Setari Cookie-uri

Cum sa iti evaluezi increderea in tine si cateva metode de sporire a increderii de sine

Pare incredibil cat de multi oameni se subestimeaza, au o parere gresita despre ei insisi si se percep mult mai jos decat sunt in realitate. Chiar si personalitati cu realizari notabile, cu putere, admirate, invidiate si respectate, se pare ca sufera de aceasta problema.

- Nu lua personal situatiile conflictuale. Ele apar oricum si tin de mediul in care traim. Nu-ti inchipui vreo clipa ca te-a desemnat cineva pe tine ca paratraznet si de aia te traznesc necontenit fulgere din toti norii. Incearca sa te detasezi cat poti de animozitatile care inevitabil vin si peste tine.

- Nu lasa oamenii sa te ia in ras doar ca sa se simta ei bine. Adopta o atitudine care sa impuna respect, cum atat de bine a spus Eleanor Roosevelt: "Nimeni nu te poate face sa te simti inferior, fara permisiunea ta."

- Nu lua toate lucrurile prea in serios sau in tragic. Deprinde-te sa te si relaxezi, sa iti iei cate o pauza in care sa te amuzi, razi sau macar zambeste de lumea asta uneori caraghioasa, ba chiar de tine insuti, cand este cazul.

- Abtine-te la a te compara cu altcineva (uitandu-te in sus la acea persoana) pentru ca si daca o faci, sa stii ca de fapt tu compari mere cu pere. Serios. Tu esti unic/a, ai anumite trasaturi si abilitati pe care nimeni nu le are in proportiile in care le ai tu, ai traseul tau in viata, ai obiectivele tale spre care te indrepti. Prin urmare ai nevoie de aprobarea unei singure persoane si aceea esti TU!

- Ingrijeste-te si rasfata-te! Fa-ti timp si ocupa-te de tine, cumpara-ti haine care iti vin bine, fa-ti o coafura care te prinde, ingrijeste-ti corpul cu tot ce e mai bun.

- Nu te pedepsi pentru greselile tale. Invata din ele si apoi uita-le! Nu iti mai aminti lucrurile negative, jenante, esecuri, greseli. Nu le aduce niciodata in discutie, nu vorbi despre ele. Daca te surprinzi totusi vorbind despre ele, schimba vorba imediat.

- Urmareste-ti si evalueaza-ti in permanenta gandurile. De cate ori te surprinzi gandind lucruri negative despre tine, opreste-te. Aminteste-ti lucruri bune si pozitive despre tine, momente cand ai avut succes, cand lucrurile ti-au iesit asa cum ai vrut tu.

- Lupta cu perfectionismul, evita sa vezi totul in alb si negru. Daca tu crezi ca ‘orice nu e 100% perfect, atunci e un esec’, e musai sa iti schimbi aceasta mentalitatea paguboasa.

- Iarta pe cei ce ti-au gresit. Adu-ti aminte de ei, de ce ti-au facut, simte-ti supararea si furia, apoi insa indeparteaz-o si spune: te iert.

Asta nu are legatura cu ei, sa stii, ci cu tine – e in avantajul tau sa ierti, caci iertarea aduce vindecare. Vindecarea acelei parti din tine care te trage in jos, care iti aduce anxietate si temeri si neincredere si ingrijorare si tot vartejul de ganduri prapastioase.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.