Setari Cookie-uri
Tot ce trebuie să știi despre Dieta KETO

Tot ce trebuie să știi despre Dieta KETO

Îmi amintesc de un prieten, culturist, care urma dieta keto îmi povestea cum mușcă direct din bucata de slănină. Și nu glumea!

Foto: Yulia Furman via Shutterstock

În cadrul discutiilor pe Facebook pe care le țin în fiecare miercuri, de la ora 15:00, am primit nenumărate întrebări despre dieta keto. Din acest motiv am decis să dedic o discuție separată acestui subiect.

Ce este dieta keto?

Dieta ketogenica, sau keto pentru prieteni, este o dietă bogată în grăsimi (aproximtiv 80% din mese sunt constituite de grăsimi), o cantitate redusă de proteine și o cantitate aproape inexistentă de carbohidrați (sub 5%).

În momentul în care urmezi o asemenea dietă, corpul intră într-o stare de înfometare cauzată de lipsa combustibilului său preferat, glucoza (furnizată de carbohidrați) și începe să producă energie din rezerve.

Rezervele sunt, desigur, fix ce ne doare mai tare atunci când căutam diete minune: grăsimea. Aceasta este eliberată din celule, transportată la ficat și transformată în corpi cetonici și acizi grași.

Citește și:

Corpii cetonici pe care vă rog să îi țineți minte, sunt importanți în povestea noastră, devin astfel combustibilul cu care este alimentat creierul. Ei încep să fie produși la câteva ore după ce se oprește furnizarea de carbohidrați și, după câteva zile, se găsesc în corp în cantitate considerabilă, situație în care putem spune că s-a instaurat ketoza, de unde și numele de “dieta keto”.

De când a devenit atât de populară dieta ketogenică, există niște teste pentru uzul acasă la farmacie care pot detecta prezența corpilor cetonici în urină.

Ce mănâncă concret oamenii la dieta keto?

Îmi amintesc de un prieten, culturist, care îmi povestea cum mușcă direct din bucata de slănină. Și nu glumea! Este destul de greu să poți mânca predominant grăsimi cu un consum moderat sau chiar redus de proteine. În principal meniul este constituit din ouă, lactate, carne, pește, toate grase, și mult ulei. Se pot adăuga și legume cu conținut redus de cabohidrați și proteine, ceea ce, în traducere liberă, înseamnă frunze (nu că aș avea ceva împotriva frunzelor, punctez doar că este o plajă redusă de opțiuni) și avocado.

Citește și:

Sunt strict interzise sursele de carbohidrați cum sunt cerealele, fructele, leguminoasele și amidonoasele. Adepții acestei diete se referă frecvent la această categorie drept “zaharuri”, ceea ce, chimic, este corect, doar că, poartă în sine o conotație negativă. Când îți prezintă ce este de eliminat îți trântesc prin fața imagini cu zahăr, prăjituri, cartofi prăjiți, biscuți și pâine albă. Pe mine personal treaba asta mă scoate din minți. Carbohidrații pe care nutriționiștii din întreaga lume va recomanda să îi introduceți în dietă sunt cu totul alții: fructele, cerealele integrale, leguminoasele sunt de nelipsit în dieta unui om sănătos. Cu toate acestea ele sunt aruncate la grămadă și tot fast-food-ul și denigrate fără jenă.

Citește și:

De exemplu, băiatul ăsta care are 1 milion de vizualizări pe facebook și se referă la mâncarea tip keto ca fiind “mânacarea adevărată”, real food si, evident, restul sunt zaharuri:

La dieta keto nivelul glicemiei este relativ contstant, afirmă cei care iubesc dietele keto. Când consumi zaharuri, continua ei, glicemia e că un montagne russe. Ceea ce este, iarăși, adevărat. Și dacă nu ar exista o variantă intermediară, probabil keto ar fi cea mai sănătoasă alegere. Doar că există! Poți să mănânci, așa cum scriam și mai devreme, cereale integrale, fructe, legume, produse care au un indice glicemic redus ceea ce înseamnă că nu provoacă salturi înalte ale glicemiei.

Argumentul suprem al adepților dietei keto este epilepsia. Dieta keto a fost folosită cu succes în trecut pentru tratamentul simptomelor epilepsiei. În 1920 un grup de cercetători a obținut rezultate remarcabile traduse prin scăderea frecvenței crizelor epileptice prin creșterea nivelului de corp cetonici. Totuși, povestea nu este completă. Starea de ketoza este într-adevăr utilă pentru gestionarea unor patologii, printre care și epilepsia, dar nu necesită neapărat încărcarea cu grăsimi saturate și proteine din surse animale. Ba dimpotrivă. În Grecia Antică, tratamentul epilepticilor presupunea postul negru, iar în Franța, în 1911, se realiza printr-o dietă hipocalorică, vegetariană, alternată cu perioade de post negru și clisme. Chiar și în cazul experimentelor moderne, starea de ketoza se obține cu ajutorul unori cocktailuri și nu cu slănină.

Citește și:

Iată, așadar, că există mai mult de o singură cale de a ajunge la ketoza! Să le luăm pe rând:

Keto, Atkins și Dukan: Aceeași Mărie cu mai multe pălării!

Diferențele între dieta keto clasică, Atkins și Dukan tin mai mult de numele autorilor decât de principiul dietei. Ele sunt, în esență, același lucru: diete sărace în carbohidrați care permit în mai mică sau mai mare măsură consumul de proteine.

Dieta Keto are indicații destul de simple: ai lista de alimente pe care o poți consuma.

Atkins complică puțin povestea: dieta presupune 4 faze. Prima faza durează două săptămâni (dar o poți extinde dacă duci!) și este cea mai agresivă, a doua îți permite să adaugi nuci, semințe, iaurt și niște fructe de pădure. A treia fază permite adăugarea unor fructe și a unor cereale în vreme ce a patra îți permite să adaugi anumiti carbohidrați până când atingi “echilibrul”.

Citește și:

În vreme ce nutriționiștii resping de ani buni deja dietele care exclud cu totul una sau mai multe categorii de macronutrienți, Atkins se reinventează constant găsind noi și noi metode de a exclude carbohidrații din alimentație. Pe site-ul atkinsexposed.org poți găsi următoarea afirmație pe care eu o consider relevantă atunci când mi se cere părerea în legătură cu dieta Atkins.

“Între toate dietele bizare care au fost propuse în ultimii 50 de ani, Atkins este cea mai periculoasă pentru public”.

Președintele Colegiului American de Nutriție

În caz că vreți să ciți mai multe pe acest subiect îți recomand cartea Carbophobia: The Scary Truth About America's Low-carb Craze

Dukan este varianta europeană a dietei Atkins cu diferență majoră că, în cele din urmă, Dukan îți permite să mănânci ce vrei tu și, pentru mentenanță, trebui să păstrezi săptămânal o zi de proteine.

Citește și:

Recomand aceste diete?

Dieta Atkins și dieta Dukan, purtători de nume proprii pentru dieta keto sunt cele două motive principale pentru care mă transform aproape imediat într-o furtună ori de câte ori sunt întrebată dacă recomand dietele tip keto. Dacă vorbim despre acestea două, răspunsul este fără doar și poate nu.

Există keto “sănătoase”?

2009 este anul nașterii dietei “eco Atkins”, o variantă de Atkins vegetală. Cum s-a născut o asemenea dietă? Greu, cu multe produse pe bază de soia, avocado, nuci alune. Altfel spus, o dietă vegetală, dar nu neapărat integrală pentru că produsele pe bază de soia sunt zdravăn procesate pentru a genera produse sărace în carbohidrați. Chiar și așa, rezultatele au fost spectaculoase: mortalitatea în rândul celor care au ținut acest tip de dietă a fost mult redusă față de cei cu o dietă clasică Atkins și chiar și față de cei cu o dietă “normală”.

Să fie aceasta o alternativă bună? În ciuda rezultatelor notabile, personal nu aș recomanda-o din pricina procesării intense și, prin urmare, a unor substanțe care, deși lipsite de macronutrienți (glucide, lipide, proteine), pot încărca ficatul, rinichii și cine știe ce organ mai găsesc între acestea două.

Pe de altă parte, există alte tipuri de diete care pot induce ketoza. Este vorba de diete de scurtă durată care oferă corpului o stare de repaus sau, mai simplu, de post negru. Dacă acest tip de diete pot fi considerate keto, rămâne o discuție deschisă. Este adevărat, ele duc la apariția corpilor cetonici dar, spre deosebire de Atkins și Dukan, ele presupun repaus pentru organism. În timpul postului negru, a postului intermitent sau a dietei care mimează efectele postului negru, corpul se odihnește total sau aproape total.

În vreme ce în timpul unui regim tip Atkins ficatul are de procesat grăsimi saturate, la postul negru, de exemplu, tot “circuitul” are concediu. Este adevărat, ficatul muncește pentru a transforma glicogenul în corpi cetonici, dar nu are și slănină din alimentație de procesat. Ca dovadă, posturile negre și-au dovedit numeroase beneficii asupra sănătății printre care amintesc reducerea colesterolului, a trigliceridelor, a inflamației, hipertensiunii, a riscului de diabet tip II, cancer, boli cardiovasculare. În plus, la șoareci s-a constatat și o rejuvenare cognitivă și imunologică, scăderea adipozității și menținerea parțială a acestei scăderi după încetarea postului, precum și creșterea duratei vieții.

Update aprilie 2019: In ciuda beneficiilor sesizate in timpul postului negru, Yoshinori Ohsumi, castigatorul premiului Nobel pentru fiziologie in 2016 a concluzionat ca este necesara o studiere suplimentara a efectelor pe termen lung ale autofagiei, starea aparuta in organism in ketoza. Aceasta parere a fost emisa ca urmare a observarii in laborator e unor virusi cu capacitate de invatare a mecanismelor autofagiei.

Dacă tot a venit vorba, vreți să știți care sunt efectele dietelor keto (Atkins și Dukan) pe termen lung? Să le luăm pe rând:

1. Diverse deficite cauzate de excluderea carbohidraților

Carbohidrații sunt, de multe ori, bogați în vitamine și minerale. Fructele și legumele sunt, aproape exclusiv, în această categorie. Eliminând aproape în totalitate glucidele, apariția carențelor este doar o problemă de timp!

2. Flora! Ce ne facem cu flora bacteriană?

Primul efect nociv pe care îl are o dieta keto este constipația, consecința extrem de logică de vreme ce dieta nu are cereale, fibre, fructe. Este primul semn pe care îl primim ca organismul suferă. Pe interior, populațiile bacteriene din colon se înfometează pentru că ele se hrănesc cu fructani (ceapă, usturoi, fasole, anghinare, sfeclă roșie, sparanghel, nectarine, banane coapte, grâu integral), celuloză (crucifere, rădăcinoase, dovleac, dovlecel, sparanghel) și amidon rezistent la tranzitul intersinal (terci de ovăz fiert și răcit, cartofi fierți și răcit), adică elemente extrem de rare în dieta keto.

Microflora joacă roluri abia începem să le intuim în întregul nostru organism, începând cu sănătatea colonului și până la echilibrul imunității, protecția împotriva unor tipuri de cancer și boli neurodegenerative. Mai multe in acest text dedicat microbiomului intestinal.

3. Pietre la rinichi & osteoporoza

Cel mai celebru efect advers al dietei keto este reprezentat de apariția pietrelor la rinichi. Dar devine și mai rău! Excesul de calciu din urină care duce la apariția pietrelor apare ca urmare a demineralizării osoase cauzate de acidoză.

4. Colesterol mărit și boli cardiovasculare

Un lucru îți este clar în mod cert: toată grăsimea pe consumi la dieta keto, precum și cea care este extrasă din țesuturi, merge în sânge. Grăsime în sânge înseamnă colesterol mărit. Din păcate, acest colesterol poate face ravagii, înfundând vase cu calibru din ce în ce mai mare. Primele care cedează? Cele peniene, cauzând disfuncție erectilă, o condiție care prevestește bolile de inimă.

5. Rezistența la insulina

Rezistență la insulina este o condiție cauzată de un stil de viață nesănătos. Modul în care apare este destul de complicat, dar ceea ce trebuie să rețineți este că rezistența la insulina este dată de un joc fin al unor personaje importante în povestea noastră: insulină, zahărul din sânge și grăsimea. Acestea din urmă blochează ușa care ar permite zahărului să iasă din sânge, în celulele musculare. Rezultatul? O glicemie constant mare, adică diabet ÎI !

Dacă ai nevoie de o explicație detaliată, o poți găsi aici.

6. Altele

Printre alte efecte secundare ale dietei keto se numără afecțiunile ficatului, dismenoreea, ptoza renală. În plus, prin distrugerea microflorei bacteriene se dezlănțuie reacții în lanț pe care știința încă nu le-a elucidat complet. Altfel spus, nimeni nu poate spune cu exactitate care sunt proporțiile consecințelor nefaste pe care le are o dietă cu potențial nociv asupra florei bacterie.

Referințe

https://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet

https://nutritionfacts.org/video/plant-based-atkins-diet/

https://www.kudika.ro/articol/green/52731/dieta-care-mimeaza-postul.html

https://www.thecut.com/2018/01/what-is-keto-diet-foods-carbs-safety.html

https://www.verywellfit.com/atkins-diet-4013435

https://www.perfectketo.com/ketosis-vs-intermittent-fasting/

https://www.dukandiet.com/the-dukan-diet-vs-atkins

Articole video recomandate

Interviu CANDINO D – De la pasiunea pentru muzică, la mainstage Untold 2023

Interviu CANDINO D – De la pasiunea pentru muzică, la mainstage Untold 2023

Interviu CANDINO D – De la pasiunea pentru muzică, la mainstage Untold 2023

Alin Gălățescu față în față cu Ermanno Scervino: Înțelegi care a fost epoca datorită modei

Alin Gălățescu față în față cu Ermanno Scervino: Înțelegi care a fost epoca datorită modei

Alin Gălățescu față în față cu Ermanno Scervino: Înțelegi care a fost epoca datorită modei

Alin Gălățescu despre show-ul Ermanno Scervino în România și trendurile anului 2024

Alin Gălățescu despre show-ul Ermanno Scervino în România și trendurile anului 2024

Alin Gălățescu despre show-ul Ermanno Scervino în România și trendurile anului 2024

Sesiune de Yoga cu Lidia Dumitru - Exerciții pentru sănătatea coloanei vertebrale

Sesiune de Yoga cu Lidia Dumitru - Exerciții pentru sănătatea coloanei vertebrale

Sesiune de Yoga cu Lidia Dumitru - Exerciții pentru sănătatea coloanei vertebrale

Fetița care nu știa cât este de specială, de Maria Crișan.O poveste magică pentru cei mici despre prietenie, iubire și unicitate

Fetița care nu știa cât este de specială, de Maria Crișan.O poveste magică pentru cei mici despre prietenie, iubire și unicitate

Fetița care nu știa cât este de specială, de Maria Crișan.O poveste magică pentru cei...

Adrian Ciorîță, expert imobiliar - Când este timpul potrivit pentru achiziția unei locuințe?

Adrian Ciorîță, expert imobiliar - Când este timpul potrivit pentru achiziția unei locuințe?

Adrian Ciorîță, expert imobiliar - Când este timpul potrivit pentru achiziția unei...

Cum ne ajută Theta Healing în identificarea misiunii personale?

Cum ne ajută Theta Healing în identificarea misiunii personale?

Cum ne ajută Theta Healing în identificarea misiunii personale?

Interviu cu psiholog Diana Ceolpan - Ce este și de ce apare anxietatea?

Interviu cu psiholog Diana Ceolpan - Ce este și de ce apare anxietatea?

Interviu cu psiholog Diana Ceolpan - Ce este și de ce apare anxietatea?

Kinetoterapeut George Mihai: Importanța unei posturi corecte și cum să menținem sănătatea coloanei vertebrale

Kinetoterapeut George Mihai: Importanța unei posturi corecte și cum să menținem sănătatea coloanei vertebrale

Kinetoterapeut George Mihai: Importanța unei posturi corecte și cum să menținem...

Mirela Retegan – Momentul prezent este tot ceea ce contează

Mirela Retegan – Momentul prezent este tot ceea ce contează

Mirela Retegan – Momentul prezent este tot ceea ce contează

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.