Setari Cookie-uri

Dieta fara gluten: minune sau dezastru?

Tot ce trebuie sa stii despre dieta fara gluten

Principiul acestei diete este unul extrem de simplu: trebuie sa elimini glutenul din mesele tale zilnice. Aceasta este recomandata in primul rand persoanelor care sufera de enteropatia glutenica denumita si boala celiaca.

Totusi, din ce in ce mai multe persoane care nu sufera de aceasta afectiune au introdus aceasta alimentatie in stilul lor de viata pentru a scadea in greutate.

Ca in cazul oricaror diete care presupun schimbari majore de alimentatie, inainte de a trece la un regim fara gluten, este indicat sa consultati un medic. Pana atunci, iata tot ce trebuie sa stii despre dieta.

Glutenul este o proteina pe care o gasim in grau, orz si secara. Acesta ajuta la cresterea aluatului si la consistenta moale a produsului finit.

alimente sanatoase

foto shutterstock femeie cu salata

O parte dintre oameni sunt alergici la gluten iar acest lucru duce la declansarea unui proces biologic in care sistemul imunitar ataca celule sanatoase si apar inflamatii la nivelul inestinului subtire. In loc sa “caute” glutenul, organismul se ataca singur.

Citește și:

Acest tip aparte de sensibilitate sau alergie poate fi depistat doar in urma unor analize specifice. Primele simptome sunt de regula dureri abdominale inexplicabile, diaree si pierderea in greutate. Aditional, pot aparea stari de oboseala, dureri de cap, constipare sau reflux gastroesofagian.

Alimente care trebuie evitate in dieta fara gluten

Berea, painea si prajiturile – toate acestea sunt obtinute din malt de orz sau grau, in cazul berii, iar celelalte din faina de grau sau alte cereale integrale.

Placinta,cereale, bomboane - daca pentru primele doua este limpede ca sunt facute din faina, motivul pentru care bomboanele sunt interzise este ca acestea pot contine ingrediente derivate din grau.

Fursecuri,biscuiti si crutoane – acestea sunt toate produse din faina de grau si ar putea contine in plus alte cereale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.