Setari Cookie-uri

Gard viu

Care sunt plantele cele mai potrivite pentru gard viu? Are cineva dintre voi asa ceva? Va rog sa ma ajutati cu sfaturi.
mycutza_condo
Postat pe 12 Ianuarie 2009 15:51
TE SFATUIESC SA ALEGI UN GARD VIU FORMAT DIN PLANTE VERZI TOT TIMPUL ANULUI CA SA TE BUCURI SI IARNA DE PRIVELISTE
ego_condo
Postat pe 13 Ianuarie 2009 14:39
Buxus-ul e viu tot anul si se poate modela(tunde,aranja...)dupa bunul-plac.
sculptorul
Postat pe 19 Ianuarie 2009 19:26
Buna ziua,

Daca vreti un gard viu care creste foarte repede (anual 1m-1.50m)si e foarte nepretentios si ieftin, alegeti pe ulmul din turkestan. www.gardviu.ro

Postat pe 20 Ianuarie 2009 20:12
Si pe mine ma intereseaza acest subiect, stau la parter si nu nu am o priveliste prea faina. Totusi as vrea ceva sa nu creasac prea mult in inaltime, nu prea ma pricep la tuns gardul viu

Postat pe 22 Ianuarie 2009 11:37
Lonicera este un gen vast, cuprinzand mai mult de 200 de specii de plante cu aspect de arbust sau catarator. Speciile cu aspect de arbust sunt foarte potrivite pentru garduri vii, iar cele cataratoare dau un aspect proaspat zidurilor si grilajelor pe care se fixeaza.

Familia: Caprifoliaceae

Expunere: plin soare, penumbra

Udare: abundenta

Cultivare: usoara

Cultivare.

In aprilie si mai se planteaza pe terenuri racoroase, bine drenate si cu putina argila, la soare, de preferat cu baza la umbra.

Pentru speciile cataratoare compostul trebuie fertilizat cu ingrasamant organic. Daca doriti un gard viu, plantati specii cu forma de arbust la distanta de 20-30 cm si adaugati ingrasamant la inceputul primavarii. Primavara si vara udati abundent. Cand au ajuns la inaltimea dorita, taiati pentru ajustare de doua ori pe an. La plantele tinere se reteaza varfurile de 2-3 ori, primavara, pentru a stimula cresterea ramurilor.

Speciile cataratoare se raresc primavara, in martie-aprilie. Speciile cu aspect de arbust se planteaza toamna. La sfarsitul ierniii se taie ramurile tinere la jumatate din lungime.

Reproducere. Speciile LONICERA se inmultesc prin seminte si prin butasi (plantati sau ingropati). Toamna se preleveaza butasi de 10 cm si se planteaza intr-un amestec de nisip si turba. Cresc foarte repede si planta este matura dupa doi ani.

Pericole.

Paduchele si cosenia sunt parazitii cei mai periculosi pentru lonicera. Paduchele ataca mugurii si ramurile tinere si lasa o secretie albicioasa. Se recomanda pentru combatere insecticide sistemice si se puverizeaza cu grija in special pe fata inferioara a frunzelor.
Cosenila se elimina greu prin tratamente cu ulei alb, in timpul iernii.
Mucegaiul alb, provocat de Erysiphe polygoni, este o ciuperca care se fizeaza pe mugurii plantei si ii acopera cu o pulbere albicioasa. Se combate cu fungicide pe baza de sulf.
Ciuperca Glomerularia lonicerae provoaca pete pe frunze, mai ales in perioadele ploioase. Se combate cu tratamente bazate pe oxiclorura de cupru.

Varietati.

Lonicera alpigena - creste foarte deasa, are aspect de arbust vertical, florile sunt galbui in interior si maro in exterior si se desfac din mai pana in iulie.

Lonicera etrusca este o specie cataratoare. In iunie si iulie se desfac florile alb-galbui care devin treptat galbene.

Lonicera fragantissima are flori axilare alb-galbui foarte parfumate si este originara din China.


andra_alexandra
Postat pe 23 Ianuarie 2009 21:46
BERBERIS- Dracila.

BERBERIS- Dracila. Familia Berberidaceae.
Aspect: arbust. Perioada de inflorire primavara-vara
Expunere la soare

Genul cuprinde circa 450 specii, cu aspect arbustiv spinoase, cu frunze mereu verzi sau cazatoare, originar din zonele boreale, din Asia, Africa de nord si tropicala si din America de sud. Prefera soluri stancoase, in zonele montane. Frunzele sunt lineare, ovate sau subovate si sunt reunite in mici grupuri sub forma de rozete. Florile sunt sferice sau in forma de cupa si au petalele si sepalele galbene. Speciile mereu verzi sunt apreciate pentru frunzis iar cele cu frunze cazatoare pentru aspectul multicolor al frunzelor in timpul toamnei si pentru ciorchinii de bace viu colorati care deseori rezista pe ramuri pana iarna. Unele specii si hibrizii rezultati din ele pot forma garduri vii cu aspect frumos fiind folosite si pentru spatii reduse.

Cultivarea

Cu exceptia unor specii sud-americane sunt plante usor de cultivat putand creste in orice fel de sol bine drenat, insorit sau partial umbrit. Plantarea speciilor cu frunze permanente se va face in lunile septembrie-octombrie sau in martie-aprilie, iar a celor cu frunze cazatoare din octombrie pana in martie. La realizarea gardurilor vii se folosesc plante inalte de 30-40 cm ce vor fi asezate la o distanta de 45-60 cm. Pentru obtinerea unui aspect compact se va taia partea superioara a tuturor lastarilor. Acesta operatie se repeta odata pe an la speciile cu frunzis permanent verde, dupa ce au inflorit, si in august-septembrie, in cazul speciilor cu frunze cazatoare. Daca este cultivata izolat nu sunt necesare tunderile cu exceptie tulpinilor imbatranite ce se vor taia de la nivelul solului sau ale unei ramuri noi.

Reproducerea

Toate speciile se pot reproduce usor prin seminte, operatiune ce se va efectua direct in aer liber primavara sau toamna. In cazul in care folosim butasi, acestia se vor recolta in august-septembrie de pe ramurile laterale si vor avea o lungime de 7-8 cm. Se vor planta intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, iar primavara urmatoare se transfera intr-o pepiniera in aer liber unde vor ramane 1-2 ani inainte de plantarea definitiva. O metoda alternativa de inmultire consta in divizarea tufelor, in cazul speciilor care produc lastari, operatia putand fii efectuata din octombrie pana in luna martie.

Pericole si precautii

Sunt plante rezistente dar pot fi atacate de afide si de o micoza (boala alba).

Specii si soiuri:

Berberis calliantha, originara din Tibet, nu depaseste 1m inaltime fiind o specie cu frunze permanent verzi, si flori de culoare galben deschis ce se deschid in luna mai, bacele avand culoare albastru-inchis.
Berberis aggregata, originara din China orientala, creste peste 1,5m metri. Este o specie cu frunze cazatoare avand florile de culoare galbena, grupate in ciorchini. Infloreste in iunie, producand ulterior bace rosii-coral.

Berberis verruculosa, provenita din China occidentala, are frunzis permanent cu inaltimi cuprinse intre 1-1,5m formand tufisuri dese, spinoase. Florile sunt de culoare galbena si apar in mai iunie. Bacele sunt de culoare neagra.

Berberis wilsoniae, originara ca si precedenta din China occidentala, la fel de des, avand o inaltime de 1m, este o specie cu frunze cazatoare sau semicazatoare, oblonge, colorate in timpul toamnei in rosu-portocaliu stralucitor.

Berbis darwinii, specie sud-americana cu pana la 4 m inaltime, are frunzele lucioase, de culoare inchisa. Culoarea florilor este galben oranj cu nuanta de rosu, bacele fiind colorate in albastru.

Berberis x ottawensis "Superba" are frunze cazatoare, de culoare mov-ruginiu inchis. Are o inaltime de pana la 2,5 m, florile fiind de culoare galbena cu nuante de rosiu. Bacele sunt rosii.

Berberis x stenophylla "Corallina Compacta" are frunze vezi permanent, infloreste abundent in aprilie, florile fiind galben-aurii, bacele avand culoarea purpurie. Se foloseste atat pentru gard viu cat si pentru tufisuri solitare.
andra_alexandra
Postat pe 23 Ianuarie 2009 21:47
gard viu din lemn cainesc, hibiscus , buxus , thuya, gutui japonez...
lidiac
Postat pe 31 Ianuarie 2009 13:16
catina e absolut superba
o poti si folosi ca fruct si are tepi de 2-3 cm incat nimeni nu iti mai incalca proprietatea
ruxx
Postat pe 1 Februarie 2009 03:10
www.gardviu.ro (Ulmul de Turkestan) L-am plantat anul trecut...este grozav. Succes.
Steelh
Postat pe 1 Februarie 2009 15:30
unde gasesc catina ??? vreau sa plantez in gradina
stie cineva ?
ego_condo
Postat pe 2 Februarie 2009 08:21
hai ca le-am cautat eu:Date de contact
Numele companiei:Catinaplant Srl

Persoana de contact:Pasca Simion

Adresa:str. Garii, nr. 30, sc. B, AP 83

Localitate:Bistrita

Judet:Bistrita-Nasaud

Telefon:0744995788

Telefon mobil:0744995788
sonutz
Postat pe 2 Februarie 2009 10:34
multumesc ,sper sa trimita prin posta
ego_condo
Postat pe 2 Februarie 2009 12:41
Multumesc Sonuts , si pe mine ma intereseaza , asa ca mi-am notat datele de contact . Toate cele bune !
libra66
Postat pe 4 Februarie 2009 21:43
e foarte frumos sa avem la casa un gard viu, insa la noi in tara nu e ca in alte tari poti orcand sa fi talharit in propria curte.
eventual faciu unul la catva cm de gardul pe care il ai.

Postat pe 6 Februarie 2009 19:20
Buxusul este foarte indicat pt. garduri vii, se poate tunde in diferite forme si este foarte rezistent, in plus se prinde si repede ...
micki23
Postat pe 6 Februarie 2009 22:32
Si mie-mi place buxusul...si poti sa faci si diverse aranjamente frumoase cu crengute de buxus....
libra66
Postat pe 11 Februarie 2009 17:54
se prinde repede buxus-ul dar creste atat de greu...
Adinuca
Postat pe 11 Februarie 2009 21:30
da,dar nu uitati de tratamante si fertilizanti
dan_vladut
Postat pe 12 Februarie 2009 18:58
pai acuma depinde...poti sa iei buxus direct inradacinat... sau poti sa-l inmultesti tu prin butasi....
exista substante care sa le aplici pt. crestere crestere a oracarei plante ....:))
micki23
Postat pe 12 Februarie 2009 20:11
nu uita de stimulenti,fertilizanti si suflet
dan_vladut
Postat pe 13 Februarie 2009 19:20
nu sant un adept al gardului viu dar as vrea sa aflu daca se poate forma o combinatie din mai multe soiuri astfel sa fie si o paleta de culori mai ampla dar si inflorit tot anul????
gigibrbr_condo
Postat pe 15 Martie 2009 00:42
De la: gigi_braicovici, la data 2009-03-15 00:42:55nu sant un adept al gardului viu dar as vrea sa aflu daca se poate forma o combinatie din mai multe soiuri astfel sa fie si o paleta de culori mai ampla dar si inflorit tot anul????


adeptul gardului viu nu esti, a arbustilor nu ca cica vin cainii..atunci ce vrei sa plantezi? beton ?


sunt n soiuri care se pot cobina intre ele
micki23
Postat pe 15 Martie 2009 15:19
Draga Micki29 apreciez faptul ca imi urmaresti postarile pe forum am si eu o intrebare :Ce sa aleg fata draga ca toata viata am locuit la casa si am avut gard de lemn sau tabla am visat toata viata la o casa neingradita preferand o peluza mare de iarba ??? Uite acum vreau piscina cred ca un gard viu foarte inalt ar proteja de privirile indiscrente ,dar vreau sa fie frumos si foarte mirositor!!!! aaaaaaaaaaaa si vreau sa imi schimb gardul cu unul din placi de beton
gigibrbr_condo
Postat pe 16 Martie 2009 18:28
De la: gigi_braicovici, la data 2009-03-16 18:28:16 Draga Micki29 apreciez faptul ca imi urmaresti postarile pe forum am si eu o intrebare :Ce sa aleg fata draga ca toata viata am locuit la casa si am avut gard de lemn sau tabla am visat toata viata la o casa neingradita preferand o peluza mare de iarba ??? Uite acum vreau piscina cred ca un gard viu foarte inalt ar proteja de privirile indiscrente ,dar vreau sa fie frumos si foarte mirositor!!!! aaaaaaaaaaaa si vreau sa imi schimb gardul cu unul din placi de beton



pai gars viu si frumos mirositor poti face din Iasomie, dar daca e langa piscina risti ca toate florile sa se scuture in ea in caz ca vrei sa fie cu flori...
poti face din conifere sau din buxus ,etc etc...


poti alege :

Ulmul din Turkestan (Ulmus pumila celer):


-creºtere rapidã (3 m în 2 ani)

-capacitate de umbrire excelentã

-nepretenþios (atât în privinþa solului cât ºi a îngrijirii)

-capacitate antipraf de un grad înalt

-însuºire antizgomot
-creºtere reglabilã
micki23
Postat pe 16 Martie 2009 18:34
Eu am gard viu din iedera care e inflorita mai tot timpul anului si miroase foarte frumos!Acum inca nu a inflorit pentru ca este foarte frig inca dar de cum da un picut caldura si face flori ii voi face poze!
angelblue_67
Postat pe 23 Martie 2009 19:04
Angel, iedera face flori?
E prima data cand aud dar poate nu ma pricep eu... Te rog sa-i faci poze sa vad si eu minunea ta.
Multam
Adinuca
Adinuca
Postat pe 24 Martie 2009 20:36
Da scumpa mea ,Adinuca!Asa mi-au spus ca o cheama cei de la care am luat-o!Am avut initial un lastarel si acum s-a facut la radacina ca si un trunchi de copac impletit si urca mereu,iar eu o tund(sotul meu glumeste ca parca e fasolea fermecata asa creste de repede!)Si infloreste iar florile miros asa de frumos de la cativa metri se simte mireasma lor!Frunzele sunt verzi si acum dar florile nu au aparut!Face un fel de flori ca un ciorchine dar nu stiu exact cu ce sa le aseman!Sunt de culoare alba si un crem deschis si-ti spun au un parfum deosebit inflorind tot timpul anului pana toamna tarziu!De cum da caldura si infloreste voi posta poze ca sa le vezi!Te pup cu drag!
angelblue_67
Postat pe 24 Martie 2009 22:17
ANGEL
DUPA DESCRIEREA TA ..NU E CAPRIFOI ,,Lonicera caprifoliu'' ??
SE POATE FACE GARD E O PLANTA CATARATOARE ,CRESTE REPEDE ,INFLORESTE PANA TOAMNA TARZIU SI ARE UN PARFUM MINUNAT
ego_condo
Postat pe 25 Martie 2009 08:55
De la: Adinuca, la data 2009-03-24 20:36:04Angel, iedera face flori?
E prima data cand aud dar poate nu ma pricep eu... Te rog sa-i faci poze sa vad si eu minunea ta.
Multam
Adinuca

sunt mai multe tipuri de iedera ...
intr-adevar face flori , dar sunt micute si frumos parfumate..insa iedera este decorativa prin frunze nu prin flori...:)de aceea multa lume nu ia in seama florile :)
micki23
Postat pe 25 Martie 2009 14:07

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
salutare vreau sa renovez 4 De la: dragomir_iulian 29 Aprilie 2010 16:04
Gard viu 53 De la: mycutza_condo 16 Februarie 2013 18:16
Solutia cea mai economica= ce tip de centrala sa aleg? 2 De la: cristina198352 13 Decembrie 2009 14:00
loc de munca 16 De la: gabyta35 21 Martie 2010 10:18
Termoizolatie pentru casa " la rosu " 7 De la: vasi_le 25 Noiembrie 2009 13:28