Setari Cookie-uri

Sarbatorile de iarna: un dans cu depresia sau un dans cu bucuria?

Vartejul dulce si amar al activitatilor zilnice de pe parcursul anului poate fi stresant.

Sarbatorile de iarna, desi au tot fost cosmetizate in ultimii ani, au puterea de a activa in oameni un anumit gen de emotie, de traire. Acesta momentul in care fiecare din noi cautam in suflete un motiv oricat de mic pentru a ne agata de el si a de urca in trenul magiei Sarbatorilor: cumparaturile de Craciun, cadourile, intalnirile cu prieteni pe care nu i-am mai vazut demult, vizita rudelor sau a parintilor, un lucru nou cumparat in casa, o carte care astepta sa fie citita, un film pentru care nu s-a gasit timp si tot asa.

De ce apare predispozitia catre depresie?

Dincolo de toate aceste activitati pe care unii dintre noi si le programeaza din timp si se hranesc din asteptarea lor, sunt oameni pe care oprirea din goana zilnica ii pune fata in fata cu alte aspecte ale vietii lor, aspecte de care reuseau sa se tina departe: singuratatea, lipsa spatiului de refugiu intrucat cu totii sunt fie cu cei dragi, fie plecati, sentimentul de inadecvare si de a nu fi “in randul lumii”, tristetea.

Citește și:

Daca simti ca Sarbatorile iti creeaza un anume soi de vulnerabilitate emotionala, intreaba-te daca nu cumva tu te valorizai in functie de anumite comportamente care nu-si mai au locul de Craciun. Iata cateva exemple: ocuparea unei pozitii de conducere, prieteni cu care iti petreceai foarte mult timp, diverse activitati pe care le faceai si care inceteaza de Craciun, un partener de care te-ai despartit si tot asa.

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.