Scrisoarea a fost descoperita printre lucrurile compozitorului, dupa moartea acestuia. Iata cum comunicau iubitii in epoca cand nu exista Facebook si cand mesajele erau purtate prin intermediul diligentei trase de cai…

6 iulie – dimineata

Ingerul meu, sinele meu, tu esti totul. – Doar cateva cuvinte pentru azi si, ceea ce este cel mai important, scrise cu creionul (cu creionul tau) – nu am sa reusesc sa fiu calm azi aici, in camera mea, pana maine; ce pierdere de vreme netrebuinicioasa – De ce aceasta amaraciune profunda, atunci cand necesitatea vorbeste – poate oare dragostea noastra sa reziste fara sacrificii, fara ca noi sa cerem totul unul de la celalalt, poti tu sa rezisti faptului ca nu esti pe deplin a mea, si ca eu nu sunt cu totul al tau?

O, Dumnezeule, uita-te la Natura in toata frumusetea ei si pune-ti inima sa se odihneasca, sa nu mai spere la ceea ce ar trebui sa fie – Dragostea cere totul si pe buna dreptate, sa fiu eu cu tine si tu cu mine – dar uiti cu desavarsire ca eu trebuie sa traiesc pentru mine; daca am fi fost pe deplin in comuniune, ai fi simptit aceasta necesitate dureroasa exact asa cum o simt eu.

Calatoria mea a fost grea si am ajuns aici abia ieri la ora 4 dimineata. Vizitiul a ales alta ruta fiindca diligenta avea prea putini cai si ce drum ingrozitor a fost; am fost avertizat sa nu calatoresc noaptea; am fost atentionat sa ma tem de padure, dar toate acestea mai rau m-au facut sa ma incapatanez sa pornesc la drum – si a fost gresit ca am facut asta. Diligenta s-a rupt, desigur, blocandu-se pe un drum teribil, nimic altceva decat o strada de tara.

Portret de Joseph Karl Stieler, 1820; wikipedia

Daca nu am fi avut doua postalioane, as fi fost parasit pe drum. Iar pe un alt drum prost de tara, chiar daca aceasta diligenta avea 8 cai, am avut aceeasi soarta ca la cea cu patru. Cu toate acestea, am simtit acea placere aparte pe care o simt mereu cand reusesc sa depasesc ceva dificil cu succes.

Si acum, te rog da-mi voie sa ma intorc repede de la experientele exterioare, la cele interioare. Fara indoiala ca ne vom intalni curand; iar astazi timpul nu ma prea ajuta sa iti marturisesc gandurile pe care in aceste ultime zile le-am avut in legatura cu viata mea. Daca inimile noastre ar fi fost pentru totdeauna unite, nu le-as fi lasat sa fie. Sunt coplesit de faptul ca vreau sa iti spun atatea lucruri – Oh, uneori sunt momente cand gasesc ca discursul este chiar inadecvat.

Citeste continuarea scrisorii de dragoste a lui Beethoven catre iubita aflata departe
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: