Setari Cookie-uri

Interviu cu Cristian Onetiu - "Si lipsa unei decizii este tot o decizie!"

De trei ani de zile, Cristian Onetiu este un life coach care descopera in fiecare zi cat de bine este sa faci bine si cat de mult inseamna sa ii poti ajuta pe cei dn jur. Cristian spune despre el ca este un iubitor de libertate care crede in pasiune, in prietenie si in romani. Cu aceste valori reuseste de aproape 20 de ani sa exceleze in domeniul anteprenoriatului si sa devina un life coach din ce in ce mai bun.

7. Care ar fi cele mai importante trei lucruri pentru un coach de succes?

In primul rand sa ii placa oamenii, asta cred ca e cel mai important. Trebuie in acelasi timp sa constientizeze cat le-ar lua sa isi modifice comportamentul fata de omenire.

In al doilea rand trebuie sa fii empatic, sa ai capacitatea de a fi empatic, iar in al treilea rand trebuie sa fii un profesionist desavarsit. Pentru ca empatia si disponibilitatea de a ajuta, daca nu este dublata de profesionalism se duce intr-o poveste fara sfarsit iar scopul sesiunilor de coaching este sa gaseasca solutiile in acest mediu creativ si apoi sa il imputerniceasca pe om sa faca ceea ce trebuie sa faca.

Noi suntem acolo de cele mai multe ori in procesul de nastere a deciziei si de sustinere in procesul de angajare, dupa care ne luam mainile de pe omul respectiv si nu incercam sa cream o dependenta, ba dimpotriva, incercam sa tratam problema cat mai rapid.

Citește și:

8. Am plecat de la povestea ateprenoriatului inceput la 16 ani si am ajuns la povestea unui proaspat life coach. De unde s-a nascut aceasta pasiune?

Atunci cand esti anteprenor vine o vreme cand iti dai seama ca nu poti sa faci tu toate lucrurile si incepi sa angajezi oameni. Dupa ce faci asta iti dai seama ca ei nu dau randament si incepi sa faci ceea ce ce anteprenorul stie sa faca: sa ii spuna omului ce sa faca si unde sa se duca.

Dupa care iti dai seama ca tu insuti esti depasit de multe dintre competentele pe care le ceri si nu mai poti sa fii destept in toate, iar acest lucru te determina sa fii un fel de consultant. Incepi sa ceri niste obiective mai clare si atunci cumva sa il ajuti pe cel din fata ta sa isi asume un plan.

Pe masura ce faci asta iti dai seama ca iti place sa ajuti oamenii si iti place ca in tot acest proces sa ai succes atat din punct de vedere organizational cat si financiar. Atunci cand iti dai seama ca iti place sa ajuti oamenii, asa am ajuns eu la coaching, iti dai seama ca nu stii cum, ai vrea dar nu stii cum, ai doua maini legate la spate. In acel moment, in cautarea tehnicilor cele mai bune am ajung la coach.

Citește și:

Am ajuns si la alte forme de ajutor, dar cand am gustat din ceea ce inseamna life coach, am vazut efectele a ceea ce inseamna sa te pui in fata celui din fata ta fara sa pretinzi ca stii ce are el de facut si doar sa vrei sa il ajuti sa gasasca el solutiile, a fost atat de angajant si atat de puternic procesul incat oamenii s-au transformat. Si atunci am zis wow, ce chestie misto!

Am inceput sa invat si eu si am vazut cat de transformator este procesul prin care devii life coach pentru ca te forjeaza si pe tine atat de mult, iti arata toate defectele, toate gaurile, toata micimea ta umana, iar toate aceste lucruri te ajuta, te pun intr-o pozitie de unde poti ajuta pentru ca din pozitia de dominare si atotcunaoastere nu poti ajuta pe nimeni.

In zona de ajutor real, in ipostaza asta de constientizare a defectelor pe care le ai, de minusurile pe care le ai, de erorile pe care le faci, de neconcordantele si divergenta din sufletul tau, atunci incepi sa ajuti pe altii.

Citește și:

Asa am ajuns eu la coaching, incercand sa ajut oameni si negasind prea bune solutii .

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.