Slovacii incep sarbatorile de iarna cu patru duminici inainte de Ajunul Craciunului. In fiecare saptamana ei aprind o lumanare in coronita de Craciun, iar cand toate cele patru sunt aprinse e semn ca sarbatoarea bate la usa. Cele care asteapta cu nerabdare Craciunul sunt fetele nemaritate, aceasta fiind ocazia cu care ele isi afla ursitul. Cu 12 zile inainte, tinerele scriu pe 12 biletele numele baietilor pe care ii plac si le pun sub perna. In fiecare dimineata, ele arunca cate un bilet, astfel ca ultimul ramas pentru dimineata de Craciun le va indica numele celui cu care se vor casatori.
Foto: Craciun in Slovacia, Shutterstock
Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Crapul se taie in forma de potcoava, pentru a aduce noroc. Alte feluri traditionale sunt supa-crema de varza, placinta cu miere, mancarea de mazare sau fasole, tipicele “opekance” – baghete din aluat dulce cu mac si branza si tortul de Craciun, “stedrak”, sau tort "generos", denumit astfel deoarece contine 4 tipuri de umplutura: gem, cas, nuci, seminte de mac. Pe acesta din urma va invit sa-l pregatim impreuna!
Foto interior si prima pagina: mimibazar.sk
IngredientePentru aluat
-
Kudika
Cum sa faci oua de Paste... perfecte!
-
Kudika
Drob de curcan: mai usor si mai sanatos
-
Kudika
Salata de oua: cum sa refolosesti ouale rosii dupa Pasti
-
Kudika
Pulpa de miel la cuptor pentru o masa de Pasti delicioasa
-
Kudika
Cupcakes pentru masa de Paste
-
Kudika
Oua de ciocolata umplute
-
Kudika
Tort iepuras: preferatul copiilor
-
Kudika
Aperitive de Paste: 3 retete deosebite
-
Kudika
Oua umplute in stil mexican: 3 retete speciale
Pentru umplutura
Spune-ti parerea!