Un articol de Constantin Cornea, Psiholog Clinica Psievolution

Un subiect care pana nu demult era tabu si asupra caruia au inceput sa se aplece din ce in ce mai des specialistii este anorgasmia. Problemele pot avea doua mari directii de abordare: partea organica si partea psihologica.

I. Partea organica, care are la radul ei doua component distincte:

1. Distanta dintre clitoris si vagin. Se pare ca aceasta distanta este hotaratoare in privinta obtinerii orgasmului. Si anume, cu cat aceasta distanta este mai mica cu atat obtinerea orgasmului este mai probabila tocmai datorita stimularii clitorisului atat extern cat si aterminatiilor acestuia interne.

2. Dezvoltarea muschilor vaginali. Conform studiilor facute de americani s-a observat ca femeile care au facut sport inca din tinerete au aceasta musculatura mai bine dezvoltata si pot astfel atinge mai usor orgasmul.

Foto interior si prima pagina: femeie, orgasm, Shutterstock

II. Aspectul psihologic:

1. Un prim aspect tine de stima de sine. Sau mai bine spus femeile care au probleme cu atingerea orgasmului nu stiu ce si cum sa ceara de la partener. Este acea premisa sociala care spune ca: daca cer prea mult pot fi privita ca o persoana depravata, daca nu cer nimic cu riscul de a nu ma simti bine macar las partenerul impresia ca sunt “cuminte”. De aceea este foarte important pentru femeie sa stie sa caute momentul potrivit sau de ce nu sa il provoace chiar ele.

Comunicare pe aceasta tema este extrem de importanta. Partenerii de cuplu au nevoie de o perioada de cunostere reciproca, de o perioada in care sa pot pune intrebari si afla raspunsuri. Noua cucerire este o personalitate distincta si oricate femei sau oricati barbati am mai avut inainte, persoana din fata nostra este inca un mister ce merita savurat pe indelete.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: