Mai multe
De la: contesina, la data 2011-02-26 23:59:15In Biblie parca o multime de personaje l au vazut / cunoscut: moise cu tabletele, cand ii apare intr un tufis care e n flacari dar nu arde (mi se pare superba descrierea - e n flacari dar nu arde).Moise cu corabia (care cica e n turcia, desi pare doar o formatie muntoasa), si multe altele. Acum , nici unu dintre personaje nu l pot privi pe Dumnezeu, dar acesta se manifesta in jurul lor. ASta nseamna ca Dumnezeu e o fiinta si i s a aratat omului in trecut. CEEA CE NU CRED. nu are sens. Daca stii ca EXISTA< unde e nevoia de credinta? Adica, nu mai e dubiul, credintei, STII. gata. poti sta relax toata viata, e Dumnezeu, e un iad, e un paradis, etc etc. nu mai pot cu lucrurile astea. denaturezi tot ce inseamna pentru mine Dumnezeu, tu crezi in religie, biserica, nicidecum in Dumnezeu. nu cred in pacat, nu exista pacat. viata iti ofera o multime de lucruri, alegerea e a ta. ca e o alegere gresita, cateodata cu atat mai bine, inveti din ea, te face o persoana mai buna. pacat e sa nu faci ceea ce consideri tu probabil "pacat", pt ca ramai o fiinta limitata, necunoscatoare. Ori daca nu treci printr un lucru, nu poti sa vb de acel lucru. ispita e ...cea mai frumoasa parte a vietii. iubesc sa fiu ispitit, ispita trupeasca ca probabil al asta te referi, (wow am zis o si pe asta) suna aiurea, sexul mai pe romaneste vorbind, e , sau poate fi incredibil. De ce Dumnezeu ar considera o pacat ? Ispita, INSTINCTUL, cand iti bate inima cu 100 la ora, nu mai primesti nici aer, nu mai conteaza nimic, esti tu si ea, cum ar putea o Divinitate ,un Creator sa te condamne pentu asta? cat de ridicol e ceea ce spui. viciile sunt lucrurile care ne definesc. un om fara vicii e gol, superficial, nu are nimic , la fel cu pacatul si ispita. Si o zic din nou biserica probabil a denaturat carticica aia, numita biblie care probabil vroia sa spuna doar ca ... simplu LUCRURILE duse in exces strica intr un final, ceea ce e adevarat. asta nu nseamna insa ca nu trebuie sa faci un lucru abs deloc, sau sa te ABTII. greselile din viata te definesc. experientele de ieri te fac omul de azi. |
||
|
rockk Postat pe 27 Februarie 2011 00:56 |
||
|---|---|---|
De la: rockk, la data 2011-02-27 00:46:46De la: contesina, la data 2011-02-27 00:04:03De la: pickard, la data 2011-02-26 23:47:04De la: kudika195501, la data 2011-02-26 23:29:55...rockk...m-ai lasat perplex vezi, tu... de simtit ca exista am simtit mereu, cred, probabil ca uneori n-am constientizat... dar a crede in Dumnezeu cu adevarat este cu totul altceva....asta a trebuit sa descopar si iar sa cad si sa-L pierd, si iar sa fiu la inceputul drumului....a crede si a-L descoperi cu adevarat, rockk, nu cu stiinta, ci cu inima, cu sufletul, cu acel ceva ce este mai presus decat mintea si ratiunea....si nu am fost lipsita de raspunsuri si de rezolvari venite chiar de la Dumnezeu.....observi lucruri si aspecte pe care in trecut nici nu le-ai banuit....este un pic cam dificil de spus in cuvinte, pentru ca asta se traieste, se simte.......acum iar L-am pierdut si e vina mea, acum stiu pasii pe care trebuie sa-i fac.....o sa mai discutam despre asta.... |
||
|
contesina Postat pe 27 Februarie 2011 01:02 |
||
|
nu mai pot cu lucrurile astea. denaturezi tot ce inseamna pentru mine Dumnezeu, tu crezi in religie, biserica, nicidecum in Dumnezeu. nu cred in pacat, nu exista pacat. viata iti ofera o multime de lucruri, alegerea e a ta. ca e o alegere gresita, cateodata cu atat mai bine, inveti din ea, te face o persoana mai buna. pacat e sa nu faci ceea ce consideri tu probabil "pacat", pt ca ramai o fiinta limitata, necunoscatoare. Ori daca nu treci printr un lucru, nu poti sa vb de acel lucru. ispita e ...cea mai frumoasa parte a vietii. iubesc sa fiu ispitit, ispita trupeasca ca probabil al asta te referi, (wow am zis o si pe asta) suna aiurea, sexul mai pe romaneste vorbind, e , sau poate fi incredibil. De ce Dumnezeu ar considera o pacat ? Ispita, INSTINCTUL, cand iti bate inima cu 100 la ora, nu mai primesti nici aer, nu mai conteaza nimic, esti tu si ea, cum ar putea o Divinitate ,un Creator sa te condamne pentu asta? cat de ridicol e ceea ce spui. viciile sunt lucrurile care ne definesc. un om fara vicii e gol, superficial, nu are nimic , la fel cu pacatul si ispita. Si o zic din nou biserica probabil a denaturat carticica aia, numita biblie care probabil vroia sa spuna doar ca ... simplu LUCRURILE duse in exces strica intr un final, ceea ce e adevarat. asta nu nseamna insa ca nu trebuie sa faci un lucru abs deloc, sau sa te ABTII. greselile din viata te definesc. experientele de ieri te fac omul de azi.[/quote] si eu sunt de acord cu rock se zice ca atunci cand ai un orgasm te contopesti cu universul.daca D-zeu este universul inseamna ca in timpul orgamului te contopesti cu EL D-zeu a lasat ca in timpul acestui fenomen sa se procreeze copiii dar noi oamenii am trasformat asta in viciu pentru ca e placut si vrem sa ne contopim cu universul toata ziua
|
||
|
|
||
|
pickard Postat pe 27 Februarie 2011 01:07 |
||
De la: rockk, la data 2011-02-27 00:56:32De la: contesina, la data 2011-02-26 23:59:15In Biblie parca o multime de personaje l au vazut / cunoscut: moise cu tabletele, cand ii apare intr un tufis care e n flacari dar nu arde (mi se pare superba descrierea - e n flacari dar nu arde).Moise cu corabia (care cica e n turcia, desi pare doar o formatie muntoasa), si multe altele. Acum , nici unu dintre personaje nu l pot privi pe Dumnezeu, dar acesta se manifesta in jurul lor. ASta nseamna ca Dumnezeu e o fiinta si i s a aratat omului in trecut. CEEA CE NU CRED. nu are sens. Daca stii ca EXISTA< unde e nevoia de credinta? Adica, nu mai e dubiul, credintei, STII. gata. poti sta relax toata viata, e Dumnezeu, e un iad, e un paradis, etc etc. toate va sunt la indemana, dar nu toate va sunt de folos .... exista pacate, exista greseli si toate afecteaza sufletul, ca despre el e vorba... imi vorbesti despre instincte, ele sunt primele care ne fac sa pierdem din vedere ceea ce este mai important, ne inchinam viata satisfacerii nevoilor stricte ale trupului si uitam de suflet... barbatul si femeia sunt ceatia lui Dumnezeu, e normal sa fie atractie, e normal sa gaseasca placere unul in celalalt.... nimic nu-i este oprit omului, nimic, dar trebuie facut cu masura si in legea si cuvantului lui Dumnezeu....aici e buba....aici omul se tine legat de mandria si orgoliul sau....daca mi s-a ingaduit, atunci de ce sa fac ca Dumnezeu si nu ca mine? ca doar am mai facut-o si nu am patit nimic ! nu asa gandim? exista rau si el este de multe ori ambalat foarte frumos, colorat si placut vederii....este un hap cu care ne otravim si ne pacalim ca ne e bine... respingi ideea de religie, de biserica, te legi de lucruri marunte, cum ca Biblia a fost trunchiata, etc....ei si? ai respectat tu totul in rest si ai ramas la acele pasaje inventate sau pierdute cu rea intentie? si daca Dumnezeu a ingaduit asta, poate a stiut El de ce si poate ca ne este de ajuns atat cat a ramas dar noi nu facem nici cat negrul sub unghie din ceea ce ne-a invatat Iisus Hristos ! deci...
|
||
|
contesina Postat pe 27 Februarie 2011 01:23 |
||
De la: contesina, la data 2011-02-27 01:23:15De la: rockk, la data 2011-02-27 00:56:32De la: contesina, la data 2011-02-26 23:59:15In Biblie parca o multime de personaje l au vazut / cunoscut: moise cu tabletele, cand ii apare intr un tufis care e n flacari dar nu arde (mi se pare superba descrierea - e n flacari dar nu arde).Moise cu corabia (care cica e n turcia, desi pare doar o formatie muntoasa), si multe altele. Acum , nici unu dintre personaje nu l pot privi pe Dumnezeu, dar acesta se manifesta in jurul lor. ASta nseamna ca Dumnezeu e o fiinta si i s a aratat omului in trecut. CEEA CE NU CRED. nu are sens. Daca stii ca EXISTA< unde e nevoia de credinta? Adica, nu mai e dubiul, credintei, STII. gata. poti sta relax toata viata, e Dumnezeu, e un iad, e un paradis, etc etc. Frumos gandit
|
||
|
Valy90 Postat pe 27 Februarie 2011 01:26 |
||
De la: pickard, la data 2011-02-27 01:07:32 si eu sunt de acord cu rock se zice ca atunci cand ai un orgasm te contopesti cu universul.daca D-zeu este universul inseamna ca in timpul orgamului te contopesti cu EL D-zeu a lasat ca in timpul acestui fenomen sa se procreeze copiii dar noi oamenii am trasformat asta in viciu pentru ca e placut si vrem sa ne contopim cu universul toata ziua [/quote]Dumnezeu i-a facut lui Adam o femeie, una, nu un harem ! oare de ce ??? |
||
|
contesina Postat pe 27 Februarie 2011 01:26 |
||
De la: pickard, la data 2011-02-27 01:07:32 si eu sunt de acord cu rock se zice ca atunci cand ai un orgasm te contopesti cu universul.daca D-zeu este universul inseamna ca in timpul orgamului te contopesti cu EL D-zeu a lasat ca in timpul acestui fenomen sa se procreeze copiii dar noi oamenii am trasformat asta in viciu pentru ca e placut si vrem sa ne contopim cu universul toata ziua [/quote]... ''filozofia'' lui rockk e cea mai banala si mai noua (chiar daca a existat de cind lumea sub diverse forme) ... se numeste ... NEW AGE ... e a celor care nu mai stiu (sau nu au stiut) de unde vin, ce bagaj duc in spate, ce sint si ce vor deveni ... a celor care sint ''dospiti'' de marketing cu sloganuri perverse si nerumegate ... a celor pentru care EU-ul e singura valoare ... a celor care venereaza o ''divinitate'' oarecare si confuza ... a celor care se cred mici guru ... a celor care cred ca detin adevarul ... |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 01:27 |
||
. ''filozofia'' lui rockk e cea mai banala si mai noua (chiar daca a existat de cind lumea sub diverse forme) ... se numeste ... NEW AGE ... e a celor care nu mai stiu (sau nu au stiut) de unde vin, ce bagaj duc in spate, ce sint si ce vor deveni ... a celor care sint ''dospiti'' de marketing cu sloganuri perverse si nerumegate ... a celor pentru care EU-ul e singura valoare ... a celor care venereaza o ''divinitate'' oarecare si confuza ... a celor care se cred mici guru ... a celor care cred ca detin adevarul . cred ca toti care scriem pe aici ne credem niste mici guru si doar din politete mai suntem de acord unii cu altii pentru ca in realitate fiecare vrem sa ne impunem mai agresiv sau mai bland punctul personal de vedere
|
||
|
pickard Postat pe 27 Februarie 2011 01:33 |
||
|
Dumnezeu i-a facut lui Adam o femeie, una, nu un harem ! oare de ce ??? e o prostie!nu trebuie luata povestea asa motamo.chiar daca cei care au scris-o au fost destepti si au inteles ceva ,se vede ca biblia a fost scrisa la mii de ani de la evenimentele descrise in ea. |
||
|
pickard Postat pe 27 Februarie 2011 01:38 |
||
De la: marco918, la data 2011-02-27 01:27:17De la: pickard, la data 2011-02-27 01:07:32 ... ''filozofia'' lui rockk e cea mai banala si mai noua (chiar daca a existat de cind lumea sub diverse forme) ... se numeste ... NEW AGE ... e a celor care nu mai stiu (sau nu au stiut) de unde vin, ce bagaj duc in spate, ce sint si ce vor deveni ... a celor care sint ''dospiti'' de marketing cu sloganuri perverse si nerumegate ... a celor pentru care EU-ul e singura valoare ... a celor care venereaza o ''divinitate'' oarecare si confuza ... a celor care se cred mici guru ... a celor care cred ca detin adevarul ... [/quote] nu e nici o filozofie. eu cred ca esti un moron si ma doare n pl de tine sincer. Mi enu tre sa mi zica cineva , am ochi si am cap, trag singur concluziile mele si traiesc dupa cum vreau eu nu cum mi se zice. detin adevarul meu. daca inchid forumu asta, tu nici nu existi, iar in 3 minute nici n ai existat. atat de simplu. esti doar un alt ipocrit care nu are nimic de spus, asa ca se ia de ce au altii de spus. spune intai ceva de la tine, orice. esti dependent de altii, n ai nici macar oidee, o convingere a ta si asta probabil te roade. ma plictisesc, vroiam sa i raspund la contesina, da e prea tarziu si ma doare capu. |
||
|
rockk Postat pe 27 Februarie 2011 01:43 |
||
De la: rockk, la data 2011-02-27 01:43:08De la: marco918, la data 2011-02-27 01:27:17De la: pickard, la data 2011-02-27 01:07:32 nu e nici o filozofie. eu cred ca esti un moron si ma doare n pl de tine sincer. Mi enu tre sa mi zica cineva , am ochi si am cap, trag singur concluziile mele si traiesc dupa cum vreau eu nu cum mi se zice. detin adevarul meu. daca inchid forumu asta, tu nici nu existi, iar in 3 minute nici n ai existat. atat de simplu. esti doar un alt ipocrit care nu are nimic de spus, asa ca se ia de ce au altii de spus. spune intai ceva de la tine, orice. esti dependent de altii, n ai nici macar oidee, o convingere a ta si asta probabil te roade. ma plictisesc, vroiam sa i raspund la contesina, da e prea tarziu si ma doare capu.[/quote] ... te-ai enervat puishor ? ... NEW AGE ... nu ai auzit de el ... nici nu ma mir ... ... vezi sa nu ramii cu durerile alea ...
|
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 01:50 |
||
De la: pickard, la data 2011-02-27 01:38:24Dumnezeu i-a facut lui Adam o femeie, una, nu un harem ! si crezi ca au fost vreo 20 de Eve si in timp s-a tot "mancat" din cifra pana s-a ajuns la una ? ca sa ce ? ca indiferent de ce scrie acolo, tot nu credem, tot facem dupa capul nostru... astia suntem, capitane, pana nu facem cucuie, nu ne potolim, nu invatam... problema e alta, pentru altii uneori este prea tarziu... |
||
|
contesina Postat pe 27 Februarie 2011 01:53 |
||
... roculetz ... iti recomand o carticica ... pentru parintii tai ... Pzete-i copiii! de satanism! de New Age! de ocultism! Neil T. Anderson , Steve Russo Preul : 20.00 RON Titlu original: The Seduction of Our Children Numr pagini: 304 Subiect: Prezentarea naturii spirituale a amgirii demonice care opereaz n lumea contemporan afectndu-i pe copii, ct i a pailor practici necesari pentru protejarea lor, respectiv eliberarea din legturile satanice. Scurt prezentare: Autorii pleac de la un fapt care, dei adesea ignorat, este de necontestat: n lumea n care cresc copiii notri se duce o btlie acerb pentru mintea lor -- o btlie pe care prinii trebuie neaprat s o ctige. De la influena New Age asupra sistemului educaional i pn la creterea alarmant a satanismului, ntunericul ncearc s ptrund n mintea copiilor pe toate cile: prin sistemul educaional, prin jocuri de grup ori pe computer, prin desene animate i filme, prin cri i reviste, prin muzic ori droguri. Satana urmrete s distrug Biserica atacnd punctul cel mai vulnerabil: familia. Dar n faa acestui atac, un cretin nu poate nici fugi, cuprins de team, nici ngropa capul n nisip, indiferent. Victoria ctigat de Hristos prin moartea i nvierea Sa este real i poate fi trit i de copii. Dac devenim contieni de natura spiritual a lumii n care trim i de pericolele care ne pndesc copiii, dac nelegem libertatea pe care ne-o d Hristos i cum putem ajunge s o trim i dac ne pas suficient de soarta copiilor notri ca s facem ceva, atunci trebuie s tim c exist soluii practice, de la educaia n familie pn la rolul pe care l putem juca n viaa lor spiritual, n cunoaterea lui Dumnezeu i a mntuirii lui Hristos. Cartea este organizat n trei seciuni: prima, O lume plin de ispite, se ocup de realitatea spiritual a lumii contemporane i a cilor specifice pe care vine amgirea satanic n viaa copiilor, inclusiv de simptomele care denot o problem de natur spiritual n viaa lor. Partea a doua, Printele eficace, analizeaz impactul educaiei pe care o primete copilul n familie i al stilului de relaionare a printelui cu acesta asupra problemelor spirituale din viaa lui. Cu date statistice convingtoare i numeroase exemple din viaa de zi cu zi, autorii ncearc i reuesc s prezinte diferena dintre un printe care deschide ua amgirii demonice n viaa copilului su i unul care, dimpotriv, minimalizeaz ansele atacurilor satanice. Ultima parte, Copilul ferit de primejdii, discut msurile practice prin care copilul poate fi ajutat s previn i s nving problemele de natur spiritual cu care se confrunt, inclusiv paii care trebuie urmai pentru ruperea legturilor demonice din viaa sa. n Anex gsim un Glosar de termeni New Age ordonat alfabetic, un Glosar de termeni satanici/oculi i Cele nou principii ale doctrinei satanice. Aa cum spunea Josh McDowell, este o carte de o importan crucial pentru fiecare printe care dorete s i protejeze copiii de amgirile Celui Ru i s i pregteasc s le poat face fa. Este o carte care simultan te va pune pe gnduri i te va ncuraja deoarece, mai mult ca oricnd, provocare care i s nainte este S FII VIGILENT . Grupuri int: - prini i bunici; - educatori, profesori; - oameni care, prin natura activitii lor, vin regulat n contact cu copiii; - pastori, nvtori de coal duminical, lideri de tineret. Caracteristici speciale: - abordare foarte practic a problemelor; - numeroase exemple reale, cu care cititorul se identific uor - statistici i sondaje de opinie concludente; - enumerri edificatoare ale formelor contemporane prin care sunt amgii copiii (tehnici concrete de predare i nvare, exemple de filme la mod, staruri de muzic rock, nume de jocuri de grup sau pe computer, desene animate etc.); - prezentarea simbolurilor satanice folosite de copii i a simptomelor care denot existena unei problem spirituale; - prezentarea pailor concrei pentru prevenirea problemelor; - prezentarea pailor concrei pentru eliberarea unui copil dintr-o legtur demonic. |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 01:53 |
||
|
va salut si va urez o noapte buna ! Doamne ajuta ! |
||
|
contesina Postat pe 27 Februarie 2011 01:54 |
||
De la: marco918, la data 2011-02-27 01:53:47... roculetz ... iti recomand o carticica ... pentru parintii tai ... ba tu esti mai rau ca martorii lu jehova. si apropo tu nu ai cum sa ma faci pe mine sa mi fac nervi. |
||
|
rockk Postat pe 27 Februarie 2011 01:55 |
||
De la: rockk, la data 2011-02-27 01:55:23De la: marco918, la data 2011-02-27 01:53:47... roculetz ... iti recomand o carticica ... pentru parintii tai ... ... de ce te-ai supara, gheorghitza ... subiectul este mult prea complex pentru tine ... te-ai fi suparat daca parca cineva, din greseala, masina pe locul tau (neplatit oricum) sau ar fi fost promovat careva la servici ... in rest ... esti un hombre liber ... de orice responsabilitati ... cu tine, si inca citiva, trebuiesc alese subiecte si discutii simpliste, de gradinitza ... eventual cu o mica tenta sexuala ... care sa va tina treaza atentia ... orice altceva va oboseste si va enerveaza ...
|
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 02:09 |
||
De la: contesina, la data 2011-02-27 01:54:22va salut si va urez o noapte buna ! ... Doamne ajuta ... |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 02:11 |
||
|
New Age, - sincretism satanic New Age este un curent spiritual, rǎspndit mai ales n Vest. Adepții acestui curent pretind o apropiere mai mare de spiritualitate, ei susținnd cǎ acest lucru este necesar pentru ca omenirea sǎ poatǎ intra intr-o nouǎ vrstǎ, n care va domni armonia universalǎ. Alții vǎd n New Age o renviere a gnosticismului. New Age și are nceputurile prin anii 1920-1930. Atunci Alice Bailey, discipolǎ a teosofiei, publicǎ mai multe lucrǎri, n unele dintre ele ea proclamǎ ntoarcerea lui Cristos, și lanseazǎ ideea necesitǎții unor grupǎri, pe care ea le denumește 'a bunǎvoinței mondiale'. Nu este vorba despre niște comunitǎți organizate, ci mai degrabǎ despre reuniuni periodice ale unor persoane, avnd scopul de a pregǎti sosirea unei noi ere. n 1937 Paul le Cour definește conceptul de 'noua erǎ a Vǎrsǎtorului, care va nsemna o profundǎ transformare a valorilor umane, cu ajutorul unor mijloace spirituale. Elementul cheie al curentului New Age este trecerea omenirii din constelația Peștilor n aceea a Vǎrsǎtorului, care va nsemna un mare progres spiritual. n anii 1970 au apǎrut mai multe texte care interpreteazǎ aceastǎ trecere ca fiind nceputul unei ere a pǎcii universale și a unei armonii regǎsite. Peștele fiind simbolul primilor creștini, unii apreciazǎ cǎ noul semn Vǎrsǎtor va include spiritualitatea creștinǎ, care va cǎpǎta nsǎ noi puteri, devenind plenarǎ abia sub acest nou semn. Problema anului intrǎrii n noul semn al Vǎrsǎtorului a cǎpǎtat interpretǎri diferite n diferitele școli New Age. Pentru unii aceastǎ intrare s-a ntmplat deja n anul 1962. Anul 2012 este din ce n ce mai mult interpretat ca fiind anul de nceput al ascensiunii omenirii. Pentru Rudolf Steiner era Vǎrsǎtorului va ncepe abia n anul 3573. Astǎzi adepții New Age susțin pǎrerea cǎ fiecare individ, avnd origini divine, este chemat sǎ-și construiascǎ propriul drum spiritual, folosindu-se pentru aceasta de un patrimoniu care cuprinde orice tradiție misticǎ sau religioasǎ, aici incluzndu-se și șamanismul, neopǎgnismul, cabala, ocultismul, dar mai ales folosindu-se de propria experiențǎ interioarǎ și de propriul discernǎmnt. n aceastǎ intreprindere, el poate fi ajutat de ghizi, ngeri, guru, etc. Una din "virtutile" de care se prevaleaza att post modernismul ct si New Age este anti-dogmatismul. Suntem ntru totul de acord, numai ca new agerii confunda dogmatismul cu dogmele, combatndu-le iresponsabil n egala masura. Prin dogmatism se ntelege cu adevarat o atitudine condamnabila, n vreme ce dogmele sunt garantia statorniciei si adevarului nvataturii crestine. n ce ne priveste vom considera ca mai plauzibila datarea post-belica, fara ca aceasta sa fie un element n afara oricarei discutii. Urmatorul moment ar fi analizarea contextului religios si social n care a aparut miscarea. Aici lucrurile sunt deja binecunoscute si nu necesita lamuriri suplimentare. Este vorba de "noul imperiu roman", SUA, un imperiu fara mparat, cu forma republicana federativa, dar un imperiu de facto. Din punct de vedere istoric sunt la ndemna paralelele cu imperiul roman pagn. Ambitia de stapnire a lumii s-a conturat pe deplin dupa victoria repurtata n 1945 asupra celor doua imperii pagne rivale: al treilea reich si imperiul soarelui rasare. Totodata a fost ntrecut si imperiul aliat, cel britanic a carei stea ncepe sa decada treptat. Va ramne un singur rival redutabil, si el n mod conjunctural fost aliat, imperiul pagn sovietic. ncepe razboiul rece. Din punct de vedere confesional SUA se prezinta ca un mozaic n care putem totusi desprinde cu ajutorul datelor statistice furnizate de enciclopedia CD Rom Encarta 98 urmatoarea structura: "La jumatatea secolului trecut populatia SUA era predominant protestanta; ea includea relativ putini romano-catolici si evrei, si aproape nici un aderent al religiilor ne-crestine cum ar fi islamul sau budismul Printre noile fenomene religioase ale secolului trecut se numara fondarea mai multor denominatiuni americane genuine printre care Biserica lui Isus Cristos a sfintilor din ultimele zile, cunoscuta popular ca Mormonii; Biserica lui Cristos, Scientista; Biserica adventista de ziua a 7-a si Martorii lui Jehova. Dupa anuarul statistic din 1998, cel mai mare grup religios american este cel romano-catolic, aproximativ 25% din populatie. Printre grupurile majore protestante baptistii (19,4%), metodistii (8%), presbiterienii (2,8%), penticostalii (1,8%) si episcopalienii (1,7%). Biserica ortodoxa are un numar nsemnat (n.n. nu este indicat n procentaj!). Cea mai raspndita religie ne-crestina din SUA este iudaismul (2%), dar si islamul, budismul si hinduismul au adepti numerosi." Conform fostului consilier de stat american Zbygniev Brzezinski (actualmente membru al Trilateralei Bilderberg, grup ce este creditat a fi un super guvern mondial), ,,Trebuie (a avea) o religie personala." Ca urmare a acestor directive ideologice si a aplicarii lor n practica potrivit unui sondaj Gallup n februarie 1978, 10 milioane de americani, tineri de toate categoriile erau adeptii unor religii orientale; 9 milioane erau angrenati n ceea ce se cheama ,,spiritual healing" (vindecare spirituala - o forma tipica a practicilor terapeutice de tip New Age inspirata din religiile orientale si practicile samanilor nord americani). n anul urmator, 1979, 500 000 de catolici americani erau practicanti ai healing-ului carismatic de influenta penticostala. Aici este cazul sa mentionam apriga concurenta dintre new ageri si carismatici, conflictul si contradictia lor datorndu-se mijloacelor lor diferite folosite n acelasi scop: bunastarea pamnteasca aici si acum. Numai ce ne-am revenit din spaima apocalipsei digitale programat pentru anul 2000, c iari se preconizeaz un nou sfrit al lumii. De data aceasta este sigur: mayaii, ghicitorii n stele, numerologii, new age-itii i muli, (prea) muli alii ncearc s ne conving de asta. Nu conteaz ce spun astronomii, geofizicienii ori specialitii de orice fel care au ceva de zis n problema aceasta i nici mcar ce spune Biserica: data e si-gu-r. Un meteorit, o gaur neagr, o aliniere de planete, un tsunami devastator, inversarea polilor Pmntului ori cine tie ce hecatomb neimaginat va ncheia socotelile noastre cu lumea i ale planetei Terra (aa cum o tim noi) cu Universul. Alii - care probabil deja i-au fcut planul de marketing pentru anul 2013 - sunt ceva mai rezervai: va fi sfritul omului vechi, cci umanitatea va trece printr-o schimbare a contiinei i va intra n Noua Er (New Age). n ciuda acestor ambiguiti care distoneaz cu exactitatea datei propuse - 21 decembrie -, cert este c subiectul are priz la public i se vinde ca pinea cald. Nu mai departe de luna trecut, o producie hollywoodian, cu titlu omonim - 2012 - i care ncearc s ilustreze ct mai plastic i, pe alocuri, siropos cum ar fi un sfrit al lumii, aduce productorilor ncasri record i le asigur rapid recuperarea investiiei n efecte speciale. Autorii de literatur apocaliptic depesc i ei mai uor criza financiar mondial cu vnzri de mii de exemplare. Tot la fel, profeii contemporani care primesc permanent mesaje de la regi sau preoi mayai aflai n alt dimensiune sau planet, dar preocupai de binele umanitii, mesaje pe care cu acribie le consemneaz n scris sau pe suporturi digitale i le pun la dispoziia publicului larg n schimbul unei simbolice donaii. Acestora li se adaug comerul nfloritor, considernd multitudinea ofertelor, de la haine i accesorii la postere, stickere, cni .a., inscripionate ca atare. Televiziunile i asigur cu acest subiect audiene profitabile, site-urile dedicate au un numr record de vizitatori, iar pe forumuri se dezbate cu pasiune subiectul. Calendarul maya i anul 2012 Principalul argument pentru precizia datei de 21 decembrie 2012 l constituie vechiul calendar maya, potrivit cruia solstiiul de iarn din emisfera nordic al anului 2012 va marca sfritul unei ere de 5.126 de ani. Coroborat cu alte profeii mayae din crile Chilam Balam - o colecie de texte pre i post-coloniale -, aceast dat este considerat ca marcnd fie sfritul lumii i al vieii pe Pmnt, fie o schimbare de contiin la nivel global. ns, conform opiniei specialitilor n cultura maya, mai puin fascinai de tot felul de corelaii curajoase, aceast interpretare i conexiunile care o fundamenteaz sunt mai mult dect forate. n primul rnd, calendarul la care se face referire a fost folosit de mayai doar pentru o perioad relativ scurt de timp (250-900 d.Hr.), astfel nct, la venirea spaniolilor, aceast manier de calculare a timpului nu mai era de mult timp n uz. Prin urmare, calendarul lung, cum mai este numit, era departe de a fi un element definitoriu al civilizaiei Maya, nct se pare c e mai important pentru unii contemporani ai notri dect era pentru un maya din Chichen Itza. n al doilea rnd, data de 21 decembrie 2012 marcheaz n respectivul calendar pur i simplu ultima zi a unui ciclu de 144.000 de zile (baktun). ntr-adevr, acesta este ultimul ciclu al unei ere calendaristice mai extinse, ce a debutat la 11 august 3114 .Hr. i va dura 1.872.000 de zile, ns nu exist nici un indiciu c sfritul acestei ere marca pentru vechii mayai i un sfrit al istoriei. Cci, la rndul ei, era la care facem referire reprezint o component minor a unei alte perioade cronologice i mai extinse, n cadrul unui sistem complex de calculare a timpului alctuit din cicluri care cresc exponenial, teoretic la infinit. n fine, aa-numitele profeii din Chilam Balam, invocate ca argumente, sunt, de fapt, paragrafe rupte din context, care oricum nu fac referire la sfritul actualului ciclu (baktun), ci la cele anterioare, multe dintre ele fiind, de fapt, profeii post factum. Pentru ca mayaii s nsemne mai mult dect o apus civilizaie mezoamerican, iar calendarul i profeiile s dobndeasc autoritate universal, n paralel cu savantele exegeze ale textelor se afl n desfurare i un proces de mitizare i de ncrcare cu o aur de mister a acestui popor. Astfel, ni se spune fie c mayaii, n timpuri imemoriale, erau rspndii n India, Egipt, Atlantida (sic!) i au fost creatorii marilor civilizaii ale lumii, fie, i mai fantezist, c au fost fiine care au venit din ceruri (adic extrateretri), iar acum cteva sute de ani, n mod inexplicabil, au prsit Pmntul, dar continu totui s se preocupe de destinele acestuia, comunicndu-i mesajele ctre omenire prin intermediul unor profei contemporani. Dincolo de aceste teorii care pierd simul penibilului, Robert Sitler remarc faptul c niciodat nu vom ti dac pentru mayai data de 21 decembrie 2012 avea vreo semnificaie, ns ceea ce tim cu siguran este c aceasta a nceput s capteze imaginaia multor contemporani ai notri, transformndu-se ntr-un adevrat fenomen pe care nici o dovad tiinific nu l mai poate stpni. Toate aceste eforturi de fundamentare a datei precise pe calendarul, profeiile ori semnele ncifrate ale unei civilizaii apuse sunt pe deplin rspltite, cci nu fac dect s creasc ansele de succes ale promotorilor doumiidoisprezecismului n vastul supermarket spiritual-religios al societii contemporane. Mai mult, mediatizarea subiectului confer acestor fantasmagorii credibilitate n ochii unui reprezentativ segment de public mai interesat de senzaional dect de adevr. Apocalipsa fr Hristos Dincolo de afacerea pe care o reprezint, de faptul c umple paginile tabloidelor i ofer subiect de dezbatere la discuiile de salon ori la ntlnirile cu prietenii, fenomenul 2012 readuce n discuie palpitantul subiect al sfritului lumii. Preconizatul 12.21.12 (simetrie a cifrelor care d o pine unui numr suficient de mare de numerologi) se propune, pe de o parte, ca un sfrit desacralizat i conform spiritualitii omului contemporan, un breaking news de urmrit relaxat la televizor i de comentat mpreun cu familia; el nu strnete panic, ci interes, nu ndeamn la vreo pregtire pentru iminena sfritului, ci la Distreaz-te astzi ca i cum mine ar fi 2012, dup cum propune o inscripie de pe un tricou de 20 de dolari; nu ofer recomandri, ci doar atrage atenia c, n 2012, printre altele, va avea loc i un sfrit al lumii. Probabil c acest, s-i spunem, apocalipticism contemporan este primul din istoria Occidentului care, dei preia tema din cretinism, l exclude pe Hristos din ecuaie i uit c evenimentul central al sfritului, atunci cnd va fi acesta, nu este o gaur neagr ce va nghii Pmntul, un val uciga, un meteorit cltor ori schimbarea global de contiin, ci a doua venire a lui Hristos, urmat de nvierea morilor i judecata universal. Pe de alt parte, mesajul nu este doar decretinat, ci evident anticretin. Indiferent c este imaginat ca o catastrof global sau ca o schimbare de contiin, cretinismul nu poate ocupa nici un loc n aceast apocalips privat. Dimpotriv, promotorii fenomenului 2012 ar prefera ca religia cretin s dispar, dup cum foarte plastic o sugereaz scena prbuirii i rostogolirii cupolei catedralei romane a Sfntului Petru din filmul la care am fcut referire mai sus. Rmne de vzut dac n 21 decembrie 2012 chiar va fi sfritul omenirii sau doar o zi friguroas de vineri, dar parc mai mult ncredere avem n cuvintele Mntuitorului, potrivit crora de ziua i de ceasul acela nimeni nu tie, nici ngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatl (Mt. 24, 36). Aa c exist aceeai probabilitate ca a doua venire s se petreac pe 21 decembrie 2012, pe 21 decembrie 3012 sau tocmai mine. ntrebarea fundamental n acest context nu este cnd, ci cum ateptm sfritul. Hristos ne spune: Drept aceea, privegheai, c nu tii ziua, nici ceasul cnd vine Fiul Omului (Mt. 25, 13). O diferen substanial fa de inscripia textil menionat anterior. i tocmai urmarea acestui ndemn produce i necesara schimbare de contiin, numai c o contiin cretin, de care desacralizata societate contemporan are mare nevoie. CATEVA INSTITUTII CE AU LEGATURA CU MISCAREA NEW-AGE AUCM = Asociatia Unirii Crestinismului Mondial este o miscare de rasunet mondial si cu veleitati ecumenice, purtand netagaduita pecete francmasonica care pretinde a fi crestina, dar de fapt exclude ideea de Biserica si de Hristos. (...) Se considera aconfesionala, iar in doctrina ei mentine cateva precepte morale, fara insa a pomeni nimic despre nici o Sfanta Taina. Aceasta miscare a fost initiata de coreeanul Sun Myung Moon, profetul erei cosmice al noului Ev. (...) Printr-o diabolica incercare de mistificare, aceasta miscare cauta sa determine o unificare a crestinismului mondial, golindu-l insa de orice continut si de orice sens hristic. CEB = Consiliul Ecumenic al Bisericilor, cu ajutorul celor ce fac parte din el, tinde sa devina o biserica in afara Bisericii, o noua biserica supraconfesionala ce urmareste scufundarea in stihia protestantismului , adunarea celor ce viclenesc pentru a omori insusi Trupul Bisericii, transformand formatiile bisericesti catolice si ortodoxe in elementele unui soi de colectivizare, care se autoorganiozeaza liber in "denominatiuni". ILUMINISM = un curent ideologic venit in sprijinul miscarilor antifeudale-deviza fiind egalitate, fraternitate, libertate- ciontribuind astfel la pregatirea si desfasurarearevolutiilor din sec. XVII-XX, din tarile Europei si ale Americii, avand drept scop creearea unei societati rationale, lipsite de divinitate. Aceasta conceptie raspandita in mase da nastere unei psihoze exacerbate a rationalitatii, vecina cu patologicul, deoarece gandurile mintii izbucnesc dintr-o inima rece si impietrita, in care nu mai este lumina ci intuneric. MASONERIE = "Ea avea tot interesul sa lase sa se creada ca era o continuare normala a unor asociatiuni deja existente din timpuri imemorabile (Bord), preotejata totdeauna de sefii statelor". (Nicolae Trofin). Ea este o organizatie secreta raspandita in diverse tari a carei membrii, organizati in loji, sunt adepti ai principiilor iluministe si se recunosc intre ei prin embleme. Masoneria se infiltreaza indeosebi in toate functiile cheie la nivel de state si organisme internationale (NATO, UE, FMI, Banca Mondiala, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, etc.) create chiar de ei special ca prin intermediul acestora sa conduca popoarele. Vasile Trifu (1932) spunea in Parlament : " consideram Francmasoneria ca asociatie criminala cu atat mai mult cu cat aceasta asociatie isi ingaduie ca unelte de lupta mijloace pe care legile tuturor tarilor le pedepsesc cu drept cuvant: mita, minciuna si mai ales asasinatul...tinta fiind domnia lui Israel. Pentru atingerea acestui scop se lucreaza mai mult sau mai putin evident, in absolut toate lojile masonice". NEW-AGE = este o "religie" moderna formata dintr-un amestec de religii si culte ce au la baza credinta intr-o guvernare cetralizata a planetei noastre de catre o ierarhie numita "stapanii intelepciunii" (adica conducatorii lojelor masonice, adeptii invataturilor si practicilor sintetizate in "protocoalele Sionului"), care in realitate sunt fiinte posedate demonic. Astfel se explica cresterea fenomenelor de ocultism- ghicirea, astrologia, hipnoza, fenomenul OZN, practicile Yoga, credinta in reincarnare, mitologia, panteismul, vrajitoria. Mult dorita Noua Ordine Mondiala nu cauta pe Dumnezeul crestinilor, ci urmareste intronarea lui Lucifer drept forta conducatoare spre a lua de la oameni slava ce se cuvine lui Dumnezeu. OMRU = Organizatia Mondiala a Religiilor Unite este o miscare diversionista de mare amploare, care cauta sa inmanuncheze, sub o falsa dogma de credinta si sub o falsa conceptie de dragoste si fratietate, pe toti oamenii, de orice convingere religioasa, contestand ideea de revelatiela toate religiile, pentru a le discredita pe toate, in frunte cu Crestinismul, de a carui nume se foloseste numai ca momeala. |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 02:25 |
||
De la: marco918, la data 2011-02-27 02:25:27...................... Astǎzi adepții New Age susțin pǎrerea cǎ fiecare individ, avnd origini divine, este chemat sǎ-și construiascǎ propriul drum spiritual, folosindu-se pentru aceasta de un patrimoniu care cuprinde orice tradiție misticǎ sau religioasǎ, aici incluzndu-se și șamanismul, neopǎgnismul, cabala, ocultismul, dar mai ales folosindu-se de propria experiențǎ interioarǎ și de propriul discernǎmnt. n aceastǎ intreprindere, el poate fi ajutat de ghizi, ngeri, guru, etc ........................ ... roculetz ... am scos un rezumat ... ca stiu ca te apuca somnul daca e mai mult de 3 rinduri care nu contin ceva ... ''interesant'' ... sa nu te mai enervezi degeaba si sa intelegi de ce esti un simplu ... new ageist ... |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 02:30 |
||
|
http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/11/26/video-47/ ... cum se spala creierul unei natiuni ...
|
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:05 |
||
De la: marco918, la data 2011-02-27 02:11:20De la: contesina, la data 2011-02-27 01:54:22va salut si va urez o noapte buna ! Doamne ajuta! |
||
|
kudika195501 Postat pe 27 Februarie 2011 03:13 |
||
... si pentru ca tot zicea roculetz ca sint mormon ... NEW AGE I BISERICA ORTODOX Curentele de tip New Age care se lanseaz n ultima vreme puternic pe piaa romneasc, ne propun modele de gndire novatoare, ce combin concepii psihologice cu aspecte ale spiritualitii orientale, toate adunate ntr-un creuzet din care ni se promit soluii concrete de mbuntire a vieii, a relaiilor cu ceilalti i a ntregii noastre existene fizice i spirituale. Auzim denumiri ca scientologie, sinergie, holism, ecumenism, sincretism, monism, tantra, mantra, relaxare, hipnoz, bioenergie, gndire pozitiv, tarot, horoscop, programare neurolingvistic, acupunctur, homeopatie, ecologie, paranormal, feng-shui, planning familial, reiki .a.m.d. Se poate observa ca toate aceste curente au un lucru n comun: dorina de a face bine omului. Niciuna dintre ele nu pare s promoveze rul sau traumatizarea fiinei umane. Promotorii lor, harnici i zmbitori, spun c se afl n posesia cheii fericirii noastre. i s-ar prea c nu se nal, cci prin metodele lor, reuesc mbuntirea coordonatelor fizice i spirituale ale omului contemporan, NEW AGE prezentndu-se astfel ca o micare complex, necesar n contextul problemelor din ce n ce mai complicate cu care se confrunt fiina uman. i totui, de ce se opune Biserica acestui curent tot mai prezent n porii fiinei noastre, unde a ptruns prin toate mediile cu care intrm n contact? Se opune Biserica bunstrii fiinei umane, adic Dumnezeu vrea nefericirea creaiei Sale, sau o fi poate vreun alt motiv? De asemenea, mai apare o ntrebare: De ce anume Biserica n-a oferit pn acum soluii similare cu cele propuse de micarea New Age? Omenirea se schimb, evolueaz, deci avem nevoie de modele noi de optimizare, de dobndire a fericirii. i totui Biserica tace. De fapt, Biserica nu tace, ci propune aceleai metode pe care le-a propus dintotdeauna. Nimic nu s-a schimbat n modalitatea de mntuire. Cnd anume va lua Biserica hotrrea de a schimba ceva? Raspunsul este: NICIODAT, pentru ca omul de-a lungul timpului nu s-a schimbat, aa cum se pretinde, ci a rmas acelai. Singura deosebire dintre omul contemporan i cel de altdat este gravitatea bolilor sufleteti, care acum este incomparabil mai mare. Micarea New Age explic starea n care se afl omul la ora actual, ntre altele, prin faptul c evoluia (darwinist) nu este nc mplinit, deci pentru ca omul s devin o fiin superioar, este nevoie de alte milioane de ani de evoluie a structurii biologice i implicit mentale a fiinei umane. Soluia oferit: grbirea evoluiei biologice prin meditaie, gndire pozitiv, inginerie genetic .a. O alt explicaie dat de ei strii precare a omului contemporan este legat de restriciile sociale la care a fost supus acesta i care au determinat ngrdiri n libertatea sa de manifestare. Soluia oferit: Omul trebuie s fie ajutat s se elibereze de ncorsetrile de orice tip, s-i descopere potenialele i energiile latente, s sparg barierele sociale, religioase i de orice alt natur. Desigur c, potrivit lor, exist i alte explicaii, respectiv soluii, n functie de curentul de gndire care i aduce contribuia la acest sistem sincretist, n care toi snt primii cu bucurie, chiar dac ideile lor se bat cap n cap, toi cu excepia Cenuresei, i anume a Bisericii Cretine. n timp ce toate curentele New Age l scot pe om basma curat, absolvindu-l de orice responsabilitate n privina degradrii n care se afl, cauzele acestei stri fiind explicate n fel i chip, Biserica spune un NU hotrt tuturor acestora. Cu toate c orice exist n univers are o cauzalitate circumstanial, adic totul este explicabil prin fenomenele imediate care le genereaz (de exemplu apa este explicabil prin unirea a doi atomi de hidrogen i unul de oxigen, agresiunea adultului poate fi explicat prin agresiunea primit de acesta n copilarie etc.), totul, dar absolut totul are de fapt la origine dou mari cauze: 1. Dumnezeu, Care a creat tot ce exist, material sau spiritual; 2. Pcatul omului, care a degradat progresiv tot ce a creat Dumnezeu n lume. Medicul care cunoate rdcina rului (adic Biserica) poate oferi diagnosticul exact. Cel care recunoate ca problem doar inflamaia din jurul rnii (micrile de tip NEW AGE), o trateaz numai pe aceasta, lsnd rul n continuare n organism. Primul poate oferi soluia total, cel de-al doilea ofer paleative, care vindec local, sedeaz i eventual amputeaz o parte a rului, aceea care se vede. Rul fundamental de care sufer omul, pe care doar Biserica l cunoate i l recunoate, se numete degradarea sufletului i a trupului prin pcat. Degradarea nu este una circumstanial, ci este de substan, ontologic. De aceea, medicamentul este pe msur: TRUPUL I SNGELE LUI HRISTOS, jertfa cea mai puternic, medicamentul cel mai vindector care a existat vreodat, a crui administrare este precedat de pregtirea necesar prin pocin i Spovedanie. Aceast metod ofer soluie la cele trei mari probleme cu care se confrunt fiina uman: spiritual, psihologic i material. Prea slabi pentru un medicament att de tare, dei Ortodoxia ofer fiecruia perioada de pregtire de care are nevoie, diveri oameni se reped la soluiile paleative i la sedativele staniolate oferite aiurea. Psihologia este o decdere din modalitatea de vindecare a omului prin Spovedanie i mprtanie, iar curentele New Age snt o decdere din ceea ce reprezint metodele de vindecare specifice psihologiei. Filosofia New Age se prezint ca un curent holistic, pretinznd aadar c abordeaz fiina uman n ansamblu ei, cu toate problemele sale. Cu toate acestea, vedem c singura care ajunge la holism este de fapt Ortodoxia, deoarece numai ea se ocup de om n ntregul su: suflet i trup, pe cnd New Age ia toate abordrile posibile, n conceptia lor, referitoare la fiina uman i le pune laolalt, spunnd c din acest ansamblu rezult un ntreg. Este ca i cum ai lua diferite pri ale unui trup omenesc, inclusiv sngele, i le-ai pune laolalt, pretinznd c din acest amalgam ar rezulta o fiin uman. Nu, nu rezult o fiin uman, ci un cadavru ansamblat. Numai Dumnezeu poate face din acele buci o fiin uman, dndu-i suflare de via. Trecnd peste toate opiniile, analizele, protestele i obieciile, tot mai muli oameni vor fi atrai spre diferite curente ale micrii New Age. S fim obiectivi, exist avantaje: o via mai frumoas, mai armonioas i mai luminoas (brainwashing), scparea de responsabilitate i de vinovie fa de propriile fapte, stilul trendy, fora de atracie a unor elemente adictive (omul are nevoie mai mult dect oricnd de a fi dependent de ceva aparent luminos, frumos i bun, lucrul acesta oferindu-i securitate, chiar dac astfel, renun la libertatea psihic iar uneori chiar i la cea fizic). Mereu se vor gsi clieni pentru aa ceva. ns pentru cei care vor s-i mntuiasc sufletele este vital s cunoasc faptul c asemenea metode nu pot fi combinate cu trirea de tip ortodox, cu toate c de multe ori, sincretismul New Age include n mod generos i elementul crestin. Cine rtcete prin grdina lui Stnel nu mai poate fi primit napoi dect prin pocin. Restul nu este dect nelare. Foarte mult nelare. Dumnezeu nu a acceptat niciodat s colaboreze cu diavolul n lucrarea de vindecare a omului. Nu a avut nevoie de ajutorul lui. Pe de alt parte, se tie c diavolul ofer generos cu o mn, ba chiar cu ambele mini, dar lucrarea sa ascuns este lipsirea omului de mntuire. New Age, prin nvtura i prin practicile promovate, Il exclude pe Dumnezeu din creaie i pentru prima oar, i d omului soarta pe deplin n propriile mini, ridicindu-l astfel la rangul de dumnezeu. Acelai lucru l-a facut Satan i n Rai, cnd le-a oferit oamenilor fructul oprit. Numai c atunci nu i-a desprit cu totul de Creator. Acum, ns, se strduiete cu toate forele s o fac, pentru c se apropie vremea lui Antihrist. De aceea, este nevoie de ct mai muli adepi. Iar cei mai muli nu vor ti c slujesc ntunericului, tocmai pentru c una din caracteristicile principale ale oamenilor lui Satan este faptul ca snt nelai. Aceia dintre noi care dorim mntuirea s spunem NU acestor curente i s ncercm s ne depurm de influena lor ct mai e timp. Vremea alegerii grului de neghin a nceput n sfrit! Depinde de noi dac vom fi urciune pmntului sau pine bun la masa Mntuitorului atunci cnd va veni. i cel ce aude s zic: vino! (Apoc. 22, 17). Vino, Doamne Iisuse! (Apoc. 22, 20). |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:14 |
||
|
... am gasit ceva excelent ... o carte on-line ... MARII INITIATI AI INDIEI SI PARINTELE PAISIE ... ii face praf batrinul pe babuini ... citeva paragraf pentru ''inteleptii'' nostri ... care habar nu au ce sint ... YOGA - VIATA ARMONIOASÓ SAU TEHNICA NSELRII Una din liniile directoare ale prozelitismului hindus n spatiul crestin este producerea si cultivarea confuziei n mintile oamenilor. Se atenteaz astfel la nssi capacitatea de gndire critic a individului, pentru a-1 face infinit mai usor de cucerit. In instrumentarul acestei strategii misionare se nscrie si practica substituirii continutului cuvintelor. S recurgem la un exemplu sugestiv: cuvntul Hristos. Sensul pe care l are acest cuvnt pentru civilizatia crestin este: persoan istoric concret care a activat n regiunea Palestinei (actualul Israel) n urm cu aproximativ 2000 de ani; ca Fiu al lui Dumnezeu, a propovduit o seam de adevruri de credint, dobndind multi discipoli si ntemeind Biserica. Atunci cnd un crestin spune M rog lui Hristos, ntelege c se adreseaz unei persoane concrete, unice, pe care o crede si o mrturiseste ca fiind ntruparea Persoanei A Doua a Sfintei Treimi. Iat acum o mostr de pervertire a sensului acestei notiuni: Gurusii care intr n contact cu lumea crestin au ajuns s pretind c termenul Hristos desemneaz un plan superior al constiintei umane, ceea ce nseamn c orice om poate evolua spiritual pn la gradul echivalent cu accederea la acest plan, devenind si el prin aceasta Hristos! Astfel, cnd un dascl oriental spune M rog lui Hristos, ntelege c se strduieste s ating acest plan superior al constiintei si s devin, fie si pentru putin timp, Hristos. Evident c ntre acest concept de Hristos si Hristos al Evangheliei nu se poate stabili nici cea mai vag asemnare. ns lucrul acesta nu numai c este trecut sub tcere, ci se pretinde cu obstinatie tocmai contrariul. De ce recurg maestrii hindusi la un astfel de artificiu? Explicatia este foarte simpl: pentru c ntr-o tar cu o puternic traditie crestin, cu att mai mult ntr-o tar ortodox, le-ar fi considerabil mai greu s conving c personaje precum Indra, Kali, Shiva, Vishnu, Krishna sau Brahman sunt... dumnezei! Pn si un crestin nepracticant si peste msur de ignorant va ezita n prim instant s se nchine miilor de zeitti idolatre ale panteonului hindus. Ceea ce i se cere este mult prea exotic si nefamiliar. Prin urmare, propagatorii nvtturilor orientale se vd nevoiti s recurg la tactica drumului ocolit si n trepte. Ei se camufleaz n spatele unor msti care ne sunt familiare. Astfel, ne vor vorbi despre psihologie aplicat. Ne vor propune o alimentatie corect. Ne vor mbia cu exercitii de gimnastic (yoga pentru sntate si frumusete). Ne vor recomanda metode si tehnici pentru combaterea angoasei, a nervozittii, a stresului si a fobiilor. Ne vor sugera, n cadrul unor conferinte si seminarii, modalitti de a rezolva orice problem cu care ne confruntm zilnic, inclusiv problema singurttii. In acest fel, ncetul cu ncetul, ne vor transforma n discipoli ai lor, ne vor convinge s adoptm stilul de viat si modul de gndire indian, ne vor exploata economic, percepndu-ne cotizatii lunare sau cel putin taxe pentru ntelepciunea care se mparte la conferintele organizate de ei, ne vor familiariza n cele din urm pe de-a-ntregul cu hinduismul. Aceasta este de fapt marea lor miz si principalul lor scop. Pentru c acesti oameni nu sunt nici filosofi, nici difuzori de stiint, nici psihologi, nici medici. Acesti oameni sunt hindusi, misionari ai unei idolatrii exotice. Mai mult dect att, ei urmresc s se propovduiasc si pe ei nsisi ca dumnezei. S ne amintim de Sai Baba, gurul indian care se prezint pe sine ca fiind Dumnezeu, infinit superior lui Buddha, lui Mahomed sau lui Hristos. Iat ce spune Sai Baba despre el nsusi: Prostii nu m cunosc, cnd locuiesc n trup omenesc! Ignor firea mea superioar, cci Domn Preanalt sunt Eu al tuturor fiintelor... (extras din periodicul miscrii Satya Sai Baba, Pacea Suprem -Prashanti Vahini, Atena 1997, p. 5). Liderul miscrii Viata Armonioas din Grecia, americanul Bob Nazemy, adresndu-se unor discipoli avansati, a spus despre Sai Baba: El este prezent pretutindeni, atotstiutor si atotputernic Dumnezeu, care se afl ntotdeauna mpreun cu noi, n toate ceasurile si n toate prtile lumii (B. Nazemy, Te rog, Baba, d-mi ascultare, p. 1, Articole din ziare si periodice, Ed. a Ii-a, Ilianthos). Toti gurusii respir aceeasi mndrie demonic. Babaji era nvttorul nvttorilor si Dumnezeu ntrupat. In 1984, un ucenic de-al lui a devenit... Hristos! A slujit chiar Cina cea de tain n ashramul su, iar apoi a plecat, fr s-1 mai revad cineva vreodat. Concluzia implicit era c Babaji i-a fost superior lui Hristos... Maharadji se prezint ca noul Mesia, Hristosul epocii contemporane, Domnul tuturor yoghinilor, Spirit preanalt si atotvenerat, fr de care totul s-ar distruge. Satyananda a declarat c gurul este superior lui Dumnezeu. Rajneesh a confirmat explicit aceeasi afirmatie. Amndoi primesc si dup moarte adorare din partea ucenicilor. Lista unor astfel de personaje poate continua la nesfrsit. Ce s-ar putea aduga? De-a lungul sutelor de ani, toti marii asceti crestini au spus c mndria conduce la nebunie. Ea l rupe pe om de realitate n aceast viat, si l sorteste mortii duhovnicesti n vesnicie. Dumnezeu celor mndri le st mpotriv, iar celor smeriti le d har (Iac. 4, 6). Urmarea cii unor asemenea mentori nseamn asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putint. Se porneste treptat, desigur, de la elemente superficiale sau cu un grad mai mic de nsemntate (alimentatie, exercitii de gimnastic), pentru a se ajunge la altele mai profunde (psihologie, comportament, analiza sinelui) si, n cele din urm, la probleme de credint (nviere sau metempsihoz, Biseric sau ashram, Hristos sau Sai Baba) n care miza este omul ntreg, si nu doar o ipostaz oarecare a vietii sale. n final, omul si pericliteaz extrem de grav, si poate ireversibil, att viata trectoare de acum, ct si soarta sa n vesnicie. Pentru c scopul si menirea omului este viata vesnic! Nimic mai putin! Fie o va dobndi, n Iisus Hristos, fie o va pierde, lsndu-se amgit de minciuni seductoare. Dar s-L auzim pe Hristos Cel Adevrat grind prin Evanghelie: � Iisus a zis: Eu sunt nvierea si viata; cel ce crede n Mine, chiar dac va muri, va tri. Si oricine trieste si crede n Mine nu va muri n veac (Ioan 11,25-26). � Iisus a zis: Eu sunt Lumina lumii; cel ce mi urmeaz Mie nu va umbla n ntuneric, ci va avea lumina vietii (Ioan 8, 12). � Cci Dumnezeu asa a iubit lumea, nct pe Fiul Su Cel Unul-Nscut L-a dat ca oricine crede n El s nu piar, ci s aib viat vesnic (Ioan 3, 16). � Cel ce va crede si se va boteza se va mntui; iar cel ce nu va crede se va osndi (Marcu 16, 16). Pentru a ne ocroti si a ne feri de amgire, Hristos ne avertizeaz cu 2000 de ani mai nainte c vor aprea n lume oameni vicleni care se vor prezenta drept hristosi si chiar vor svrsi minuni diavolesti cu scopul de a-i nsela inclusiv pe cei alesi: Vedeti s nu v amgeasc cineva. Cci multi vor veni n numele Meu, zicnd: Eu sunt Hristos, si pe multi i vor amgi... Atunci, de v va zice cineva: iat, Mesia este aici sau dincolo, s nu-l credeti. Cci se vor ridica hristosi mincinosi si proroci mincinosi si vor da semne mari si chiar minuni, ca s amgeasc, de va fi cu putint, si pe cei alesi (Matei 24' 4'5' 23-24). In acelasi timp, Hristos i ncurajeaz pe toti cei care II caut cu sinceritate si cu inim curat, ncredintndu-i: Veti cunoaste adevrul, iar adevrul v va face liberi (Ioan 8, 32). El a fgduit s-i ajute pe toti oamenii care nseteaz dup acest adevr: Cereti si vi se va da, cutati si veti afla, bateti si vi se va deschide. C oricine cere ia, cel care caut afl, si celui care bate i se va deschide (Matei 7, 7-8). |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:53 |
||
|
NVIERE SAU REINCARNARE? Cel ce crede ntru Mine are viat vesnic... Si Eu l voi nvia pe el n ziua cea de apoi... Eu sunt nvierea si Viata... Iisus Hristos (Ioan 6, 47; 6, 54; 11, 25) Teoria rencarnrii era mbrtisat de multe popoare antice. Prin puterea adevrului crestin, aceast rtcire a ncetat s mai tiranizeze vietile oamenilor n multe prti ale lumii. Totusi, se ntreprind actualmente eforturi sustinute de a o transfera mentalittii occidentale. Conform acestei teorii, lumea este o scoal prin care sufletul trece de nenumrate ori. El renaste de fiecare dat ntr-un trup nou, fie brbtesc, fie femeiesc, fie animal, fie chiar si n carcasa oricrei specii din regnul vegetal. Conditiile noii nasteri depind de faptele vietii precedente. Astfel, dac cineva a dus o viat plin de fapte rele, cnd se va naste din nou va fi un om srac, sau un animal, sau chiar o plant. Ceea ce gurusii indieni ascund ns cu mult grij de discipolii lor este faptul c, potrivit codicelui intitulat Legile lui Mnu, venerabila carte a traditiei hinduse care converteste nvttura Vedelor n legi sociale, este mai probabil ca cineva s se rencarneze ca animal sau ca fptur demonic, dect ca om. Cartea ofer spre edificare si urmtoarea parabol: o broasc testoas trieste n adncurile mrii si scoate capul la suprafat o dat la o sut de ani. Un inel pluteste undeva la suprafata apei. Pe ct este de probabil ca broasca s-si scoat la un moment dat capul la suprafat trecndu-si-1 tocmai prin acel inel, tot pe att este de probabil ca o fiint s se rencarneze dup moartea sa n trup omenesc. Ei bine, aceast credint este asumat de nenumrate miscri New Age care vor, n acelasi timp, s se prezinte drept stiinte! Stiinta yoga - a devenit o sintagm vehiculat obsesiv de ctre yoghini. Pe de alt parte, n functie de context, aceiasi yoghini clameaz cu vehement: Si crestinii, exact ca si noi, cred c..., sau Stiti c Hristos a fost un mare yoghin..., sau ntre noi si crestini nu exist diferente semnificative.... n felul acesta sunt cultivate cu perfidie cele mai stridente autocontradictii, pentru a-i seduce att pe ignorantii stiintei, ct si pe ignorantii crestinismului. Merit semnalat si faptul c teoria metempsihozei nu a existat dintru nceput n gndirea traditional indian. Asa cum arat D. K. Velissaropoulos n Istoria filosofiei indiene, Ideea rencarnrii (samsara) era necunoscut arienilor. Ea a ptruns n religia si filosofia indian pentru ca morala s dobndeasc un subiect care s poarte greutatea responsabilittii faptelor dincolo de moarte. Termenii renastere sau rencarnare, care exprim unul si acelasi lucru, sunt oarecum nseltori. Precum vom vedea n analiza celor sase sisteme filosofice (darshanas), cel care se rencarneaz nu este sufletul empiric, ci o substant nedefinit si foarte subtil care se afl ntre atman, sufletul empiric si corp. ntr-adevr, sufletul empiric nu se rencarneaz, de vreme ce este ansamblul tuturor strilor constiente. Nici atman (fiinta eului) nu se poate rencarna, de vreme ce, fiind absolut, nu se supune actiunii karmei, responsabilittii morale. n fata acestei dificultti, filosofia sistematic indian a inventat materia subtil, corpul eteric, care salveaz gndirea din acest impas al absurdului, fr a o face ns mai convingtoare. Punctul de vedere al Bisericii este fundamental diferit. Creat de ctre un Dumnezeu Trinitar si Personal, omul are nceput, dar nu si sfrsit. Se naste la un moment dat, n timp, pentru a vietui vesnic. n aceast lume va tri o singur dat. Dup moarte, fiecare suflet este judecat de Dumnezeu si, potrivit cu faptele sale, va dobndi sau nu Raiul. Pe parcursul acestei vieti, Dumnezeu i ofer omului foarte multe prilejuri de a se face vrednic de fericirea vesnic. Adresndu-se cndva unui grup de tineri, btrnul Paisie le-a spus: Ati nteles c am venit aici ca s dm examene? S ne punem temelia duhovniceasc, s cstigm Raiul. Acum si numai acum, cci nu vor mai fi restante n septembrie!. Alt dat, ntrebndu-1 despre rencarnare, mi-a rspuns: Fii atent aici! Aceasta este cea mai mare capcan a Diavolului. Omul se gndeste c nu conteaz dac nu reuseste n viata aceasta, va reusi n cealalt. Astfel se relaxeaz n toate privintele si se usuc duhovniceste. Diavolul stie ns foarte bine c nu exist data viitoare. De aceea i si ntinde aceast nfricostoare curs. M-a privit apoi si mi-a spus: S scrii neaprat despre lucrul acesta!. Este tocmai ceea ce propovduiesc Scripturile. Apostolul Pavel spune: ... precum este rnduit oamenilor o dat s moar, iar dup aceea s fie judecata (Evr. 9, 27). Domnul Iisus Hristos va fi Judectorul tuturor oamenilor. El nsusi ne vorbeste despre Sine n Evanghelie astfel: Cnd va veni Fiul Omului ntru slava Sa si toti sfintii ngeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale si se vor aduna naintea Lui toate neamurile si-i va desprti pe unii de altii, precum desparte pstorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stnga. Atunci va zice mpratul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvntatii Tatlui Meu, mosteniti mprtia cea pregtit vou de la ntemeierea lumii. Cci flmnd am fost si Mi-ati dat s mnnc, nsetat am fost si Mi-ati dat s beau, strin am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati mbrcat, bolnav am fost si M-ati cercetat, n temnit am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor rspunde, zicnd: Doamne, cnd Te-am vzut flmnd si Te-am hrnit? Sau nsetat si Ti-am dat s bei? Sau cnd Te-am vzut strin si Te-am primit, sau gol si Te-am mbrcat? Sau cnd Te-am vzut bolnav sau n temnit si am venit la Tine? Iar mpratul, rspunznd, va zice ctre ei: Adevrat zic vou, ntruct ati fcut unuia dintr-acesti frati ai Mei prea mici, Mie Mi-ati fcut. Atunci va zice si celor de-a stnga: Duceti-v de la Mine, blestematilor, n focul cel vesnic care este gtit diavolilor si ngerilor lui (Matei 25, 31-41). O alt deosebire urias este dat de esenta scopurilor spirituale pe care le urmresc cele dou religii. Hindusii cred c atunci cnd cineva ajunge la desvrsire si pierde persoana, prin identificarea deplin cu Brahman - ipostaza dumnezeului absolut si impersonal. Existenta omului se neantizeaz, pulverizndu-se n oceanul dumnezeirii impersonale. De aceea, el nu se va mai naste niciodat din nou, pentru c nici mcar nu mai exist. Crestinii cred exact contrariul. Persoana uman exist vesnic, ea nu va cunoaste niciodat un sfrsit. n aceast viat, omul inaugureaz constient o relatie personal cu un Dumnezeu Personal, o relatie care se va pstra n vesnicie. Pzind poruncile lui Hristos, mprtsindu-se cu trupul si sngele Lui, omul se uneste ontologic cu Dumnezeu, devine Dumnezeu prin har, si n acest mod particip vesnic, ca persoan distinct, la Viata lui Dumnezeu. Desvrsirea crestin const n realizarea acestei comuniuni personale cu Dumnezeu. Aceasta este menirea omului n vesnicie. Asadar, reiese o dat n plus c teza ilicit a pretinselor asemnri spirituale dintre crestinism si hinduism este destinat exclusiv racolrii acelei mase de asa-zisi crestini care nu stpnesc nici cele mai elementare cunostinte despre continutul nvtturilor lui Hristos. Unor asemenea oameni li se adreseaz cuvintele Scripturii: � Oricine se abate si nu rmne n nvttura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rmne n nvttura Lui, acela are si pe Tatl si pe Fiul (II Ioan 1,9). � Iubitilor, nu dati crezare oricrui duh, ci cercati duhurile dac sunt de la Dumnezeu, fiindc multi proroci mincinosi au iesit n lume (I Ioan 4, 1). |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:55 |
||
|
INFLUENTA PRACTICII YOGA ASUPRA TRUPULUI SI A MINTII In epoca noastr, sistemul yoga este prezentat ca un panaceu pentru cvasitotalitatea problemelor cu care se confrunt omenirea. Pot fi auzite adesea lozinci promotionale de genul Faceti yoga pentru sntate si frumusete!. La nceput, cineva poate simti ntr-adevr o stare de bun dispozitie si revigorare. Este imediat sftuit s atribuie aceast mbunttire unor anumite puteri ascunse activate prin intermediul asanelor yoghine. La fel de bine ns, aceast bun dispozitie si revitalizare pot fi atribuite miscrii, punerii n activitate a corpului care se trezeste din sedentaritatea aproape cronic impus de organizarea social contemporan. De altfel, exact aceleasi simptome le are orice persoan care ncepe s practice cu oarecare regularitate jogging, not, fotbal sau orice tip de gimnastic. Cu att mai mult dac acea persoan renunt la anumite obiceiuri nocive precum fumatul, pierderea noptilor, supraalimentatia, alcoolul s.a.m.d. De asemenea, trebuie subliniat c acest sentiment reconfortant nsoteste prima etap a practicrii exercitiilor yoga. Ulterior, apar n general probleme serioase, traduse prin dureri ale bazinului, ale coloanei vertebrale, ale genunchilor, ale articulatiilor. Asanele, aceste pozitii yoghine ciudate, sunt absolut nefiresti pentru corpul uman, ele imitnd de obicei diverse pozitii ale animalelor. nsesi denumirile lor sunt ilustrative n acest sens: Shalabasana = pozitia lcustei, Bhujangasana = pozitia cobrei, Kukondasana = pozitia cocorului, Utthan pristasana = pozitia soprlei, etc. Unele dintre ele sunt mai accesibile, altele mai dificile. Oricum, rmnerea prelungit n aceste pozitii necesit exercitiu ndelungat. Cu timpul, articulatiile corpului se vor destinde, permitnd anumite contorsionri nefiresti. Sunt totusi foarte multi cei care se aleg astfel cu traumatisme mai usoare sau mai grave. Faptul este adeverit, de altminteri, si de textele sfinte. Upanishadele, spre exemplu, proclam c cel care se plnge sau se revolt din pricina problemelor pe care le provoac yoga, acela nu este vrednic pentru yoga. In perioada n care practicam cu asiduitate aceste exercitii, s-a ntmplat s urmresc n Tesalonic conferinta unui yoghin indian. Vrnd s se arate cu orice pret superior celorlalti concurenti spirituali care si ncep vntoarea cu afirmatii de genul yoga = sntate = frumusete, el a rostit un adevr: Cine face yoga numai pentru a dobndi sntate si frumusete, e mai bine s fac not. Nu are nici un motiv s se apuce de yoga. Yoga este pentru cei interesati s evolueze spiritual. S vedem n continuare care sunt natura si mijloacele de realizare prin yoga a acestui progres spiritual. Tinta principal a gimnasticii yoghine, scopul asanelor nu este dezvoltarea sistemului muscular, nici dobndirea mobilittii fizice. Obiectivul lor este modificarea echilibrului biochimic al organismului uman. Prin practicarea acestor asane, se exercit o presiune constant asupra organelor interne ale corpului (inim, ficat, plmni, intestine), dar mai ales asupra glandelor endocrine (chakrele, asa cum sunt cunoscute n jargonul yoghin). Aceast presiune produce hiperexcitarea glandelor, ceea ce determin de obicei o suprafunctionare a lor si, n consecint, o secretie mai mare de hormoni n corp. Alteori, ns mult mai rar, se ntmpl exact contrariul. Fiecare grup de asane exercit presiune asupra anumitor glande. Un set de pozitii excit, spre exemplu, glanda tiroid, provocnd o hipersecretie a hormonului tiroxin care se vars n snge si modific ntregul metabolism de baz al corpului. Persoana respectiv devine hiperkinetic, lucru pe care l socoteste ns rezultatul unei absorbtii de energie din centrele superioare ale universului ca urmare a tehnicilor yoghine. n acelasi fel, exist asane menite s excite glandele suprarenalele, pancreasul, inclusiv hipofiza - care regleaz functionarea tuturor celorlalte glande. Medicina demonstreaz c o asemenea stare de tulburare hormonal generalizat determin dereglri majore de perceptie la nivelul tuturor simturilor. Efectele sunt mai intense dect cele produse n urma consumului de alcool sau narcotice. In ashramul din India al lui Satyananda, amicul meu englez Tony mi spunea: Exercitiile de Kriya Yoga m fac s m simt de parc as lua continuu L.S.D.. Simtea n el o energie debordant, care se cerea consumat printr-o activitate permanent si prin efort fizic sustinut. Bietul om nu mai putea sta niciodat locului, fapt ce i-a atras multe neplceri. De asemenea, exercitiile yoga axate pe reprimarea prelungit a respiratiei se soldeaz n majoritatea cazurilor cu cresterea cantittii de bioxid de carbon din snge, fenomen pe care cele mai recente descoperiri medicale l conexeaz cu producerea unor halucinatii vizuale si auditive, ntre care senzatia de decorporalizare, de comunicare cu entitti din alte lumi, de materializare spontan a unor corpuri luminoase s.a.m.d. Este foarte usor pentru cineva neexperimentat duhovniceste s se rtceasc, n lipsa unui criteriu pe seama cruia s discearn natura evenimentului pe care l trieste. Este de provenient fiziologic? Este o fest jucat de simturi? Este de sorginte psihic, precum halucinatiile psihopatilor care aud voci si au viziuni? Sau este un eveniment spiritual? Iar dac este un eveniment spiritual, de la cine provine? De la Hristos, sau de la Diavol (care are capacitatea de a lua chip de animal, de lumin sau chiar de nger, asa cum arat Scriptura, scrierile patristice si experienta ascetic a Bisericii)? Iat ce declara Satyananda, vorbind despre tehnicile yoghine: mpreun cu aceast sans a eliberrii de ngrdiri si neplceri, exist pe de alt parte posibilitatea ca cineva s nnebuneasc si s-si petreac restul zilelor ntr-un ospiciu psihiatric. Din nefericire, aceasta s-a ntmplat unor oameni care au urmat practicile yoghine fr povtuire sau n-au ascultat sfaturile profesorului lor (extras din periodicul grecesc Yoga, nr. 15/1981, pp. 41-42). Dincolo de ncercarea evident de transfer a ntregii responsabilitti asupra discipolilor, aceast afirmatie naste ntrebarea: de vreme ce aceste exercitii sunt att de primejdioase, de ce sunt promovate abundent, fr nici un fel de precizri si avertismente, n periodice, crti si brosuri ilustrate care nu scot n evident dect pretinsele lor rezultate binefctoare? Eu nsumi, influentat de elogiile cu care o asemenea revist prezenta aceste exercitii, am nceput s execut Suria Namaskar (salutul soarelui). Se spunea c este o metod care red rapid mobilitatea tuturor articulatiilor si maseaz extrem de eficient toate organele interne si toti muschii corpului. Dac se simte cineva obosit, n orice ceas al zilei si poate redobndi vitalitatea fizic si mental executnd acest exercitiu. Citind c yoghinii l practic n 12 cicluri pe zi, am fcut si eu ntocmai. Dup cteva zile am nceput s simt c pieptul mi fierbe si hrie! De asemenea, temperatura corpului mi crestea constant. S-au deschis focurile spirituale, m-am gndit eu n naivitatea celor 22 de ani ai mei, profund impregnat de mentalitatea si terminologia yoghin. Am nceput s m simt ns tot mai ru si, din fericire, m-am oprit. Ce se ntmplase? Simptomele mele nu erau dect efectul unei supra-activri hormonale; nimic spiritual, cum mi imaginam pe atunci. Am discutat mai trziu despre aceasta cu o swami care m simpatiza. S-a artat foarte ngrijorat si m-a sftuit s renunt definitiv la astfel de practici, fr s-mi ofere alte explicatii. Dar s revenim la gurul Satyananda, pentru a vedea cum justific traumele fizice si psihice pe care le poate contracta cineva prin yoga. n continuarea textului prezentat mai sus, el spune: Nu lsati s vi se ntmple asa ceva. Dac doriti s urmati calea ctre adevrata cunoastere, trebuie s aveti un guru care s fie complet familiarizat cu aceast dimensiune aparte a constiintei. Profesorul trebuie s o cunoasc pe dinafar, trebuie ca el nsusi s fi ajuns acolo. Un astfel de guru se numeste satguru. De ce s v multumiti cu ceva mai putin?. n fata concurentei spirituale a celorlalti gurusi, Satyananda se autopropune indirect ca initiat n tainele yoga, apt s-i cluzeasc fr riscuri pe cei interesati. Realitatea atest ns destule cazuri de ucenici care l-au prsit nfricosati, dezamgiti si dezechilibrati psihic. Cnd ntlneam anumiti swami si profesori de yoga trdnd foarte grave probleme psihice si solicitam explicatii asupra acestei stri de fapt, mi se spunea cu naturalete c gurul le luase pur si simplu mintea ntruct aceasta le era piedic n evolutia spiritual. Iat pn unde poate merge strdania de a oculta adevrul si de a justifica moral crima sufleteasc. Acelasi guru Satyananda relateaz: Multi discipoli vin si mi mrturisesc c au foarte multe probleme sexuale de cnd fac Kundalini Yoga. Se simt foarte vinovati pentru aceasta. Dac nu eram eu acolo, ar fi nnebunit. Le spun: Uitati, aceasta este o chestiune pur fiziologic. Lsati-o s se ntmple! (extras din cartea editat n Grecia nvtturi ale lui Paramhamsa Satyananda, voi. VI, Ed. Septembrie 1989, p. 397). Cu alte cuvinte, disfunctionalitti grave ale organismului, al cror impact se rsfrnge dramatic si la nivel psihic, trebuie ignorate ca niste evenimente pur fiziologice! Desi un asemenea punct de vedere frizeaz dementa, el nu trebuie neaprat s socheze. Este reflexul mentalittii religioase hinduse, care consider nebunia ca fiind sfnt. Am cunoscut n India un brahman care se mndrea c sotia lui este nebun! Comentariile sunt de prisos. Satyananda declar mai departe: De multe ori, persoanele care primesc aceste unde din Kundalini vor s mnnce si iar s mnnce, ca niste epicurei. Eu le spun c acest lucru este absolut n regul; altfel, vor avea multe complexe. Intr-un alt context, Satyananda afirma: Totusi, oamenii spun c trezirea lui Kundalini este primejdioas. De ce? Binenteles, se pot ntmpla si accidente, este posibil s sfrsiti la psihiatrie pentru un timp. Dar totul pe lumea aceasta este un risc. Viata reprezint un mare risc, si omul trebuie s fie un lupttor ndrznet, gata oricnd s riste... Ce se va ntmpla dac eu exersez Kundalini Yoga si nnebunesc? Atunci veti ncepe voi s exersati si, dac nnebuniti, va ncepe altul. n cele din urm, vom mblnzi Kundalini... (Yoga, nr. 5/1981, p. 8). Prin urmare, Satyananda nu numai c le propune dezinvolt tuturor yoghinilor asumarea statutului de simpli cobai ntr-un experiment incontrolabil, ci recunoaste n plus c el nsusi, marele guru, marele iluminat, marele initiat, este expus exact acelorasi riscuri! Dincolo de faptul c existenta lui Kundalini (sarpele sfnt care doarme la baza coloanei vertebrale a fiecrui om) este iarsi o convingere eminamente religioas, trebuie retinut din nou pledoaria pentru caracterul util si onorant al nebuniei, cel putin cnd ea survine n urma practicrii yoga. Mesajul nu las loc nici unui echivoc: Vom continua pn ce vom mblnzi Kundalini, indiferent dac aceasta ar nsemna nnebunirea a milioane de oameni. Lipsa de orice scrupul a unei atari atitudini nu este nici ea dect expresia conceptiei generale despre lume a hinduismului, care educ sistematic astfel de personalitti. Este relevant n acest sens si mrturia Teodorei Katelouzou, publicat de ctre ziarul Orthodoxos Typos n 1976: Intruct am aplicat intensiv timp de mai bine de doi ani metoda lui Maharishi, pot afirma cu toat sinceritatea si rspunderea c relaxarea prin meditatie este o pasivitate n stil indian care paralizeaz orice putere de reactie si de lupt n viat; este foarte ndeprtat de adevrata liniste si mplinire sufleteasc. Prin tehnica lui Maharishi, si prin toate celelalte tehnici hinduse sau buddhiste, omul se autohipnotizeaz si pierde orice urm de voint si de initiativ. Este o splare a creierului care se impune treptat si care are drept rezultat final pierderea complet a personalittii. Mi-a adus si mie serioase prejudicii sub aspect mental, cci nu mai puteam s m concentrez n nici o mprejurare, si mi pierdusem toat energia. Din clipa n care am ncetat s meditez, mi-am putut continua fr probleme studiile... Metoda lui Maharishi fcea destule victime. Un tnr care practica meditatia transcendental s-a sinucis n timp ce urmrea un seminar al lui Maharishi. Un altul si-a pierdut definitiv vocea. Un cpitan grec a nceput s prezinte tulburri psihice din ce n ce mai grave, pn cnd l-au nchis la psihiatrie. Multi tineri pe care i-am vzut cu ochii mei ncepeau s schiteze miscri spasmodice, gesturi din cele mai bizare, si numeroase alte reflexe pe care nu le puteau controla. S ncheiem acest tablou reamintind si faptul c, de obicei, executantul exercitiilor yoga este instruit s-si concentreze mintea n anumite puncte concrete ale corpului, care difer n functie de exercitiu. Concomitent, el trebuie s repete n gnd sau chiar si cu voce tare o anumit mantr, care am vzut deja c nu este altceva dect o formul de invocare sau adorare a uneia dintre miile de zeitti hinduse: Shiva, Krishna, Kali, Vishnu, s.a.m.d. Este o alt prob peremptorie a caracterului profund religios al yogi, si un avertisment asupra implicatiilor duhovnicesti ale practicrii acestor exercitii. Pentru un crestin, consecintele sunt similare cu cele ale apostaziei.
|
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:56 |
||
|
EFECTE SOCIALE ALE NVTTURII DE CREDINT N HINDUISM SI CRESTINISM Printre practicantii yoga si admiratorii conceptiilor orientale exist o tendint larg rspndit de a crea n jurul a tot ceea ce este legat de India (religie, cultur, civilizatie - mergnd pn la vestimentatie sau gastronomie) un fascinant mit. E consecinta fireasc a lipsei oricrui contact cu realitatea Indiei, fapt ce explic n bun msur neputinta de a percepe si evalua situatia de acolo. Foarte multi maestri spirituali hindusi au dbiceiul de a organiza pe teritoriul Indiei mici cltorii destinate discipolilor lor europeni. Extrem de costisitoare financiar n raport cu nivelul de trai al trii, aceste cltorii vizeaz o gam restrns de obiective atent selectate (rezumndu-se adesea la vizitarea ashramului central al miscrii), cu scopul de a induce artificial o imagine ct mai cosmetizat si mai lesne vandabil despre realittile indiene. Practic, se procedeaz n conformitate cu toate legile marketingului si reclamei. Au ajuns de notorietate cazuri precum cel al gurului Maharishi Mahesh Yogi, care nu s-a sfiit s lanseze oficial guvernelor lumii occidentale propuneri de rezolvare a marilor probleme sociale, pretinznd c, n nemrginita lui ntelepciune, a furit planul care va institui raiul pe pmnt. Este de mirare ns c toti acesti mari luminati, ntelepti, zei si semizei n-au reusit s rezolve nici mcar una din aceste probleme n propria lor tar. India zace si astzi ntr-o inimaginabil srcie, foamete si mizerie. n orase, mii de familii au drept cas trotuarul. Acolo gtesc, acolo mnnc, acolo si fac nevoile, acolo dorm - pe pnz de sac. Noaptea trotuarele sunt att de ticsite de trupuri omenesti, nct circulatia pietonilor nu se poate face dect pe carosabil! Se ntmpl adesea ca printii s-si mutileze propriii copii, smulgndu-le din ncheieturi minile si picioarele, pentru a provoca astfel compasiunea trectorilor si a reusi s triasc din cersit ntreaga viat. Organizatiile internationale au depistat si nregistrat pn n clipa de fat 44 de milioane de copii sub 14 ani care lucreaz la cuptoare pentru fabricarea crmizilor, la constructii, n mine, sau sunt angrenati n alte activitti cu grad mare de risc si de dificultate. Dintre ei, 10 milioane au fost cedati ca sclavi pe viat de ctre familiile lor, pentru achitarea unor datorii ctre persoane fizice. Uniunea International de Combatere a Sclaviei a detectat n India 16 piete de sclave ale sexului, adic veritabile trguri ambulante de carne vie, unde se adun proprietarii si si aleg fetele destinate prostitutiei. Iat un singur caz, relatat chiar de ctre investigatorii internationali: Sonali este n vrst de* 8 ani. Fata i este machiat si buzele pline de ruj. Cercei lungi i atrn n urechi. St linistit n salonul unei case de tolerant din Bombay. Clientului i se solicit 40 de dolari, ntruct marfa este tnr si proaspt. Sonali nu se afl aici din voia sau alegerea ei, astfel nct i accept pe toti clientii impusi de matroan. Tatl ei a vndut-o unui intermediar pentru 400 de dolari, si acum ea si ofer trupul pentru a obtine banii cu care s-si rscumpere libertatea. Conform statisticilor, Sonali va muri peste doar ctiva ani, n urma unei boli sau traume fizice. Catastrofa poporului indian ntrece orice imaginatie. Oamenii triesc ca animalele si mor ca animalele, iar trupurile lor sunt aruncate n Gange. Am vzut pe Gange nenumrate cadavre umane plutind n tovrsia lesurilor de animale, fapt care nu impresiona ctusi de putin pe cineva. n India, viata unui om nu valoreaz aproape nimic. De altfel, exist att de multi sraci, nct rata urias a mortalittii este privit ca o chestiune aproape convenabil. Dezastrul social pe care l trieste India nu este nici rodul hazardului, nici al vointei lui Dumnezeu, asa cum nvat brahmanii. Este rezultatul asumrii si punerii n practic a preceptelor religiei hinduse, care instituie cel mai pervers, abuziv, despotic si inuman apartheid: sistemul castelor, rmas n vigoare de mai bine de 2000 de ani. Apare cu att mai bizar paradoxul de a ntlni tineri occidentali animati de conceptii politice si sociale ultraliberale - hipioti, anarhisti, feministe - sustinnd si chiar adoptnd hinduismul! Este evident c oamenii n-au perceput nici mcar consecintele de ordin social ale hinduismului. Asadar, se presupune c undeva ntre anii 200 .H. si 200 d.H., sistemul castelor ar fi fost elaborat si expus ntr-un codice special de ctre Mnu, un personaj mitic. Desi Veda este socotit izvorul legii (dharma), n realitate legile lui Mnu sunt cele care statueaz organizarea vietii indiene pn n zilele noastre. Exist acolo un ntreg sistem juridic, reunind norme de drept penal, drept familial, drept al obligatiilor, drept real si reguli procedurale. Indienii se mpart n patru caste de baz. Cea dinti este a Brahmanilor (preotilor). Cea de-a doua este a rzboinicilor (Ksatriya), a nobililor si a stpnilor. Cea de-a treia este a oamenilor liberi (Vaisya), a comerciantilor si a feluritelor categorii profesionale. Cea de-a patra este a servitorilor (Sudrd). Oamenii care nu apartineau nici uneia din aceste caste erau considerati paria, si condamnati s triasc la marginea satelor; li se interzicea s posede orice altceva n afara vaselor casnice, a cinilor si a mgarilor; le era interzis inclusiv splatul la cismeaua comun a satului. Membrii celei de-a patra caste aveau un statut aproape similar cu cel de paria. Menirea lor era s-i slujeasc pe membrii castelor superioare. Accesul la cultur le era restrictionat ntr-o asemenea msur nct nu aveau dreptul nici mcar s asculte citindu-se din crti. Dac dorea neaprat, un brahman putea s ia o fat din aceast cast doar ca pe a patra sotie. n consecint, s-a ajuns cu timpul la subdivizri ale castelor, care cunosc astzi pn la 3000 de ramificatii. Din casta a treia fac parte, spre exemplu, agricultorii, siderurgistii, dulgherii, frizerii, artistii. Au cu totii obligatia unui comportament condescendent si obedient fat de membrii castelor superioare, si li se interzice cu strictete orice tentativ de parvenire social. A doua cast, a rzboinicilor si a nobililor, este nsrcinat cu atributii legate de organizarea rzboaielor, asigurarea protectiei trii si a sistemului politic, colectarea birurilor si impozitelor s.a.m.d. In fine, brahmanii sunt cei care nvat poporul, conduc slujbele religioase, aduc jertfe zeilor si primesc darurile pentru templu. Ei se bucur de ntietate chiar si n fata regelui si a urmasilor acestuia. Un brahman, fie el si copil, este considerat superior unui rzboinic sau nobil. Dac svrseste o crim, el nu este condamnat la moarte, ci la exil. Cel mai mare pcat este socotit uciderea unui brahman. Acest pcat nu poate fi rscumprat dect prin moartea ucigasului. Totusi, autorul crimei va avea de ndurat si o pedeaps spiritual, rencarnndu-se ntr-un animal. Dac o persoan moare neavnd urmasi, toate bunurile sale trec automat n proprietatea brahmanilor. De asemenea, dac un brahman descoper o comoar, aceasta devine proprietatea lui. Dac regele gseste o comoar, o parte din ea le este transferat obligatoriu brahmanilor. In general, institutia castelor impus de brahmani se fundamenteaz pe trei interdictii de baz: 1) Este interzis cstoria cu o persoan apartinnd altei caste. 2) Este interzis orice fel de contact cu persoane apartinnd unei caste inferioare. nclcarea acestei interdictii atrage dezonoarea si oprobriul public. 3) Orice strdanie a vreunei persoane de a accede ntr-o alt cast este socotit nu numai zadarnic, ci si condamnabil, atrgnd pedepse att n viata aceasta, ct si dup moarte. Toat aceast structur social oprimant, care a produs atta suferint de-a lungul istoriei Indiei, a fost plsmuit de ctre brahmani pe suportul metafizic al religiei hinduse, sub inspiratia textelor sfinte ale Vedelor. Prin urmare, sistemul castelor nu este considerat a fi reflexul natural al unui fenomen social, nici al unuia biologic (de tipul superiorittii rasiale). El tine pur si simplu de o ordine transcendental, izvornd din chiar teoria hindus asupra lumii. Fundamentul su l constituie legea metafizic a dharmei, din care decurge nevoia persoanei de a se conforma cu strictete ritmului, ordinii si ierarhiei ntregului, ceea ce presupune inclusiv asumarea resemnat a predeterminrilor sociale. Este modul prin care nsusi Dumnezeu a creat lumea. Opozitia fat de acest sistem este echivalent cu mpotrivirea fat de Dumnezeu, adic pcatul cel mai grav, aductor de osnd vesnic. Avem de-a face cu o mostr elocvent de terorism spiritual n toat mretia lui! Adeptilor, propovduitorilor si admiratorilor occidentali ai hinduismului le-ar fi util s constientizeze faptul c n sistemul hindus de organizare al ntregii societti, care este unul profund religios, ei nu se vor putea integra niciodat castelor superioare. Acesta este un drept exclusiv ereditar. Mai mult dect att, statutul lor este unul inferior si fat de paria, dac se aplic riguros vechea traditie hindus. Acestea sunt prescriptiile textelor sfinte, insuflate de Dumnezeu. Iat cum a fost posibil n India stagnarea oricrei evolutii sociale si anihilarea puterilor creatoare ale indivizilor, siliti s triasc sub semnul complexelor si frustrrilor. S-a instituit inevitabil n rndul populatiei o atmosfer general de pasivitate si fatalism, pe fondul creia mizeria si pauperitatea societtii indiene au ajuns s nregistreze cote inimaginabile. Devine cu att mai legitim ntrebarea: dac supraoameni si zei ncarnati, precum gurul Maharishi, clameaz emfatic (inclusiv n fata guvernelor lumii) c posed reteta magic a rezolvrii tuturor problemelor sociale, politice, economice, administrative, etc, atunci cum se explic faptul c patria lor se afl ntr-un asemenea colaps? Nu cumva aceast propagand mediatic tinteste n realitate naivitatea acelorasi adepti occidentali care ntretin prin cotizatiile lor viata de super-lux a marilor initiati? De altfel, Maharishi a sfrsit prin a se stabili n America, unde huzurul n care tria - de pe urma vnzrilor de mantre - a fcut istorie pe toate meridianele. Nu mai putin celebru este si cazul lui Rajneesh, mentorul universal care, plecnd din India srac lipit pmntului, a ajuns s posede - gratie eforturilor de iluminare a Americii si Europei - multimi nesfrsite de Rolls-Royce-uri, avioane personale si vile n toate trile bogate ale lumii. Stia s-si atrag prozeliti de genul unei renumite cntrete grecoaice care i-a cedat nu numai drepturile financiare de pe discurile sale si ntreaga sa avere, ci pn si pensia lunar pe care i-o furniza Broadway-ul din New York. Dup un rstimp oarecare, gurul a ndeprtat-o subit din cercul ucenicilor si, iar ea a supravietuit n Atena la limita subzistentei, trind din ajutoarele economice ale prietenilor, profund nefericit si grav traumatizat psihic. Datorit presei si a multor mrturii individuale, este cunoscut astzi n detaliu activitatea spiritual prestat de marele guru n ashramurile sale: le administra discipolilor narcotice, hasis, L.S.D., cocain, iar apoi i mna ctre orgii sexuale n grup. El nsusi dispunea sexual de orice femeie si orice brbat si dorea. Delicatetea iubirii, cunoasterea reciproc, respectul persoanei erau coborte programatic la nivelul animalittii si al obscenittii. Cei care si-au vzut fiintele iubite distruse fizic si sufleteste au depus mpotriva lui nenumrate plngeri. Ins, n cele din urm, Administratia Financiar a fost cea care 1-a silit s-si abandoneze proiectele spirituale si s-si petreac ultimii ani ai vietii ascunzndu-se de justitie, ntruct fusese condamnat pentru sustragere de la plata impozitelor. Marele guru prospera furnd nu doar din buzunarele adeptilor, ci si ale statului. In mijlocul acelor evenimente, a fost ntrebat un alt guru, mai serios, anume Satyananda, ce prere are despre Rajneesh. Rspunsul su nu necesit comentarii: A, noi n India i respectm si i cinstim foarte mult pe gurusi!. De asemenea, ntr-un interviu din 17 mai 1984, acelasi Satyananda a declarat: Aceste dou personalitti, Rajneesh si Maharishi, au ntreprins o lucrare istoric pentru binele omenirii. Aceasta este prerea mea. Asadar, cei doi erau nu doar elogiati pentru practicile lor abominabile, ci si confirmati ca gurusi, adic oameni luminati, sfinti, cluzitori spirituali ai omenirii ctre unirea cu Dumnezeu. Pozitia lui Satyananda nu este ntmpltoare si nu reprezint o prere personal. Exist n India o astfel de traditie, care se transmite de secole din generatie n generatie, cunoscut sub numele de tantrismul minii stngi (Vama Marga), a crei practic este centrat n jurul sexualittii si const n organizarea de orgii n grup ce urmresc nimicirea eului. nsusi Satyananda, n convorbiri avute cu discipoli europeni, a confirmat c si miscarea sa este fidel aceleiasi traditii, pe care o descoper ns numai celor initiati. Indienii sunt departe ns de a constitui o exceptie printre popoarele omenirii. Si alte neamuri din Antichitate (grecii, egiptenii, asirienii), ba chiar din perioada medieval, se dedau la slujiri orgiastice aduse unor zeitti (Afrodita, Astarta, Kiveli). De pild, cultul Afroditei era de tip orgiastic, principalul act de venerare a ei fiind prostitutia organizat n locurile sfinte. Adoratorii aduceau n temple cte o moned ca plat pentru preoteasa-prostituat, asa cum relateaz Eusebiu al Cezareei si Clement Alexandrinul. n acelasi mod era adorat Dionysos, zeul betiei, al vinului si al homosexualittii pasive. Este ceea ce se ntmpl nc n India, o tar rmas idolatr pn astzi, orict ar prea de neobisnuit pentru europeanul contemporan tributar unei traditii crestine bimilenare. Iat ns c, prin contributia marilor initiati hindusi, asistm actualmente la fenomenul resurectiei idolatriei n spatiul european. Pentru a evidentia ecourile sociale ale diferentelor fundamentale de viziune asupra lumii n crestinism si hinduism, merit s examinm modul n care gndirea crestin a remodelat radical n istoria civilizatiei pozitia general fat de: 1) sclavie; 2) statutul femeii; 3) sistemul mprtirii bunurilor materiale si culturale ntre membrii societtii, adic institutia propriettii. 1) Sclavia era rspndit n toat lumea antic. Nu exista imperiu, stat, oras, familie bogat care s nu dispun de sclavi. Conform dreptului roman, sclavii erau tratati ca simple obiecte. Proprietarul i putea vinde, silui, maltrata sau ucide, fr s dea socoteal nimnui. Nobilele romane purtau asupra lor un stilet cu care obisnuiau s-si pedepseasc sclavele, crestndu-le membrele sau chiar omorndu-le, n functie de gravitatea abaterii. Polarizarea societtii n sclavi si stpni s-a datorat unei profunde pervertiri a mintii si a sufletului omenesc. Mintea desprtit de Dumnezeu devine fie demonic, fie animalic, spune Sfntul Antonie cel Mare, printele monahismului crestin. Si, precum n-au ncercat s aib pe Dumnezeu n cunostint, asa si Dumnezeu i-a lsat la mintea lor fr judecat, s fac ce nu se cuvine. Plini fiind de toat nedreptatea, de desfrnare, de viclenie, de lcomie, de rutate; plini de pizm, de ucidere, de ceart, de nselciune, de purtri rele..., spune Apostolul Pavel (Rom. 1,28-29). Fireste, aceast stare de fapt a creat si intense mpotriviri. De multe ori n decursul veacurilor sclavii s-au rsculat, genernd chiar rzboaie ndelungate. Vrsrile de snge nu aduceau ns niciodat schimbri notabile, cci fortele militare de stat erau ntotdeauna mai bine organizate si mai experimentate n lupt dect grupurile de sclavi. Crestinismul a lovit sclavagismul n rdcina lui, n sufletul omului. Fr rzboaie si snge. Vindecnd inimile oamenilor de patimile mndriei si lcomiei, a reusit la nceput s limiteze substantial, iar dup cteva sute de ani s eradice total acest fenomen. Au contat n acest sens nvttura de credint si exemplul practic. Pe de o parte, Evanghelia propovduia c nu mai este nici rob, nici liber...(Gal. 3, 28) si c Dumnezeu nu caut la fata omului (Gal. 2, 6), interzicnd asadar discriminrile comportamentale fat de cei aflati n robie. Pe de alt parte, n timpul Dumnezeiestii Liturghii, care este chintesenta slujirii duhovnicesti a crestinismului, Biserica 1-a asezat pe sclav n exact aceeasi cinste cu stpnul su, punndu-i pe amndoi s se mprtseasc din acelasi potir. Oriunde se ridica o biseric crestin, era vestit cu putere egalitatea n cinste a oamenilor. Biserica a luptat cu moduri de gndire, interese si cutume vechi de sute si mii de ani; ns, cu pretul sngelui a milioane de martiri crestini, viata oamenilor avea s fie efectiv revolutionat. Iar astzi, brahmanii hindusi depun eforturi asidue pentru conservarea sistemului castelor pe care l-au impus n vechime. Comparatiile ntre cele dou tipuri de civilizatie sunt de prisos. Istoria grieste de la sine. 2) In lumea antic dominat de idolatrie si de filosofiile omenesti, conditia femeii era una tragic. Pn si n Atena, faimoas pentru democratia, libertatea si nivelul ei cultural, institutia sclaviei era consacrat ca un dat natural, iar femeia era practic exclus din toate activittile sociale. n afar de sclave, existau prostituatele publice si asa-numitele femei obisnuite. Locul celor din urm era numai n cas. Persoana femeii era devalorizat ntr-o asemenea msur, nct unii dintre gnditorii cettii ajunseser pn la punctul de a se ntreba dac femeile au suflet. Biserica a luat vehement atitudine si n privinta acestei discriminri, opunndu-i iarsi nvttura Scripturii, potrivit creia nu mai este nici parte brbteasc, nici parte femeiasc (Gal. 3, 28), ci naintea lui Dumnezeu nu exist dect suflete, persoane de aceeasi cinste, nzestrate de ctre Creator cu aceeasi putere de a izbndi pe calea spiritual ctre sfintenie. De altfel, nc din primii ani ai Bisericii, au existat nenumrate femei care s-au sfintit, au dobndit Duhul Sfnt si harismele Lui, au prorocit si au svrsit minuni. Mai mult dect att, Biserica o venereaz pe Preasfnta Nsctoare de Dumnezeu si Pururea Fecioar Mria ca pe omul care a atins treapta cea mai nalt a sfinteniei, la care nimeni altcineva nu va mai ajunge vreodat. In alt ordine de idei, hindusii nu le permiteau femeilor nici mcar s asculte nvtturile Vedelorl Buddha a fost cel dinti care a nclcat aceast traditie. Cednd insistentelor unei mtusi foarte dragi, el a consimtit s accepte ca ucenice si femei. Este unul din motivele pentru care a fost prigonit ca eretic de ctre brahmani. S-a delimitat de hinduism si n cele din urm a ntemeiat o nou religie. In clipa de fat exist multi gurusi care primesc ca discipole femei. Chiar dac putine dintre ele ajung pn la vrednicia de guru, faptul n sine intr n flagrant contradictie cu textele insuflate de Dumnezeu ale Vedelor si cu vechea traditie hindus, astfel nct toti gurusii care fac asemenea concesii sunt considerati eretici de ctre hindusii ortodocsi. Imaginea pozitiei pe care o adopt traditia indian fat de femeie poate fi ntregit si prin evocarea acelei datini strvechi impuse de codicele lui Mnu, anume sati, care statua n mod expres obligatia sacr ca femeile s fie arse de vii n focul n care era ars trupul sotului lor decedat, mpreun cu celelalte obiecte personale ale lui. Este inutil s mai mentionm cte zeci de milioane de femei nefericite au pltit printr-o moarte tragic si sinistr enormittile doctrinare ale reprezentatilor unei preotii odioase. Din pcate, aceste realitti nu constituie de obicei un subiect de reflectie nici mcar pentru grupurile de feministe occidentale militante care se las seduse de nvtturile exotice ale Orientului. Iat ce ravagii poate face ignoranta lumii apusene contemporane... 3) Problema spinoas a propriettii a fost depsit cu un imens succes de ctre primele comunitti crestine prin instituirea bunurilor obstesti. Acest spirit se conserv nealterat pn astzi n mnstirile ortodoxe, unde nu exist proprietate personal, ci toate bunurile apartin comunittii. Nu exist bogati si sraci, nu exist oameni care se mbrac sau mnnc mai bine dect ceilalti. Ii opreste de la aceasta nssi iubirea crestin: S-l iubesti pe aproapele tu ca pe tine nsuti (Matei 22, 39). Omul care nutreste iubire adevrat pentru semen nu poate accepta s posede ceva n plus fat de fratele su mai srac. Inscriindu-se n sfera relatiilor umane, att relatiile sociale ct si cele economice se articuleaz potrivit cu vointa liber a omului. Ele nu fac parte din categoria acelor tipuri de relatii impuse, cum ar fi legile naturale (legea gravitatiei, spre exemplu). Ca persoan liber, pot decide oricnd s-mi modific relatia pe care o am cu sclavul meu (de pild, s-l eliberez) sau cu functionarul meu. Cnd omul nu duce o viat conform cu voia lui Dumnezeu, cnd trieste adic mpotriva firii sale, n chip pctos, atunci el se transform sufleteste. Iubirea sa ctre aproapele se rceste, preschimbndu-se treptat n dezinteres, eventual chiar n ur. Omul sfrseste prin a se iubi numai pe sine. Singura sa preocupare devine modul n care poate ajunge s triasc mai bine, fie chiar si n detrimentul celorlalti: cum s mnnce bine, cum s se mbrace bine, cum s doarm bine, cum s-si petreac timpul ct mai lejer si agreabil. Nu concepe s fie lipsit de nimic, nu accept s mpart nimic, nu cunoaste satiu n dorinta de a-si procura noi bunuri, chiar si atunci cnd cantitatea acestora depseste cu mult posibilittile sale de a le consuma. O dat cuprins de flacra iubirii dumnezeiesti, omul ncepe s se gndeasc ns si la lipsurile aproapelui su, pe care simte nevoia organic de a-1 ajuta. Dorul su arztor este ca toti semenii lui s aib cele de trebuint si, cnd Duhul Sfnt i aprinde inima, ajunge s prefere ca el nsusi s nu mai aib nimic, dac prin cedarea bunurilor sale i poate ajuta pe cei din jur s supravietuiasc. De aceea sunt att de numeroase exemplele de sfinti crestini care, plini de iubirea lui Hristos, si-au mprtit toate cele ale traiului lor sracilor si au ajuns ei nsisi sraci, neputnd suporta gndul c ei mai detin nc averi n vreme ce frati de-ai lor nfometeaz prin cetti. Exist chiar cazul unui sfnt care, mistuit de iubirea Domnului, s-a vndut pe sine ca sclav si, cu banii obtinuti astfel, a eliberat un rob. Prin exemplul si puterea virtutilor sale, i-a atras apoi la credinta n Hristos si pe stpnii si, care au renuntat de bunvoie la infamia posesiei de sclavi si, cu nespus respect, i-au cerut s devin printele lor duhovnicesc. Iat cum tria dragostei crestine biruia pn si sentimentul att de viguros al propriettii. Astfel a reusit Biserica crestin s ntemeieze comunitti fundate pe dragostea dintre semeni n mijlocul unei societti att de neomenoase ca aceea a imperiului roman. Descrierile modului de viat al primilor crestini n cadrul acestor comunitti sunt elocvente si pilduitoare: Iar inima si sufletul multimii celor ce au crezut erau una si nici unul nu zicea c este al su ceva din averea sa, ci toate le erau de obste... Si nimeni nu era ntre ei lipsit, fiindc toti cti aveau tarini sau case le vindeau si aduceau pretul celor vndute, si-l puneau la picioarele apostolilor. Si se mprtea fiecruia dup cum avea cineva trebuint (Fapte 4, 32-35). Iar toti cei ce credeau erau laolalt si aveau toate de obste. Si si vindeau bunurile si averile si le mprteau tuturor, dup cum avea nevoie fiecare (Fapte 2, 44-45). In legtur cu aceeasi tem, pozitia Vedelor este radical diferit. Ea poate fi rezumat astfel: Sracul este srac ntruct n vietile precedente a fost un om ru, ceea ce i-a atras n viata actual o karma rea. Tot asa, bogatul este bogat deoarece n vietile precedente a fost un om bun, fapt care i-a atras acum o karma bun. Cu alte cuvinte, bogtia sau srcia sunt inseparabil legate de valoarea moral si spiritual a persoanei. Bunstarea material este considerat dovada ascendentului moral si spiritual al unui individ. Situatia financiar devine, asadar, criteriu de stabilire a nivelului spiritual si a moralittii! Aceast perspectiv confer nedrepttii sociale o dubl legitimare: etic si spiritual. Este si motivul pentru care hindusii nu obisnuiesc s-i ajute n vreun fel pe sraci. Trec pe lng ei nepstori, n virtutea convingerii c acestia trebuie lsati s-si rscumpere karma prin ndurarea srciei. Asadar, nedreptatea care exist n aceast lume nu este rezultatul lcomiei si ruttii omenesti, ci este lege divin care se cere neaprat conservat. Tabloul consecintelor imediate n plan social ale hinduismului este acum complet. ... interesant ultimul paragraf ... il recunoaste cineva ? ... |
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 03:58 |
||
|
DUMNEZEII HINDUISMULUI Desi n Occident propaganda de tarab a hinduismului si camufleaz zeittile n mod expres, iar efortul prozelitist al gurusilor se axeaz n primele stadii pe comercializarea yoga ca stiint, n India yoga este unanim socotit si practicat ca un act pur religios, de slujire idolatr, indisolubil legat de figura unor zei precum Krishna (care i-a nvtat pe oameni yoga), Shiva (cel dinti si cel mai mare yoghin) sau Kali (care simbolizeaz energia si latura feminin a lui Shiva). Ar fi mai mult dect edificator s procedm la o succint prezentare a acestor dumnezei, pornind tocmai de la reprezentrile lor picturale consacrate pe toat suprafata Indiei. Imaginile care se vor succeda n paginile ce urmeaz sunt produsul artei religioase indiene si reprezint scene din cele dou mari epopei religioase ale hinduismului, Ramayana si Mahabharata, care se refer la viata zeilor. Aceste imagini sunt arhiprezente att n templele Indiei, ct si n ashramuri, n magazine, n masini, n trenuri, n case sau n barci. Ele exprim nu doar sentimentul religios al indienilor, ci si o ntreag conceptie despre lume si viat, despre divinitate si relatia omului cu aceasta. n toate coordonatele ei, aceast conceptie este att de diferit, att de stranie, si de multe ori att de crud, de morbid, de slbatic, de inuman, nct nu poate fi asumat cu usurint de un occidental, orict s-ar fi ndeprtat el de Hristos, sau orict de fermecat ar fi de ntelepciunea Vedelor si de misticismul Upanishadelor. Aceste reprezentri ale zeilor si ale scenelor din viata lor relev un anumit nucleu al nvtturii hinduismului, pe care gurusii misionari se strduiesc s-1 tin, ntr-o prim faz, ct mai departe de ochii prozelitului occidental. Astfel, imaginile de mai jos pot contribui la o mai bun ntelegere a raporturilor dintre Vede, gurusi, brahmani, yoga, zei, temple si acte devotionale. < Aici demonul Ravana o rpeste pe Sita, sotia zeului Rama, si o duce cu carul su care zboar printre nori. Acest car tras de cai aminteste de carul zeului Apollon, care n fiecare zi strbtea cerul si lumina pmntul. Vechii elini credeau c soarele era nsusi carul de aur al lui Apollon, si c lumina zilei le era druit astfel de ctre Apollon. Desigur, n Antichitate, asemenea credinte erau nc lesne de explicat si de nteles. Astzi ns ele produc cel putin stupoare unui om civilizat... < In planul din spate al acestei imagini, zeul maimut Hanuman transport n zbor stnci uriase pentru a construi cu ajutorul maimutelor podul peste care va trece armata ctre insula pe care se afl cetatea lui Ravana; acolo a fost dus n robie Sita, sotia zeului Rama. n prim-plan, zeul Rama si fratele su Laxman aduc jertf zeilor, n fata lor se afl Jertfelnicul mpodobit cu flori: este de fapt reprezentarea lui Lingam si Yoni, care ntruchipeaz organele genitale masculin si feminin si care simbolizeaz mpreun puterea creatoare. Ca n majoritatea religiilor idolatre, adorarea falusului ocup si n hinduism un loc aparte. < Marele zeu Shiva este reprezentat aici mpreun cu sotia sa Paravati. n planul apropiat al imaginii, mpodobit cu flori si avnd ncolcit n jurul su un sarpe, se afl jertfelnicul -Lingam si Yoni. El simbolizeaz organele sexuale masculin si feminin ale zeului Shiva si, respectiv, ale zeitei Paravati. Asadar, n spate sunt reprezentate prototipurile (zeii), iar n fat simbolurile lor (Lingam-Yoni), care se afl expuse n toate templele hinduse. Deasupra acestora si las credinciosii ofrandele n timpul venerrii. De altfel, ele se gsesc de vnzare si n comert. < In aceast imagine, zeul Rama, ajutat de Hanuman (zeul maimut) si de ntreaga armat a maimutelor, se lupt cu vrjmasul su, demonul Ravana, pentru a si-o redobndi pe Sita, sotia care i fusese rpit. Istoria seamn cu Iliada lui Homer: Menelaos, regele micenienilor, porneste rzboi mpotriva Troiei, cu ajutorul celorlalti greci, pentru a o aduce napoi pe femeia sa, frumoasa Elena, pe care o rpise Paris, fiul regelui Troiei. n acest rzboi s-au implicat si zeii Olimpului, unii dintre ei sprijinindu-i pe greci, iar ceilalti pe locuitorii Troiei. Trebuie s notm ns c demonii teologiei hinduse sunt de aceeasi cinste si putere cu zeii. Cndva, ei chiar conlucraser cu acestia; de pild, atunci cnd au btut oceanul galaxiei pentru a o scoate pe Armita (exact asa cum bate cineva laptele pentru a obtine untul). Armita era apa cea fr de moarte, care le-a druit nemurirea att zeilor, ct si demonilor. Cu acel prilej, marele zeu Vishnu a ajutat amndou taberele, adic si pe zei si pe demoni s devin nemuritori, pentru a putea continua astfel nesfrsita lupt dintre ei. De altfel, Vishnu se ngrijeste n permanent ca aceast lupt s fie egal, pentru a se conserva echilibrul cosmic. nsusi marele zeu poart nluntrul su att binele ct si rul, ceea ce l face s fie desvrsit. n ce const aceast desvrsire? Binele si rul se confund, aflndu-se n acelasi plan etic. Altfel spus, Dumnezeu poate si trebuie s fie cnd bun, cnd ru. ntre cele dou valori nu exist nici o diferent de substant. Consecintele unei astfel de conceptii asupra moralittii sunt devastatoare si se reflect din plin n dezastrul relatiilor sociale din India. < Cnd n cele din urm zeul Rama 1-a biruit pe vrjmasul su si si-a redobndit sotia pe care acesta i-o furase, a primit-o cu rceal, adresndu-i urmtoarele cuvinte: Ce om cu capul pe umeri si mai ia napoi femeia care a trit mult timp n casa altcuiva?. Atunci Sita, sotia lui, a cerut s i se aprind un foc spre a intra n el, ceea ce s-a si fcut. ns zeii care urmreau totul din cer si care cunosteau nevinovtia ei n-au ngduit flcrilor s o ard. Astfel li s-a dovedit tuturor c Sita rmsese credincioas sotului ei. Acest mare poem, Ramayana (epopeea lui Rama, scris ntre secolele V si I .H.), n care sunt relatate si evenimentele descrise mai sus, are pentru indieni o valoare paradigmatic. Viata si faptele zeilor ncarnati sunt considerate modele de urmat. De pild, istoria Sitei a constituit temeiul slbaticei traditii numite sati, care instituia obligatia ca vduvele s fie jertfite n focul n care era incinerat trupul sotului lor decedat. De asemenea, n vechime, sotii gelosi aveau dreptul s-si supun sotiile probei focului, ntocmai cum procedase si zeul Rama, potrivit scrierilor sfinte. Cu alte cuvinte, pentru ca femeia s-si poat dovedi nevinovtia, fidelitatea si devotamentul fat de sotul ei, trebuia s se arunce cu curaj n flcri... Dac era o sotie credincioas, n-ar fi putut arde, fiind protejat de zei; dac totusi femeia ardea, aceasta dovedea automat vinovtia sa... Precum lesne se ntelege, dac cineva ar fi vrut neaprat s scape de sotia sa, o putea face oricnd prin proba focului! De aceea, femeile erau n permanent supuse unei presiuni psihologice vecine cu teroarea. N-au fost deloc putine cele care au czut victime si acestei nvtturi sfinte. Iat ce fel de societate, ce fel de relatii omenesti legifereaz zeii hindusi... Ct despre sceleratul obicei sati, el a fost interzis prin lege n anul 1829 de ctre lordul englez William Bendinsky, care detinea pe atunci functia de guvernator al Indiei. Cazurile de ardere a vduvelor s-au mputinat astfel pn la a ajunge o raritate; ns n ciuda interdictiei, exist nc vduve indiene ucise de ctre rude, adesea prin incendiere. Mai trebuie spus c traditia interzice recstorirea, pentru ca averea s rmn familiei. Vduva nu are nici un drept si se afl n deplina stpnire a familiei sotului. Este una din formele n care sclavia pe viat si asigur si astzi continuitatea pe teritoriul Indiei. Singura sans a vduvei de a se sustrage acestui statut umilitor este ca ea s devin dasi, adic s se afieroseasc slujirii zeului Krishna. n cazul acesta, ea se adposteste n Brindavan (socotit orasul natal al lui Krishna) si cnt ntr-unui din cele patru mii de temple, pentru dou rupii pe zi. Noptile si le petrece pe drumuri sau prin cocioabe, devenind adesea victim a exploatrii sexuale din partea proprietarilor de imobile sau a preotilor hindusi. Revenind la zeii hinduismului, acestia cunosc vremuri de glorie si strlucire si vremuri de decdere n fata altor zei mai populari. In epoca noastr, zeul Krishna este deosebit de popular n India. La el se refer marea epopee religioas Mahabharata, din care face parte si Bhagavad Gita - devenit practic evanghelia hinduismului contemporan. ntre altele, textul Gitei ni-1 prezint pe zeul Krishna nvtndu-i pe oameni yoga, ca form de slujire si ca ascez spiritual care i va conduce pe credinciosi la unirea cu zeul nsusi. Dar pentru c faptele vorbesc mai bine dect cuvintele, s procedm la o scurt trecere n revist a vietii lui Krishna, asa cum o atest scrierile sfinte; ni se vor descoperi o serie de amnunte trecute sub tcere de ctre gurusii indieni care si vnd n occident marfa religioas. < Asadar, se nvat despre Krishna c a ntretinut relatii sexuale cu 16.000 de femei si a dobndit 180.000 de fii. n fotografia alturat este nftisat fcnd curte fiicelor de pstori dintr-un sat. Cu fluierul su dulce le vrjea pe femeile care, lsndu-si n urm familiile si rusinea, alergau s-1 ntlneasc. Vrnd s le multumeasc pe toate, Krishna le-a hipnotizat n grup, fcnd-o pe fiecare dintre ele s cread c danseaz mpreun cu el. Krishna a dansat ns numai cu o favorit a sa, pe nume Rada, care era cstorit. Cnd gelosul ei sot s-a apropiat cu intentia de a-i prinde n flagrant, Krishna a luat forma zeitei Kali si astfel brbatul, n loc s asiste la o scen de adulter, a vzut-o pur si simplu pe sotia lui rugndu-se zeitei Kali! Deci zeul, n timp ce i nvat pe oameni ascetismul, yoga, devotamentul fat de el, fat de virtute, n viata personal se dovedeste obsedat sexual, iubitor de plcere, adulter, viclean, ipocrit, mincinos, gata oricnd s nsele, s destrame familii si s calce n picioare cinstea sotilor. Acestea sunt relatrile istoriei sfinte. Lui Krishna i plcea s se dedea ns si la jocuri mai serioase. De pild, s-a implicat n lupta pentru putere dintre principii unui regat. Principii ri i uzurpaser si i izgoniser pe principii buni. Acestia din urm si-au organizat ulterior o armat cu scopul de a-si recupera posesiunile si demnittile. Conflictul militar se profila ca inevitabil, si chiar risca s se transforme ntr-un rzboi civil, cu att mai mult cu ct principii erau rude. Pe toat durata pregtirii rzboiului, Krishna a fcut un joc dublu. El a consiliat militar ambele tabere, asigurndu-se astfel c iminenta nclestare armat va fi ct mai aprig si mai devastatoare. Conform teologiei hinduse, acesta si este rolul zeului, care poart nluntrul su deopotriv binele si rul, lumina si ntunericul. Krishna se vede totusi confruntat cu o problem, n persoana lui Arjuna, conductorul principilor buni, care cade pe gnduri: De ce s port aceast btlie? Merit s moar attia oameni pentru ca eu s ajung la putere? E bine s-i ucid pe toti nvttorii mei, pe prietenii mei din copilrie, pe rudele mele, numai si numai ca s ajung rege? Nu cumva ar trebui s m sacrific eu pentru binele comun? Prin urmare, Arjuna se frmnt ca orice om bun si rational. Exact n acest punct intervine zeul Krishna, care este ncarnarea marelui zeu Vishnu. Teologia hindus nvat c Vishnu rspunde, printre altele, de conservarea acestei lumi. Sarcina lui este s pstreze echilibrul ntre bine si ru, perpetund la nesfrsit lupta dintre ele. De altminteri, Vishnu nsusi este n acelasi timp binele absolut si rul absolut (reprezentat prin sarpele Sesa). < Prin nvttura si sfaturile sale, Krishna l convinge pe Arjuna s-si depseasc scrupulele morale si s lupte cu toat brbtia si hotrrea, nelund n calcul nimic altceva dect victoria. Pe tot parcursul btliei care va urma, Krishna i sugereaz lui Arjuna s recurg la o impresionant gam de infamii, sfatuindu-1 s-si ignore toate obiectiile de ordin moral si s se concentreze asupra unicului obiectiv important, cstigarea rzboiului. Efortul sistematic al lui Krishna este de a-1 perverti moral pe Arjuna, fcndu-1 s cread c nu exist diferent ntre bine si ru si c tot ceea ce conteaz cu adevrat este s-1 adore pe el, zeul desvrsit, care ncarneaz att binele ct si rul, care se afl dincolo si mai presus de bine si de ru. Practic, atunci cnd cineva propune oamenilor s urmeze drumul cel mai usor, sau cnd nvat cu autoritatea unui guru c nu exist diferent ntre bine si ru, ori insinueaz exact acelasi lucru prin cuvintele zeul desvrsit are nluntrul su att binele ct si rul, n realitate i mpinge pe oameni pe calea rului. Este ca si cnd ar spune: De ce v complicati nfruntnd attea dificultti pentru a realiza binele? De ce nu preferati svrsirea rului, care nu cere timp si efort? n final veti ajunge oricum n acelasi punct, la ntlnirea cu zeul desvrsit care adun n sine att binele ct si rul! Fiti pragmatici, nu v mai preocupati de bine si optati pentru ru, cci nu exist nici o diferent.... Dincolo de faptul c rationamentul de mai sus este expresia uneia dintre strdaniile cele mai vechi si mai abile ale Diavolului de a-1 nsela pe om atrgndu-1 spre ru, merit s mai observm c zeul Krishna si bate joc n egal msur de combatantii cei buni si de cei ri; singurul lucru care pare s-1 intereseze cu adevrat (asa cum reiese din cuvintele si faptele sale) este provocarea unui mcel ct mai sngeros... ns de vreme ce nimic nu are sens, de vreme ce nu exist nici o diferent ntre bine si ru, care mai poate fi mobilul instigrii la un asemenea mcel, n afar de satisfactia morbid a zeului? < Zmbind multumit, Krishna conduce carul de lupt al lui Arjuna n rzboiul fratricid. Ce fel de zeu este acela care si afl satisfactia n durere, n snge, n moarte? Pn si omul cel mai ignorant 1 se va ntreba inevitabil ce diferent exist ntre nvtturile si comportamentul zeilor hindusi si cele ale demonilor despre care vorbeste att de limpede Scriptura... < Aici este expus o fotografie de familie. In mijloc st Shiva, marele zeu al distrugerii si totodat cel dinti yoghin, ncadrat de sotia sa Paravati si de fiul su Ganesha. Acesta din urm poart serpi ncolciti n jurul gtului, iar din capul su izvorste rul Gange. St asezat pe o piele de tigru, dup cum se cuvine marilor yoghini. Desigur, avem din nou de-a face cu o manier de percepere a divinului asemntoare celei a vechilor elini, care credeau c Zeus s-a cstorit cu Hera si l-au nscut pe Apollon, spre exemplu. Aceasta este oferta religioas a gurusilor: rentoarcerea la idolatrie, avnd ca obiect zeitti care fie copiaz trsturile si modurile de organizare social ale oamenilor, fie sunt zoomorfe sau hermafrodite. < In fotografia alturat este reprezentat zeita Kali, care ntruchipeaz latura feminin a lui Shiva, energia lui - Shakti, precum nvat indienii. Ea este aproape ntotdeauna nftisat clcnd pe cadavrul zeului Shiva. Poart la gt un colier de capete tiate, iar n jurul mijlocului o fust din mini tiate. Limba lung si rosie, pe care o scoate din toate capetele sale, simbolizeaz neostoita sete de snge a zeitei. Cu o mn tine un cap proaspt tiat din care picur snge ntr-o cup. Zeita este mereu zugrvit n acea stare de exaltare maniac pe care i-o provoac gustul sngelui cald! Aceast ipostaz a divinului ofer o si mai revelatorie imagine asupra a ceea ce nteleg viclenii si demonicii brahmani cnd spun c Dumnezeu este dincolo de bine si de ru... Fireste, n Occident aceste lucruri sunt mult mai putin cunoscute la nivel de mase. Se consider, pesemne, c nc n-a sosit ceasul aducerii lor la lumin, c nu suntem nc ntru totul pregtiti... n prezent, neinitiatii sunt momiti cu discursuri despre stiinta yoga, sntate, armonie, canalizarea energiilor divine, si alte asemenea formule mai usor digerabile pentru un neofit occidental. Adoratorii zeitei Kali sunt organizati n grupuri secrete. Se dedau la orgii sexuale, sacrificii umane rituale si alte practici de magie neagr. Primirea n grup este precedat de supunerea la diverse probe. Biletul de intrare const n aducerea unui cadavru: crima constituie o conditie de admitere sine qua non. Numele acestei caste criminale este Kapalika. Exist temple ascunse n care membrii ei aduc jertfe omenesti n fata idolului zeitei, intonnd imnuri din Rig Veda si rostind anumite mantre, cu ajutorul si participarea activ a brahmanilor. < Zeul Ganesha este n acelasi timp om, elefant si soarece. Cndva marele zeu Shiva, cel mai mare yoghin, ntorcndu-se acas dup o meditatie ndelungat, a ntlnit un necunoscut stnd n prag si vorbind cu frumoasa Paravati, sotia lui. Orbit de gelozie, si-a tras ndat sabia din teac si i-a tiat capul. Paravati i-a strigat n hohote de plns: Tocmai l-ai omort pe fiul tu!. n dezndejdea sa, Shiva a retezat capul unui elefant care se ntmpla s treac pe acolo si 1-a lipit pe grumazul fiului su. Asa a fost plsmuit Ganesha, potrivit teologiei hinduse. Ce element ar trebui s frapeze mai nti n aceast povestire? Nestiinta atotputernicului si atotcunosctorului Shiva? Superficialitatea lui? Caracterul su coleric, sanguinar si revansard? Gelozia sa att de mundan? Orict de rizibil ar prea, comportamentul zeilor hindusi este identic cu cel uman. Faptul este ns ct se poate de firesc, ntruct acesti zei sunt inventii ale oamenilor, ntocmai ca si cei doisprezece zei ai Olimpului, nscociti de vechii greci... Idolatrie pur, ba chiar n sensul cel mai primitiv al cuvntului! < Narasihma Avatara: Marele Vishnu s-a ncarnat n zeu cu chip de om-leu. Este adorat de femei n timp ce sfsie abdomenul unui om. Acelasi mare zeu s-a mai ncarnat si n alte rnduri ca animal: Matsya (peste), Kurma (broasc testoas) si Varaha (porc slbatic); binenteles, ntotdeauna pentru a pstra echilibrul cosmic ntre bine si ru. < Imaginea de fat l prezint pe Hanuman, maimuta care a devenit zeu, alturi de cteva medalioane cu scene din viata sa. Hanuman are meritul de a-1 fi ajutat pe zeul Rama n rzboiul purtat de acesta pentru a-si redobndi sotia rpit. Este foarte popular n India. Icoanele sale mpnzesc magazinele, taxiurile, coloanele caselor... De aceea maimutele, ca si vacile, sunt socotite sfinte si sunt lsate s se plimbe pretutindeni nestingherite, chiar si n temple, n vreme ce oameni precum paria sau cei din castele inferioare sunt profund dispretuiti! < Yama, zeul mortii -potrivit Mahabharatei, vine clare pe bivol s ia sufletul lui Satyavan. Sotia lui Satyavan, Savitri, mare yoghin, izbuteste s-1 urmeze pe Yama n trmul sufletelor. Aici se strduieste s smulg bunvointa zeului recitndu-i fragmente din Vede. Mai trziu, va reusi s-1 pcleasc si s readuc sufletul lui Satyavan n trmul celor vii. Zeul cade astfel prad amgirii unei femei muritoare... Fotografia de fat reproduce o reprezentare a teogoniei hinduse. Marele zeu Vishnu se ntinde pe un sarpe care se numeste Sesa si care se identific cu el. Din buricul su izvorste un lotus, din care rsare un alt mare zeu, Brahma cel cu patru capete. Femeia lui, zeita Lakshmi (zeita bogtiei), i mngie picioarele. n jurul su se mai afl alti ctiva zei, dintre care patru sunt zoomorfi. Vishnu este socotit pzitorul si pstrtorul a toate, amintind ntructva de Zeus, tatl zeilor din Olimp (care cel putin nu erau zoomorfi!). Este de-a dreptul consternant s ntlnesti oameni cultivati care cred n acesti zei. De pild Tony, matematicianul englez, s-a lepdat de Hristos si a nceput s-1 venereze pe Vishnu. Cunosc si niste greci de bun calitate intelectual care au dat jos crucea lui Hristos din casele lor, nlocuind-o cu statui ale lui Shiva. Zicnd c sunt ntelepti, au ajuns nebuni - spune Apostolul Pavel (Rom. 1, 22). Cum este posibil ca asemenea oameni s esueze att de lamentabil? Idolii neamurilor sunt demoni, reaminteste cu trie prorocul David (Ps. 95, 5). Acesti oameni inteligenti au de nfruntat perfidia si atractia demonilor, a Satanei care se ascunde n spatele acestor idoli. Cci lupta noastr nu este mpotriva trupului si a sngelui, ci mpotriva nceptoriilor, mpotriva stpniilor, mpotriva stpnitorilor ntunericului acestui veac, mpotriva duhurilor ruttii, care sunt n vzduh (Efes. 6, 12); iar demonii nu pot fi biruiti dect cu puterea lui Hristos, Care a surpat stpnirea Diavolului din iubire pentru noi. ns, de vreme ce acesti oameni s-au lepdat cu totul de Hristos, mai poate subzista ndejdea ntoarcerii si salvrii lor?... La oameni aceasta este cu neputint, la Dumnezeu ns toate sunt cu putint (Matei 19, 26). Cteodat tnrul trebuie s plece de acas, s cunoasc toate intemperiile strinttii, pentru a nvta apoi s pretuiasc si s cinsteasc iubirea printilor si. Poate c aceasta este, n definitiv, calea spre nteleptire a celor mai rebeli sau mai imaturi dintre noi... Poate c trebuie s cunoastem viclenia si cruzimea zeilor exotici, a gurusilor, a diverselor nvtturi pervers ambalate, pentru a pretui n cele din urm dragostea Dumnezeului Cel Adevrat. De bun seam, ar fi infinit mai preferabil si mai firesc s-L regsim pe Hristos fr s ne mai supunem de bun voie attor chinuri si suferinte...
|
||
|
marco918 Postat pe 27 Februarie 2011 04:12 |
||
De la: pickard, la data 2011-02-26 23:47:04De la: kudika195501, la data 2011-02-26 23:29:55...rockk...m-ai lasat perplex am vazut luminita din capatu`tunelului pt cresterea muschilor consuma usturoi picard
|
||
|
rockk Postat pe 27 Februarie 2011 05:59 |
||
De la: contesina, la data 2011-02-26 23:59:15In Biblie parca o multime de personaje l au vazut / cunoscut: moise cu tabletele, cand ii apare intr un tufis care e n flacari dar nu arde (mi se pare superba descrierea - e n flacari dar nu arde).Moise cu corabia (care cica e n turcia, desi pare doar o formatie muntoasa), si multe altele. Acum , nici unu dintre personaje nu l pot privi pe Dumnezeu, dar acesta se manifesta in jurul lor. ASta nseamna ca Dumnezeu e o fiinta si i s a aratat omului in trecut. CEEA CE NU CRED. nu are sens. Daca stii ca EXISTA< unde e nevoia de credinta? Adica, nu mai e dubiul, credintei, STII. gata. poti sta relax toata viata, e Dumnezeu, e un iad, e un paradis, etc etc. deci tu spui practic ca Duhul sfant, despre care se tot vb de fapt a fost legatura dintre adam si Dumnezeu, un fel de unde radio la celular. eu as spune telepatie in termeni mai ...moderni, relativ. iar acum cum interpretez eu ce ai scris mai sus, citind printre randuri: primul om creat era SINGUR. fara dorinte, nu tindea spre mai mult, avea tot ce si dorea, nu simtea setea de cunoasterea. Si ce s antamplat? vazand ca adam se plictiseste creatorul a creat probabil, sexele. bine nu cred ca s antamplat asa, dar e o parabola de fapt la conditia umana. Ai nevoie de un pic de sare si piper in viata, de DRAMA aia pe care o aduce o femeie n viata ta, pt ca inevitabil, o va aduce. daca n o aduce, nu conteaza, cauti pe alta, pt ca mereu te va prinde una cu care sigur vor fi drame mai devreme sau mai tarziu. oricum a creat o Pe Ea, si ce s antamplat? Adam n us a mai plictisit , delooooc. ba mai apare un sarpe, tentatia , nicidecum pacatul, care o tenteaza pe ea, de aici, femeile sunt mult mai usor de ...ispitit /pacalit decat barbatii, insa o femeie te poate convinge foarte usor sa intri si tu cu capu n pereti, nu neaparat de dragul ei, ci pt ca pe moment te poate convinge usor ca are dreptate in prostia pe care o face. Si asa e si azi. femeile sunt complicatia de care avem nevoie si dupa care tindem pentru ca MEREU se va complica, orice cu voi. nu poate fi simplu nici cum oricat de mul tne dorim simplitatea. Intreaba un barbat ce vrea de la viata, iti va zice sa fie fericit, sex macar o data pe zi, si eventual sa impartasiti anumie pasiuni, sa aibe cu cine discuta din cand in cand (nu f des:)) ), intreaba o femeie: in primul rand sa avansez la job, sa fiu independenta, sa mi asigur un trai decent, sper ca nu va ploua maine,majoritatea is fac planuri de ani de zile si niste reguli absolut cretine, CA SA CE? pt ca le e frica, frica sa ce? frica sa viseze, sa traiasca, sa indrazneasca sa riste. Unele femei te aduc cu picioarele pe pamant, altele te fac sa zbori, dar toate te influenteaza pe moment. (alea care conteaza). Biblia e o carte de invataturi, parabole, atata tot. Iti da indicii, dar niciodata nu vorbeste deschis. mai putin abureala istorica cu arborele geneologic care pe nimeni nu prea intereseaza si e irelevant. [quote]Dumnezeu se manifesta continuu, ne vorbeste, dar nu-l auzim.Este clara nevoie de aparitia sa, pentru ca omul este slab in credinta, este ispitit si are tendinta sa uite lucrurile cu adevarat importante. Omul se afla in mijlocul unei lupte :intre credinta in Dumnezeu si nevoia acuta, uneori de neinteles, de a se apropia de starea de la inceputuri si ispitele, cursele si piedicile pe care i le intinde diavolul. Iar cele mai grele ispite sunt cele legate de trup, pentru ca acolo suntem cel mai vulnerabili.[/quote] nu te nteleg deloc ce vrei sa spui, te contrazici singur/a. Dumnezeu a creat tot... Inclusiv lucrurile pe care tu le consideri pacat, dorintele, faptul ca tindem la mai mult, sa cunoastem mai mult (vezi si tu ca adam a muscat din maru ala, reprezentand SETEA DE CUNOASTERE - conditia absolut umana) Lucrurile cu adevarat importante? exemplifica . ce e important in viata. singurul lucru sigur in viata e ca vei muri. asta si taxele, cum spunea cineva. Instinctele primare, animalice, sunt cele mai pure , mai sincere. In pat nimeni nu poarta masti si sincer, e cel mai distractiv lucru pe care l poti face cu cineva si amuzant, asta depinde de amandoi, tre sa ai cu cine, daca e mai incuiata, degeaba. dar iar depinde de persoana. mie mi se pare foarte simplu, nu exista diavol, si daca exista, tu pui pe seama diavolului tot ce e mai placut in viata, un fel de "Daca ti face placere, OPRESTE TE". mi se pare aberant. Pentru ce merita traita viata daca nu pentru micile placeri? Daca viata e un dar, cu gandirea ta o irosesti, atata tot, nimic mai mult. inca o data, nu vad de ce ai purta razboaie in tine cu dorintele care sunt ale tale, care ti fac , la urma urmei, ca viata sa merite sa fie traita. Pt ca de intamplarile, de nebuniile astea ti vei aminti inainte sa mori, pun pariu. eu cel putin am sa duc cu mine niste amintiri care si acum ma fac sa zambesc, si sper sa mi fac cat mai multe. sunt ferm convins ca doar astea mi raman, de asta nici nu evit nimic din ce mi scoate viata n drum, musc cu sete din orice, asta neinsemnand ca s prost , stiu ce e relativ bun pt mine si ce vreau. [quote]Nu este de ajuns sa crezi ca exista, acesta e doar inceputul.Pentru ca scopul nu este acesta.Scopul este de a ajunge la starea de la inceputul lumii, aceea de comuniune continua cu Dumnezeu.Pe scurt , mantuirea sufletului. Si sfintii au fost ispititi, si ei au cazut si s-au clatinat in credinta, este omenesc.Dar Dumnezeu si-a facut mereu simtita prezenta si si-a aratat sprijinul.Nu Dumnezeu are nevoie, ci omul prins in pacate si ispite.[/quote] scopul acestei vieti, deci e mantuirea. Mantuirea de ce? pt ce? pt faptele comise de altcineva, eu nu s responsabil. fiecare raspunde pt faptele lui, nu pt cele ale celor de dinaintea lor, si aici e clar dogma bisericeasca, introdusa cu forta in biblie, dezgustator. Nu poti invinovati un copil pt ca tac su a omorat sute de oameni intr un razboi. daca o faci, esti prost in opinia mea, din mai multe motive. nici nu merita discutat. deci rostul acestei vieti in opinia ta e s o traiesti cu capu `n jos, sa nu te uiti in jur, sa refuzi ce ti ofera. Inca o data, nu ti se pare ca irosesti un dar de la cel pe care l consideri Creatorul tau, atotstiutor? nu crezi ca Dumnezeu nu pretinde asa ceva de la o simpla fiinta imperfecta? Daca copilul meu, *si eu urasc copiii, adica nu mi plac deloc* , ar face o prostie, l as trimite n iad? sau as spera sa invete din prostia aia, eventual i as arata cat de prost a fost (si asta se ntampla zilnic, prin semne, intamplari, etc) astfel devenind o fiinta mai buna, putin mai aproape de creatorul sau. Am fost creati dupa imaginea lui. iar daca o iei literar esti cam prost. Imaginea Lui inseamna , sper, si simt asta, in primul rand conditia umana si tot ceea ce presupune. refuz sa cred ca traiesti ca sa te caiesti pt ceva ce inca n ai facut. iar daca faci o boacana, tre sa refuzi restu boacanelor. IAr daca refuzi tot ce consideri tu pacat, ispita, NICIODATA NU VEI INVATA ce inseamna asta. inca o data, UN OM NU VA INVATA NiCIodata din greselile altora cu adevarat, doar daca trece el prin acele greseli va intelege cu adevarat. biblia nu e decat un ghid, luat ad literam se ntampla dezastrul care s antamplat de a lungul istoriei umane: Dumnezeu va fi FOLOSIT de biserica, de unii pentru a i manipula pe altii, pt a purta razboaie si a comite orori. Eretici. nu exista eretici. exista doar varietatea, diferentele dintre oameni in ceea ce priv gandirea, PERSONALITATEA / felul de a fi a cuiva, pana la aspectul fizic. SI mie asta mi se pare cel mai frumos lucru, diversitatea. |
||
|
rockk Postat pe 27 Februarie 2011 07:36 |
||
De la: marco918, la data 2011-02-27 02:30:44De la: marco918, la data 2011-02-27 02:25:27...................... Astǎzi adepții New Age susțin pǎrerea cǎ fiecare individ, avnd origini divine, este chemat sǎ-și construiascǎ propriul drum spiritual, folosindu-se pentru aceasta de un patrimoniu care cuprinde orice tradiție misticǎ sau religioasǎ, aici incluzndu-se și șamanismul, neopǎgnismul, cabala, ocultismul, dar mai ales folosindu-se de propria experiențǎ interioarǎ și de propriul discernǎmnt. n aceastǎ intreprindere, el poate fi ajutat de ghizi, ngeri, guru, etc ........................ deci asa! inseamna ca si eu sunt un new ageist far sa stiu.credeam ca sunt doar ateu si pacatos!
|
||
|
pickard Postat pe 27 Februarie 2011 08:50 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| devastata..am nevoie de sfaturile voastre va rog din suflet | 9 | De la: animallover 6 Iulie 2011 18:16 |
| sa-l iert??? | 24 | De la: terorista27 13 Mai 2009 15:39 |
| oare e adevarat ca timpul vindeca? | 40 | De la: ana_camyy 11 Februarie 2014 10:26 |
|
|
||
| Iubit VS Amant | 76 | De la: pattyy 25 Septembrie 2010 09:36 |
| Mi se intampla din nou. Nu imi vine a crede ca iar | 49 | De la: andel1984 3 Septembrie 2010 11:05 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la sales@internetcorp.ro
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email gdpr@internetcorp.ro
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.