Setari Cookie-uri

Țestoasele marine au revenit pentru prima dată în 20 de ani pe o plajă din India, după ce a fost curățată

"Am avut lacrimi în ochi când i-am văzut mergând către ocean."

Peste 80 de țestoase marine au fost observate pe nisipul de la Versova Beach din Mumbai. Au trecut 20 de ani de când țestoasele au fost văzute ultima oară pe plajă. Întoarcerea lor se datorează unui gest făcut de câțiva oameni cu suflet bun care au decis să facă curățenie, strângând toate deșeurile de pe plajă.

"Am avut lacrimi în ochi când i-am văzut mergând către ocean." - a spus pentru The Guardian Afroz Shah, avocat și locuitor.

În urmă cu doi ani, plaja Verșova era în esență un depozit de desuri - pozele arată cum picioarele se afundau până la genunchi în gunoaie.

Citește și:

"Deșeurile erau de 5.5 m înălțime" - a declarat Shah. "Te puteai îneca în plastic."

Astăzi se poate face plajă pe nisipul curat. Și asta deoarece o echipă de sute de voluntari condusă de Sha a petrecut aproape doi ani, strângând 5 milioane de kilograme de gunoi, curățând râurile în amonte, punând sistemele în ordine astfel încât să prevină acumularea de gunoi în viitor și învățând localnicii cum trebuie să recicleze.

De asemenea, au curățat 52 de toalete publice și au plantat 50 de copăcei de nucă de cocos, iar Shah mărturisește că plănuiește să mai planteze mangrove pentru a preveni inundațiile și a îmbunătăți calitatea apei.

ONU a numit acest proiect "cel mai mare efort de curățare a plajelor din lume" și i-a acordat lui Shah premiul "Campionul Pământului."

Citește și:

Acum, aceiași voluntari care au făcut curat campează pe plajă pentru a se asigura că broscuțele ajung în siguranță în ocean.

În fiecare an, între 8 și 13 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii - echivalentul unui camion de ridicat gunoiul umplut cu plastic în fiecare minut. Până în 2050 plasticul ar putea depăși peștele din oceane.

foto main: beltsazar, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Martie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.