Setari Cookie-uri

Despre nutritia corecta

Multe femei traiesc intr-o dieta permanenta, sau cel putin incearca din rasputeri sa faca asta. In realitatea, ele reusesc pentru o scurta perioada de timp si apoi, fara exceptie, se intorc la vechile obiceiuri. Devin frustrate si fara chef de viata.. sau mai rau, se scuza si dau vina pe metabolismul lor complicat. Am sa incerc sa explic de ce femeile procedeaza astfel si cum ar trebui de fapt sa procedeze. Pentru a supravietui, orice organism viu are nevoie constanta de suplimenti nutritivi. Oamenii nu sunt scutiti de la acesta regula.

Mancarea prelucrata este din pacate predominanta in alimentatia de azi. Tot ce este fiert, congelat, uscat, imbogatit cu diferite chimicale cu scopul de a-i prelungi viata, poate intra in categoria alimentelor prelucrate. Odata procesata, mancarea este pur si simplu denaturata, ,,dezbracata,, de aproape tot ce trebuia sa intre in corp cu scopul de a-ti ajuta digestia si asimilarea.

Parti foarte importante precum enzimele, vitaminele si mineralele sunt neutralizate prin expunere la caldura foarte mare (fierbere si prajire) sau foarte mica (congelare). Si deshidratarea (uscarea) elimina enzimele. Aceste alimente sunt numite alimente moarte. Ele nu prea au ce sa ofere corpului tau. Din contra, sunt greu de digerat, incarca ficatul, rinichii, pancreasul si restul sistemului digestiv, scazand imunitatea . Conservantii si alte chimicale care se folosesc in prelucrarea lor sunt toxine pure pentru corpul nostru. Carnea, pestele, cateva legume si radacini care nu se pot consuma crude, nu trebuie sa fie prea mult gatite si trebuie servite alaturi de alimente proaspete.Doar in acest fel vom reusi sa ne alimentam corect si fara efecte secundare negative.

Un regim de viata sanatos nu presupune infometare sau exces de dieta. Dieta excesiva este contraproductiva si are multe efecte negative, cum ar fi scaderea productiei hormonului tiroidian. Acest lucru este ultimul lucru pe care ti-l doresti in timp ce incerci sa pierzi excesul de grasime. Hormonul tiroidian reglementeaza arderea caloriilor zi cu zi.. iar in cazul dietei excesive acest hormon va forta corpul sa arda mai putine calorii decat inainte. Deci, mancand mai putin vei arde mult mai putine calorii. Corpul va intra in stare de alerta si va stoca tot ce ii va fi posibil.

Dupa putin timp vei simti o crestere intensiva a poftelor, ceea ce pana la urma te va face sa mananci mai mult decat vrei. Datorita ,,starii de urgenta,, la care a fost supus, metabolismul tau va incetini si astfel obtii efectul yo-yo: ai slabit 5 kg si ai pus la loc 8.

Alege-ti cu atentie carbohidratii !

Pentru femei, cea mai buna sursa sunt fara indoiala fructele si legumele. Daca ai un metabolism rapid si simti ca iti permite si altfel de carbohidrati, alege ovazul si painea de secara. Nu uita de proteine . Ar trebui sa faca parte din fiecare masa a zilei. Alege pestele, pieptul de pui si de curcan, albusuri de ou, branza proaspata slaba in grasimi si carne rosie foarte slaba.. Include acizii omega 3 in alimentatia ta. Pestele gras de apa rece, cum ar fi somonul si sardinele sunt surse bogate si foarte sanatoase.

Un articol de Oana Torok

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.