Setari Cookie-uri

Patru semne că depresia bate la ușă

Depresia este la ordinea zilei în societatea modernă care ne îndeamnă la competiție și consum. Nu este nevoie să fii medic pentru a detecta semnele timpurii ale depresiei și a da o mână de ajutor unei persoane aflate în nevoie, fie că este un coleg sau cineva drag. Iată care sunt acestea. 

1. Pierderea apetitului

Din motive necunoscute, observi că persoana respectivă nu mai mănâncă cu atâta poftaă sau ataât de mult ca de obicei. Acesta poate fi un moment potrivit pentru a intra în vorbă cu ea și a o întreba dacă este în regulă. Lipsa de stimă de sine este unul dintre principalele motive de depresie. Iar atunci când îi arăți unei persoane că este văzută și contează, o poți ajuta să capete mai multă încredere în propria persoană doar adresându-i o simplă întrebare.

2. Tulburări ale somnului

În cazul unei persoane care obișnuiește să doarmă neîntoarsă în fiecare noapte, apariția unei senzații de anxietate și greutaea de a adormi reprezintă un semnal că ceva nu este în regulă.Dacă vei sta de vorbă cu această persoană, îți va spune că face eforturi suplimentare pentru a adormi sau a nu se trezi în timpul nopții pentru că mintea îi este inundată cu tot felul de gânduri.

Citește și:

3. Acuză dureri musculare și de spate

Atunci când avem multe pe cap, mai multe decât putem duce, în corpul nosru se acumulează multă tensiune iar mușchii încep să doară. Mai mult decât atât, chiar și articulațiile devin rigide. Dacă persoana în cauză nu depune un efort fizic prelungit și constant, atunci mai mult ca sigur că este vorba de o agitație mentală care necesită ajutor de la cineva competent.

4. Declarații negative

Acesta este probabil unul dintre cele mai populare semne care arată că cineva se află într-un stadiu incipient de depresie. Din motive necunoscute, oamenii pierd brusc dorința de a trăi și se referă la ei înșiși în termeni care pot fi numiți ”fraze periculoase". Declarații precum "Nu sunt bun de nimic", "Sunt degeaba" sau "Sunt atât de inutil" nu ar trebui să fie niciodată ignorate sau tratate cu superficialiate, mai ales în rândul persoanelor care îți sunt dragi. Poate fi vorba,de fapt, de un strigăt de ajutor care așteaptă să fie auzit.

Citește și:

foto main: Fure, Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.