Setari Cookie-uri

Maghiara versus Romana

Sunt zone in Romania,unde maghiarii sunt in proportie de 90% si intradevar sunt persoanele mai varstnice care nu aveau posibilitatea de a invata limba romana,ma refer in general la sate.
Nu contest ca exista maghiari care nu vor sa vorbeasca romana,asa cum exista si romani care cunosc limba maghiara dar nu vor sa o foloseasca.Cum se spune" fiecare padure are uscaciunile ei"
Dar sa nu generalizam.
Sunt persoane din Romania,care lucreaza de ani buni in Ungaria si nu au fost obligati de nimeni sa invete limba maghiara.
Sunt sate in Ungaria,unde romanii au scolile lor,obiceiurile lor.
Si in final pt autoarea topicului,ai fost probabil la locul nepotrivit in timp nepotrivit
andreea1976
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:16
De la: tupeista, la data 2008-11-25 20:54:06eu cred ca fiecare limba are frumusetea ei si rostul ei...traiesc in ardeal si sunt romanca,si sincera sa fiu niciodata nu m-am simtit frustrata de chestia asta...eu cred ca traim alaturi de maghiari in liniste si pace...mi se pare normal sa isi vorbeasca limba lor,asa cum noi vorbim romana intre noi cand plecam in strainatate...in Oxford de exemplu se discuta faptul de ornare a strazilor cu beculete de Craciun ptr a nu deranja minoritatile musulmane...si acestia sunt imigranti...sa nu uitam ca maghiarii au existat in Ardeal de mult timp si nu au statut de imigranti,cum au moldovenii...consider ca trebuie respectati,mai ales ca au contribuit la buna dezvoltare a Ardealului...asa ca mi-ar placea sa pot vb si eu maghiara...cu cat stii mai multe limbi cu atata e mai bine

eka
De la: eka, la data 2008-11-25 21:10:25
De la: dandanaua_reloaded, la data 2008-11-25 20:57:43
De la: tupeista, la data 2008-11-25 20:54:06eu cred ca fiecare limba are frumusetea ei si rostul ei...traiesc in ardeal si sunt romanca,si sincera sa fiu niciodata nu m-am simtit frustrata de chestia asta...eu cred ca traim alaturi de maghiari in liniste si pace...mi se pare normal sa isi vorbeasca limba lor,asa cum noi vorbim romana intre noi cand plecam in strainatate...in Oxford de exemplu se discuta faptul de ornare a strazilor cu beculete de Craciun ptr a nu deranja minoritatile musulmane...si acestia sunt imigranti...sa nu uitam ca maghiarii au existat in Ardeal de mult timp si nu au statut de imigranti,cum au moldovenii...consider ca trebuie respectati,mai ales ca au contribuit la buna dezvoltare a Ardealului...asa ca mi-ar placea sa pot vb si eu maghiara...cu cat stii mai multe limbi cu atata e mai bine

SUNT DE ACORD CU TINE CU CAT STI MAI MULTE CU ATAT MAI BINE INSA CAND NU LE STI CE TE FACI?????

scz de caps...

E FIX PROBLEMA TA SI NUMAI A TA!!!!!

Eu am avut impresia ca tu esti cel putin o fiinta rationala.Am avut impresia ca exista sperante...da'nu-i nimic mai facem o incercare maine.Eu inca mai sper...

cu care dintre noi vorbesti acum??? cu mine sau cu tupeista ??care vrea autonomie sau cu mine care imi inchipui ca cel putin in romania un cetatean roman ar trebui sa isi cunoasca limba???
nu prea cred ca am afirmat altceva pana acum???
cat despre autonomie... inca o data iti psun... keep on dreaming.
si asta este parerea mea.

dandanaua_reloaded
De la: andreea1976, la data 2008-11-25 21:16:31Sunt zone in Romania,unde maghiarii sunt in proportie de 90% si intradevar sunt persoanele mai varstnice care nu aveau posibilitatea de a invata limba romana,ma refer in general la sate.
Nu contest ca exista maghiari care nu vor sa vorbeasca romana,asa cum exista si romani care cunosc limba maghiara dar nu vor sa o foloseasca.Cum se spune" fiecare padure are uscaciunile ei"
Dar sa nu generalizam.
Sunt persoane din Romania,care lucreaza de ani buni in Ungaria si nu au fost obligati de nimeni sa invete limba maghiara.
Sunt sate in Ungaria,unde romanii au scolile lor,obiceiurile lor.
Si in final pt autoarea topicului,ai fost probabil la locul nepotrivit in timp nepotrivit

andreea asta este si ideea ca noi vorbim de lucruri diferite , nu de imigranti ci de nativi ... se nasc si mor cetateni roamni ,cunosc limba romana (sau nu o cunosc) si nu vor sa o vorbeasca( sau nici macar nu incearca).
nu mi se pare in regula atata timp cat pe cartea de indentitate scrie ca esti roman .... mi se pare lipsa de respect sa nu inveti si sa nu vorbesti limba romana... chiar si stricat.
si cand mai marii partidelor politice vorbesc atat de stricat romaneste, si fac gafe chiar in fata camerelor de luat vederi, la ce te mai poti astepta de la tineret????

ma astept sa li se falfaie.... dar nici chiar asa.

dandanaua_reloaded
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:20
ai dreptate,cetatenii romani de nationalitate maghiara ar trebui sa isi cunoasca limba tarii...sunt total de acord...ceea ce ma deranjeaza este faptul ca tot timpul cand se intampla ceva in tara,se arunca pastila cu maghiarii,ptr ca asta atrage atentia de la ceea ce se intampla cu adevarat...ptr ca oamenii asa au fost educati,in directia aceasta...sa priveasca maghiarii ca si ceva malefic...de ce?...de ce nu ne uitam in jur si nu vedem ca sunt oameni care isi omoara propria familie?si mai rar maghiari...ca sunt alte etnii mult mai daunatoare noua care ne fura si ne fac de ras in occident?...de ce tot maghiarii?...PS:sunt romanca in Romania
tupeista
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:25
De la: tupeista, la data 2008-11-25 20:54:06.in Oxford de exemplu se discuta faptul de ornare a strazilor cu beculete de Craciun ptr a nu deranja minoritatile musulmane...si acestia sunt imigranti.

Asta mi se pare cretin.
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:32
Ai dreptate!doamne feseste de o posibila confuzie.

RASPUNSUL ERA PT.DANDANAUA RELOADED:

SUNT DE ACORD CU TINE CU CAT STI MAI MULTE CU ATAT MAI BINE INSA CAND NU LE STI CE TE FACI?????

Eu am avut impresia ca tu esti cel putin o fiinta rationala.Am avut impresia ca exista sperante...da'nu-i nimic mai facem o incercare maine.Eu inca mai sper...

Incearca sa te relaxezi,fa ceva...
Iti dai seama ce cosmar ai putea avea la noapte:numai autonomii peste autonomii de tot felul si a tuturor...
Si tu nu poti face nimica...Si ei nu se mai opresc...Si sunt din ce in ce mai multi...Da tu incerci...Nu te lasi,propovaduiesti in stanga si'n dreapta nemorocirile pe care le poate provoca o autonomie.Si nimeni nu te asculta...si...

Vai,da ia niste masuri de prevenire te rog.N-am vrea sa te pierdem.Crede-ma nu ti-ar placea la "glumeti".
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:38
De la: Kathara, la data 2008-11-25 21:32:34
De la: tupeista, la data 2008-11-25 20:54:06.in Oxford de exemplu se discuta faptul de ornare a strazilor cu beculete de Craciun ptr a nu deranja minoritatile musulmane...si acestia sunt imigranti.

Asta mi se pare cretin.

Mda,tipic pt tine La fel spui si cand te uiti in oglinda?
andreea1976
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:39
andreea asta este si ideea ca noi vorbim de lucruri diferite , nu de imigranti ci de nativi ... se nasc si mor cetateni roamni ,cunosc limba romana (sau nu o cunosc) si nu vor sa o vorbeasca( sau nici macar nu incearca).
nu mi se pare in regula atata timp cat pe cartea de indentitate scrie ca esti roman .... mi se pare lipsa de respect sa nu inveti si sa nu vorbesti limba romana... chiar si stricat.
si cand mai marii partidelor politice vorbesc atat de stricat romaneste, si fac gafe chiar in fata camerelor de luat vederi, la ce te mai poti astepta de la tineret????

ma astept sa li se falfaie.... dar nici chiar asa.

[/quote]

"se nasc si mor cetateni roamni " Pe cetatenii romani NU-i OBLIGA nimeni si nimic sa vorbeasca intr-un fel sau altul.Tine strict de obtiunea fiecaruia.Tot asa pe catatenii romani NU-i OBLIGA nimeni si nimic sa NU vorbeasca vorbeasca intr-o limba sau alta.Ar fi o incalcare a drepturilor omului.

eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:48
De la: andreea1976, la data 2008-11-25 21:39:44

Asta mi se pare cretin.

Auxi iubire, tu numai sa insulti stii? Vezi butonul ala cu "raporteaza abuz"? Vezi ca e aici cu un motiv. In general nu ma cobor la nivelul tau, dar sa stii ca nu esti la tine in famile sa vorbesti cu apelative de genul "cretina" sau "magareata".
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:49
De la: Kathara, la data 2008-11-25 21:49:08

Asta mi se pare cretin.

Auxi iubire, tu numai sa insulti stii? Vezi butonul ala cu "raporteaza abuz"? Vezi ca e aici cu un motiv. In general nu ma cobor la nivelul tau, dar sa stii ca nu esti la tine in famile sa vorbesti cu apelative de genul "cretina" sau "magareata".

Mamaaaaaa ce m-ai speriat
Tu ai folosit cuvantul cretin,nu eu
Ca sa ajungi la nivelul meu,trebuie sa urci papusica,nu sa cobori Ceea ce nu se va intampla veci
Asa ca sterge-o copilita
andreea1976
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:54
Bine, vom vedea. Tu continua.
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:57

Asta mi se pare cretin.

Nu nu e cretin!!Este o mare dovada de respect.

In schimb sa te "plimbi" "prin etajele limbii romane, atat sincronic cat si diacronic" si de acolo sa te intorci cu denumiri pentru o limba care are deja una definita este nesimtire.

eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 21:58
Iubita, vorbiti UNGARA, nu maghiara! Nasol, dar asta e, deal with it!

Controleaza-ti limbajul sau te gratulez cu niste cuvinte mai sudice!
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:02
Asta mi se pare cretin.[/quote]

Mda,tipic pt tine La fel spui si cand te uiti in oglinda? [/quote]

Auxi iubire, tu numai sa insulti stii? Vezi butonul ala cu "raporteaza abuz"? Vezi ca e aici cu un motiv. In general nu ma cobor la nivelul tau, dar sa stii ca nu esti la tine in famile sa vorbesti cu apelative de genul "cretina" sau "magareata".[/quote]

Mamaaaaaa ce m-ai speriat
Tu ai folosit cuvantul cretin,nu eu
Ca sa ajungi la nivelul meu,trebuie sa urci papusica,nu sa cobori Ceea ce nu se va intampla veci
Asa ca sterge-o copilita [/quote]

Da de ce te superi Kathara?De ce sa fie abuz?Poate ca ea nu a facut nimic altceva decat sa ia cuvantul de baza,sa-l deriveze,si vazand ca stilistic vorbind ar fi cam acelasi lucru asa a hotarat ea sa te numeasca.Poate a creat o metafora.De ce te superi?Ca doar si tu obisnuiesti sa faci asa ceva
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:06
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:02:15Iubita, vorbiti UNGARA, nu maghiara! Nasol, dar asta e, deal with it!

Cat de sudice?Pentru ca pe mine nimeni nu ma oblica,eu refuz sa inteleg daca acestea sunt mai sudice decat cred eu ca ar trebui sa fie, din punct de vedere lingvistic vorbind.
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:11
Bun, daca nu a facut nimic rau atunci tin sa te anunt ca atunci cand te uiti in oglinda vezi o idioata. Doar nu-i nimic insultator in asta, dupa logica ta, nu?

Hai ca ca nu merita niste amarate atata atentie. Invatati diferenta intre b si p si pe urma spuneti-mi mie cata romana stiti.
Kathara
De la: eka, la data 2008-11-25 22:11:14
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:02:15Iubita, vorbiti UNGARA, nu maghiara! Nasol, dar asta e, deal with it!

Cat de sudice?Pentru ca pe mine nimeni nu ma oblica,eu refuz sa inteleg daca acestea sunt mai sudice decat cred eu ca ar trebui sa fie, din punct de vedere lingvistic vorbind.

Asa, din turca.
Kathara

Jol van,csak hulye maradsz!
Tradu asta
andreea1976
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:12
De la: andreea1976, la data 2008-11-25 22:12:08
Jol van,csak hulye maradsz!
Tradu asta

Nu-i nevoie iubire, ma bucur ca esti atat de provizibila.
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:14
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:11:52
De la: eka, la data 2008-11-25 22:11:14

Asa, din turca.

Na ca pe asta refuz sa o inteleg!In Turcia daca mi le adresezi,acolo da,voi fi nevoita pt ca ,ce sa fac,acolo tre' musai sa inteleg limba oficiala.
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:17
Nu te teme, exista si in romana cuvantul respectiv, e adevarat cu un sens atenuat.
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:19
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:19:47Nu te teme, exista si in romana cuvantul respectiv, e adevarat cu un sens atenuat.

o fi un regionalism,arhaism poate...sau mai degraba un arhaism care este derinatul unul neologism?
Tu l-ai creat sau el exista deja ,tu numai purtandu-l intre niste "etaje"?
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:27
De la: eka, la data 2008-11-25 22:27:11
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:19:47Nu te teme, exista si in romana cuvantul respectiv, e adevarat cu un sens atenuat.

o fi un regionalism,arhaism poate...sau mai degraba un arhaism care este derinatul unul neologism?

Tu crezi ca aberatiile astea constituie ironie? Biata de tine.
Kathara
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:29
De la: eka, la data 2008-11-25 21:38:18Ai dreptate!doamne feseste de o posibila confuzie.

RASPUNSUL ERA PT.DANDANAUA RELOADED:

Incearca sa te relaxezi,fa ceva...
Iti dai seama ce cosmar ai putea avea la noapte:numai autonomii peste autonomii de tot felul si a tuturor...
Si tu nu poti face nimica...Si ei nu se mai opresc...Si sunt din ce in ce mai multi...Da tu incerci...Nu te lasi,propovaduiesti in stanga si'n dreapta nemorocirile pe care le poate provoca o autonomie.Si nimeni nu te asculta...si...

Vai,da ia niste masuri de prevenire te rog.N-am vrea sa te pierdem.Crede-ma nu ti-ar placea la "glumeti".

scumpete pana acum am incercat din rasputeri sa nu iti vorbesc de sus, nici de jos (adica nici prea prea nici foarte foarte).
la glumeti probabil ca nu voi ajunge in curand, oricat ti-ai dori tu asta...

cat despre subiect daca te deranjeaza chiar atat de mult sa consideri nesimtire un cetatean care nu isi vorbeste limba sau daca nu nesimtire cel putin jignitor la adresa celorlalte natii cu care convietuieste , no draga mea atunci nu cred ca mai e nevoie sa iti explic ce inseamna bunul simt, efectiv notiunea probabil ca lipseste din vocabularul tau si atunci nu te pot face sa intelegi ceva.
in legatura cu autonomia, fa-mi o favoare si citeste TOT ce se scrie, cui anume ii este adresat postul respectiv si asa mai departe (ori prescurtat s.a.m.d.).
daca citesti din 2 in 3 si nu te exprimi catre cine iti raspunde... nu as vrea sa iti adresez cuvinte triviale ...din greseala.
dandanaua_reloaded
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:31
dsoara khatara . nu stiu de unde sau nu sa ajuns la contextul in care magyari sa vrea autonomie si tralalalala , fiecare stat isi are problemele lui , fie ca sunt economice sau cine stie , ce , si cat despre tine ca lucri la Academia Romana la 24 de ani maaare mirareeeee , dar in fine , daca vrei sa te afirmi macar virtual daca nu real , no commnet , aoleu da ai viteza nu gluma , intrebare creierul tau e de a indoaselea ?:)) asta mie intrebarea ?
blue07scorpion
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:39
De la: eka, la data 2008-11-25 21:48:02

"se nasc si mor cetateni roamni " Pe cetatenii romani NU-i OBLIGA nimeni si nimic sa vorbeasca intr-un fel sau altul.Tine strict de obtiunea fiecaruia.Tot asa pe catatenii romani NU-i OBLIGA nimeni si nimic sa NU vorbeasca vorbeasca intr-o limba sau alta.Ar fi o incalcare a drepturilor omului.

uite draga aici un pasaj din legea nr 21/1991 a cetateniei romane

Art. 8.

a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.
Termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international.

iti sugerez sa citesti in special punctul F

deci singura mea rugaminte este sa nu mai vorbesti in necunostiinta de cauza.

dandanaua_reloaded
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:47
apreciez informarea,numai ca ai omis un lucru...maghiarii despre care noi vorbim nu dobandesc cetatenia romana la cerere...sunt nascuti aici la fel ca si parintii lor...aau cetatenia romana prin nastere...doar nationalitatea e maghiara...sa nu le confundam...articolul pe care ai avut bunavointa sa ni-l arati e ptr cei care doresc sa aiba cetatenia romana...maghiarii in discutie nu fac parte din categoria aratata...iar ca sa intelegem ceva...toti de pe acesti forum suntem romani...intr-adevar cu pareri diferite...dar de ce am ajuns sa ne jignim?
tupeista
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:53
De la: tupeista, la data 2008-11-25 22:53:52apreciez informarea,numai ca ai omis un lucru...maghiarii despre care noi vorbim nu dobandesc cetatenia romana la cerere...sunt nascuti aici la fel ca si parintii lor...aau cetatenia romana prin nastere...doar nationalitatea e maghiara...sa nu le confundam...articolul pe care ai avut bunavointa sa ni-l arati e ptr cei care doresc sa aiba cetatenia romana...maghiarii in discutie nu fac parte din categoria aratata...iar ca sa intelegem ceva...toti de pe acesti forum suntem romani...intr-adevar cu pareri diferite...dar de ce am ajuns sa ne jignim?

cu atat mai mult daca un cetatean strain este obligat (sau ma rog ...daca vrea sa devina cetatean roman) trebuie sa cunoasca limba romana, cred eu ca "by default" sau mai bine spus este de la sine inteles ca un cetatean roman nascut si crescut in romania va cunoaste respectiva limba.
dreptu'i ca nu prea ii asa .... deh ... asta este acu'.

cat despre jigniri... ia citeste mai sus putin .. faptul ca am dat "copy-paste" dintr-o lege a constitutiei romaniei ti se pare o jignire??????
sau faptul ca i-am sugerat domnisoarei sa reciteasca?????
dandanaua_reloaded
Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:59
De la: Kathara, la data 2008-11-25 22:29:22
De la: eka, la data 2008-11-25 22:27:11

Tu crezi ca aberatiile astea constituie ironie? Biata de tine.

Nu sunt aberatii! Cum poti chiar tu sa zici asa ceva?Ca doar Tu esti cea capabila sa derivezi ceva(Ugaria)si sa obtii ceva ce a existat anterior aparitiei cuvantului de baza.(Limba)

Limba este mai veche decat tara.Intelege rogu-te.Ea nu are cum sa se numeasca dupa ceva ce va aparea haaat candva.

Tu daca redenumesti(ceea ce ai demonstrat cu varf si indesat ca se poate datorita fortelor tale extranaturale) aceasta limba capata o denumire ,alta improprie si atat!Denumirea ei proprie ramanad cea initiala.Denumirea ei originala "magyar" este tradusa in limba romana "maghiar".

Adoptand noua denumire ungara,ungureasca,nu am face altceva decat sa aratam faptul ca aceasta limba a suferit modificari atat de mari ,incat ea devine specifica numai zonei Ungariei.Ceea ce este fals.Ea nu s-a modificat de-a lungul timpului intr-atat incat sa se transforme in altceva si ramane vorbita tot asa in multe zone diferite pastrand aceeasi forma(imprumutand eventual cate ceva din specificul zonei,imbogatindu-se cu regionalisme)Deci daca vorbim de limba unei etnii ea are o singura denumire si-anume cea initiala pana cand eceasta nu se amesteca cu o alta limba si din amestecul lor sa rezulte o noua limba.

Celalalte demumiri raman IMPROPRII.Deci incorecte.Daca tu tii neaparat sa ii spui intr-un fel sau altul e treaba ta.Indiferent de preferinte,singura forma corecta ramane "maghiara"
eka
Postat pe 25 Noiembrie 2008 23:02

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
iubitorii de flori ,sunteti invitati sa discutam despre cresterea si ingrijirea acestora 24 De la: kudika_16760 29 Noiembrie 2012 10:23
Ce stiti despre masterul la distanta? 3 De la: kudika_979116 10 Ianuarie 2015 11:19
BRAVO! 1 De la: kudika070387 13 Iulie 2010 16:50
Cum ai putut? 30 De la: one_size 10 Noiembrie 2009 10:35
PROTEST! 130 De la: onnyta 23 Mai 2008 11:16