Setari Cookie-uri

SUPERIOR..? INFERIOR..? SAU POATE EGAL..?

Pt. mine unul care are un handicap si nu poate merge dar din caruciorul cu rotile lucreaza atat cat poate:
croseteaza, sau deseneaza, sau scrie...etc. - sunt totusi multe chestii pe care le poate face, ii este
superior unuia care e tot in carucior dar prefera sa stea sa cerseasca, sau clar ii este superior unuia care
este intreg, are de toate si nu face nimic singur - rezolva tot in viata cu banii parintilor. Si jobul pe care il face sau nu o persoana, reflecta intr-o oarecare masura cat de motivata/lenesa este o persoana. Pt. ca in
functie de asta se implica sa faca ceva mai mult sau mai putin. Un om caruia ii este lene sa se ajute pe
el insusi cu siguranta nu e instare sa ii ajute nici pe ceilalti, de aici ideea de dispensabilitate - ori este respectivul
ori nu - lumea se va invarti la fel. Ideea e ca sunt superiori cei care reusesc sa se descurce in viata
pt. ei isisi si mai pot sa ii ajute si pe ceilalti. Unii care nici macar propria greutate nu si-o pot tarai,
devin dispensabili - nu ajuta lumea cu nimic; si nu ma refer la cei care au un handicap - ca unde nu este nici Dumnezeu nu cere.
Ma refer la atatia care pot dar nu fac nimic. Ma refer la cei cu potential, dar care sunt prea lenesi/comozi
pt. a face ceva util pt. ei sau pt. altii.
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 16:32
Categoric din acest pdv exista oameni superiori/ inferiori/egali dar nu ma refer la evaluarea oamenilor in functie de atribute fizice pe care nimeni nu si le poate modifica in vre-un fel. Vorbesc de chestii volitive pe care fiecare le poate determina. Asta nu inseamna ca imi rezerv dreptul de a-i tria si a-i elimina pe cei dispensabili de ceilalti, ca nu e treaba mea sa stabilesc reguli pt. ei. Imi rezerv dreptul de a-i considera inferiori pe cei care pot mai mult dar se complac sa bata pasul pe loc, si sa nu fac nimic!
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 16:50
tocmai aici este spilul janice . care este principala caracteristica a oamenilor ? perfectibilitatea . asta o fac prin invatare si imitare incepand din copilarie . ce te faci cu cei care nu au parte de conditii favorabile inca din copilarie ? are vreo vina cineva daca parintii lui nu au vrut s-au n-au putut sa-l dea la scoala ? are vreo vina cineva ca s-a nascut intr-o familie care l-a educat de mic sa fie un lenes , un hot sau un nemernic ? s-o luam invers : are cineva vreun merit ca s-a nascut intr-o familie in care a crescut ca un nemernic putred de bogat si ca a avut toate usile deschise in viata ? cine tine balanta ? cine hotaraste care este superior si care inferior si poate fi absolut sigur ca n-a gresit ? in ceea ce-l priveste pe Dumnezeu stie el prea bine ce are de facut si fara sa spunem noi ca o sa faca asta sau ailalta ! te cred cand spui ca nu este cazul sa se ajunga neaparat la eliminarea inferiorilor , esti o persoana normala . ce te face sa crezi ca toti sunt normali ? cea mai buna dovada cei 8 milioane facuti sapun de nazisti , cei 25 de milioane casapiti doar de stalin in siberia sau cei peste 52 de milioane executati de mao tse dun pe motiv de origine nesanatoasa sau de elemente inferioare si dusmanoase . sa continui ? si atunci , cand incepi cu catalogarile de genul asta iti asumi si raspunderea greselilor ? am mai gasit un 'panseu' antic : . O atrocitate comisa chiar si din eroare nu are scuze, nici circumstanþe atenuante. Ea nu echilibreazã ºi nu corecteazã niciodatã trecutul sau prezentul . Ea nu face decât sã înarmeze viitorul pentru alte atrocitãþi. Atrocitatea se perpetueazã prin ea însãºi. Oricine comite o atrocitate, comite toate atrocitãþile viitoare astfel generate si poarta raspunderea lor . (asta-i tot din niste clasici persani) . si luind in considerare 'erorile' de milioane de mai sus , incepute initial ca simple idei si teorii , eu ca om , as sta si m-as gandi de doua ori inainte sa cataloghez pe cineva superior-indispensabil sau inferior-dispensabil . raul ti se pare amuzant sau ti-e indiferent pana ti se intampla tie ... da' stii ceva , o mie de vorbe nu fac doi bani , ba chiar ne provoaca si dureri de cap !
claudio
Postat pe 8 Iunie 2008 16:54
Uite te rog si pe tine ..personal ..sa te categorisesti ?? Inferioara cui ? Superioara cui ?? Egala cui?? Sunt curioasa de raspunsul tau ...
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 16:55
Janice???? Wolfy??? Hai fetelor ca astept cu raspunsuri .. Sa nu-mi spuneti ca nu stiti???!?
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 17:03
Claudio din ce spui tu reiese ca daca cineva a devenit hot sau ucigas din cauza ca parintii lui au fost asa si nu a avut un exemplu in familie ii face sa nu fie vinovati. Pai atunci eu zic ca toti ucigasii nu ar mai trebui achitati/inchisi ca doar nu a fost vina lor. Eu zic ca sunt egali cu toti ceilalti oameni si deci pot sa umble ca si ceilalti oameni - liberi.:))
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:03
claudio nu ai inteles ce am scris eu am spus ca fiecare e superior/inferior in functie de ce face pronind de la ce i-a fost dat! Spui ca : "are vreo vina cineva ca s-a nascut intr-o familie care l-a educat de mic sa fie un lenes , un hot sau un nemernic ? s-o luam invers : are cineva vreun merit ca s-a nascut intr-o familie in care a crescut ca un nemernic putred de bogat si ca a avut toate usile deschise in viata ?" - Tocmai asta am spus ca fiecare poate sa faca mai mult sau mai putin in functie de cat i-a fost dat. Ideea e ca fiecare trebuie sa se straduiasca sa faca mai mult.
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:05
mia ti-am spus in ce conditii mi se pare ca o persoana poate fi considerata inferioara. Daca nu vrea sa faca mai mult desi poate. Si invers superioara o persoana care incearca mereu sa se autodepaseasca si sa evolueze.
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:10
Off.. Janice...Da draga mea ..sunt egali cu ceilalti oameni ..sunt doar pedepsiti pentru ceea ce au facut...Egalitatea nu consta in unu-i bun si altu-i rau...Ai intels si tu substratu de te-ai zapacit :)))
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 17:12
Incearca sa raspunzi la intrebare...ca punctul tau ..nu ma lumineaza...:))) Asta-i hartuire sa stii :)))
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 17:13
Nu ai inteles nici macar intrebarea mea...?!??? Mai janice avem pretentii acilea...Tu ..personal...fata de ce alt om ...esti inferiara/superiara/egala??? E foarte simpla intrebarea...
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 17:15
Mia am spus si eu in alt post: oamenii sunt egali in drepturi. Din ce a spus claudio:"are vreo vina cineva ca s-a nascut intr-o familie care l-a educat de mic sa fie un lenes , un hot sau un nemernic ?" reiese ca nici un ucigas nu are nici o vina ca a ucis, ca nu e vina lui ca nu a avut un model ca parintii lui sunt de vina. Deci si prin urmare nu ar trebui achitat pt. ca dpdv 'logico-sentimental' nu e el vinovat de fapta sa - ci parintii, dpdv al justitiei ei sunt la fel de curati ca si alti oameni deci nu trebuie pedepsiti pt. ca in fata justitiei sunt EGALI cu alti oameni care nu au ucis! Intelegi acum?:D
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:20
nu am spus asa ceva , helooooo ! m-am referit la educatie nu la o crima sau infractiune etc. ! discutam din punctul de vedere al educatiei , al geniilor , al oamenilor 'superiori'. prin educatie ti se inoculeaza dorinta de a face fapte bune . dar daca de mic nu ai fost educat asa si ti s-a spus cu totul altceva atunci ce vina ai tu ? asta te face inferior ? da ? bun , dar daca peste 20 de ani studiezi filozofi si moralisti si-ti dai seama ca ai avut o revelatie si incepi sa fii omul model , binefacatorul poporului ? atunci care-i treaba ? esti aceeasi persoana dar nu mai esti inferior ? cand ai gresit , cand te-ai catalogat inferior sau cand te-ai catalogat superior ? sa zicem ca auzi de un mare om de afaceri , inventator genial si cetatean model . il admiri la nebunie , spui ca este un om superior si vrei sa-l votezi . apoi se dovedeste ca averea si-a facut-o prin fraude si crime , inventiile le-a furat iar in familie isi bate nevasta si-si violeaza cele doua fice si soacra . ups , am gresit ca l-am votat , nu stiam ca-i un inferior ! pe terenul acesta lucrurile sunt atat de relative iar oamenii atat de subiectivi incat este ca si cum ai pune o arma incarcata in mana unui paranoic intr-un mall la ora de varf ! iti asumi raspunderea eventualelor consecinte ? este simplu sa cataloghezi si sa emiti concluzii . dar merita sa cataloghezi corect 10 indivizi si sa o gresesti cu unul ? einstein a fost corigent si repetent in scoala . pe la 28 de ani insa s-a apucat sa studieze in particular fizica si a ajuns Einstein . la inceput a fost inferior apoi brusc a devenit superior ?
claudio
Postat pe 8 Iunie 2008 17:34
Mia eu nu vorbeam de o persoana in parte. Ti-am spus in ce conditii oamenii pot fi inf/sup daca POT dar nu VOR mai mult. Problema este ca nu poti determina in fiecare caz in parte cine POATE cu adevarat si cine nu. De aceea nu am vorbit relativ la persoana mea. Am spus doar ca exista oameni inferiori /superiori relativ la acest rationament!
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:43
Claudio tu ai spus acolo doar de hoti,( eu am extins la ucigasi,) ca tot ce facem e influentat de educatia data de parinti. Sunt de acord intr-o oarecare masura. Dar rationamentul asta are fisuri, daca e sa o iei asa nimeni nu e vinovat de nimic! Asta inseamna ca putem face tot ce dorim si sa nu fim judecati pt. ca niciodata nu e vina noastra, tot timpul e vina celor din jur! Asta mi se pare un mod de a gandi destul de periculos, pt. ca scuza orice greseala pe care ar putea-o face cineva si de aici nu mai are nici un rost sa te mai chinui sa schimbi ceva la tine , pt. ca oricum e aceeasi chestie ca te chinui sa schimbi ceva, ca esti pasiv.
Josie
Postat pe 8 Iunie 2008 17:48
Mia, dupa cum ti-am mai spus, logica nu are nini cea mai mica legatura cu tine. Te contrazici nu numai in posturi diferite, dar si in acelasi post. Ti-am luat toate asa-zisele argumente si le-am demontat punct cu punct. Normal ca e mai usor sa spui ca nu citesti pentru ca sunt aberatii in loc sa citesti, sa afli despre ce e vorba, sa gandesti si apoi sa argumentei conform logicii. Prea greu pentru tine!!! Oricum, in general inainte sa faci acuzatii trebuie sa stii despre ce e vorba. nici tu nici Claudio nu raspundeti vreodata la contra-argumentele mee legat de ce spuneti voi. Pentru ca e mai usor sa ai reactii emotianale decat rationale. Si apropo, lo9gica matematica nu se contrazice cu logica filosofica sau bologica. Diferitele tipuri de logica lucreza dupa principiile logicii ratiunii. Draga mea, nu ai putea sa te faci oricand medic, dansator sau mai stiu eu ce. Ca sa poti face toate astea ar trebui sa te fi nascut cu multe capacitati si talente, adica sa fii un geniu. Dupa ce scrii pe aici, e clar ca nu esti.Tu nu esti capabila nici macar sa intelegi ce spune un comentariu. Sa-ti raspund: ma consider superioara tuturor celor care nu au legatura cu logica, egala celor care sunt la fel de logici ca mine, inferioara celor care au creat diferite sisteme de gandire pe baza logicii. Deci, sunt superioara lui gigi care nu e capabil sa gandeasca, egala unor colegi ai mei, inferioara lui Kant si Heidegger.
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:04
Claudio, eu nu stiu cine a vorbit pe aici de inferior si dispensbil. Eu am spus foarte clar:"Si nu prea inteleg ce legatura are nazismul cu discutia asta.Nazistii sustineau ca exista rase superioare(nu discutam acum validitatea argumentelor lor) si ca cele inferioare trebuie ucise. Aici s-a vorbit numai de indivizi, cu precizarea in multiple randuri ca o persoana este in acelasi timp superioara unora, inferioara altora si egala cu ce a mai ramas din numarul total. Apoi nu a spus nimeni ca trebuie omorat cineva."
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:05
Nu a spus nimeni ca trebuie omorat cineva inferior, ba chiar toata lumea a spus ca omaneii, indiferenti de importnata lor in lume, au aceleasi drepturi. In afara de asta parca imi amintesc ca si tu ai recunoscut ca un lider care reuseste sa aduca un numar mare de oameni e superior. A afirma ca cineva e superior este acelasi lucru cu a spune ca nu toti suntem egali.Deci???
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:11
Astept si eu raspunsuri, insa cu argumente. Mia, cand am tras concluzia ca esti ilogica am facut-o dupa ce ti-am aratat cu argumente ca esti ilogica. Pentru mine afirmatii de genul"Ilogica esti tu!", fara argumente, sunt egale cu o. Imi arata numai ca nu poti da argumente, adica ca esti straina de logica.
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:13
Apropo scumpa mea, exemplele cu ochii si auzul cum spui tu erau date drept contra-argument la faptul ca nu toti ne nastem la fel, o chestie pe care ai afirmat-o tu. Greu de inteles, nu???
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:15
Iarasi n-ai inteles. universul meu incepe cu mine, cred ca am spus-o de cel putin doua ori pana acum, dar nu s termina cu mine pentru ca ma compar cu ceilalti. MATEMATICA OMOARA GANDIREA??? Asta e demna de a fi trecuta pe lista de perle de la bac. NUmai ca din pacate pentru tine tu esti mai mare de-atat.
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:17
"Oricum cred ca e prea greu subiectul pentru o fata care vorbeste matematic..din carti citite ...si fara pic de reproducere proprie... '
Eu nu vorbesc matematic si nici din carti. Cred ca puterea de a argumenta e exemplu suficient pentru asta> Cu matematica n-am nicio treaba. Cartile citite m-au invatat intr-adevar sa gandesc. Daca vrei sa-mi arati ca nu gandesc bine, adu argumente, demonstreza! Asta se numeste logica!
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:20
"Cine dracu sta sa adune si sa scada ..sa totalizeze suma valorilor....nonvalorilor... calitatilor...defectelor...kilogramele..in plus sau in minus..cati anticorpi are un om si cati are altul...ca unu s-a nascut cu probleme respiratorii ..si altul nu ..:))) Bai bai bai ...ma uimeste mititca asta citita si logica..'
Ei, imagineza-ti ca sunt si oameni din astia. Cei carora nu le e frica cu ce va iesi din comparatie!
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:22
"o stie toata lumea..e bine sa ai o gandire analitica....asupra relativitatii umane..in nici un caz pur matematica (logica cum o considera lupoaica asta mica) ..:)))". Deci o gandire analitica nu are dupa parerea ta nicio legatura cu matematica! Daca gandirea matematica e logica asa cum o consider eu si ilogica cum o consideri tu rezulta ca dupa tine matematica e ilogica! Bravo! Pacat ca nu avem matematicieni printre noi!
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:27
Claudio, cine a vorbit d superior indispensabil si inferior dispensabil? Am spus foarte clar ca toti oamenii au importanta lor, insa ea nu e la fel de mare. Ce legatura are asta cu discutia asta?
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:29
Sunt perfectibila tocmai pentru ca ma compr cu ceilalti. Chestia cu oamenii trimisi la sapun nu are nimic de-a face cu problema in cauza, e o gaselnita a lui claudio care sa arate ca de fapt el avea dreptate intr-o discutie in care din pacate pentru el a fost vorba de altceva.
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:32
Mia, daca tu nu stai sa totalizezi suma valorilor nu inseamna ca nu exista oameni care sa nu o faca, sau ca in general asa ceva nu se poate face. Ba chiar tu cand intrebi cine sta sa totalizeze suma valorilor arati ca procesul asta e posibil!Te indoiesti ca cineva e interesat sa o faca (ca de, daca tu nu o faci rezulta in mod logic ca nici altii nu o fac), dar nu te indoiesti de existenta procesului. Si daca procesul exista, rezulta ca la un moment dat cineva o sa-l foloseasca. Uite o alta chestie ilogica aici. Ma rog, daca poti sa ma urmaresti!
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:38
Da Janice, ce sa-i faci... Hotii si ucigasii sunt egali cu oamenii care fac bine. Asta da logica! Foarte bun exemplul cu egalitatea in fata lui Dumnezeu.
beyonce_indragostita
Postat pe 8 Iunie 2008 18:42
Draga mea..:))) Nu stiu care dintre noi nu citeste ce trebuie...ca sa nu zic ca nu intelege ce se scrie...Ca sa te coving cat de simplu e sa dai un copy paste la ceea ce au scris altii (inclusiv tu) ..si sa dai cu bata-n balta cum faci tu ....Tu ai scris: "o stie toata lumea..e bine sa ai o gandire analitica....asupra relativitatii umane..in nici un caz pur matematica (logica cum o considera lupoaica asta mica) ..:)))". Deci o gandire analitica nu are dupa parerea ta nicio legatura cu matematica! Daca gandirea matematica e logica asa cum o consider eu si ilogica cum o consideri tu rezulta ca dupa tine matematica e ilogica! Bravo! Pacat ca nu avem matematicieni printre noi! ...Unde am spus eu ca matematica nu e logica??? Aaaaa...da ..n-am spus..hai ca te luminez draguto ...Paranteza presupune doar ca logica nu e pur matematica..nu vreau sa stau sa-ti scriu cu diacritice...Ei ..dar e greu cand tot ce ai in cap ..e sa te contrazici ..chiar daca argumnetatiile tale sunt ...cum sa zic..demne de un copilandru care a citit nistre carticele si crede ca a descoperit "logica" ...:))) Ai mai spus:" Mia, daca tu nu stai sa totalizezi suma valorilor nu inseamna ca nu exista oameni care sa nu o faca, sau ca in general asa ceva nu se poate face." ..ei eu nu cred ca o face cineva..si daca o face..probabil ca incerca sa se scoata cumva deasupra altcuiva..ca nu se compara nimeni in minus :))) Probabil ca doar cei care au o mie de complexe..si inca o mie de "defecte" ...Eu chiar nu am stat niciodata sa ma masor ...cu un coleg de-al meu :)) hihhih ..ar fi chiar hilar..si penibil ..nici cu gigi ..:)) si nici cu Eminescu ...:))) Penibil in toate cazurile ...sau ca in general nu se face..???? Unde traiesti puica.???? Un exemplu ..ca tie iti trebuie exemple sa pricepi ceva..si sa stii sa si interpretezi ..ti-am mai spus ..nu e suficient sa citesti ..::)) O sa stau sa scriu o gramada..dar ma sacrific pentru tine :)) Deci ..ramasesem la exemplu ..Cum mie poate sa mi se para un om ..mai destept ..mai atragator..mai senzual.. ca are ochii albastrii..si respira mai greu ...:)) tie poate ti se pare mai putin destept..la fel de atragator..mai mult decat senzual...cu ochii albastrii...si cu respiratia excelenta ...Ei cum ii masori pe oamenii astia??? Cine face masuratoarea???? Astept raspuns la un exemplu pe masura ta... :)) Uite un exercitiu de logica asemanator cu logica ta : Mihai este urat si destept. Mihai este om. Rezulta ca omul este urat si destept...Hehehe ma faci sa rad fata..draga...Te las acum cu capu-n nori..:))) ca pamantul e departe pentru tine..:)) Hai ..sa ai o zi logica..
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 21:45
Vizavi de contra argumentul tau cu ochii si auzul ..e cat se poate de prost... Pai eu am spus doar ca toti oamenii se nac la fel ...2 ochi ..nu conteaza ce culoare...2 urechi ..care au acelasi functie ..a auzului ..ca doar nu mananca nici un om cu urechile... prinde esenta draguta mea..si lasa=ma cu argumente de clasa a 5 a ...ca te cred ca stii ce-i aia comparatie..insa nu era cazul de asemenea comparatii la subiectu asta.. :))) Eii....greu greu ..stiu ...nu fi trista...se putea si mai rau ...sau eu stiu ??? :))))
mia_mia
Postat pe 8 Iunie 2008 21:48

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
desene animate 72 De la: yumy 17 Iulie 2010 08:08
limba romana este out? 16 De la: diana1981 30 Decembrie 2010 10:55
concursul "cel mai tare kudikuplu" 18 De la: antoanela 11 Februarie 2008 15:52
Poezii ºi creaþii proprii, divertisment în cafenea. 461 De la: kudika_978660 10 Martie 2015 16:47
buna...! 13 De la: kudika_nikole 14 Decembrie 2011 22:19