Setari Cookie-uri

SUPERIOR..? INFERIOR..? SAU POATE EGAL..?

Ma amuza catalogarile de genul: un brutar este mai bun la suflet, mai moral, mai om decat un medic(care are studii superioare):)))) De unde pana unde???
Am intalnit si persoane frumoase, inteligente si bune la suflet - si la polul opus am vazut si persoane mai putin frumoase, nu neaparat inzestrate intelectual si cu un caracter despre care nu s-ar putea spune ca personifica bunatatea. Inteleg ca unele persoane cred cu tarie in legea compensatiei dar ea nu este universal valabila, as cataloga-o tot ca pe o ramasita comunista. Educatia unui om/ cartile citite conteaza in masura in care aceasta caracteristica a lui imi expune foarte clar ca respectivul/respectiva s-a luptat sa faca mai mult, incearca sa evolueze intr-un fel, sa devina in fiecare zi un om mai bun, mai cult, mai ..mai..mai. Nu acelasi lucru il pot spune despre unul care s-a complacut sa ramana toata viata lui in acelasi stadiu.
Josie
Postat pe 5 Iunie 2008 17:05
Termenii de evaluare inferior/superior/egal nu exclud conceptul de unicitate a fiecarei persoane in parte. Si ierarhiile sociale exista tocmai pt. ca unicitatea fiecaruia se manifesta prin prisma evaluarilor de genul eu sunt cel mai ....; eu sunt mai...decat x.(Asta inseamna ca eu sunt unicul care asa si pe dincolo fata de cutarescu => deci eu sunt mai deosebit decat el.) Cred ca unicitatea noastra se exprima tocmai prin aceste comparatii.
Josie
Postat pe 5 Iunie 2008 17:05
exista oameni diferiti in ambele categorii... cu studii si fara studii... cati avocati sau medici sunt extra corupti, sunt capabili sa taie in carne vie pt o mana de € in plus... si invers... fiecare e unic in felul lui, fiecare are personalitatea lui, si cei cu 4 clase si cei cu doctorate!

Postat pe 5 Iunie 2008 17:19
inferior??...superior???.....egal???.....bineinteles....asa ceva se cheama OM....pentru ca poti fi inferior cuiva,dar superior altcuiva si ,in acelasi timp egal cu o terta persoana....caci TOTI suntem de toate(inferior,superior,egal) in acelasi timp....numai ca nu ne dam seama.....sau nu vrem...

Postat pe 5 Iunie 2008 17:59
Chiar stau si va urmaresc si.......vad cati dintre voi sunt oameni si cati nu sunt oameni...........am plecat din acest site deoarece au aparut niste probleme la care nu stau sa comentez de ce si cum......cand am zis eu REBELA......REBECA SAU BOX cum vreti voi sa ma numiti.....ca....de,trebuia sa imi fac acu''un cont rapid si pe fuga......ca urasc ipocrizia cum ar fii tu alex.......e adevarat scris de mine ce vedeti dar oana uitate-te si la data mesajului si uita-te si la data mesajelor care ti-i le-am trimis,eu tie.si exact ce ti-am zis eu tie asa si este.....cand ti-am zis ca te-am judecat pe nedrept..........asa a fost.........eu sunt genul de pers.care daca gresesc si am gresit recunosc........RECUNOSC. poate multi dintre voi nu faceti asa.si imi dau seama ca alex domnul alex.....care eu cred ca esti unul din persoanele care.....nu ti-a placut hotararea mea care am luat-o fata de oana......EU REBELA AM ZIS CA IMI PARE RAU CA TE-AM JUDECAT GRESIT SI CHIAR IMI PARE RAU......V-AM MAI SPUS FIECARE MA POATE JUDECA PRECUM CREDE.ASA AM ZIS SI NU DAU INAPOI DE LA NIMIC.........ALEX ESTI DE RAS........AM PLECAT SI AICI NU MAI INTRU CA UNII DINTRE VOI NU SUNTETI OAMENI.EU AM DEMONSTRAT CAT AM PUTUT CA SUNT OM........SI CAND AM GRESIT AM RECUNOSCUT..........DAR UNII DINTRE VOI SUNTETI PREA RAI.......CA SA GANDITI .SI APROPO EU NU AM MULTA SCOALA DESPRE CEEA CE VORBEAI TU DESPRE SCOALA DEGEABA AI SCOALA CA MAI DE INVATAT DE LA VIATA.

Postat pe 5 Iunie 2008 20:51
SI VA MULTUMESC DIN SUFLET TUTUROR PT.URARILE VOASTRE........

Postat pe 5 Iunie 2008 21:52
Mai Janice...Wyy..Wolfy...si care mai sunteti ca nustau sa va nominalilez pe toate acum ....Omul ..nu poate fi nici superior ..nici inferior..ci doar egal..cu un alt om ...cand ei unitatea de comparatie (a se citi masura)..un alt om ..(individ) ...Dpdv biologic...suntem toti la fel ..avem acelasi organe interne...invatam acelasi lucriri ..primare..avem aceleasi instincte..si aceeasi ratiune...La om nu exista evolutie..Putem vorbi insa despre progres tehnic..si atat... Cand vorbiti de evolutie la ce va referiti??? Ca tot atat % iti folosesti din creier..fie ca e 1% sau 13% sau mai stiu eu ce procent...Deci ..omul nu este superior/inferior ca entitate... Ce se poate compara..si raporta la o anumita masura..este ceea ce nu tine de om ..(a se citi OM)...cum nu cred ca putem categorisi oamenii in prosti sau destepti .. ..buni si rai ...daca ne raportam la aceeasi masura...Normal ca exista oameni instruiti, mai putin instruiti, educati , mai putin educati, mai puternici, mai slabi, mai grasi, mai inalti....astea-s masuri de comparatie..Care este diferenta intre un negru de 1,80..atlet..cu o capacitate de memorare foarte mare (sa zicem) ..si un chinez..de 1.30, orezar..care n-a citit o carte toata viata lui.??? Va spun eu ..daca raportam comparatia la om ..nu e nici o diferenta...amandoi sunt facuti din acelasi material...au aceleasi functii ...stiu la fel sa faca copii ..nu este o alta modalitate...stiu la fel sa manace..chiar daca modul de a manca e altfel,..la fel stiu sa mearga...etc...sper ca intelegeti substratul ..:)
mia_mia
Postat pe 5 Iunie 2008 23:36
mda miamia ..si manelarii este oameni:))..la urma urmei;) daca intelegi si tu substratul:D
Josie
Postat pe 6 Iunie 2008 01:55
Exact draga mea..si probabil ca au alta instruire... ..mai mult ca sigur pot spune asta si despre tine ...daca intelegi substratul :))
mia_mia
Postat pe 6 Iunie 2008 07:49
rebeca... eu nu am nimic cu tine ca te-ai impacat sau ca ai judecat-o gresit pe oana sau pe cine vrei tu... mie nu mi-a placut ca ai facut acest "joc" de 2 lei... dupa parerea mea nu poti sa iti schimbi parerea despre un om asa de la o zi la alta.... nu conteaza, eu nu am nimic impotriva ta, chiar te-am apreciat pt ca ai recunoscut ca nu ai mult scoala, si totusi esti ok... in mare... nu ai facut ca multi de aici sa isi etaleze 100 de studii si dupa sa scrie numai aiureli... asadar, nu am nimic cu tine, este treaba ta ca ti-ai facut o parere despre mine, esti libera sa o faci...

Postat pe 6 Iunie 2008 10:03
'primul pas spre ignoranta , limitare si regres este evitarea parerilor si ideilor celorlalti si incapatanarea de a vedea lumea din jur numai prin proprii tai ochi .'

citatul asta l-am gasit intr-o carte si cica-i din scrierile unuia dintre clasicii filozofi arabi timpurii . nu erau chiar asa prosti oamenii pe vremea aia ! daca sunt asa importante ideile si parerile celor din jur dar si modul cum vad ei lucrurile din jur asta face cu atat mai importante si pretioase ideile si parerile lor . ne ajuta sa ne dam seama mai usor cine suntem si unde ne aflam . cum ar putea astfel ca unii oameni sa fie mai 'egali' ca altii ca fiinte ? fireste , sunt inegali din punct de vedere material si din punctul de vedere al calitatilor dar stiti si voi , ce-i lipseste unuia , are altcineva ! a spune ca un om este superior altuia numai pentru ca are o calitate care-i lipseste altuia este o prima dovada de ignoranta . ce poate face un medic nu poate face un tamplar sau un mecanic . dar un medic ar putea sa faca tot ceea ce poate sa faca un mecanic ? ma indoiesc . suntem suma propriilor noastre experiente , greseli , calitati si defecte , toti ne nastem si murim la fel . diferenta o face numai ceea ce facem in viata dar si asa este relativa . un profesionist de geniu poate avea un caracter infect sau poate fi un parinte execrabil la fel cum un brutar sau mecanic semianalfabet poate sa fie un caracter minunat si o persoana foarte iubita . care-i mai 'egal' ? prostii . in fata celui de sus toti suntem diferiti dar avem aceeasi valoare .
claudio
Postat pe 6 Iunie 2008 11:28
Bravo Claudio ..exact..avem aceeasi valoare... si ar trebui sa o avem si unii fata de altii ..nu numai in "ochii celui de sus" ..Cred ca cine aplica a doua varianta..stie sigur ca si prima e corecta..
mia_mia
Postat pe 6 Iunie 2008 11:33
din pacate mia mia , stii la fel de bine ca mine ca in viata nu-i deloc asa . daca nu pornesti de la premisa asta poti sa ai surprize foarte neplacute . englezii au o zicala : hope for the best , expect for the worst ! asta ilustreaza exact atitudinea pe care trebuie s-o avem . pana acum am intalnit o caruta de oameni 'frumosi , bogati si destepti' care nu vad lumea decat prin proprii lor ochi , adica prin niste ingusti ochelari de cal . pentru ei lumea trebuie pusa pe patul lui procust si ajustata cu fierastraul pana ajunge dupa chipul si asemanarea lor , adica limitata , ignoranta si lipsita de orice haz ! tot ce iese din tiparul lor este ori gresit ori periculos ori ii revolteaza . atentie , vorbeam doar de egalitatea valorii oamenilor si a ideilor lor , nu de principiile moralei sau de altceva .
claudio
Postat pe 6 Iunie 2008 11:45
Aici sunt si eu de acord. Indiferent de studiile si job-ul cuiva nu poate trai fara mecanic, fara brutar si lista poate continua. Ce contest cu vehementa este faptul ca ignoranta inseamna evitarea tuturor aspectelor. Cred ca depinde de fiecare si de ce-l intereseaza. Daca nu te pasioneaza un subiect nu consider ca esti ignorant(a) neaparat. Fiecare ALEGE ce il intereseaza mai mult. Poate in alte directii e f. deschis. PT claudio-afla ca au mai fost si altii luati in vizor de femei pa siteul asta: ARIELL(vezi sb cu incompetenta dr si cariera), CAIMACUS, dar s-au retras si au reactionat ELEGANT. Pacat ca iti este strain termenul.

Postat pe 6 Iunie 2008 12:26
Mia, mi se pare stupida comparatia dintre un zudar bun si un medic prost. Ca sa-ti dai sema de importanta profesiei unui om trebuie sa te referi la cei mai buni din cei care o practica, nu la cei al caror comportament lasa mult de dorit. Evident ca atunci cand vorbeam de medici vorbeam de cei care-si fac treaba maim mukt decat onorabil. Eu personal stiu multi doctori de genul asta. Si draga mea, nu stiu care e parerea ta despre medicina, dar oamenii chiar salveaza vieti. Stiu o fata care la 25 de ani a aflat ca are cancer. A facut tratament si acum traieste. Cine crezi ca a salvat-o? Un medic, nu un brutar. Toate meseriile sunt importante, numai ca unele sunt mai importante ca altele.Daca exemplul meu cu suma valorilor e bun dupa cum spui chiar tu, este pentru ca exprima o realitate. Un om care sta degeaba toata viata lui si nu face nimic folositor nu are cum sa fie egal cu un invatat. Si nu numai din punct de vedere al profesiei, ci si per total.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 12:35
Am vrut sa spun zidar mai sus. Perfect de acord Janice, si eu am spus ca ideea de egalitate/inferioritate/superioritate nu o exclude pe cea de unicitate.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 12:36
cred ca m-am facut gresit inteles : ignoranta nu inseamna evitarea unui aspect ci evitarea intelegerii lui . ca sa vorbesti despre ceva trebuie sa cunosti subiectul , ca sa-l cunosti trebuie sa-l studiezi chiar daca nu te intereseaza in mod deosebit si ca sa treci peste asta si sa incerci sa-l intelegi nu trebuie sa fii ceea ce se numeste un ignorant . cum afli daca-ti place sau nu-ti place un lucru daca nu il incerci ? principiile logiicii se bazeaza pe simplitate . ai dreptate , daca nu te pasioneaza un lucru asta nu te face neaparat ignorant . ce te apropie de ignoranta este insa este refuzul de a accepta ca exista si alte puncte de vedere . In privinta elegantei , este chestie de perceptie : ceea ce pentru unii este eleganta pentru altii este frivolitate sau prost gust . elegant este lucrul care te prinde cel mai bine nu ceea ce ai vrea tu neaparat sa porti sau ceea ce este temporar la moda . merci de 'aprecieri' .
claudio
Postat pe 6 Iunie 2008 12:38
Sunt perfect de acord Claudio in legatura cu ce spui despre ignoranta.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 12:39
Mia, nu cred ca ai citit bine. Exista meserii superioare altora, insa superioritatea meseriei nu inseamna automat superioritatea persoanei care o practica. E nevoi de mau mult de atat. Dar daca luam in considerare toate trasaturile unui om si in toate sau in majoritatea a este superiot lui b, rezulta ca per total a este deasupra lui b. Ceea ce nu-i impiedica pe a si b sa fie unici.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 12:43
Mia, nu cred ca ai citit bine. Exista meserii superioare altora, insa superioritatea meseriei nu inseamna automat superioritatea persoanei care o practica. E nevoi de mau mult de atat. Dar daca luam in considerare toate trasaturile unui om si in toate sau in majoritatea a este superiot lui b, rezulta ca per total a este deasupra lui b. Ceea ce nu-i impiedica pe a si b sa fie unici.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 12:43
Degeaba ne contrazicem. E in zadar. Eu imi respect profesorii pt. cum m-au "modelat", dar sunt constienta ca in fata durerii, a mortii, a lui Dumnezeu suntem egali. Claudio: pt. mine e mult mai importanta eleganta in ATITUDINE decat cea vestimentara, daca intelegi ce vreau sa zic.

Postat pe 6 Iunie 2008 12:48
Completare: poti sa stii daca anumite chestii te "prind" sau nu si fara sa incerci: de ex, sadomasochismul. Cati il dezavueaza fara sa fi incercat. La fel cu mancarea: daca o mancare arata sau miroase ciudat, o resping fara sa gust....:)

Postat pe 6 Iunie 2008 12:51
Ce amuzant. Mia, oamenii nu sunt egali nici macar din punct de vedere bilogic. Sunt oameni care fumeaza toata viata lor si nu fac cancer la plamani, si oameni care nu fumeaza dar traiesc in preajma fumatorilor si fac cancer la organul mai sus mentionat. Sunt oameni care au bautul drept actiune principala in viata dar nu fac cancer hepatic, si altii care nu se ating de alcool si descopera la un control intamplator ca nu mai au nici macar o singura celula de ficat. Corpul oamenilor e diferit. Capacitatea de a face fata factorilor care produc boli si bolilor nu e aceeasi la toti. E diferita, adica la fel(egala), mai mica(inferioara), mai mare(superioara).Nici ratiunea oamenilor nu e egala. Cred cu tarie ca ratiunea lui sir Isaac Newton si Albert Einstei erau mai puternice decat cea a lui Florin Salam.Geniile isi folosesc un procent mai mare din creire, nu stiu daca ai aflat.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:06
Claudio, in legatura cu meseriile s-a mai discutat. Un zidar nu poate face ce face un doctor, dar poate un doctor sa faca ce face un zidar? Ei bine, cred ca la rigoare da. Dupa parerea mea in maximum o luna un medic poate invata zidarie, pe cand unui zidar i-ar trebui o viata sa invete medicina, si poate nici atunci n-ar reusi. Nu cred in calitati compensatorii decat pana la un punct. De exemplu, daca Gigica are picioare lungi si ochi neinteresanti iar Georgica picioare scurte dar ochi frumosi, inseamna ca lungimea picioarelor uneia e o compensare pentru ochii mai putin frumosi, iar frumusetea ochilor celeilalte o compensare pentru scurtimea picioarelor ei. Insa nu cred ca lookul Claudiei Schiffer e o compensare pentru faptul ca nu are geniul lui Einstein. Si chiar daca ar fi valabila pe o scara mai mare treaba cu compensarea, daca x are trei calitati iar y una, rezulta ca y poate compensa numai pentru una din calitatile lui x. Deci x are doua calitati in plus, ceea ce inseamna ca e superior lui y. Ambii x si y sunt unici, iar y nu trebuie dispretuit pentru inferioritatea lui.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:15
Procust ii taia pe oameni ca sa ajunga la aceeasi dimensiune, adica la una egala. Nu suporta marimile mai mari sau mai mici. A intelege ca esti diferit, adica egal cu unii, superior unora si inferior altora inseamna tocmai a intelege ca nu suntem la fel. Dupa parerea mea a spune ca esti egal tuturor inseamna a reduce lumea la tine.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:19
"oamenii nu sunt fizic si psihic la fel . teoria cu diferentele si inegalitatile , usor nazista , face abstractie de un lucru de baza : oamenii nu sunt pietre sau obiecte , au si SUFLET ! Aici e o contradictie. Corect, oamenii nu sunt fizic si psihic la fel, ceea ce insemana ca sunt inegali. Teoria cu inegalitatile nu e usor nazista. Cand vorbesti de superioritate, inferioritate, egalitate per total se iau in considerare toate aspectele care tin de om, inclusiv sufletul. Se vorbeste despre om in intregul lui.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:23
Din nou: " fiecare om este deci sunt unic chiar daca nu sunt toti la fel ". Deci recunosti ca nu sunt toti la fel, adica ca sunt inegali. Esti cam nazist. S-a spus de nenumarate ori pana acum ca ideea de unicitate nu o exclude pe cea de ineferioritate si superioritate.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:25
Din nou: " fiecare om este deci sunt unic chiar daca nu sunt toti la fel ". Deci recunosti ca nu sunt toti la fel, adica ca sunt inegali. Esti cam nazist. S-a spus de nenumarate ori pana acum ca ideea de unicitate nu o exclude pe cea de ineferioritate si superioritate.
beyonce_indragostita
Postat pe 6 Iunie 2008 13:25
Aici sunt si eu de acord: omul este un tot. Logic ca e importanta inteligenta, dar si sufletul si multe altele. De ce nu-mi place subiectul? Pt. ca sunt multi dintre noi care au facut studiile si au devenit mai mult sau mai putin "importanti" datorita parintilor care poate nu aveau multa carte, dar si-au sustinut copiii si i-au ajutat sa se realizeze. Si atunci.....nu-mi permit sa spun ca un astfel de om imi este inferior pt. ca el/ea m-a facut cine sunt. Adaug: Tagore imi place. Salam nuuuuu!!! Manelele in general ma oripileaza. Dar cine ne obliga sa ii comparam??

Postat pe 6 Iunie 2008 13:32
poate nu m-am exprimat eu bine . da , oamenii sunt diferiti . da , exista oameni mai inzestrati decat altii . dar numai in anumite directii . nu poti fi multilateral dezvoltat . in fata creatorului insa toti sunt egali 'ca drepturi si ca valoare' tocmai pentru ca fiecare este unic fie si numai in calitati si defecte . societatea este ca o echipa sau mai exact ca un ceasornic sau ca un mecanism fin si complicat . in acest mecanism fiecare piesa este unica , unele sunt mai complicate sau mai 'inteligente' ca celelalte dar toate au aceeasi importanta . scoate o singura piesa , chiar si un surub meschin si mecanismul nu va mai functiona corect . sau chiar de loc . este ca si cum ai avea un muzeu de unicate . muzeograful se supara la fel si pentru un rembrandt unicat ca si pentru un rafael unicat .
claudio
Postat pe 6 Iunie 2008 13:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
caut rochie mireasa 6 De la: Ramona_Nanu_1 1 August 2013 18:41
Cum educi o pisica ? 50 De la: 9 Noiembrie 2015 07:52
Designul dormitorului 2 De la: super_barbat_xxx 28 Iunie 2009 14:07
la ce te astepti de la viata??? 10 De la: MarseVintila 9 Iulie 2009 10:13
Porumbel 19 De la: kudika_13420 17 Noiembrie 2012 09:05