Cuperoza este o afectiune a pielii care are drept simptome vasele de sange dilatate si foarte vizibile in zona fetei si o generala roseata pronuntata a obrajilor si a nasului. Cuperoza este mai frecventa la persoanele cu tenul deschis si este cauzata de o slabiciune a peretilor acestor vase capilare si stagnarea sangelui in acestea.

De ce apare cuperoza

Cuperoza poarta si denumirea de acnee rozacee si de obicei este mai frecventa la persoanele mai in varsta, cu piele deschisa la culoare, apartinand fototipurilor 1 si 2 - tipul blond – cu piele foarte sensibila si uscata. Dintre factorii care favorizeaza aparitia cuperozei, putem enumera: consumarea bauturilor fierbinti, a alcoolului, otetului, fumatul, expunerea indelungata la soare puternic, expunerea la temperaturi extreme foarte joase sau foarte ridicate, tensiunea crescuta, dezechilibre hormonale, probleme ale ficatului sau diabet, produse cosmetice inadecvate – care contin prea mult retinol, alcool sau sunt prea agresive in raport cu tipul de piele pe care sunt aplicate - dar si folosirea saunelor sau a altor tratamente care presupun temperaturi ridicate. Cauzele ereditare se afla insa, desigur, pe primul loc.

Cum scapam de cuperoza

Tratamentele recente cu laser pot imbunatati aceasta afectiune deosebit de inestetica, dar pana sa recurgem la aceasta ultima solutie, putem incerca tratamente naturale mai putin invazive. In medicina chineza cuperoza este considerata un efect al temperaturii prea crescute a corpului si este tratata printr-o dieta care presupune eliminarea mancarurilor picante, a alcoolului, zaharului si cafeinei, insotite de acupunctura, iar in medicina ayurvedica aceasta afectiune este considerata un dezechilibru si este tratata printr-o dieta asemanatoare, impreuna cu infuzii din diverse ierburi medicinale. Ambele tratamente sunt insotite de exercitii speciale de disipare a caldurii din corp, considerata cauza principala a aparitiei cuperozei.

Ingrijirea tenului cuperos

Pielea ce sufera de cuperoza trebuie ingrijita in mod deosebit. O mare atentie trebuie acordata folosirii produselor special destinate pielii sensibile, evitarii celor care contin uleiuri esentiale – aici inscriindu-se majoritatea produselor cosmetice, din pacate – si alegerea cosmeticelor bazate pe minerale. Un peeling cu creme special destinate acestui scop trebuie realizat din zece in zece zile. Tenul poate fi tamponat usor cu ceai de musetel, suc de aloe vera si infuzie de coriandru. Ramificatiile fine si rosiatice pot fi ameliorate si prin masti cu usturoi zdrobit sau pentru cele care nu pot suporta mirosul, papaya cruda ori avocado cu ulei de masline. Fata trebuie spalata apoi doar cu apa rece.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: