Setari Cookie-uri

SUNT ROMAN... DAR MA TRATEZ !

Am scris ºi pe blog un punct de vedere la tãrãºenia cu comunismul.
Despre educaþie trebuie sã atrag atenþia cã doar 10% se face în ºcoalã ºi cam tot pe-atât acasã. Restul þi-l face societatea în care trãieºti.
Caracterul þi-l formezi din ce vezi ºi auzi în jurul tãu ºi, ca pãrinte, ai mult mai puþin control decât ne place sã credem. Multe aspecte ale caracterului cuiva ies la suprafaþã când vine vorba de bani. Suntem lacomi ºi suntem în stare de lucruri înfricoºãtoare pentru bani. Avem un complex al sãrãciei ca o capcanã, din care sunt ºanse infime sã ieºi pe cãi cinstite. Probabil cã în mare mãsurã aºa ºi este, norocoºii sunt relativ puþini, comparativ cu populaþia þãrii.
Ideea e cã nouã români din zece (ca ºi cei din multe alte popoare) sunt de fapt disperaþi ºi ar profita de orice ºansã sã încerce sã "evadeze" din marasmul din jur. Aºa a fost pe meleagurile astea cam din-totdeauna, nu doar dupã 1600 (vorbesc de viaþa omului de rând). Paradoxal, cel mai prielnic moment pentru þarã, e acuma. Acum putem recupera multe, dar n-o sã fie peste noapte. Am mai zis-o o datã: trebuie ca fiecare sã ne facem cât mai bine treaba. Atunci, lichelele vor fi din ce în ce mai vizibile ºi mai izolate. Trebuie sã ºtim sã vedem ºi semnele bune, altfel devenim niºte cârcotaºi cronici, veºnic nemulþumiþi, exponenþi ai "parastasului caprei vecinului" de care pretindem cã fugim.
ionutsk
Postat pe 5 Iulie 2008 17:59
Claudio, sunt de acord cu tine ca la noi comunismul a sosit pe un teren relativ "slab" comparat cu alte tari (dpdv al mentalitatilor, al organizarii economice si sociale - si am putea discuta foarte mult pe aceasta tema), astfel incat a reusit sa se fixeze in societatea noastra mult mai repede si mai bine decat la altii (din nefericire pentru noi). La acest lucru au contribuit si interesele internationale de la acea vreme, precum si pozitia noastra geografica nefericita, aflata in proximitatea Uniunii Sovietice.

Dar una peste alta, nu mi se pare de dorit astazi sa accentuam ideea ca "nu comunismul este de vina" pentru situatia in care ne aflam. Este ca si cum ai afirma despre un pacient care a decedat de ciuma, ca nu a murit integral din cauza ciumei, pentru ca inainte de a se imbolnavi oricum avea un picior rupt! Exagerez putin, dar intelegeti voi mesajul. Acest lucru i-ar face pe multi sa creada ca regimul comunist a fost un lucru bun, sau in cel mai rau caz un sistem inofensiv (!) - ceea ce nu poate fi mai departe de adevar!! In loc sa-i informam asupra realitatilor si sa incercam sa le schimbam mentalitatea cu 180 de grade, noi le incurajam nostalgia dupa un sistem in care totul era controlat de Stat, iar individul avea putere de decizie zero. In care economia era condusa central, iar intiativa privata era inexistenta. In care competitia si motivatia de a munci mai mult si mai bine pentru propriul beneficiu (principiu care sta la baza unei economii reale), era de neconceput.
Am mai spus-o si ma scuzati ca ma repet: Cred cu tarie ca daca nu realizam cat de tare ne-a daunat comunismul, nici nu putem intelege ce anume avem de reparat in societatea actuala si vom continua sa dam din colt in colt, dezorinentati, inca cel putin 20 sau 30 de ani de acum incolo.
Nu sunt de acord nici cu promovarea ideii de dictatura (spun asta am observat o vaga admiratie pentru miscarea legionara din comentariul tau), sunt convinsa ca o noua dictatura in Romania de astazi (daca ar fi posibila, pentru ca nu cred ca reprezinta o reala posibilitate in climatul international actual) ar fi absolut distrugatoare pentru tara noastra.

Ionutsk, am citit blogul tau, si subscriu celor spuse de tine! Daca imi permiti sa te citez: "Comunismul a perturbat fundamental tot sistemul. A stricat principiul propietãþii, al concurenþei, a stabilit ca regulã politizarea economiei, justiþiei, educaþiei, informaþiilor." Asta trebuie sa intelegem noi, dragii mei, tocmai pentru a merge in directia diametral opusa! Sa lasam deocamdata deoparte, zic eu, mostenirea fanariota si bolile copilariei, si sa ne concentram mai mult a ne reface dupa maladia comunista de care de-abia ne-am vindecat, si dupa urma careia mai suntem inca in convalescenta, cu multe sechele.

Postat pe 5 Iulie 2008 19:45
bre incognita , sarumana de raspuns . stai pe aproape , pandesti ai ? combati binisor si matalutza . am mici amendamente la ce ai combatut iar mata ca o dama fina cred ca sigur mi le accepti... sarumana. nu am spus ca la noi comunismul nu este de vina . ceteste mai atent panseurile mele . am spus ca este numai partial de vina ! el a stricat ceea ce mai era de stricat ! putina de branza era partial imputita , comunismul a imputit-o total . al doilea - n-am promovat nici o idee de dictatura bre ! v-am povestit isprava mizerabila a lui iorga , cu care s-a facut de ras si la vremea aceea numai ca sa demonstrez filonul 'sanatos' al traditiei romanesti , care nu tinea neaparat de bolshevism . recunosc ca strict in unele subiecte sunt de admirat , in unele momente , codreanu si legiunea au dat dovada de mai multa integritate decat intreaga clasa politica de atunci . atentie , ma refer la codreanu , nu la horia sima si garda de fier . este o diferenta . incercati sa nu mai mestecati sabloanele care ne-au fost date la mestecat in cartea de istorie de la scoala ! cititi 'magazinele istorice' scoase dupa revolutie care au publicat tot felul de arhive tinute la secret de comunisti ! luati informatii din cat mai multe surse . dupa cum spuneam , comunismul a fost bomboana de pe coliva dar nu aici este adevarata sursa a problemei . nu ne ramane decat sa ne re-educam pe noi insine si sa ne luptam cu propriile defecte si mizerii . pas cu pas trebuie separata neghina de grau si destelenita iarasi tarina . avem de lucru nu gluma ! mesajul era unul eminamente pozitiv draga incognita ! nu vezi ca noi doi combatem de zor in aceeasi tabara ? da-i bataie ! vivat ! la mai mare !
claudio
Postat pe 5 Iulie 2008 20:06
Ema, de acord cu tine ca cererile de cresteri salariale nu sunt intotdeauna justificate. Daca nu producem, degeaba pretindem salarii mai mari! Cu suficienta presiune s-ar putea sa le obtinem. Dar fara a avea o baza reala (si anume produse si servicii competitive pe piata interna si internationala) acest lucru va rezulta doar intr-o crestere a inflatiei, noi scumpiri, si noi pretentii de cresteri salariale! Fara a fi profitabili, cresterile salariale ne imping intr-un cerc vicios fara scapare, cu rezolvari de situatie doar aparente.
Probabil ca afirmatiile de mai sus ii vor supara pe unii dintre voi, dar nu aceasta este intentia mea, si din pacate acesta este adevarul. Ce ne trebuie noua, printre atatea altele, este o opinie publica educata dpdv economic, care intelege mecanismul pietei si rolul precis pe care ar trebui sa-l aiba statul in reglementarea acestui sistem. Din pacate, chiar si multi dintre cei care ne conduc sunt simpli diletanti in domeniul economic.

Claudio, mi-a placut mult chestia cu "n-am promovat nici o idee de dictatura, bre!":)))) Daca ma iei cu "dama fina", atunci finetea ma obliga implicit sa-ti accept amendamentele, nu?:) Poate te invit si la un 5 o'clock, daca o tii tot asa cu complimentele... De acord cu tine, trebuie sa privim lucrurile nuantat, nu dupa sabloane. Si ma bucur ca aici combatem in aceeasi tabara! :) Vivat ai nostri!

Postat pe 5 Iulie 2008 20:16
coloana vertebrala a unei societati sanatoase si moderne este intreprinzatorul privat . omul de afaceri , mare comerciant sau mic comerciant , omul cu initiativa si hotarat este combustibilul care pune totul in miscare . el invarteste toate rotitele mici si mari dintr-o societate , el face cladirile , podurile , caile ferate sa apara peste noapte . osul cel mai important (al naibii os !) al acestei coloane vertebrale este insa marele intreprinzator , industriasul , bankerul , magnatul sa spunem asa . atentie , nu am spus oligarh am spus magnat . de la magnat pana la oligarh este inca o cale lunga ! magnatul are o caracteristica : vrea mai multa putere economica , mai multi bani , vrea sa investeasca mai mult ca sa produca mai mult . toate bune , bine si pentru noi , cei de rand care avem mai multe locuri de munca . oligarhul are o alta caracteristica : vrea din ce in ce mai multa putere politica , la vedere sau oculta , in stat si in administratie , pentru a-si intari exclusiv pe aceasta cale imperiul economic . pentru cei curiosi vezi rusia , statul oligarhic clasic , unde puterea politica se afla de fapt in mainile catorva dintre cei mai bogati oameni care dirijaza totul din umbra dupa liberul lor arbitru . daca nu ma insel , oligarhos este un cuvant de origine greceasca si inseamna ceva de genul puterea bogatiei , sau a banului .... poate ma insel ? pasiunea oligarhului nu este administrarea exclusiva a uriasei lui averi ci dominarea totala a statului , societatii si administratiei exclusiv conform dorintelor sale si in interesul sau . vezi faimoasa familie krupp in germania al carei amestec in politica germaniei a avut o contributie copioasa la declansarea a cel putin unui razboi mondial si a razboaielor post-napoleoniene cu franta . una din caracteristicile unei societati moderne este distribuirea onesta si corecta a prosperitatii nationale , in mod echitabil , catre toti cetatenii , functie de contributia fiecaruia . pietrele de temelie ale unei astfel de societati sunt legalitatea si moralitatea . ca orice roman impartial , sunt si eu de acord ca avem si noi nevoie de 'falitii nostri' . aici este insa o bomboana otravita . ce a avut a face cu legalitatea si moralitatea 'trecerea' din proprietatea publica in buzunarele a 3-4 indivizi fara scrupule a aproape 80% din averea natiunii . de acord , statul este un prost administrator dar de aici si pana a face din stat un apendice servil al companiilor acestor indivizi si mai rau , un instrument de jefuire legala a populatiei prin preturile practicate de monopoluri , mi se pare un pic cam mult . aceasta 'trecere' , cum amical este numita , tot un jaf la drumul mare , o spoliere copioasa au fost , chiar daca poarta camasa alba , butoni de aur , costum armani si conduce un rolls royce . motorul unei societati sunt marii oameni de afaceri cu o moralitate ireprosabila si recunoscatori societatii . ce fel au multumit oligarhii nostri societatii ? cate spitale au construit ? cate sanatorii ? cate muzee , scoli sau gradinite ? ZERO . aici este diferenta dintre un om moral si inteligent si un hot ordinar ajuns oligarh . hotul nu prea da de pomana si se teme tot timpul de ceilalti hoti . oligarhii nostri au facut prizonier statul si nu numai , au reusit sa si-l faca servitor si instrument . au capturat intreaga media , presa , si si-au facut din ea trompeta si maciuca . cum multumesc ei societatii in care s-au capatuit ? de aceea am mici reticente in ceea ce priveste rolul maret pe care-l pot juca oligarhii autohtoni , mai ales ca aduc o adiere fina de epoleti si ochi albastri . sa faci 2 miliarde de euro in mai putin de 15 ani miroase cam dubios . vreau sa-mi pastrez indoielile . mai ales cand , de exemplu , la noi in tara este una dintre cele mai scumpe benzine din europa pe banii nostri si in buzunarele lui patriciu . puterea fara moralitate si legalitate este la fel de nociva ca anarhia .
claudio
Postat pe 5 Iulie 2008 21:15
pai incognita,sunt de acord cu unele din parerile tale,zic cu unele pt ca desi comunismul a terminat de viciat ce mai era bunicel in tarisoara asta,pe de o parte trebuie sa recunosti ca din punct de vedere educational(ma refer strict la educatie in scoli) era deschis orizontul absolut oricui si era obligatoriu.acum.....comparand cu societatea de azi si nu numai la noi in tara,ci in toata europa,ne mandrim cu olimpicii nostri,iar eu ma intreb oare cate sacrificii au facut acei olimpici si parintii lor sa ajunga acolo unde sunt oare cate "cadavre" au calcat in picioare pt a ajunge unde sunt(va amintiti scandalul din lotul olimpic de gimnastica ,nu-i asa?).ionut, comunismul a facut rau dupa parerea mea proprie si personala ,la noi ,prin "izolationismul" de care se face vinovat si de nimic altceva.comprandu-l cu cel din alte tari europene a fost mult mai restrictiv din toate punctele de vedere social politic ...etc. a nu se intelege ca ridic in slavi un sistem politic de pe urma caruia inca mai suferim pt ca in clasa politica romaneasca mai exista inca "dinozauri si puii lor" din era comunismului si care se comporta ca atare.eu ma refer strict la mentalitatea de "ciobanas" a romanului,ma refer la genetica plecarii capului si la inghitirea oricarei umilinte,ca si cea referitoare la amprentarea tuturor rromilor din italia trecand peste drepturile fundamentale ale omului peste legile comunitatii europene peste multe alte chestii de genul.....am facut comparatii si am tot facut si mi s-a luat d ecomparatii si am hotarat ca ,asa cum spui tu ionut asta e momentul propice pt a "iesi din rahat" scuze de plasticitatea limbajului.astea sunt vremurile care ne pot duce pe culmi sau ne pot arunca in prapastie.
dandanaua_reloaded
Postat pe 5 Iulie 2008 21:21
merci incognita , esti teribil de gentila . orice compliment obliga , nu ? daca o tii tot asa o sa ma convingi ca si damele fine poa' sa combata corespunzator . in vremurile astea de restriste si nauceala nationala orice ajutor conteaza . eu sunt cavaler gentil si pot continua sa te complimentez dar nu stiu cum as putea raspunde unei invitatii la un faivocloc amical . poate doar la o cafenea virtuala . nu ca nu mi-ar face placere dar tehnic este aproape peste putinta . in primul rand pentru ca sunt temporar plecat din tara . si ca sa combatem mai bine in reactiune si in inamicii poporului suveran , nu ezita si mai da-ti cu parera ta experta dupa ce-mi mai citesti compunerile . orice parere conteaza . sarut mana si bonne nuit .
claudio
Postat pe 5 Iulie 2008 23:52
De la: claudio, la data 2008-07-01 22:48:45in viata au de castigat pana la urma cei care-si trateaza semenii cu sinceritate , corectitudine si respect . este un drum lung dar pana la urma da rezultate . poate nu in bani , faima si putere . doar in prieteni si dragostea si respectul lor . astea fac viata sa aibe gust si culoare . cine vrea bani , faima si putere sa treaca in echipa injuratilor si a celor la usa carora dusmanii fac coada pe trei randuri sa le infiga-n spate un cutit prietenesc , in tabara celor care s-au impritenit cu ulcerul . dupa fapta si rasplata . iti tratezi semenii cu sinceritate , corectitudine si respect pentru tine , pentru linistea si constiinta ta , nu pentru decoratii sau cufere cu parale . altfel cum ai putea sa te privesti in oglinda dimineata si sa-ti spui : merit o noua zi . noapte buna prieteni .


Bine gandit, frumos exprimat...

Postat pe 6 Iulie 2008 00:07
Paradoxul e cã în sistemele totalitare, individul e dispus sã se izoleze mai mult, sacrificând totul în scopul obþinerii unei performanþe care sã-l protejeze de sistem. De aceea comunismul a dat mari sportivi, olimpici ºi genii de toate soiurile. Pentru ei, nu se pu se pune problema financiarã, ei se raporteazã strict la performanþã ca justificare a existenþei.
Magnat, pare într-adevãr, mai bine spus, deºi implicaþiile ºi întrepãtrunderile politice sunt evidente. Eu zic cã urmãm o cale "normalã" a unei recuperãri accelerate. Nu Patriciu face preþul la benzinã, ci Petrom ºi OMW, iar statul n-ar fi încheiat niciodatã afacerea "Kazahstan". Cã nu e o oligarhie fãrã speranþã mi-o demonstreazã cazul fraþilor Micula, care îºi fac treaba, dar nu chiar ca în propria lor ogradã. Alt paradox bun e cã magnaþii se pãzesc unul pe altul sã nu capete vreo-unul prea multã putere. Oricum, nu poþi interveni în lupta lor; care "are stofã" se impune oricum. La fel e ºi-n alte pãrþi, vezi cazul Berlusconi în Italia. Oricum, sunt mulþumit cã la noi, diferendele nu se rezolvã cu pistolul sau cu bombe ca-n Bulgaria sau Rusia. BNR îºi face treaba indiferent de guvernare (Mare lucru !, ºi eu bãnuiesc cã Isãrescu e o "Eminenþã cenuºie" de primã mânã în tot ce ni se întâmplã) ºi ca privat n-a venit nimeni sã-mi spunã cã domeniul cutare e rezervat pentru cutare. Cã n-ajunge oricine la "banu' gros" e adevãrat, dar asta e peste tot, inclusiv în SUA. E departe de-a fi roz-vaginal la noi, da parcã-parcã se crapã de zori :)
ionutsk
Postat pe 6 Iulie 2008 02:19
Claudio, iti spun sincer ca nu am avut timp sa citesc tot ce s-a scris, dar totusi am frunzarit ce s-a postat si mi-am format o idee destul de clara. Sunt perfect de acord cu una dintre cele care au comentat, tine numai de noi sa schimbam societatea in care traim. Sa stai sa arunci cu noroi chiar daca pe buna dreptate mi se pare...dezgustator. E foarte usor sa darami, sa critici, dar foarte dificil sa construiesti, sa inlocuiesti ce e stricat cu o varianta mai buna. Nu vad rostul acestui post al tau, scuza-ma ca iti spun. Cum spuneam, ca vorbim noi ore in sir pe forum sau la colt de strada, mare lucru nu se schimba. Ca sa nu zic nimic. Iti inteleg si impartasesc indignarea...dar repet este nefolositor genul asta de topic. In legatura cu titlul risc sa imi iau iar injuraturi. "Sunt roman,dar ma tratez"...hmmm. Pai daca nu multumeste faptul ca esti roman iti dau eu o veste buna. Nu te tine nimeni cu forta si exista multiple posibilitati de a obtine si alte cetatenii. Astept topicuri mai interesante. Stiu ca puteti mai mult. Altfel nu ma oboseam sa scriu.

Postat pe 6 Iulie 2008 03:07
forum , adica vorbim despre diverse , la alegere , ne dam cu parerea . discutii libere . cine vrea discuta cine nu , nu .cui nu-i place o discutie , merge in alta parte , nu se supara nimeni . eu nu mananc o mancare care nu-mi place , nu ma obliga nimeni . si nici nu cer bucatarului sa n-o mai gateasca , poate altora le place . o discutie poate sa aiba loc indiferent daca unul dintre ascultatori o considera cu rost sau fara rost . multe dintre lucrurile pe care le facem zilnic pot fi utile sau inutile . cele mai multe sunt inutile . sau ni se par inutile . lumea este alcatuita si din lucruri care noua ni se par inutile dar de fapt nu sunt . vestea buna este ca nu noi stabilim in viata ce este util sau inutil , ci viata insasi . m-am nascut roman asa ca o sa mor roman chiar daca imi convine sau nu-mi convine . din fericire sunt un roman nemultumit si cu multe incertitudini , care cauta ceva si vrea sa schimbe multe . cum poate . daca lumea ar fi plina numai de oameni multumiti , mandri si cu certitudini ar fi un loc al naibii de plictisitor . din fericire , iarasi , nu-i asa . bafta si somn usor .
claudio
Postat pe 6 Iulie 2008 07:17
De ce discutam atat pe aceasta tema? Tocmai pentru ca, asa cum spune claudio, suntem romani si asa vom ramane intotdeauna. Indiferent de cate cetatenii straine am obtine. Nu putem sa ne facem bagajele si sa plecam pur si simplu unde om vedea cu ochii, din pacate nu e chiar asa de simplu. Si nu ma refer numai din punct de vedere logistic, ci mai ales sufletesc.
Multi dintre noi am ajuns pe alte meleaguri, ne-am realizat profesional si financiar, dar totusi o buna parte din sufletul nostru ramane mereu acasa. Vorbesc aici din punctul meu de vedere, poate altii au opinii diferite. Ema spunea ca regimul comunist a invatat-o sa-si iubeasca tara; ei bine, pe mine locuitul pe alte meleaguri m-a facut sa-mi iubesc tara mai mult decat credeam ca sunt in stare, si sa ma simt cu adevarat roman, si sa fiu mandra de acest lucru. Da, sunt mandra ca sunt romanca si nu vad nici o problema in asta! Ca lucrurile nu merg la noi la fel de bine cum ar trebui sau cum ar putea sa mearga, asta este altceva. Dar lucrul acesta nu ma va face niciodata sa-mi reneg originile.
Banuiesc ca multi dintre voi ati vazut filmul "The Terminal" cu Tom Hanks. Superb film si foarte sensibil. Mai tineti minte cand seful aeroportului incearca sa-l convinga pe Viktor Navorski sa declare ca ii e frica sa se intoarca la el in tara, pentru a obtine azil politic? Atat trebuia sa spuna: ca ii e frica sa se intoarca in Krakozia. La care el ii raspunde: "Mi-e frica de fantome, mi-e frica de Dracula, mi-e frica de varcolaci, mi-e frica de rechini....dar Krakozia e acasa. Cum sa-mi fie frica de acasa...?" Mie personal imi dau lacrimile de fiecare data cand ma gandesc la acea scena.
Asa se intampla si cu multi dintre noi: putem spune foarte multe lucruri; dar nu putem spune niciodata ca nu ne mai iubim tara sau ca nu mai suntem romani.

Postat pe 6 Iulie 2008 10:04
corect . bravos ! eminent ! ... vezi , nu degeaba ti-am spus ca esti dama fina si combati bine . esti ceea ce simti ca esti . esti ceea ce stii ca esti . nu pot sa nu ma mai consider membru al unei familii chiar daca un membru este hot iar altul este excroc patologic . una dintre calitatile principale ale romanilor si care-i exonereaza de multe este nemultumirea . atata timp cat sunt nemultumit si am incertitudini eu spun ca nu-i totul pierdut . nu ma plafonez in multumire caldutza . acasa este si va fi totdeauna ... acasa , chiar daca sunt foarte departe uneori . incognita , si mie mi-au dat lcrimile la scena pe care ai mentionat-o . deci suntem doi 'natarai' acum , nu unul ! de aia strig vivat ! ce mai ... sa traiasca !
claudio
Postat pe 6 Iulie 2008 10:32
Ura! zic si eu, claudio! :)))

Postat pe 6 Iulie 2008 10:35
Claudio, departe de mine gandul de a spune "bucatarului ce sa gateasca" si ai totala dreptate, vorbim ce vrem ca macar acest drept l-am capatat. Ce vroiam eu sa spun este ca "mistourile" astea, cat ne-ar fi de dragi nu ajuta si nu schimba mare lucru. In schimb, exista riscul de a molipsi si pe altii si de a simti un nonsens in a mai lupta efectiv. Daca nu ma insel si Incognita sustinea la un moment dat acest lucru. Si mai sunt de acord cu un lucru spus tot de ea parca. Nici in alte tari nu e totul roz. Ca poate exista diferente nu contesta nimeni, dar eu sunt100% sigur ca nici sistemul din alte parti nu e nici pe departe perfect. Au si altii tarele lor, coruptie si multe alte neajunsuri. Multumesc pentru intelegere.

Postat pe 6 Iulie 2008 11:32
Aoleo, Namaste. Nu te enerva ca aici se presupune ca trebuie sa ne relaxam. Tocmai ti-am citit comentariul. Eu am explicat clar de ce am intervenit. M-am simtit lezat de lasitatea de care se insinua ca dau dovada cei ce nu intervin. Eu pozele le-am vazut in urma cu ceva timp pentru ca ma uitam pe site desi nu eram logat. Ca si voi doua, sunt la curent cu unele topicuri desi nu sunt de foarte mult timp pe aici. Ce e a facut multa lume sa creada ca sunteti aceeasi persoana? Aveti cam acelasi fel de exprimare, in primul rand. Ma repet, dezlegarea acestui mister chiar nu e scopul meu cel mai important.

Postat pe 6 Iulie 2008 12:15
Imi cer scuze, am postat la alt topic. Comentariul este pentru Namaste, ar fi trebuit sa fie plasat la "Este un criminal...". O zi senina tuturor si take it easy :)

Postat pe 6 Iulie 2008 12:19
Ne-am zapacit de tot, monser! E clar, e de vina reactiunea! :))

Postat pe 6 Iulie 2008 12:26
'mistourile' , adica ironia si indignarea sunt principalele noastre arme ca oameni si ca cetateni . ele ne ajuta sa nu pierdem contactul cu realitatea si verticalitatea . ne ajuta sa scapam de certitudini si idei preconcepute . pare ca nu schimba mare lucru pe moment dar ... ajuta foarte mult . lupta pentru moralitate prin ironie si indignare din principiu nu este un nonsens . ironia si tifla aruncata de cetatenii germani soldatilor si tancurilor sovietice care pazeau zidul berlinului poate ca pareau ca nu schimba nimic ... dar zidul berlinului a cazut . in afara de dreptul de a voribi ce vrem si cand vrem ne-am castigat deasemenea si dreptul de a tacea din gura cand nu mai consideram necesar ca ar mai trebui sa spunem ceva intr-un anume subiect . eu imi exercit acest drept . mai mult de atat nu cred ca are rost sa ma mai explic . multumesc pentru replica si contrazicere . orice parere conteaza .
claudio
Postat pe 6 Iulie 2008 12:26
Era un film, "The Great Debaters" în care elevii erau învãþaþi sã dezbatã pro sau contra pe diverse subiecte. Mi se pare un exerciþiu excelent pentru minte ºi inimã, plus dezvoltarea spiritului de toleranþã. Dacã o faci ºi cu talent literar, cu atât mai bine. Combatem aici ca sã ne ascuþim gheruþele ºi mintea pentru viaþa realã.
Omul a ajuns ceea ce este prin gândire, comunicare ºi cooperare. Aºa cã: Bravos, stimabililor ! Daþi-i înainte cã ziceþi bine! Automulþumirea e la fel de nocivã. Pentru cei mai noi, bine aþi venit ! Puneþi neuronul la bãtaie ! Sigur ºtiþi ceva, sau gândiþi ceva, care ne intereseazã !
ionutsk
Postat pe 6 Iulie 2008 12:34
Mai oameni buni ( sau mai putin buni ) :)) eu nu am spus ca , comunismul e cea mai glorioasa perioada a Romaniei ...Si nu argumentez foarte mult pentru ca trecutul pentru mine e ...mai mult sau mai putin irelevant...cand sunt aduse in discutie lucruri irelevante... Exact ca si acum ..in prezent...Romanica a fost condusa de o mana de oameni ..bogati ..foarte bogati ..Pai voi chiar credeti ca politicienii tin economia si ajuta la formarea de relatii "platonice" si "pasinice" intre 2 sau mai multe state!??!?! Minciuni gogonate stimabililor!! E o reclama la tv..cum ca Petromu da 6 mld. la stat..si ca ce bine ar fi sa fie mai multe "trusturi" ca asta... Pai 6 mld.de ron nu ajung sa sa plateasca pensiile pe luna la un judet...mai mic asha...:)))) Sunt oameni de afaceri care invart pe degete "politicul" si "economicul" ...Pai astia se tin unul pe altul in palme..insa nu-si dau nici frau liber.. ca deh ..nici unul mai puternic ca altul nu se poate... :)) Avem din ce in ce mai multi copii prosti ...pentru ca bogatasii astia nu vor oameni prea destepti ...le convin astia asha...mediocrii..care sa stiu sa-si fac treaba..dar pe bani putini ..si fara sa puna prea multe intrebari ..:)) Vorbea cineva ca suntem negativisti...ca nu peste tot e viata roz..Asha si??? Probabil ca negativisti suntem cei care ne dam seama de toata marsavenia... care stim ca haosul este al doilea nume al nostru .. Ma mai uit cu stupoare la tv..si-l aud pe domn' Vozganian cum ne "explica"..ca marirea pensiilor a fost un pas gresit..ca marirea..daca o putem numi asha..a salariului minim ...nu ajuta economia romaniei ...ba mai mult duce la inflatie crescuta...Hai mai oameni buni ..sa fim seriosi ... Romania produce..si inca cum ..dar nu pentru romania..Mai tot ce producem este exportat...De ce nu va intrebati?!?! Acum dau din una in alta...mai zicea careva ..nu stiu cine...ca unu din 5 romani dadeau raport la securitate..Hai mai oameni buni ...Multi din cunoscutii mei au trait comunismul ..si au muncit cinstit..unii simpli muncitori ..alti mai mult sau mai putin "conducatori" ...:)) Am avut discutii interminabile cu ei ..si nici unu nu a fost saltat de securitate..n-a avut probleme cu asha zisa securitate..etc etc...Oricum asta e un subiect incheiat..Ce ma intriga pe mine...e ca...da..am scapat de comunism ..sa zicem..si-am dat in democratie...Care democratie onorabililor!?!?!? Da avem libertatea cuvantului ..si toate libertatile din lume :)) si ..putem sa ne injuram pe forumuri ..pe strada..putem sa ne si batem ..ca nu sare nimeni ..putem sa furam ,..ca deh ..suntem amici cu vreun politai sau magnat ... putem sa violam ..ca deh .. daca e democratie..si sunt provocati barbatii de costumele "vulgare" si provocatoare ale pustoiacelor de 13 ani ... putem sa calatorim ..cu avionu ..ooooooo...dah ..cu avionu ... ce trai nenica... Cu tot negativismul meu ...Romania are potential la fel de mare ca orice alta tara...insa... suntem prosti ..la modul cel mai inalt cu putinta...Macar sa deschidem ochii sa vedem ce e in jurul nostru ..macar atat.. Mai revin ... ma duc la o onomastica..si nu vreau sa tabar pe sarmanii oameni care vor sa se distreze ...cu nemultumirile mele..accentuate si inflacarate de voi ...:))) Ura!! Ura inca odata pentru democratie... Traieasca "libertatea" marginita actuala...nu prin granite..ci prin manipuare.. :)))
mia_mia
Postat pe 6 Iulie 2008 16:22
ionut,...o intamplare din viata reala....o banala ora de limba si literatura romana la liceu...o doamna profesoara care probabil s-a trezit cu mutra la cearceaf.....incepe ora se citeste catalogul,ionescu ...popescu etc....buuuun acum.
tu ala de colo ai citit ???
am citit comentariul d-na profesoara.
ai 2 felicitari.
tu mandro din banca a 2-a ai citit???
da d-na profesoara.
la ce capitol ai ajuns?
pai sa vedeti ,am citit comentariul lui calinescu despre carte si l-am si invatat...
dragut-o pt ca ti-ai permis sa ma minti ai 1 dar...persevereaza poate ca data viitoare iei 3.
buuun acum sa se ridice in picioare cine a citit afurisita asta de carte.

se ridica vreo 5-6 elevi in picioare

acum putem incepe lectia.buun tu ce crezi despre "ionut jder"???
tu comenteaza-mi citatul urmator.....
cu ce alta opera din literatura franceza puteti asemana opera"fratii jderi"...
etc etc etc...
mai pe la sfarsitul orei totul ajunsese un dialog intre cei 5-6 elevi care isi spuneau parerile despre opera fara ca interventia profesoarei sa mai fie necesara absolut deloc pt ca ideile ieseau fara sa mai fie sugerate fara sa mai fie trase de par si fara sa mai fie "ingalate" de marii nostri critici literari,fara sa mai auzi repetandu-se papagaliceste vreun comentariu literar dictat de un profesor plictisit de insasi materia pe care o preda...

la sfarsitul liceului...la bac am luat 9 la oral si 8,90 la scris la limba si literatura romana desi eram la un profil real(informatica) si m-am pregatit pt a intra la facultatea de matematica fizica.asta ,pt ca o DOAMNA PROFESOARA a avut curajul sa iasa din tipare si sa ceara de la noi ca elevi IDEI,sa le asculte sa le combata impreuna cu noi.de cate ori imi amintesc de liceu nu imi vine in minte diriginta ci profa de romana pt ca datorita unor profesori ca ea am astazi curajul sa imi expun ideile si sa nu cad in admiratie in fata altora sa am propria mea integritate propriile idei de sustinut si sa nu ma las calcata in picioare de orice "grangur mai tare-n clanta" decat mine.

cred ca de asta avem nevoie sa ne educam pe noi in a ne expune ideile in a le sustine si in a le pune in aplicare,sa ne adaptam pe parcurs ne sta deja in fire asa ca dupa mine e destul de usor,dar cand toata gloata ...urmeaza tipare precum pitipoancele de la "tembelizor" e vina noastra ca ne "belim ochii" la acel televizor....
acu alta idee.....
dandanaua_reloaded
Postat pe 6 Iulie 2008 19:00
pt andi acum.... mie una imi place al naibii de mult subiectul asta....tocmai pt ca : se dau lectii de istorie,se dezbat probleme reale ,la care chiar daca nu suntem noi cei care le gasesc rezolvari macar ne informam si din alte parti decat de la tv sau "radio sant telenovele",dezbatem idei care ne framnata pe noi ca indivizi(ca sa mor daca stiu care cum sunt pe aici fete sau baieti dar au idei si le sustin cu argumente) si despre care nu poti vorbi cu prietenii pt ca te considera ciudata(i-a uite si la asta muiere ...politica ii trebuie,ca deh berbantul ruman asa mai gandeste),sau pur si simplu pt ca e un mod placut de a-mi petrece vremea cand afara ploua.la fel mi s-ar parea si un subiect despre sanatate si/sau sex daca la momentul respectiv asi considera ca merita sa vb despre asta.buuuun acu ca mi-am varsat oful sa revin la idee.
sunt roman dar ma tratez .......e chiar o sugestie binevenita,pt ca daca ai fii urmarit lectia de istorie de pe acest topic ai fii vazut ca s-a intrat in argumente de ep la 1600 incoace cam cum suntem noi ca natiune. si deci ce anume trebuie sa tratam ???si de cand suferim de boala asta??? cam de multisor e drept dar cum noi orizonturi ni se deschid e timpul sa ne luam medicamentul sau ....sa recidivam.....
dandanaua_reloaded
Postat pe 6 Iulie 2008 19:14
claudio...sta in firea romanului ca si chestia cu capra vecinului ...sa faca haz de necaz.....keep on going!!!
dandanaua_reloaded
Postat pe 6 Iulie 2008 19:15
Interesanta povestea ta, ema...:) Nu stiu daca cei care citisera si invatasera comentarii pe de rost meritau din prima nota 1, 2 sau 3, pentru ca daca stam sa ne gandim saracii de ei se conformau tiparului impus pana in acel moment, si anume de a prelua ideile profesorului mestecate de-a gata, si digerate pe deasupra! Dar sunt perfect de acord cu tine, trebuie sa ne punem mereu rotitele mintii in miscare, sa avem curajul sa innotam impotriva curentului, sa fim originali, sa gandim cu creierul nostru, nu sa preluam ideile altora, nu sa mergem unde merge si turma, nu sa ne lasam dusi de val. Subscriu 100%.:)

Postat pe 6 Iulie 2008 19:17
la vremea respectiva nici eu nu am crezut ca meritau 1 sau 2 ...dar mai incolo cand mi-am dat seama ca elevi emineti pana atunci nu aveau idei originale ci "toceau" materia.....am realizat ca de fapt era nota justa pt ceea ce faceau pt ca de fapt "copiau".aaa si aia era prima ora de limba si literatura romana cu profa respectiva pt ca pana atunci avusesem alta.
apropo la a 2-a ora s-a comentat aceeasi opera literara pe acordurile din "lacul lebedelor" asa ,ca variatiuni pe aceeasi tema.
am avut profesori buni exact atunci cand am avut mai multa nevoie de indrumare in viata.
nu toti avem norocul asta dar cei care il au uneori nu au nici cea mai vaga idee cum sa profite de ceea ce primesc.
dandanaua_reloaded
Postat pe 6 Iulie 2008 19:24
Vroiam sa-i raspund punctual miei mai devreme, referitor la 2 lucruri pe care le-a mentionat:
In primul rand, Vosganian avea dreptate cand a spus la tv ca ridicarea salariului minim si a pensiilor nu rezolva problema. Poate vom simti ca avem mai multi bani in mana pe termen extrem de scurt, dar imediat dupa se va produce in mod natural o ridicare automata a tuturor preturilor (care nu depinde de guvern). Si atunci noul salariu va avea aceeasi putere de cumparare cu cel vechi, sau poate chiar mai mica. Aceasta este inflatia. Doar aparent avem mai multi bani, pentru ca valoarea lor scade. Avem mai multi bani in mana, dar tot o paine vom putea cumpara cu ei, nimic mai mult.
Nu vreau sa fac pe desteapta pe forum, vroiam doar sa explic in mod foarte simplist mecanismul inflatiei, pentru ca multi dintre noi inca mai credem ca daca cerem mai multi bani de la Stat si ni se dau, am si rezolvat situatia. Sigura rezolvare reala este sa muncim mai mult, sa producem mai mult (aceasta este treaba companiilor) iar in timp prin mecanismul cererii si ofertei de munca, nivelul salariilor va creste.

Doi la mana, referitor la colaborarea cu securitatea: va recomand un film german foarte bun pe aceasta tema: "The Lives of Others" "Vietile Altora" (2006) - film artistic, nu documentar, care ilustreaza foarte bine modul in care Securitatea est-germana supraveghea populatia si modul in care ii obliga pe indivizi sa colaboreze si sa-i tradeze chiar pe cei mai apropiati lor.

Postat pe 6 Iulie 2008 19:44
vine vacanta , cu trenu' din franta ... cantam prin '75-'76 in primii ani de scoala generala ! vremurile evolueaza . si acum vine vacanta dar nu mai vine cu trenul ci vine cu ... avionul ! cele 6 saptamani de job arctic s-au terminat ! incredibil ce repede au trecut ! acum vine vacanta ! acasa ! eu , ceilalti 3 colegi romani si restul de scotieni , englezi , irlandezi , norvegieni si polonezi ne-am facut deja bagajele ! ce sa mai spalam tricouri murdare si alte alea ! la valiza toate , pot sa mai astepte . maine dimineata ne ia un elicopter si ne duce la o baza aeriana a fortelor aeriene regale norvegiene din spitsbergen . de acolo o troaca obeza de hercules de duce pana la tromso , unde intram iar in lumea reala . de aici fuga la aberdeen cu o cursa charter apoi la bucuresti via londra .... puteau si ei sa n-o lungeasca asa . bine ca nu ne-au ocolit pe la rio ! in sfarsit inapoi acasa , ce mai , cred ca o sa incep sa topai prin baraca ! inapoi in gropile noastre balcanice . cineva ma lua la rost pe forum ca de ce nu renunt la a mai fi roman daca nu-mi convine mostenirea ! cum sa renunt eu la gropile noastre si la circul nostru levantin ? a fi roman nemultumit nu-i asa simplu , este un full job , 24/24 ore ! a fi roman este mai complicat decat pare . sa fii nemultumit , carcotas , vesnic indignat de ceva , exasperat dar mereu legat cu fire invizibile si indestructibile de tara si familie este chiar o arta . multora nu le reuseste si sunt chiar multumiti si chiar chiar ii ia somnul de atata multumire si corectitudine ! sa fii un roman multumit si cuminte este chiar culmea romanismului . cum sa renunt eu la romania , la casa mea ? imposibil . poate pentru ca am constuit o casa , am adus pe lume 2 copii sau pentru ca am plantat cu mana mea cel putin o duzina de copacei ( care in mai au inflorit pentru prima data , chiar mi-au dat lacrimile privindu-i ) .se spune ca astea sunt cele trei conditii ca sa te legi cu adevarat de un loc si sa poti spune ca nu ai trait degeaba ! cand ajung acasa , ma descalt si in picioarele goale o sa ma duc in gradina . o sa ma asez pe spate si o sa ascult linistea si albinele . apoi o sa le vorbesc copaceilor mei , sa stie ca jupanul s-a intors acasa !si o sa privesc cerul printre frunzele copaceilor mei care anul asta au inflorit pentru prima data ! si o sa ma las apoi calarit si chinuit in iarba de fiul si fiica mea ! daca o sa ne fie cald o sa mergem pe plaja sa ne balacim in mare . apoi seara o sa ma las calarit pe indelete de sotie ... un sot destept se arata supus atunci cand trebuie , nu ? viata poate fi frumoasa , nu ? chiar daca este al naibii de grea si uneori chiar amara . ei , cum sa renunt eu la a mai fi roman ? cand tot ce am realizat pana acum am realizat ... departe de casa ? macar pentru asta si nu-i iert pe miticii din dealul mitropoliei : m-au facut sa-mi petrec departe de cei dragi cei mai frumosi ani din viata ca sa le pot cladi un viitor decent copiilor mei ! asta nu se poate ierta ! cum sa nu fiu un roman nemultumit , carcotas , indignat si ironic ? asta este tot farmecul placerii de a fi roman ! de aia peste tot in lume , oriunde ar fi , romanii se gandesc mereu 'acasa' ! sa fii roman este un job solicitant si permanent ! altfel ce ne-ar mai face sa speram la un maine mai putin indignat si nemultumit ?
claudio
Postat pe 7 Iulie 2008 04:27
Eu credeam ca forumul asta are rating "PG", dar se pare ca m-am inselat....:))

Drum bun catre casa, Claudio! Te asteptam sa ne instiintezi asupra mersului revolutiunii de la fatza locului! :)

Postat pe 7 Iulie 2008 06:17
Dai din majestatea arcticã direct în bazar :), din frigider direct în cuptorul estival ºi pestriþ al litoralului. Drum bun !
ionutsk
Postat pe 7 Iulie 2008 09:58

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Ispita 68 De la: zecezece 21 Noiembrie 2011 00:09
o dureroasa lovitura din partea vietii 7 De la: maria_irina 28 August 2013 17:07
Puncte nevralgice 5 De la: Thales50 24 Noiembrie 2014 10:22
eu 1 De la: firdevsz 25 Mai 2007 10:07
roman 1 De la: mariu 24 Mai 2007 14:09