Setari Cookie-uri

Interviu cu Cristian Onetiu - "Si lipsa unei decizii este tot o decizie!"

De trei ani de zile, Cristian Onetiu este un life coach care descopera in fiecare zi cat de bine este sa faci bine si cat de mult inseamna sa ii poti ajuta pe cei dn jur. Cristian spune despre el ca este un iubitor de libertate care crede in pasiune, in prietenie si in romani. Cu aceste valori reuseste de aproape 20 de ani sa exceleze in domeniul anteprenoriatului si sa devina un life coach din ce in ce mai bun.

Life coaching-ul este total altceva decat celelalte. Cu toate ca exista o idee preconceputa ca un life coach este un destept care le stie pe toate si iti spune cum sa faci ceea ce trebuie sa faci, life coaching-ul presupune crearea unui mediu creativ in care clientul sa isi gaseasca propriile solutii la provocarile profesionale si personale pe care le are si mai ales la obiectivele pe care si le-a setat.

Practic, in sesiuni nu poti sa fii consultatnt, nu poti sa ii spui tu ce are de facut, ci sa il stimulezi permanent ca el sa isi dea seama ce trebuie sa faca. Filozofia aici este ca fiecare om stie si unde a gresit si ce are de facut, doar ca nu gaseste mediul creativ sau mediul de incurajare suficient de puternic ca el sa se angajeze in acele decizii.

Un life coach in toate sesiunile lui incearca sa creeze acest mediu de sustinere, de incurajare si mai ales un mediu creativ in care omul sa isi gaseasca solutii inedite, solutii noi care nu sunt deja inregistrate in harta lui mentala. Dupa ce le asaza si le discuta si le clarifica cu un life coach el pleaca cu un lucru clarificat dar mai ales angajat pentru ca nu i s-a dat o reteta standard ci si-a definit singur propria reteta.

Citește și:

4. De cate sesiuni este nevoie in general pentru ca un life coach sa isi indeplineasca scopul?

Depinde foarte mult. In general intre 5 si 10 sesiuni. Daca nu ajungem la o concluzie sau daca vad ca nu progreseaza clientul in 5-6 sesiuni probabil nici nu ajung la cele 10 pentru ca uneori oamenii vin si platesc sesiuni dar nu sunt dispusi sa faca ceva pentru ei, se mint singuri. Eu sunt pentru a vedea si eu si el transformarea efectiva. Nu imi place sa iau banii oamenilor doar sa vina acolo pentru ca scopul pe care il avem cu totii este sa progresam de aici incolo.

Puterea life coaching-ului, si este intr-adevar una dintre cele mai transformatoare modalitati de intrajutorare a oamenilor de a-si atinge obiectivele si potentialul maxim, este ca se focuseaza foarte mult pe situatia clara de acum, pe obiectivul pe care omul vrea sa il atinga si pentru gasirea optiunilor in a-si atinge acele obiective. Depinde foarte mult de increderea cu care un om vine in fata mea, depinde de cat de mult vrea intr-adevar sa schimbe ceva si mai depinde si de dezvoltarea lui personala.

Citește și:

Noi suntem in cautare de semnificatii in viata noastra, de sens, si atunci cand le gasim poate chiar si intermediare, ne schimbam in bine si toata viata noastra este asa cum ne dorim. Traim intr-o viata cu semnificatie.

5. Cat de receptivi sunt romanii la acest concept de live coach?

Depinde foarte mult de disponibilitatea lor, de increderea in cel care face asta si de dezvoltarea lor personala si profesionala. Un life coach este perceput mai usor si mai mult in zona de ajutor. Pentru ca pentru fiecare exista cate un fel specific de ajutor care te poate determina sa te intremezi.
Sunt mai multe specializari in aceasta meserie de life coach. O parte dintre noi stim sa le facem pe fiecare in functie de specificul clientului: grup coaching, business coaching si life coaching.

6. Ce ii trebuie unui om sa devina life coach?

In primul rand cursurile reglementate de catre ICF (International Coaching Federation) care te transforma foarte mult pe tine ca om. In primul rand te dezvolta personal, este o scoala foarte buna pentru acest lucru si apoi iti valideaza si iti certifica faptul ca tu poti sa faci acest lucru.

Citește și:

E foarte mult de lucru la dezvoltatea ta personala pentru a putea sa ii ajuti apoi pe ceilalti.

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.