Rasfoind "Biblia" lui Jamie Oliver - pe care am mutat-o din bucatarie in birou, mi-a atras atentia o reteta care suna si arata delicios - Prajiturele Zanelor. Va invit sa le pregatim impreuna in acest weekend!
Foto interior si prima pagina: prajiturica zanelor, Shutterstock
Ingrediente
Pentru aluat
- 225 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 225 g faina cu agenti de crestere (sau faina normala cu o lingurita de pliculet de praf de copt)
- 225 g zahar tos
- 4 oua ecologice mari
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru glazura de fructe
- 50 g fructe proaspete (zmeura, capsuni sau mure), plus cateva fructe sau petale de flori cristalizate pentru decor
- 150 g zahar pudra, cernut
Pentru glazura de ciocolata
- 150 g zahar pudra, cernut
- 4 linguri de cacao
- 60 ml apa
Din comoditate, pentru glazura de ciocolata, eu folosesc crema de ciocolata tip Nutella.
Mod de preparare
Zaharul si untul se amesteca pana cand se obtine o compozitie pufoasa (eu le pun in robotul de bucatarie si le uit acolo pana imi pregatesc toate celelalte ingrediente). Se adauga apoi ouale, rand pe rand, iar la final faina si coaja de lamaie.
Amestecul se toarna in tava de briose tapetata cu hartie de copt speciala pentru briose sau cu un strop de unt si faina. Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 20 minute (testati cu scobitoarea una din briose pentru a verifica daca s-au copt).Se scot prajiturelele si se lasa la racit.
Foto: prajiturica zanelor, Shutterstock
Intre timp, preparam glazura. Cantitatile de glazura de mai sus ajung pentru toate prajiturile, deci fie preparati un singur tip de glazura, fie injumatatiti cantitatile.
Pentru a face glazura de fructe, se amesteca in robotul de bucatarie fructele cu zaharul. In cazul celei de ciocolata, se amesteca ingredientele corespunzatoare.
Foto: prajiturica zanelor cu glazura de fructe, Shutterstock
Foto: prajiturica zanelor cu glazura de ciocolata, Shutterstock
Dupa ce s-au racit prajiturile, se toarna cate o lingurita de glazura peste fiecare si se orneaza dupa inspiratie.
Pofta buna!
Reteta este preluata din cartea "Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun", editura Curtea Veche Publishing, 2007