Setari Cookie-uri

valul islamic moda sau traditie??????

Depinde ce intelegi tu prin a fi/ a nu fi inferioara. Eu m-as considera inferioara daca as accepta ca el sa-si ia mai multe sotii fara ca eu sa am dreptul de a-mi lua mai multi barbati. Spui ca femeia si barbatul nu sunt egali, insa ca tu, care esti femeie, nu te consideri inferioara. Pai cum vine asta? Daca nu sunt egali inseamna ca sunt neegali, cu alte cuvinte ca unul e mai sus si altul mai jos. Primul e superior celui de-al doilea, care e inferior. Nu ai cum sa nu fii egala cu barbatul si in acelasi timp sa nu fii inferioara.E o contradictie de termeni.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:14
da wolfy noi doua vorbim aceeasi limba:)))))))))
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:16
Mai devreme spuneai ca femeia nu are drepturi egale cu ale barbatului pentru ca nu este egala lui, acum spui ca are drepturi egale, adica la fel de importante, dar altele. Nu prea merge. Pe langa contradictia pe care ti-am explicat-o in mesajul anterior( nu sunt egala cu barbatul dar nu ii sunt inferioara), mai exista doua. Una este evidenta. Sustii ca nu ai drepturi egale cu el, apoi spui ca de fapt ai drepturi egale. Hotaraste-te!Oricum, a avea drepturi egale cu cineva inseamna a avea exact aceleasi drepturi in exact aceleasi conditii. Asta e definitia egalitatii.Prin urmare nu poti sa spui ca ai drepturi egale, adica altele insa la fel de importante. Cand ai spus "altele" ai iesit de pe terenul egalitatii.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:24
egalitate inseamna =
inseamna..femeie= barbat
inseamna ca ce e intr-o parte e si in cealalta
e asa ?
nu sunt = inseamna, au nevoi diferite, si sunt construiti altfel. nu x>y ci x diferit de y
in fond x = numai si numai x
numai prin faptul ca barbatul nu poate da nastere se observa ca nu sunt egali.
De exemplu, o saptamana pe luna, femeia este scutita din a se ruga...ar fi neplacut, inconfortabil pt ea, sa se roage, cu dureri de spate, burta, etc.
e dreptul ei...barbatul nu protesteaza..la fel in ramadan , 1 saptamana este scutita din a posti..ea mananca, in timp ce el rabda...musulmanul accepta..este ''permisiunea data femeilor'', la fel, cand ea este insarcinata, i-ar fi greu sa posteasca..ii este permis sa nu o faca... barbatul este obligat sa se roage in moscheie..femeii ii este permis sa se roage acasa..ar fii greu pt ea sa iasa , daca e singura, noaptea la 4, sa mearga la moscheie..
sunt drepturi care acopera necesitatile ei..pt ca femeia nu e = barbat..ea e o entitate separata, si este luata ca individ separat in islam...regulile aplicabile lui, nu pot fi aplicate ei, si invers

Postat pe 17 Aprilie 2008 00:26
wolfy poate nu am inteles noi poate muslim vreasa zica ca nu este egala cu barbatul dar nu ii este nici inferioara...mai ramane o posibilitate: ii este SUPERIOARA:D(scuze nu m-am putut abtine sa nu rad!)
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:27
Janice, ma bucur si eu ca ne intelegem. Cred ca am lamurit discutia asta.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:27
nu sunt egala cu un barbat si nu sunt inferioara..sunt diferita..nu intru in aceeasi ecuatie cu el..de ce simtiti nevoia sa creati o scara..inferior, superior..ati auzit de complementaritate?

Postat pe 17 Aprilie 2008 00:33
wolfy n-ai inteles! vroiam sa subliniez faptul ca aici suntem 2 persoane care vedem la fel si muslim nu ...oare asta nu da de gandit???? eu daca vad un mar ca e rosu si 10 persoane imi spun ca e verde incep sa ma gandesc ca poate nu pun bine problema. Pt. ca egalitate este un termen pe care in acceptiunea tuturor are acelasi sens ..si totusi muslim il intelege altfel al asta m-am referit!
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:34
Muslim, dupa cum am mai spus, nu am negat ca in islam femeia are niste drepturi. Am spus numai ca drepturile ei sunt mai mici decat ale barbatului. De ce sunt mai mici, mai putin importante? Pentru ca si ea e mai puttin importanta. NU ne contrazicem. Tu spui diferita, eu spun mai putin importanta. Diferita, adica mai putin importanta. Depinde ce intelegi tu in legatura cu drepturile astea. Daca tu crezi ca islamul iti un drept care sa fie la fel de important ca cel al barbatului de a-si lua mai multe neveste( la fel de important dar altul, evident), n-ai decat sa crezi in continuare. Si ca sa nu mai vorbim doar la nivel teoretic, spune-mi si mie care e dreptul asta?
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:34
scuze poate m-am exprimat gresit nu ma refeream la persoane fireste ca un barbat nu poate fi egal cu o femeie, fireste ca sunt complementari - doar ca eu nu inteleg complementaritatea prin prisma unor drepturi de genul el ma poate bate eu nu il pot bate ...el poate sa mai fie cu alte femei eu nu!!!!!!!!!!!!!!!
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:38
Ba da, janice, am inteles perfect ce ai spus. Si te felicit pentru logica din penultimul comentariu. Intr-adevar, poti sa fii egala cu cineva, sa ii fii inferioara sau superioara. Nu exista decat aceste trei posibilitati. A patra - a nu fi egala insa in acelasi timp a nu fi inferioara, nu exista. Imi pare rau muslim, dar consider ca fac parte din aceeasi ecuatie cu un barbat.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:39
cu optica asta ...sa porti val e un adevarat PRIVILEGIU..numai femeile pot sa poarte val! :))))) scuze chiar mi se pare comic ... numai o femeie poate sa fie a 3-a nevasta si vai ce privilegiu! de fapt are un DREPT in plus acela de a purta val barbatii nu au acest "drept"! :)))))))))
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:42
Ca sa lamurim odata pentru totdeauna lucrurile. Exista diferente intre femeie si barbat, insa per total, ca medie, sunt egali.Si asta nu+i impiedica sa fie complementari. Stiti ca termenul complementar vine din geometrie. Se refera la unghiuri a caror suma este 90 de grade. Dupa mine, femeia si barbatul sunt cele doua unghiuri complementare, ambele avand 45 de grade. Doua unghiuri complementare si egale. Nu avem ecuatia a plus b egal 90, ci 2a egal 90. Prin urmare draga muslim, facem parte din aceeasi ecuatie.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:48
Janice: poate eu il vad rosu, si 10 il vad verde, poate ca ne uitam la el din parti diferite..in plus, nu uita , ca raportul asta e doar pe acest forum..daca am fi pe un forum islamic, u ai fi cea care vede marul de o culoare diferita.
wolfy: Ei bine, intrebarea ta este interesanta.poate ca altele iti vor da rasp diferite..dar pentru mine: cel mai important drept pe care l-am castigat, odata ce am intrat in islam a fost acela la o spiritualitate intreaga.
De ce in crestinism, barbatul e cruce intreaga iar femeia e jumatate de cruce? pentru ca, potrivit crestinilor, femeia a l-a ademenit pe barbat sa manance din pomul cunoasterii binelui si raului, si de aceea a fost pedepsita sa nasca in chinuri, si toti copii trebuie botezati, de aceea, femeia era vazuta reprezentant al raului, de care e mai bine sa stai deoparte( calugarii, preotii catolici), etc, etc.
Faptul ca in islam, femeia nu e vazuta in acest fel, este un drept enorm, din punctul meu de vedere.
Daca u vrei ceva material, ei bine, faptul ca barbatul este obligat munceasca , ca sa ii asigure toate cele necesare, este un drept la fel de important. Stiu parerea lui wdy despre acest fapt, dar ideea e ca EA ARE ACEST DREPT iar barbatul , ACEASTA OBLIGATIE : de a face bani, pt a o intretine pe ea.
Tin sa repet ca e vorba, nu de un drept, ci de o LIMITARE. Barbatii nu l-au vazut atunci ca pe un drept al lor, ci ca pe un drept al femeilor

Postat pe 17 Aprilie 2008 00:51
Da Janice, chiar asa. A purta val chiar repreyinta un drept pe care barbatii nu il au!! Bravo, uite eu nu ma gandisem la asta. Oricum Muslim, te felicit, esti o partenera de conversatie mult mai interesanta decat surioara ta cleopatra.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:51
frumos spus wolfy eu as completa a+b=90 dar a=45 si b=45 ...asa se intelege ca sunt 2 variabile DIFERITE SI COMPLEMETARE dar cu aceeasi VALOARE!!!!:)
Josie
Postat pe 17 Aprilie 2008 00:53
Pai nu ami avem ce sa discutam. Nu prea stiu la ce te referi. Femeia e considerata o jumatate de cruce, iar barbatul o cruce intreaga. Si te+ai dus intr+o religie in care te aburesc cu chestii de genul Þraiul este sub picioareºle femeii, dar iti spun ca el are voie sa+si ia mai multe neveste pe cand tu nu, ca el trebuie sa te corecteye prin lovire, pe cand tu nu poti face asa ceva. Tot acolo ai ajuns. Si daca ai fi citit cu atentie toate comentariile de pana acum, ai fi vayut ca perceptia pe care tu creyi ca o are crestinismul fata de femeie e de fapt perceptia vechiului testament. Atunci era considerata inferioara, adica desconsiderata pentru ca pacatul originar fusese vina ei. Dar Iisus a spalat prin moartea sa pacatul originar, si in felul asta toti oamenii au fost egali in fata lui Dumnezeu. Inainte sa vorbesti de o religie trebuie sa o cunosti. Mai ales ca a fost a ta.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 01:00
Si ca sa nu mai acuzati ca sunt ilogica, clarific: noi il vedem acum ca pe un drept, ei l-au vazut atunci ca pe o limitare..
De fapt, deoarece traiesc intr-o tara crestina valul meu chiar ESTE un privilegiu: oamenii ma recunosc pe strada , ca sunt musulmana, si imi pun intrebari, se intereseaza, devin curiosi. Iar pentru fiecare din raspunsurile mele, primesc recompensa de la Allah. Un barbat , trece neobservat, el nu are posibilitatea de a da lamuriri, de a raspunde la intrebari, si clarifica conceptii gresite: este deci un privilegiu. Am luptat mult sa il pot purta, si sunt ffff mandra de hijabul meu, pe care il ador.
Da, este un privilegiu ca am ceva care ma identifica drept musulmana, pt ca sunt mandra de religia mea, si fericita ca mi s-a deschis aceasta cale.
Nici una din ironiile voastre nu poate schimba ceea ce simt..iar daca milioane de femei convertite din toata lumea simt ca este un privilegiu, poate ca nu ar trebui sa fiti chiar asa ironice..janice spunea ceva de 10 oameni care vad marul verde...si asa mai departe

Postat pe 17 Aprilie 2008 01:00
Da, e ok janice, sunt de acord. Muslim, legat de faptul ca barbatul trebuie sa intretina femeia. E cel mai periculos lucru care se poate intampla unei femei, indiferent de religie. Pentru ca ea nu mai poate sa+i iasa din cuvant. E dependenta de el. De exemplu la musulmani, daca prima sotie nu e de acord ca el sa+si ia alta sotie, poate divorta. Dar poate divorta daca se poate intretine singura, si sa nu+mi spui ca el ii da suma de bani pe care au hotarat+o la casatorie. Banii aia se termina. Ei ii trebuie un loc de munca care sa ii asigure un venit constant.Si cine te angajeaya la 50 de ani de exemplu daca nu stii sa faci nimic, pentru ca toata viata ta de pana atunci ai stat degeaba? Neputandu+se intretine, nu poate divorta. E nevoita sa accepte a doua sotie. Si uite cum s+au dus dintr+o data doua drepturi. Acela de a fi intretinuta)care e un fals drept=, si acela de a divorta.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 01:08
Sa te fereasca allah al tau sa ajungi vreodata la mana unui barbat care mai are dreptul sa te si loveasca. Nu ma intereseaya ca valul ti se pare un privilegiu. Problema ta. Din nou, nu ma intereseaya ca nu stiu cate femei s+au convertit. Sunt convinsa ca sunt extremi de multi oameni din diferite religii care aleg in cele din urma sa fie crestini. Numarul mie nu imi spune nimic. Pentru mine un cap luminat, adica logic, e mai important decat 100 de milioane de capete neluminate, adica nelogice, sau mai rau, ilogice. Marul este verde daca poti dovedi prin argumente ca e verde, nu dac vin milioane de oameni care spun ca e verde, dar nu argumenteaza, sau si mai periculos, aduc ÞargumenteÞ strambe. Esi ilogica, imi pare rau pentru tine. N+ai putut sa oferi argumente la nici una din problemele majore care ti+au fost ridicate.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 01:16
In islam, pacatul originar a fost al amandorura in aceeasi masura.
In crestinism, copiii morti nebotezati se duc in iad
In islam, toti copiii se nasc curati, si nu au nevoie de botez...Ca femeia este inferioara este perceptia crestinilor din primele secole dupa Christos(sa) si nu numai...Sfantul Pavel, care a trait dupa iisus(sa), spunea '' Femeia sa primeasca invatatura in tacere, cu toata supunerea''
''Femeii nu-i dau voie sa invete pe altii, nici sa se ridice mai presus de barbat, ci sa ramana in tacere'' , ''caci intai a fost tocmit Adam, apoi eva'', ''Si nuAdam a fost am,agit, ci femeia s-a facut vinovata de calcarea poruncii''(timotei, 2:11-14) Sf. Augustin a scris unui prieten: care e diferenta dintre femei , chiar daca este o sotie sau o mama[...]refuz sa cred ca femeia poate fi om, functia sa exclusiva este aceea de a naste copii''
Sf Toma de aquitano , cateva secole mai tarziu: ''Cu privire la natura individuala, femeia este plina de defecte, pentru ca ea este inca eva cea amagitoare si din aceasta cauza noi trebuie sa ne ferim de orice femeie''
reformatorul Marthin luther: ''daca ele se vor imbolnavi sau chiar vor muri nu este nici o problema. Lasati-le sa moara la nastere pentru ca ele de asta exista''

Postat pe 17 Aprilie 2008 01:20
in islam, femeia nu are nevoie sa munceasca pt a se intretine: daca nu are sot, familia este responsabila, daca nu are, statul o intretine. Repet, femeia are dreptul sa munceasca, este incurajata sa se educe, si sa isi cultive talentele. Nu este un fals drept deloc..daca divorteaza, barbatul este obligat sa o intretina pana se marita din nou..daca sotul este mort, staul ii plateste lunar o suma de bani...iar daca ea lucreaza, este irelevant.
Asta in islam, nu in tarile cu preonderenta musulmana, unde legile sunt laice, nu islamice.
Problema cu marul pe care 10 il vad verde a fost adusa de Janice nu de mine.
Dar u ce argumente in sprijinul problemelor ridicate de tine...nu ai sustinut cu argumente nici macar ca ar fi adevarate probleme, ci doar lucruri care tie ti se par problematice...

Postat pe 17 Aprilie 2008 01:28
daca sunt ilogica, te rog sa ma scuzi...am sa ma straduiesc mai mult, si sa vin cu argumente mai bune

Postat pe 17 Aprilie 2008 01:29
Muslim, te admir pentru tenacitatea ta si pentru rabdarea cu care raspunzi la intrebari. Eu sunt crestina, insa nu vreau sa intru aici intr-o disputa teologica si nici sa te conving ca religia mea este mai buna decat a ta. Cred ca apartenenta unui om la o anumita religie e determinata de un multitudine de factori (familiali, sociali, psihologici, etc) si nu poate fi explicata/modificata doar printr-un simplu schimb de argumente logice. In plus, fiecare om are dreptul sa-si aleaga propria cale, atata timp cat nu ii prejudiciaza pe ceilalti. Eu as vrea doar o clarificare din partea ta, daca vrei sa-mi raspunzi: daca am inteles bine, tu speri ca viitorul tau sot sa fie un foarte bun cunoscator al scrierilor sfinte si, in virtutea acestui fapt, sa nu isi ia si alte sotii in afara de tine; pentru ca daca si-ar lua ar trebui sa acorde o atentie absolut egala tuturor sotiilor sale, altfel ar cadea in pacat. Am inteles bine? As dori sa te intreb totusi: sa presupunem ca acest lucru ar fi posibil (si anume, un sot sa-si iubeasca toate sotiile la fel de mult). Cum ai face tu fatza unei astfel de situatii? Cu alte cuvinte, nu ai fi geloasa? Ai fi impacata cu faptul de a-ti imparti sotul cu o alta femeie (sau mai multe), chiar daca va iubeste in mod absolut egal pe toate? Te intreb pentru ca mie imi este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa inteleg acceptarea poligamiei de catre femeile musulmane. Oare femeile musulmane nu cunosc sentimentul geloziei? Pur si simplu nu-mi pot inchipui cum este sa stii ca sotul tau pe care il iubesti ca pe ochii din cap face sex cu o alta femeie in camera alaturata. Acum exagerand putin (sau poate nu), eu as fi in stare sa ucid intr-o asemenea situatie, pentru mine ar fi insuportabila. Tu ce parere ai despre aceste lucruri? Cum ai putea explica (psihologic vorbind) aceasta realitate? Oare iubirea, in cazul musulmanilor, nu presupune gelozie si dorinta de exclusivitate?

Postat pe 17 Aprilie 2008 03:43
Muslim, imi pare rau ca nu ai fost atenta, eu am argumentat absolut tot ce am spus. Lipsa de argumentatie nu-mi sat in fire.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 09:41
Oricum, dupa cum ti-am mai spus, esti o partenera de disputa mult mai buna decat cleopatra. Se simte numarul de carti citite, considerabil mai mare decat cel al cartilor pe care le-a citit surioara ta.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 09:43
Marturisesc ca posturile tale nu-mi ofera posibilitatea sa verific citatele pe care mi le-ai dat. Eu am terminat litere si iti spun ca de fiecare data cand dai un citat trebuie sa spui autorul, numele cartii de unde l-ai luat, si pagina, daca textul nu este impartit in subdiviziuni mai mici(versete sa spunem). Eu am facut asta de fiecare data cand am scos citate din coran, tocmai pentru a arata ca sunt autentice.
Apoi, daca Luther si altii pe care ii citezi tu acolo au spus lucrurile astea, e mai mult decat condamnabil.Si nu ma intereseaza ca au fost sfinti. Bineinteles ca nu o sa fiu niciodata de acord cu asa ceva. Dar ei nu au scris textul cartii sfinte a crestinilor, si cand spun asta ma refer la Noul Testament. Fac precizarea asta fiindca am vazut ca multe lume incurca Noul cu Vechiul Testament. Chiar daca citatele pe care le-ai dat ar fi autentice, pur si simplu nu sunt de luat in seama, si nu numai pentru ca bunul simt ne indeamna la asta, ci si pentru ca se contrazic cu noul testament. Iisus a propovaduit pacea si iubirea fata de aproape. Si nu poti sa-ti iubesti aproapele daca il lasi sa moara. Apoi, Iisus nu a spus niciodata ca femeile nu ar fi oameni.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 09:52
Ai inteles care e diferenta? COnteaza foarte mult unde anume se spune un lucru. In cartea voastra sfanta se spune ca o femeie trebuie lovita daca nu-si asculta sotul, si dupa cum am mai explicat, nu a re importanta ca are voie sa o loveasca usor. In coranul pe care il am eu cuvantul usor lipseste, iar ce imi spuneia tu, ca trebuie lovita cu un betisor de 10 cm, scuza-ma draga mea, dar in coran nu se vorbeste de asa ceva. Astea sunt adaugari ulterioare, facute de cineva care si-a dat seama de imbecilitatea lui mohamed.Apoi in coran mai sunt si alte nedreptati legate de femeie, faptul ca ea trebuie sa fie virgina(nu imi amintesc sa fi citit asta si despre un barbat, daca gresesc improspateaza-mi memoria), ca sotul ei mai are dreptul la inca trei pe langa ea, si lista paote continua.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 09:57
Daca ai fi citit cu atentie ce am scris in posturile mele anterioare, ai fi vazut ca din punctul meu de vedere religia crestina nu trateaza barbatul si femeia ca pe niste egali. Si fie vorba intre noi, nu cred ca exista asemenea religii. Sunt diferente, evident, insa nu atat de mari ca in islam. De exemplu, in Nt se spune ca barbatul a fost facut pentru slava lui Dumnezeu, iar femeia pentru slava barbatului. Nu sunt de acord cu asta, e o nedreptate, insa nu atat de mare ca faptul ca in islam barbatul are dreptul la patru neveste, iat femeia la un singur barbat. Cat despre sfintii care zici tu ca au spus lucrurile alea groaznice. Pentru greselile lor trebuie condamnati ei, nu crestinismul, pentru simplul fapt ca se contrazic cu Noul Testament. Nu poti sa condamni o religie fiindca cativa barbati, sfinti cica, nu au citit bine cartea sfanta a crestinilor.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 10:04
Cand ma gandesc la crestinism, ma gandesc la IIsus, si el a fost un barbat virgin, care a propovaduit pacea si iubirea fata de oameni. In legatura cu atitudinea lui fata de femei eu sunt multumita. Nu uita ca a ajutat-o pe femeia adulterina care trebuia sa fie omorata cu pietre. Ma intreb oare ce ar fi facut mohamed in locul lui IIsus? Cand ma gandesc la islam, ma gandesc la mohamed, care a avut 12 neveste, dintre care una un copil de noua ani. Este irelevant ca atunci lucrurile astea erau acceptate. Allah ar fi trebuit sa-i transmita ca e o barbarie sa faci asa ceva. Mai mult de atat, profetul vostru s-a impus in fata oamenilor nu prin puterea cuvantului, ca Iisus, ci prin violenta si forta armelor. Nu a fost pacifist, a fost un razboinic care a omorat oameni.Apoi,Biblia nu spune ca femeile trebuie sa se acopere pe strada, sau ca un barbat trebuie sa-si loveasca femeia, sau nca el poate sa-si ia pana la patru neveste, si ea nu.Din nou, mi se pare irelevant ca are voie sa aiba patru femei daca e capabil sa le iubeasca pe toate la fel. De-a lungul timpului au existat foarte multi barbati care si-au luat neveste chiar daca nu le iubeau la fel. Din cate stiu au existat si haremuri, unde erau nenumarate femei, nu patru.
beyonce_indragostita
Postat pe 17 Aprilie 2008 10:13

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
caciuli din blana de vulpe! 1 De la: simona1023 3 Noiembrie 2009 19:06
please ma ajutati? 2 De la: kudika081544 24 Februarie 2010 12:07
Idee pentru afacere! 1 De la: anima_libera 4 Martie 2009 22:59
VREI SA FACI BANI SIMPLU SI USOR->AICI SOLUTIA 13 De la: l_diana_c 1 Iunie 2009 12:57
Ziua Indragostitilor!Cea mai frumoasa si originala declaratie de...sex:D! 6 De la: _dulcik_ 9 Februarie 2009 21:27