Setari Cookie-uri

Caz rezolvat: știi ce porți în concediu! Garderoba-capsulă potrivită în vacanța de vară

Te-ai săturat ca în orice vacanță să cari după tine un bagaj prea greu, pentru că ai tendința de a-ți îndesa în valiză aproape tot dulapul? Don’t worry, I feel you! :P Ooops! Fac la fel și nu e bine! Tocmai de aceea, vara asta, m-am gândit să-mi ușurez singură treaba și să creez o garderobă-capsulă de vacanță, cu o serie de haine și accesorii, plus încălțăminte, simple, care să se potrivească în cât mai multe stiluri și ținute, fără să mai trebuiască să trag după mine un bagaj aproape cât mine. :D

Iar pentru această vacanță de vară pe care o aștepți de un an, dacă nu ai avut încă parte de ea, îți sugerez mai jos ce să alegi ca să iei în bagaj, ca să nu te supraîncarci cu lucruri inutile. Decât cu good vibe! Iată garderoba-capsulă de vacanță în vara asta, cu care nu ai cum să dai greș, indiferent de stil, dar care să te mențină și în tendințele actuale!

Uite mai jos ce ar trebui să știi înainte să te apuci de făcut bagajul de vara asta:

👗 Ce este o garderobă-capsulă?

👜 Geanta de umeri de tip crossbody

🏖 Haine de plajă de purtat peste costumul de baie

💃 Rochie de vară vaporoasă și lejeră cu imprimeu estival

🌸 Salopetă confortabilă din material subțire

👙 Costume de baie în stiluri diferite

👒 Pălărie de vară cu boruri mari

Citește și:

👡 Sandale cu talpă joasă

👘 Jacheta din denim

Ce este o garderobă-capsulă?

Termen creat prin anii 1970 de Susie Faux, creatorul boutique-ului londonez Wardrobe, o garderobă-capsulă se referă la o colecție de piese esențiale care nu ies niciodată din vogă, se pot purta în multiple combinații și stiluri, fiind versatile și, astfel, deosebit de practice!

O garderobă-capsulă pentru femei trebuie să conțină fuste simple, pantaloni de bază în croieli clasice, jachete clasice etc., cărora să li se poată adăuga câteva piese sezoniere. Ideea de garderobă-capsulă sau colecție-capsulă a fost popularizat de designerul american Donna Karan, care, în 1985, a lansat o astfel de colecție foarte influentă – aceasta conținea 7 piese de purtat la birou, interschimbabile și foarte facil de combinat.

Citește și:

Astfel, termenul a luat amploare și a ajuns să definească orice o categorie de haine care pot fi purtate în multiple ținute, pot fi schimbate între ele și, în acest mod, îți maximizează garderoba. Scopul este să ai oricând disponibil câte un outfit potrivit pentru orice ocazie, creat din piese care se pot combina în multe moduri și stiluri, aproape infinit, fără să-ți încarci dulapul cu piese pe care le poți purta doar ocazional, atât cât trăiește un anumit trend, de exemplu. Și, în cazul nostru, astfel de piese nu îți vor încărca prea mult bagajul de vacanță. ;)

Vezi mai multe piese-cheie

Obții o garderobă-capsulă prin a renunța să achiziționezi în exces piese la modă doar într-un anume sezon sau an. În schimb, trebuie să cumperi piese considerate cheie sau de bază pentru orice tip de ținută sau de combinat culori și cromatici. În general, hainele și pantofii ori poșetele în stil minimalist se încadrează de minune în rândul unei garderobe-capsule.

Citește și:

Am creat mai jos un checklist de piese de bază pentru o garderobă-capsulă de vacanță de vară, pe care să o urmărești cu grijă atunci când împachetezi pentru concediu. Asta ca apoi, la destinație, să te gândești doar să te bucuri de locuri, să te relaxezi, să creezi amintiri și emoții noi. Iar dacă îți mai rămâne loc în bagaj, adaugă și un outfit mai spectaculos dintre cele pe care le gândești tu pentru un profil de instagram ca la carte! Și nu uita de accesorii statement – ele adaugă sarea și piperul în orice garderobă de bază, chiar și de vacanță!

Geanta de umeri de tip crossbody

O geantă de umeri de tip crossbody sau ca de poștaș, cum am mai numit-o în română, este absolut necesară pentru zile lungi de explorat o nouă destinație în vacanță. Este foarte practică, nu e greu de purtat și de asortat în cât mai multe ținute casual-chic. Și nici ea nu este grea, fiind de dimensiuni potrivite, de regulă, mai ales că e genul acela de piesă de bază pe care o pui în valiza de vacanță – asta ca să nu uităm tema discuției noastre de azi. ;)

Citește și:

Iar pentru vacanțele de vară, sau pentru destinații mai tropicale, poți chiar opta pentru o astfel de geantă tip crossbody din paie împletite tip coș, că tot se poartă! Plus că se potrivește la atât de multe ținute de vară!

geanta potrivita pentru o garderoba de vacanta Află cum alegi geanta potrivită!

Haine de plajă de purtat peste costumul de baie

Hainele de vară care se poartă la plajă peste costumul de baie sunt piese care nu se demodează niciodată: sunt versatile, practice și diafane, de regulă – confortabile și din materiale lejere, care să te ajute să reziști și să faci față temperaturilor ridicate și razelor mai agresive de soare. Nu uita însă nici de o loțiune de plajă eficientă și puternică – bluzonul sau rochița de plajă nu este suficient(ă) ca să îți acoperi toate părțile corpului!

Citește și:

Însă ceea ce mai ajută în a avea astfel de haine de purtat peste costumul de baie este că au un rol care se poate dubla cu ușurință ca piesă centrală pentru un alt tip de outfi, potrivit la o plimbare de seară sau pentru ieșit în oraș la o cină sau un prânz, de pildă: gândește-te la o rochie de vară vaporoasă sau la un kaftan diafan boho chic ori la un kimono confortabil.

haine de plajă de purtat peste costumul de baie Vezi mai multe sugestii

Rochie de vară vaporoasă și lejeră cu imprimeu estival

O rochie lejeră vaporoasă și diafană într-un imprimeu estival (floral, boho, romantic, carouri tip Vichy, porțelan sau faianțerie) sau în print distractiv este perfectă și mereu o piesă la îndemână și ușor de purtat pentru a-ți permite să explorezi confortabil împrejurimile, de dimineața până seara, chiar și pe timp de caniculă.

Citește și:

Adaugă-i geanta tip crossbody de care vorbeam mai sus și o pereche de sandale cu talpă joasă, eventual în design boho chic, atât de potrivit la o astfel de rochie de vară amplă și vaporoasă! Vei arăta superb și te vei simți bine, ceea ce se va reflecta cu siguranță în atitudinea ta. Nimic nu se compară cu puterea unui astfel de outfit!

rochii vaporoase de vara cu imprimeu boho chic Vezi mai multe sugestii

Salopetă confortabilă din material subțire

Pentru acele zile când nu prea vrei să porți din nou o rochie, alege neapărat să ai o salopetă lejeră într-o astfel de garderobă-capsulă pentru vacanța de vară. Să fie creată într-un design confortabil, din material lejer, satinat, mătăsos, fin și plăcut pe piele. Astfel, se va potrivit și ca piesă centrală într-o ținută de zi, dar și într-un outfit mai elegant, de seară.

De regulă, o salopetă din material mătăsos și fin, vaporos, perfect la temperaturi de vară, se îmbină de minune cu o pereche de sandale cu talpă joasă – aceleași de care vorbeam mai sus, în cazul rochiilor de vară din garderoba-capsulă a acestui sezon cald – dar și cu un tip de sandale elegante, eventual cu tocuri, dar unele confortabile, mai groase și mai joase decât în mod normal. Asta dacă te gândești să mai ieși și la o cină romantică seara, sau să te plimbi pe o faleză la apus, când nu vrei să ieși în aceeași rochie de care povesteam anterior.

salopeta de vara din materiale vaporoase Vezi și alte sugestii

Costume de baie în stiluri diferite

Îți sugerez să iei cu tine în acest concediu de vară mai multe tipuri de costume de baie, ca să ai cât mai multe opțiuni, inclusiv de bronzare uniformă pe toate părțile corpului.

Poți să-ți iei cel puțin două costume de baie din două piese, astfel încât să le poți purta cu piesele combinate între ele (unul cu model și/sau cu imprimeu și unul unicolorat, eventual), dar și un costum de baie întreg.

În alegerea costumului de baie vara asta (sau, mai bine spus, a costumelor de baie), ai atât de multe variante vara asta! Se poartă atât cele retro, se poartă și costume croșetate sau tricotate, dar și cu imprimeuri multicolorate sau cu dungi – verticale, orizontale ori în absolut toate părțile și direcțiile! Să fie cu multe bucurii! Iar dacă sunt costume de baie simple, unicolorate, mai minimaliste, acestea sunt cât mai decupate, în modele cât mai interesante.

Pălărie de vară cu boruri mari

O pălărie de vară cu boruri cât mai mari, care să nu permită trecerea razelor de soare înspre ten, pe oriunde te-ai afla, este un must absolut în garderoba ta capsulă de vacanță, în orice sezon cald! Nu uita însă nici de ochelarii de soare, chiar dacă borurile largi par a-ți acoperi întreaga față!

Alege un model de pălărie de vară suficient de chic ca să o poți purta și la ținute de zi, dar care să-ți asigure destulă protecție în timpul petrecut la plajă, când te bronzezi. Ca idee, o pălărie de vară în stil Panama este întotdeauna o alegere stilată și sigură pentru orice outfit feminin și elegant, chiar și cu adidași sau pantofi sport. ;)

pălărie pentru garderoba capsulă de vară Alege-ți pălăria de aici!

Sandale cu talpă joasă

Cu siguranță vei vrea să aduci cu tine în vacanță o pereche solidă de sandale cu talpă joasă – altfel, cum vei purta ținutele de care îți spuneam mai sus? Sandalele cu talpă joasă și barete sunt preferatele mele: nu doar că sunt în tendințe, în modele și combinații de culori simpatice și stilate, ideale în stil minimalist, dar pur și simplu nu ai cum să dai greș nicicând cu o pereche de sandale cu talpă joasă și barete simple! Se potrivesc cu orice în ținute de zi sau pe plajă!

sandale cu talpa joasa si barete Vezi și alte sugestii

Sandalele cu talpă joasă sunt practice și confortabile, perfecte pentru drumuri pe jos în concedii, în explorarea locurilor nemaivăzute și a amintirilor de creat! Iar dacă îți mai rămâne loc în valiză, poți opta pentru o pereche de sandale de rezervă: vezi să fie platforme – și ele se potrivesc de minune în ținutele de vacanță și sunt la fel de confortabile! Sau espadrilele cu platformă tip wedges! ❤

Jacheta din denim

În funcție de unde vrei să petreci concediul vara aceasta, ia în considerare că se poate face destul de răcoare seara! Mai ales dacă alegi niște țări nordice. Așa că o jachetă din denim, preferabil de tip crop, mai scurtă, în alb sau clasicul bleu denim, este „stratul” superior ideal pentru o garderobă-capsulă cu stil vara asta!

O jachetă din blugi se combină mereu perfect cu rochiile tale, cu salopeta și chiar va fi o piesă la îndemână în spațiile cu aer condiționat puternic, mai ales în avion, în timpul zborului, de exemplu! Denimul merge cu orice, ca și blugii, așa că nu văd de ce nu ai avea nevoie în orice garderobă-capsulă de o geacă de blugi simplă și cât mai versatilă.

geacă de blugi oversize Mai multe sugestii

Să-ți faci valiza de călătorie vara asta nu mai este chiar atât de copleșitor. Nu mai e nevoie să te stresezi, e OK dacă urmărești cu atenție lista de mai sus. Tu preocupă-te de partea relaxantă și plăcută a vacanței, gândește-te la câte amintiri vei strânge!

Și pentru asta, ai nevoie să împachetezi ușor și practic îmbrăcămintea de vacanță, să cuprindă haine confortabile, care să-ți confere încredere în tine și să se combine cu ușurință între ele în outfituri superbe. Scapi astfel de piese complicate, necesare pentru ținute și look-uri sofisticate, super nice, nu zic nu, dar nu prea potrivite pentru o vacanță în care să-ți încarci bateriile. Iar cu câteva piese-cheie dintr-o garderob-capsulă poți obține un efect la fel de wow, dar fără atât de mult efort!

Iar dacă pleci în luna de miere, iată aici câteva sugestii de destinații romantice neapărat de vizitat!

Sursă foto front page: Unsplash

Vizionare placuta


Om cu atâtea visuri (și vise!), că nu le poate contabiliza. Dar care știe că mai târziu, cândva, se vor împlini toate. Așa cum multe i-au devenit istorii de povestit...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.