Mai multe
|
Jaj te, Ema, nahááát ?! Si eu care speram sa te consolezi cu ideea ca asa esti tu:mai natanga. Dar altfel ce mai e pe la voi? La noi astazi inca n-a cerut nimeni autonomie. La voi? Si azi te-au enervat astia care dau navala in troaca ta si tot iti cer autonomie si cu toata nesimtirea refuza sa vorbeasca cu tine romaneste?Saracuta,tot cu probleme?'Mama lor de...!Pai ei nu inteleg nici cum ca tu te...impui,ce naiba?!Da!Si...da,sa mearga in padure acolo cu animalele,asa! Nu te lasa!Si da-i! si da-i! si lupta!Nu conteaza ...,da-i sa sune! Daca nu esti prea ocupata,implineste-mi o dorinta pls Ma gandeam sa te adaug pe lista mea de prieteni,totusi nu chiar atat de impresionanta,ca sa-mi mai creasca popularitatea sa fiu si eu mai respectata si sa ma mai cunoasca si pe mine cineva... Ema draga,accepta ca mi-am pus toata speranta in tine!Prieteni reali eu nu am deloc, Eu curg in acest forum sfant Eu nu mai sint E un site tot ce sint! Si da!,eu iti recunosc superioritatea ,eu o biata fiinta de o etnie maghiara ,promit sa nu mai derivez nici un termen. Vaai mie,combate-ma,bate-ma,urla cat vrei ,da numa' nu ma lasa!! Fara tine & Co nici n-as mai sti cine sunt! Salutari tie si ecoului.(o personalitate ca tine merita asa ceva)
|
||
|
eka Postat pe 18 Februarie 2009 10:57 |
||
|---|---|---|
De la: eka, la data 2009-02-18 10:57:04Jaj te, Ema, nahááát ?! si eu care credeam ca ai macar un argument maide Doamne-ajuta.... rusinica mai draguta.... rusinica... nu-i frumos sa te autoproclami purtator de cuvand si pe urma sa o dai in bara.
|
||
|
dandanaua_reloaded Postat pe 18 Februarie 2009 11:02 |
||
De la: dandanaua_reloaded, la data 2009-02-18 11:02:56De la: eka, la data 2009-02-18 10:57:04Jaj te, Ema, nahááát ?! si eu care credeam ca (tu,Ema)ai macar un argument maide Doamne-ajuta.... rusinica mai draguta(Ema).... rusinica(tie,Ema)... nu-i frumos sa te autoproclami (tu Ema)purtator de cuvand si pe urma sa o dai in bara.(tu Ema) [/quote]"Argumentele"(ma rog,ce-o fi fost)tale nu au fost nici cum. Eu n-am argumentat , am dat niste explicatii la o stare de fapt reala, sau la o solutie(pertinenta) adusa (de altii)unor probleme.Daca tu nu esti de acord cu ele,e problema ta.Situatia oricum nu se schimba datorita tie. Eu nu m-am autoproclamat purtatorul de cuvant al nimanui.Eu mi-am expus parerile proprii.Daca ele coincid si cu ale altora,mai draga , ce "argumente" mai sunt necesare?Eu nu o dau in bara.Cu mine lumea nu "refuza" sa vorbeasca.
|
||
|
|
||
|
eka Postat pe 18 Februarie 2009 13:45 |
||
|
Hai mai terminati cu discutiile pe topicul asta. Daca va contraziceti nu se rezolva nimic,asa ca la ce bun atata tevatura. Nimeni nu e purtatorul de cuvant al nimanui,asa ca GATA!!!!!!!!
|
||
|
andreea1976 Postat pe 18 Februarie 2009 13:58 |
||
|
am gasit subiectul mai tarziu, dar e bine sa stiu ca suntem romani in Romania, ca suntem maghiari, rusi, greci, nemti de origine, trebuie sa vorbim limba romana.Adika macar in scoli si locuri publice, ca acasa vorbesti cum vrei, doar dc esti plecat in alta tara vb in familie romana de ex. , dar cand iesi pe strada tb sa vorbesti limba lor, clar! fiti pe pozitie, ca destule s-au intamplat pe spinarea romanilor verzi, ca sa aiba de castigat vezi Doamne , etniile marginalizate. Nici eu nu am nimic cu nimeni dar sa-si vada fiecare lungul nasului, adik pe buletin, ce scrie? Romania? esti roman atunci |
||
|
azalis Postat pe 5 Martie 2009 15:49 |
||
| NU MA DERANJEAZA IN GENERAL ETNIILE,MA DERANJEAZA NESIMTIREA.UNGURII,DE CAND MA STIU SE TOT PLANG, EI TOT TIMPUL SUNT OPRIMATI,SUNT DESCRIMINATI,CA EI NU MAI E NIMENEA,aU O VORBA PE CARE V-AM TRADUS-O SI CU ASTA SE FALESC---CINE SINT EU...ADICA EU SUNT CINEVA IAR RESTUL....NUMAI SCURSURI.NU INTELEG NICI EU DE CE SUNT ATATA DE MULT PUPATI IN .....NOI LE DAM NAS,CU GUVERNUL IN FRUNTE PT. CA SE SLUGARESC IN FATA LOR PT. NISTE RAHATURI DE VOTURI SI APOI DACA TOT TIMPUL TE SLUGARESTI IN FATA LOR DE CE SA NU TE CALCE IN PICIOARE DE CE SA NU FII TU UMILIT IN TARA TA DE EI.ASA NE TREBUIE DACA NUMAI IN POSTURA DE SLUGARNICI NE SIMTIM BINE.NICI CAND AJUNG PE PATUL DE SPITAL NU-TI VORBESTE ,ROMANESTE , MAI BINE MOR DECAT SA-TI SPUN ROMANESTE CE MA DOARE-A FOST RASPUNSUL UNUI BOLNAV CATRE O COLEGA ,SI PT. CA ERA RAU SI NU SE DESCURCA CU EA, MA CHEMAT PE MINE, PT. EU STIU UNGURESTE VA DATI SEAMA CA-N MOMENTUL IN CARE AM INTREBAT-O IN. LB. EI A INFLORIT NUI O MAI DUREA NIMIC.NU POT SPUNE MAI MULTE ,DAR NU AM RAMAS DATOARE---CAD A PLECAT, DIN SPITAL STIA ROMANESTE. EI STIU LB. ROMANA DAR NU O VORBESC DE ADRACULUI CE SUNT. DAR SA STITI CA IN UNGARIA NU SUNT BINE VAZUTI UNGURII DIN ROMANIA.LI SE SPUNE SCURT-NU SUNTETI UNGURI VOI SUNTETI-ROMANI. PANA SI CEAUSESCU IA OPRIMAT,LE-A FACUT CRESE, SCOLI, FACULTATI IN LB. LOR SI LE-A ZIS ; DRAGILOR VOI NU AVETI NICI O OBLGATIE NUMAI NOI.AS PUTE SA SCRIU UN ROMAN DESPRE EI.DAR NU TOTI GANDESC ASA,SUNT SI F. MULTI FF. CUMSECADE. EU CEI MAI MULTI PRIETENI II AM UNGURI,SA STITI CA SUNT MAI CORECTI SI MAI LOIALI CU PRIETENII DECAT UN ROMAN CARE TE VINDE, PT. DOI BANI. GATA AM SPUS CAM MULTE. | ||
|
kudika028960 Postat pe 25 Iulie 2009 20:04 |
||
| ai perfecta dreptate Kudika o28960...ungurii sunt saritori, de mare ajutor, bine organizati, ordonati, muncitori..romanii au ce invata de la ei, dar desi traiesc de o viata alaturi cu ei nu-mi place limba si ca atare n-am putut-o invata deloc-in unele cazuri ma chiar enerveaza ca nu- inteleg si nu pot sa le raspund(ce sa fac daca nu mi se invarte limba-parca ar fi legata). N-am nimic cu ei, am mai spus, ii apreciez foarte mult, dar prea des aud vorbindu-se aceasta limba-e suparator, ai impresia ca esti in Ungaria, nu in Romania. | ||
|
just28 Postat pe 25 Iulie 2009 23:59 |
||
De la: diana1981, la data 2008-11-20 01:26:47Inainte de toate vreau sa specific ca nu am nimic personal cu nici o natie.Am fost cu sotul meu intr-o calatorie prin tara cu masina.Am ajuns si in Miercurea -Ciuc.Peste tot placute bilingve.Pana aici totul bine si frumos.Oprim noi la un Petrom sa alimentam si sa mai cumparam ceva de rontait.Iau eu cele de trebuinta si ma duc sa platesc,la casa un domn imi spune in ungureste probabil cat am de plata ca maghiara chiar nu am apucat sa o invat.Eu ma uit ,vorba aceea,ca vitica la poarta noua,si il intreb cat costa in romana bineinteles.Domnul vadit incurcat de cererea mea il striga in ungureste pe un coleg care ii raspunde tot in ungureste.Intr-un final imi arata cu degetul la casa de marcat cat costa,eu multumesc frumos si plec.Mai incolo ajungem intr-o comuna si nu mai stiam pe unde sa o luam.Sotul meu opreste si intreaba respectuos un trecator pe unde sa o ia.I se raspunde tot respectuos in...ungureste.Surpriza nu am gasit pe nimeni care sa cunoasca cat de cat limba romana,pana la urma am dat de un pusti care cu toata bunavointa ne-a explicat tot in ungureste dar cu cate un cuvant in romaneste bagat asa la vreo 4 unguresti.Ne-am dat seama ca oamenii aveau toata bunavointa sa ne ajute numai ca pur si simplu nu cunosteau limba romana,si asta in inima Romaniei.Nu vreau sa ma gandesc ce-as fi patit daca as fi avut vreo urgenta.Si tot ungurii se plang mereu ca nu au destule drepturi in Romania.Eu cred ca deja incep sa exagereze si ar trebui facut ceva pentru pastrarea limbii si obiceiurilor romanesti in Romania!!! Legat de povestioara ta,vreau sa spun ca acelasi lucru ni s-a intamplat mie si unor prieteni cand am facut un fel de tur al Romaniei,culmea tot la Miercurea -Ciuc.In afara de faptul ca auzeam in jur vorbindu-se numai ungureste,la un mom dat ne-am incurcat din cauza placutelor din care nu intelegeam o iota si am oprit langa un tanar,am salutat si l-am intrebat politicos pe unde am putea iesi din oras.In acel moment ,a coborat privirea catre nr masinii si vazand nr de Buc ,ne-a spus ca "n-a inteles" ce l-am intrebat.Ne-am simtit in acel oras ca si cand vizitam o tara straina,iar unii locuitori detesta romanii si nu fac eforturi sa ascunda asta.Ar trebui cumva "obligati" sa respecte lb romana si s-o foloseasca atunci cand nu sunt la ei acasa sau intre prieteni.Nu am mai vazut un oras in care sa nu existe indicatoare sau inscriptii in lb tarii din care face parte!
|
||
|
luyyzz Postat pe 26 Iulie 2009 00:10 |
||
| ALO,ALO-MOROSVASARHELY ---ITT--NAGYVARAD,( traduc in caz ca nu ai inteles- -TG.MURES AICI ORADEA), NU SCRIU CORECT , NICI CITI NU STIU NUMAI PE LITERE CA UN COPIL DE CLASA INTAI,DAR MA DESCURC UNGURESTE;CE VREAU SA-TI SPUN E CA TOTUSI E BINE SA STII CAT DE CAT,MACAR CAT SA INTELEGI CAND TE INJURA,SA-TI SPUN UN CAZ REAL. CAD AM TERMINAT LICEUL(CU MULTI ANI IN URMA-39 DE ANI) M-AM ANGAJAT INTR-O UNITATE COMERCIALA-VAZATOR,COLECRIVUL ERA NUMAI DIN UNGURI,PRIMUL LUCRU M-AU INTREBAT DACA STIU UNGURESTE IN ACEL MOMENT SCORPIA DIN MINE(ZODIE SUNT SCORPION)S-A TREZIT SI AM ZIS CA NU STIU.EU STIAM PERFECT PT. CA FACUSEM GRADINITA IN LB. MAGHIARA SI PT. CA MAJORITATEA PRIETENILOR ERAU UNGURI ,PANA AICI NIMIC DEOSEBIT--AM LUCRAT IN ACEST COLECTIV 1AN. CE MI-AU AUZIT URECHILE......SA NU-TI SPUN.LA SFARSITUL ACELUI AN DE LUCRU CA O "DOAMNA" CE ERAM BINE CALCATA PE COADA 1 AN LE-AM ZIS CE AM AVUT DE ZIS INTR-O UNGUREASCA PERFECTA +INJURATURILE DE RIGOARE.---REACTIA LOR A FOST---EXTRAORDINAR CE BINE AI ONVATAT UNGURESTE DE LA NOI---.CAD LE-AM ZIS CA STIAM UNGURESTE DE LA GRADINITA AU RAMAS PERPLEXI.,AU FACUT FETE, FETE S-AU BALBAIT,..ETC.DAR M-AM SIMTIT RAZBUNATA PT. FELUL IN CARE S-AU COMPORTAT CU MINE. IMI PARE RAU CA-N ZIUA DE AZI NU MAI STIU DECAT STRICTUL NECESAR. DAR NU MA LAS CALCATA IN PICIOARE DE EI. SUN SI BUNI INTRE EI DAR MAI RAR EU SI SOTUL MEU AVEM UN PRIETEN F. F. BUN IN BUDAPESTA ROMAN DE NATIONALITATE MAGHIARA. | ||
|
kudika028960 Postat pe 29 Iulie 2009 23:05 |
||
|
Ei uite chestia asta nu inteleg.Tu romanca ai facut gradinita in lb. maghiara!!! Nu ai gasit si o gradinita in lb. romana ca doar suntem in Romania D-ne iarta-ma.Limba romana ar trebui sa fie obligatorie in toate institutiile chiar daca cei care invata acolo sunt majoritari de alta etnie.Poate acesta este motivul pt. care nu se vb romaneste,pai daca la scoala ungureste ,la munca ungureste ,acasa ungureste,de unde sa mai inveti romaneste,chiar si ca roman.Rusine institutiilor care ar trebui sa se ocupe de aceasta problema!!! |
||
|
diana1981 Postat pe 30 Iulie 2009 16:24 |
||
De la: diana1981, la data 2009-07-30 16:24:32Ei uite chestia asta nu inteleg.Tu romanca ai facut gradinita in lb. maghiara!!! Nu ai gasit si o gradinita in lb. romana ca doar suntem in Romania D-ne iarta-ma.Limba romana ar trebui sa fie obligatorie in toate institutiile chiar daca cei care invata acolo sunt majoritari de alta etnie.Poate acesta este motivul pt. care nu se vb romaneste,pai daca la scoala ungureste ,la munca ungureste ,acasa ungureste,de unde sa mai inveti romaneste,chiar si ca roman.Rusine institutiilor care ar trebui sa se ocupe de aceasta problema!!! Diana....cand a fost doamna de mai sus a fost la gradinita (cam prin '56-'57 dupa calcule) erau gradinite,scoli,universitati in limba maghiara......abia cu mult mai tarziu s-a inceput romanizarea maghiarilor din romania....deci nu era obligata sa mearga la o gradinita in lb maghiara....era o optiune. Stiu asta pt ca si eu sunt nascuta in mures,la fel ca si bunicii si parintii mei. |
||
|
andreea1976 Postat pe 31 Iulie 2009 15:03 |
||
| ai dreptate era o optiune, dar singura,pt. ca parintii aveau program de lucru de la ora 6-7 dimineata iar singurul camin care se deschidea la ora 7 si pt. ca femeile de servici veneau de la ora 6-6-1/2 la camin si al doilea motiv era ca acel camin era cel mai aproape si avea program pana seara la 19.In zona in care locuiam nu era nici un camin in lb. romana.Nu trebuie sa te revolti, pt. ca mi-a prins f. bine sa invat lb. maghiara, ma deranjeaza numai inversunarea lor,rautatea lor vis-a-vis de romani.Da in anii 50 si ceva am fost la camin,nu gradinita ca in zilele noastre.Daca parintii mei ar fi avut posibilitatea de a ma duca la camin in lb. romana m-ar fi dus iar de la acest camin veneam seara acasa adusa de o fem.de servici care avea acelas drum spre casa cu mine.Nici atunci ca nici acuma nu toti parintii nostrii au avut posibilitatea sa-si duca copii inlocuri selecte sau departe de casa-- ci alegeau ce era mai convenalil si mai usor pt.ei--nu eram copii de bani gata ,cu parinti instariti, care sa te duca la gradinita cu masina ,sa ai servitori acasa, si etc. Asa ca alta data fii mai putin acida si cauta sa nu judeci pe nimeni pana nu stii adevaratul motiv pt. care a ales o solutie sau alta .Eu am expus o situatie reala,iar tema discutiei era despre atitudinea ungurilor fata de romani --nu sa te bagi cu bocancii in sufletul omului , mai ales daca nu le cunosti problemele se familie. Eu inschimb, am incercat sa le ofer copiilor mei tot ce nu au putut parintii mei sa-mi ofere mie,Am facut asta ,pt. sa nu vroiam sa fie jigniti si umiliti de nimeni indiferent de natie si situatie financiara.Si au reusit f. bine.Ei nu apleaca, in fata nimanui capul, nici romanului, nici ungurului nici englezului si etc.atat eu cat si copii mei+ginerii au coloana vertebrala nu ca altii... | ||
|
kudika028960 Postat pe 31 Iulie 2009 21:17 |
||
De la: kudika028960, la data 2009-07-31 21:17:08ai dreptate era o optiune, dar singura,pt. ca parintii aveau program de lucru de la ora 6-7 dimineata iar singurul camin care se deschidea la ora 7 si pt. ca femeile de servici veneau de la ora 6-6-1/2 la camin si al doilea motiv era ca acel camin era cel mai aproape si avea program pana seara la 19.In zona in care locuiam nu era nici un camin in lb. romana.Nu trebuie sa te revolti, pt. ca mi-a prins f. bine sa invat lb. maghiara, ma deranjeaza numai inversunarea lor,rautatea lor vis-a-vis de romani.Da in anii 50 si ceva am fost la camin,nu gradinita ca in zilele noastre.Daca parintii mei ar fi avut posibilitatea de a ma duca la camin in lb. romana m-ar fi dus iar de la acest camin veneam seara acasa adusa de o fem.de servici care avea acelas drum spre casa cu mine.Nici atunci ca nici acuma nu toti parintii nostrii au avut posibilitatea sa-si duca copii inlocuri selecte sau departe de casa-- ci alegeau ce era mai convenalil si mai usor pt.ei--nu eram copii de bani gata ,cu parinti instariti, care sa te duca la gradinita cu masina ,sa ai servitori acasa, si etc. Asa ca alta data fii mai putin acida si cauta sa nu judeci pe nimeni pana nu stii adevaratul motiv pt. care a ales o solutie sau alta .Eu am expus o situatie reala,iar tema discutiei era despre atitudinea ungurilor fata de romani --nu sa te bagi cu bocancii in sufletul omului , mai ales daca nu le cunosti problemele se familie. Eu inschimb, am incercat sa le ofer copiilor mei tot ce nu au putut parintii mei sa-mi ofere mie,Am facut asta ,pt. sa nu vroiam sa fie jigniti si umiliti de nimeni indiferent de natie si situatie financiara.Si au reusit f. bine.Ei nu apleaca, in fata nimanui capul, nici romanului, nici ungurului nici englezului si etc.atat eu cat si copii mei+ginerii au coloana vertebrala nu ca altii... Cine s-a bagat cu bocancii in sufletul tau?!!Sper ca nu eu te-am jignit cu ceva !!
|
||
|
diana1981 Postat pe 31 Iulie 2009 23:04 |
||
|
@ kudika028960..... eu nu m-am revoltat,nu am judecat pe nimeni,nu am fost acida..... si da stiu foarte bine tema discutiei....am mai scris cu cateva pagini in urma.... In fine....nu poti condamna o intreaga natiune pentru defectele unora...am scris si mai demult....fiecare padure isi are uscaturile ei..... Si stai linistita ca nu am crescut in familie bogata....si eu am fost la randul meu la camin...pt ca si ai mei munceau.Stiu foarte bine cum stau lucrurile.... Si tatal meu a fost la camin si tot in limba maghiara....si nu l-am auzit plangandu-se niciodata. Tu zici rautatea lor vis-a-vis fata de romani......dar cum e cu viceversa?Hmmm? Ti se pare normal ce a facut Ceausescu?ti se pare normal faptul ca le-a schimbat numele in nume romanesti? Intrebare.....tie ti se pare normal faptul ca am fost condamnata si jignita de multa lume....doar pt simplu fapt ca sotul meu e ungur??? Ti se pare normal sa fiu luata in batjocura daca vroiam sa merg la un concert sustinut de o formatie din ungaria?si asta de colegii de munca( romani binenteles) Unii chiar imping la extreme nationalismul.... |
||
|
andreea1976 Postat pe 31 Iulie 2009 23:10 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| Reflecta imaginea cuiva caracterul persoanei respective? | 15 | De la: liza24_84 3 Mai 2009 11:55 |
| bilet de avion | 26 | De la: kudika_pudika 18 Iunie 2011 18:35 |
| Am o intrebare pentru voi | 20 | De la: pisicuta_razboinica 1 Martie 2009 23:11 |
|
|
||
| Anulare amenda RATB | 21 | De la: Libeloo 28 Iunie 2013 09:18 |
| buna | 3 | De la: miss_darine 10 Mai 2010 08:51 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la sales@internetcorp.ro
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email gdpr@internetcorp.ro
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.