilor.Muslim, ma faci sa rad.Citez:"Dupa parerea mea, a fi egala cu un barbat inseamna a avea dreptul de a alege in aceeasi masura in care are el dreptul de a alege". Pai asta inseamna sa ai exact aceleasi drepturi ca un barbat. De exemplu, daca el are dreptul de a alege sa-si ia patru sotii in acelasi timp, ar trebui ca si tu sa ai dreptul de a alege sa-ti iei patru soti, tot in acelasi timp evident.Pe un alt topic ai incercat sa ma convingi ca nu trebuie sa ai dreptul la aceleasi alegeri ca el, pentru ca lui Allah i-a dat un alt rol. Unul mai important, bineinteles.
beyonce_indragostita
Postat pe 7 Mai 2008 15:01
Si apropo de Finlanda. Nu stiu cum stau lucrurile pe acolo, dar sa presupunem ca e exact asa cum spune muslim. Avem deci ocazia de a vedea comportamanetul masculin dublat, adica prezent si la femei si la barbati. Pai vedeti ce dezastre sunt barbatii? Ne dam seama mai bine cand si femeile se comporta ca ei, cu alte cuvinte, cand nu mai are cine sa-i ridice din mizeria in care se zbat ca sa-i tina pe linia de plutire. Si daca ei sunt asa in general(nu in totalitatea lor), atunci de ce li s-a dat un rol mai important din punct de vedere al religiei? Nu prea e logic, nu?
beyonce_indragostita
Postat pe 7 Mai 2008 15:06
Amme, multumesc pentru ca ai deschis topicul asta.
beyonce_indragostita
Postat pe 7 Mai 2008 15:26
apropo de femei si barbati drepturi pe care le-au avut sau nu femeile in raport cu barbatii si motivele care au dus la aceste ierarhizari, mi s-a parut interesant un comment de pe garbo referitor la cugetarile lui Osho :
"incole de conditionarile impuse de parinti, de profesori, de prelati, de politiceni, de societate in general - aceasta este pozitia din care Osho priveste barbatii si relatia lor cu lumea din jur. Pentru ca barbatilor li s-a cerut sa fie intr-un anumit fel pentru a fi recunoscuti ca avand succes: puternici, ambitiosi, bogati, rationali, seriosi. Iar rezultatul este usor de observat: barbati frustrati, incarcati de vina, agresivi, superficiali, aflati intr-un permanent conflict inteior. El vorbeste despre diferite tipologii pe care le regasim in viata de fiecare zi: victima, sclavul, fiul, robotul, maniacul sexual, calugarul, homosexualul, cercetatorul, playboy-ul, iubitul, tatal, sotul, prietenul, politicianul, preotul, omul de afaceri, razboinicul, jucatorul, creatorul, maestrul, omul cel nou. Osho este de parere ca barbatul zilelor noastre se afla intr-o criza profunda, pe care o poate depasi doar devenind constient: “Omul este samanta marelui potential al eliberarii. Fiecare om se naste pentru a deveni un Buddha. Omul nu este un sclav, ci stapan, dar sunt foarte putini aceia care-si pot utiliza potentialul. Milioane de oameni nu isi valorifica acest potential fiinda ei considera ca au facut-o deja. Viata e doar un prilej de a evolua, de a exista, de a inflori. Viata in sine e lipsita de continut. Daca nu esti creativ, nu o vei umple cu implinire. Ai un cantec in inima, care trebuie cantat, ai un dans care trebuie dansat, dar dansul e invizibil, si cantecul - nici chiar tu nu l-ai auzit inca. Este in adancul fiintei tale. Trebuie adus la suprafata, trebuie sa fie exprimat. Asta se intelege prin “autorealizare”. Rar este omul care-si transforma viata in evolutie, intr-o lunga calatorie spre realizarea de sine, omul care devine ceea ce trebuie sa fie. In Orient numin un asemenea om “buddha”, in Occident “christ”. Cuvantul “christ” inseamna exact ceea ce inseamna si “buddha”: cel care s-a intors acasa. Ratacim cu totii in cautarea casei, dar aceasta cautare este inconstienta - orbecaim prin intuneric, fara a fi prea constienti de ceea ce vrem, de cine suntem si incotro mergem. Inaintam poticnindu-ne, totul e intamplare. Dar cand vezi ca milioane de alti oameni in jurul tau fac acelasi lucru ca si tine, atunci trebuie ca esti pe cala cea buna - nu pot sa greseasca toti. Asta e logica ta, insa contine o eroare fundamentala: nu pot sa aiba dreptate toti. Arareori cineva are dreptate, arareori realizeaza cineva adevarul. Acele milioane de oameni treiesc in minciuna si prefacatorie. Existenta lor e superficiala, traiesc numai la suprafata, in aparenta, cu totul inconstienti de existenta miezului, a centrului. Si in miez e totul, miezul e imparatia lui Dumnezeu. Primul pas spre starea de buddha, spre realizarea potentialului infinit, este sa recunosti ca pana acum viata ta a fost irosita, ca pana acum nu ai fost constient de nimic. Sa incepi sa devii constient, asta e calea de urmat. Grea, dificila. Sa traiesti la intamplare e usor; n-ai nevoie de inteligenta, de aceea e usor. Orice prost o poate face - toti prostii o fac deja. E usor sa traiesti la intamplare pentru ca nu te simti raspunzator de nimic din ceea ce se intampla. Arunci mereu responsabilitatea pe cineva: pe soarta, pe Dumnezeu, pe societate, economie, stat, biserica, mama, tata, pisica… Tot timpul arunci raspunderile pe altii. De aceea iti e usor. A fi constient inseamna a-ti asuma intreaga responsabilitate. Acesta este inceputul realizarii. Cand spun “responsabil” nu vreau sa spun “cu simtul datoriei”. Vreau sa folosesc sensul sau adevarat si esential, care este “capacitatea de a raspunde”. Asta vreau sa spun. Capacitatea de a raspunde o ai numai daca esti constient. Daca dormi tun, la ce sa raspunzi? Tu dormi: pasarile canta si tu nu le auzi, florile se desfac si tu nu simti nimic, nici parfum, nici bucurie, nimic din ce daruiesc ele existentei. Sa fii responsabil inseamna sa fii atent si constient, sa ai mintea atenta. Actioneaza cat mai atent cu putinta. Chiar si lucrurile marunte - mersul pe strada, pranzul, baia - nu trebuie facute mecanic. Fa-le deplin constient. Incet-incet micile acte incep sa lumineze, lumina se tot aduna in tine, pana cand in final se aduna explozia. Samanta a incoltit, potentialul ei s-a realizat. Nu mai esti o samanta, esti o floare aurita de lotus, o floare cu o mie de petale. Acela este un moment de mare binecuvantare: Buddha l-a numit “nirvana”. Ai ajuns! Nu mai ai ce sa implinesti, nu mai ai unde sa te duci. Poti sa te odihnesti, sa te relaxezi. Calatoria s-a sfarsit. O mare bucurie se abate asupra ta, un mare extaz se naste. Dar trebuie sa incepi cu inceputul.” Bineinteles ca o parte din carte este dedicata relatiei barbatului cu femeia. Am sa reproduc mai jos un mic fragment referitor la acest subiect doar pentru a va oferi o exemplificare: “Egoismul este egoism. Nu este nici masculin, nici feminin. Barbatul a fost inuman fata de femeie timp de secole, si aceasta atitudine a rezultat din cauza comparatiei in urma careia s-a ales cu un profund sentiment de inferioritate. Cea mai mare problema: femeia poate sa devina mama, ea este capabila sa daruiasca viata, si barbatul nu. Acesta a fost inceputul complexului de inferioritate - natura isi are bazele in femeie, nu in barbat. Mai mult, in multe domenii ea e mai puternica decat el. Femeile sunt mai rabdatoare, mai tolerante decat barbatii. Femeile sunt mai putin violente decat barbatii. Femeile nu comit crime. Barbatii ucid, pornesc cruciade, se pregatesc mereu de razboaie, inventeaza tot felul de arme mortale - bombe atomice, arme nucleare. Femeia este complet in afara acestui joc al mortii. Nu este intamplator ca barbatul a inceput sa se simta intrucatva inferior, asa ca barbatul -a apucat sa impinga, in mod artificial, femeia spre inferioritate. Nu i s-a permis educatia, nu a avut independenta economica, nu i s-a permis sa iasa din casa, a trait intr-un fel de inchisoare. Pare incredibil ce a facut barbatul cu femeia, doar pentru a scapa de inferioritate. A facut femeia sa se simta inferioara in mod artificial. [….] Asculta femeia. Ai oprimat-o atat de mult… E momentul sa fie ascultata. Lucrurile trebuie corectate. Macar in viata de cuplu fa in asa fel incat femeia sa se bucure de aceeasi libertate ca si tine. Ajut-o sa-si recapete demnitate si astfel sa infloreasca din nou. Permite-i sa-si arate talentul, geniul. Nimeni nu e mai presus sau mai prejos… Femeile sunt femei, barbatii sunt barbati, exista diferente, dar acestea nu fac pe nimeni superior sau inferior. Atractia este data tocmai de aceste diferente. Gandeste-te la o lume in care ar fi numai barbati. Ce urat! Viata este bogata pentru ca exista diferente, atitudini diverse, opinii diferite. Nimeni nu este superior sau inferior. Oamenii sunt doar diferiti. Accepta si ajuta-ti femeia sa fie libera, dupa secole de reprimare. Fii prieten cu ea. S-a facut mult rau, a fost prea ranita. Iubirea ta o va vindeca si vei contribui astfel la constiinta intregii lumi.” Osho " si acesta este link-ul:
http://www.garbo.ro/comunitate/forum/view_topic/2662.html
Josie
Postat pe 7 Mai 2008 15:39
mi s-a parut interesant (intinetionez si eu la un moment dat cartile scrise de Osho pt. ca am mai gasit pe ceva forumuri referiri la cartile lui).. atata ca nu stiu mi se pare ciudat ca un barbat sa se simta inferior femeii pt aceasta poate naste sau pt. ca este mai atractiva sexual. Dar oricum desi diferiti barbatul si femeia au aceeasi dorinta de a fi respectati, iubiti etc.
Josie
Postat pe 7 Mai 2008 15:41
Wolfy, eu cred ca ar trebui sa dezbati lucrurile pe rand pentru ca amesteci mai multe subiecte, si nu te pot urmari.
In primul rand, a vizita o tara araba nu e umilitor in nici un fel, ba chiar sunt locatii exotice pe care oamenii platesc mult sa le vada. Te sfatuiesc sa profiti de ocazie, daca o sa o ai...nu ai de ce sa fii atat de inversunata chiar nu vad nici un motiv. Apoi, fa diferenta intre MUSULMAN si ARAB. Daca unii arabi -mai multi, mai putini, e irelevant- isi iau amante, un musulman adevarat nici macar nu ar intoarce privirea dupa o alta femeie. Musulmancele va plang pe voi d emila pentru ca va parasesc barbatii la o varsta inaintata, aceasta nu e o practica obisnuitsa intr-o tara musulmana, si categoric, e o practica pe care un musulman adevarat nici nu ar concepe-o. Apoi, intr-o tara araba, daca el ar avea o amanta, ea nu numai ca nu ar accepta, dar l-ar da in judecata, si in funtie de cat de aplicata este legea islamica, el ar putea fi trimis la inchisoare(Iordania), biciuit si inchis(Arabia Saudita), sau cel putin, ar trebui sa ii plateasca ei o suma de bani pana la urmatoarea casatorie, sau pana la moarte(in toate celelalte tari, chiar si turcia).In Liban, d eexemplu, daca sotul inseala , sotia are dreptul la divort la ABSOLUT TOT , de la casa si avere, la copii si hainele de pe el
In legatura cu ceea ce te-a facut pe tine sa razi..ei bine da, dar ea are dreptul de a alege daca vrea sau nu sa isi imparta sotul . ai sa fii surprinsa sa afli ca unele femei isi incurajeaza sorul sa se insoare din nou.atata timp cat ea a avut libertatea sa aleaga, e problema ei, si nu e mai prejos decat tine. Asta am vrut eu sa spun.

Postat pe 7 Mai 2008 16:01
Nu cred ca barbatii sunt dezastre, insa da, cred ca de 2X barbat = dezastru. De accea barbatii si femeile sunt diferiti..ca sa se completeze reciproc.Nici unul si nici celalalt dintre sexe nu se pot descurca bine singuri. Avem nevoie de barbati, si ei au nevoie d enoi.
Nu e vorba ca au un rol mai important in religie. Ci doar ca in societatea noastra, drepturile pe care le-a acordat religia(in general, nu una anume) unui barbat sunt vazute acumj mai importante, si mai dezirabile..asa ca nu ne mai multumesc ale noastre, si ni se par ne-importante. Societatea acum are alte valori. barbatului i-a acordat rolul de protector, de cap al familiei, pe baza calitatilor lui naturale..forta fizica, etc.Era mai usor pt el sa vaneze, putea munci mai mult, etc.Acum femeile vor sa fie ele capul familiei, sa aduca banii, si sa puna mancarea pe masa. .Nu spun ca ar fii rau...dimpotriva.Ideea e ca nu e vorba de faptul ca religia a acordat barbatului un rol mai important, ci doar desptre faptul ca rolul lui este vazut astazi ca fiind mai important.Daca stam sa ne gandim, cine e mai important.gardianul, sau ceea ce el apara? Muncitorul, sau cel pt care el munceste?
Dar noi nu mai privim asa lucrurile..din nou, nu e neaparat ceva rau..este doar ceva ce am constatat

Postat pe 7 Mai 2008 16:12
muslim imi pare rau sa te dezamagesc dar nu ai dreptate - spui ca "Musulmancele va plang pe voi de mila pentru ca va parasesc barbatii la o varsta inaintata, aceasta nu e o practica obisnuitsa intr-o tara musulmana, si categoric, e o practica pe care un musulman adevarat nici nu ar concepe-o". Sa stii ca majoritatea barbatilor care isi inseala nevasta la varste inaintate nu isi parasesc nevasta - eventual ii paraseste nevasta daca afla da divort si are dreptul la jumatate din avere. Cei care inseala nu sunt prosti sa renunte la bunatate de menajera care le spala hainele, le face curat in casa le da de mancare pt. ca apoi sa mearga bine mersi la amanta - si stii de ce? pt. ca e muuuuuult mai comod - de ce sa divorteze si sa se duca cu amanta si sa trebuiasca sa puna si ei osul la treaba in rand cu amanta (care de cele mai multe ori e niscaiva fatuca tanara fara obligatii)nu mai bine sta cu sotia si nici nu pierde jumatate de avere?????? Si in plus daca tot e vorba de 1-2 neveste si aici femeile sunt libere sa accepte amanta - din pacate sunt si femei care accepta aceasta umilinta - dar pot si sa dea divort. Deci barbatii de la ei putere nu isi parasesc nevasta ca doar nu sunt prosti sa piarda jumatate din bunuri.
Josie
Postat pe 7 Mai 2008 16:18
Asa e, egalitatea in drepturi nu INSEAMNA masculinizarea femeii. Si totusi, pentru a avea o functie importanta, trebui sa lupti cu mai multi barbati, si sa devi la fel de dura ca si el.pentru a o pastra, trebuie sa mentii disciplina printre subordonatii tai barbati care vor face totul sa iti submineze autoritatea. Ce faci?Renunti la partea feminina pentru ca asta e ceea ce vad ei ca fiind slab.Nu e corect dar asta e situatia, din pacate. Si e ceea ce au facut finlandezele pentru a ajunge unde au ajuns. a fost imposibil altfel. Asa e, fetele sunt vazute mult mai prost daca inseala, decat baietii. Dar asta e tot din cauza noastra. si asta nu inseamna ca trebuie sa inselam noi mai des, ca sa se obijnuiasca ei , ci inseamna ca nu ar trebui sa acceptam noi acest comportament. e vorba doar de educatie aici. Sa fim seriosi, nici una din fete nu face o tragedie daca iubitul ei se uita dupa alta pe strada...Unele au pretentia ca macar sa nu o faca atunci cand sunt cu ele. Pe de alta parte , daca ele se uita dupa alt tip pe strada, nu mai e la fel...lucrurile mici par neimportante dar au si ele semnificatia lor. Ba da..arata ceva rau: ca acolo, oamenii nu sunt in stare sa mai pastreze o relatie pana la batranete.Nu e vorba dse faptul ca nu mai accepta femeile sa fie inselate, batute, etc. Ci e vorba de faptul ca oamenii nu sunt in stare sa mai construiasca ceva durabil. Asta e ingrijorator.

Postat pe 7 Mai 2008 16:25
Janice, vrei sa spui ca nu isi parasesc aici barbatii nevastele pentru unele cu 20 de ani mai tinere????

Postat pe 7 Mai 2008 16:28
Musilm am explicat in postul anterior: de cati barbati ai auzit tu sa DIVORTEZE pt a ramane cu amanta??????
Josie
Postat pe 7 Mai 2008 16:45

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Astrologie 24 De la: kudika198647 22 Iunie 2010 11:04
AJUTOR!!!!! MI S-A RUPT PROTEZA SI NU MAI POT MERGE!!!!!!! 7 De la: dragalaspui 1 Septembrie 2008 15:05
'D&G LIGHT BLUE -100 ml Sephora TEST original - 170 lei' 1 De la: reluparfumelu 25 Iunie 2010 10:43
Barbatul 6 De la: Ame_ly 23 Ianuarie 2011 15:21
ma obisnuiesc cu noul stil de viata.ma vad zilnic cu iubitul meu fac planuri,incerc sa fiu mai precauta cu asa zisii oameni buni. 3 De la: kos_hamuda_yahoo_com 14 Octombrie 2012 10:17