Setari Cookie-uri

Cum sa iti evaluezi increderea in tine si cateva metode de sporire a increderii de sine

Pare incredibil cat de multi oameni se subestimeaza, au o parere gresita despre ei insisi si se percep mult mai jos decat sunt in realitate. Chiar si personalitati cu realizari notabile, cu putere, admirate, invidiate si respectate, se pare ca sufera de aceasta problema.

Cauzele formarii unei increderi scazute in sine sunt mai multe, cateva dintre acestea: abuzul suferit in copilarie, copii carora nu li s-a aratat afectiune si dragoste, copii care au avut parinti foarte critici si vesnic nemultumiti de performantele lor. Copiii crescuti in familii cu probleme sau in familii destramate e firesc sa aiba probleme cu evaluarea de sine, neavand un model valoros la care sa se raporteze. Insa si o persoana crescuta intr-un mediu sanatos poate sa ajunga la o scazuta increderea in sine datorita societatii sau a unor particularitati considerate defecte, de exemplu, o persoana supraponderala sau timida.

Vestea buna este ca indiferent de trecutul tau, indiferent din ce mediu provii, indiferent de esecurile avute si greselile pe care le-ai facut in trecut, poti sa ajungi o persoana cu o sanatoasa incredere in sine.

Cum recunosti o persoana dotata cu o "sanatoasa" incredere in sine? Iata cateva repere:

- Este o persoana multumita de sine - multumita de cine este si cum este;
- Nu are nevoie de recunoasterea altora;
- Nu simte nevoia sa isi arate in vreun fel superioritatea fata de altii, sa scoata cuiva ochii, sa vrea sa i se ridice statuie;
- Isi accepta limitele, fiind constienta ca unele din ele pot fi depasite;
- Isi accepta si isi asuma greselile, ba chiar invata din ele, astfel ca de fapt progreseaza chiar si atunci cand greseste;
- Stie sa treaca peste esecuri cu gratie, fara a ramine blocata in resentimente sau in vinovatie.

Iata cateva idei de aplicat pentru a-ti imbunatati increderea in sine:

- Cunoaste-ti, constientizeaza-ti punctele tari: cunostintele pe care le ai intr-unul sau mai multe domenii, lucrurile la care te pricepi bine si abilitatile pe care le ai. Ele sunt cel mai mult scoase la lumina de situatiile in care altii au avut dificultati, insa tu te-ai descurcat foarte bine in circumstantele respective.

- Constientizeaza-ti, recunoaste-ti defectele, punctele tale slabe. Odata ce le-ai descoperit, incearca sa lucrezi la ele, sa te echilibrezi, poate chiar sa le transformi in puncte tari.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.