Este o sarbatoare speciala, deci este nevoie de un meniu special.
Friptura de curcan la cuptor
Ingrediente: 1 lingura de boia de ardei, 1 1/2 linguri praf de usturoi, 1 1/2 praf de ceapa (daca nu gasesti, poti creste cantitatea de praf de usturoi), 1 lingurita chilli, 1 lingurita cimbru uscat, sare, piper proaspat macinat, un curcan de 6-7 kg (fara maruntaie, spalat si uscat), ulei de masline extravirgin, cimbru proaspat pentru ornament.
Cum se prepara: Amesteca toate condimentele intr-un bol, apoi adauga jumatate din ele in interiorul curcanului, imprastiindu-le cat mai bine. Apoi dezprinde cu grija pielea de pe pieptul curcanului si maseaza carnea cu ulei de masline s°i caeva condimente.
Restul de condimente intinde-le cat mai uniform pe curcan, impreuna cu putin ulei de masline.
Infasoara-l in folie pentru alimente si lasa-l la frigider peste noapte, astfel incat aromele sa se poata extinde. A doua zi, scoate curcanul de la frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei. Leaga-i picioarele si aripile. Inainte de asta, poti adauga cateva legume in interiorul curcanului (cartofi, morcovi, ardei), taiate cubulete.
Dupa ce l-ai legat, unge-l cu putin ulei de masline si condimenteaza-l cu sare si piper dupa gust.
Pune o tava pe raftul cel mai de jos al cuptorului incins la 300-400°C. Apoi aseaza curcanul in tava in care se va coace si baga-l la cuptor pentru aproximativ 3 ore, la foc potrivit. Apoi infasoara-l lejer in folie de aluminiu si lasa-l "sa se odihneasca" 30 de minute inainte de a-l servi.