Pe de alta parte, se apropie sarbatorile de iarna, deseori considerate un pretext de ghiftuire, pentru mesele bogate in preparate si dulciuri traditionale, bogate in calorii.
Urmeaza, asadar, o perioada de trecere brusca de la o stare la alta, de la un dezechilibru la altul, complet diferit. Aceste dezechilibre sunt, insa, resimtite din plin de organism, iar de aici si pana la stari de disconfort si chiar vizite neprevazute la spital nu este decat un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplaceri, nutritionistii amintesc ca este important sa mancam echilibrat, mai ales in aceste ultime zile de post si apoi in zilele aferente sarbatorilor de iarna.
Pe de alta parte, in timp de sarbatori, tendinta generata de cutumele sociale este sa mancam mai mult, avand pe masa delicioasele preparate traditionale. Fireste ca este greu sa evitam mancarurile gustoase, chiar daca stim ca sunt bogate in grasimi rele si au multe calorii. Ce putem face este sa mancam moderat din preparatele traditionale si sa nu uitam ca baza trebuie sa o constituie cerealele integrale, legumele, fructele si lactatele cu continut redus de grasime. De asemenea, hidratarea este esentiala iar miscarea, nu trebuie uitata, chiar daca vremea nu este tocmai prietenoasa.
Decembrie este, asadar, luna schimbarilor si a exceselor alimentare, este luna in care punem la mare incercare organismul. Sa nu uitam insa cat este de importanta pentru sanatatea noastra o alimentatie pe cat posibil echilibrata si o viata activa, chiar si in perioada sarbatorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.
Spune-ti parerea!