Setari Cookie-uri

CIRCUMCIZIA

mai fato, te-au batut astia cu Coranu'n cap?
ce-i cu tine? cum sa fie bine? nici ptr tine ca femeie nu e bine!
aparte de prostiile cu igiena, se produce o keratinizare a glandului si adio sensibilitate!
apropos! tu, cat de atenta te speli jos? folosesti betzishoare?
dupa cum vorbesti ai vrea ca barbatii sa si-o spele cu clor!
spune-mi parerea ta despre practicile similare ale unui trib din africa, unde se prectica un ritual similar cu circumcizia, dar la femei! daca tot esti asa de bine documentata!
toate femeile tarile arabe si, in special cele musulmane sunt tinute intr-o ignoranta totala!
nu stiu cum v-au prostit arabii astia de au facut facultate in romania!
iti place sa mananci resturile, dupa ce stau toti barbatii la masa? sa mergi in spate cu 2-3 pasi pana la 2 metri?!
revino la civilizatie!
om_bun
Postat pe 30 Iunie 2008 10:00
dupa modul in care te exprimi nu as zice ca esti chiar asa de bun..... nu am zis ca barbatii sa si-o spele cu clor.....:)ci ca la barbatii necircumcisi este nevoie de o igiena mai complexa....sebumul,bacteriile,secretiile se aduna,si fara o igiena corespunzatoare dupa fiecare urinare,este riscul de a face infectii...imi cer scuze de limbaj....daca iti pare ca dupa mictiune,e destul doar"sa-l scuturi"si asta inseamna curat...atunci habar n-ai de igiena.....cati din voi va spalati sau cel putin stergeti cu servetele membrul dupa mersul la viceu...????????????????? ....si apropo...ca tot m-ai intrebat cat de atent ma spal eu....spre informatia ta...femeile au organe deshise,adica au un contact mai mare cu mediul,si nu este recomandat o spalare excesiva...e destul clatirea cu apa calduta si sapun cu ph neutru...deoarece exista riscul distrugerii florei microbiene naturale,in rezultat pot aparea micozele.....spre deosebire de barbati,care nu risca nimic,ci dimpotriva curatarea organelor genitale,micsoreaza riscul infectiilor.........da ,sunt in sud vestul africii triburi care practica circumcizia femeii,i se inlatura clitorisul,pu ca aceasta sa nu simta placere in timpul actului sexual....dar asta nu are legatura cu islamul sau cu orice alta religie,deoarece acolo oamenii sunt inca pagani...si idee nu au despre medicina,ca daca stiau macar fiziologia,cu siguranta stiau ca exista punctul G,in interiorul vaginului,si ca orgasmul intern e mai puternic decat cel extern......ai fost tu intr-o tara araba,intr-o familie anume,in viata unei femei,?????????ca sa stii ca traiesc in ignoranta,,,sau vorbesti din ce ai auzit,si incerci sa nu iesi din sablon...????aberatii.....!!!!misogini si mujici sunt peste tot in lume,cum sunt si barbati cumsecade....nu depinde de religie sau nationalitate.......si sa-ti mai zic sotul meu e un om minunat,cu o inima si un suflet deosebit....stie sa-mi arate fericirea in toata splendoarea ei.....dar cel mai important e ca imi ofera liniste,siguranta,protectie si muuuuuuuuuuuuuult respect,,ceea ce foarte putini barbati o fac..................

Postat pe 30 Iunie 2008 13:21
draga cleo86! in zona preputului se acumuleaza si se elimina smegma, ca urmare a unei reactii similare cu cea care are loc in zona ochilor. atunci cand iti lacrimeaza ochii datorita unor gunoaie. K! e bine ca esti preocupata de igiena, dar sa nu devenim iphondri.
Sunt mirat totusi ca sustii circumcizia in detrimentul educatiei! Dupa modul tau de exprimare, cred ca esti din R. Moldova dar, nu asta e important. Ori ai o problema de exprimare ori nu stii ce vorbesti!
Dupa cum spui tu, sotul tau - musulman de religie, este adeptul emanciparii femeii! asa se poarta si cu celelalte sotii?
Spune-mi, daca ai fi barbat, ai vrea sa fii circumcis, doar de dragul religiei si mai nou, sa ti se explice ca e chiar avantajos, din punct de vedere igienic?!?
Ai dreptate, nu sunt multi care dupa urinare sa isi spele "membrul".. dar tocmai asta e si rolul preputului. DE PROTECTIE! Tot pentru igiena femeii au aprut acele servetele umede pentru uz intim.... uite, o idee de afacere pentru tine! lanseaza pe piata tu, servetelele umede pentru uz intim, destinate barbatilor!
Daca Dumnezeu ne-a creat asa, cu preput..."dupa chipul si asemnarea Sa" atunci de ce sa schimbam noi?!?
Nu vorbesc din ceea ce am auzit! stiu sigur ce se intampla in tarile musulmane! Stiu care e viata femeilor de acolo!
Am prieteni, colegi de scoala arabi, si romani care muncesc acolo. Doar daca nu a dat norocul peste tine si locuiesti in Qatar sau in Emirate.... dar dupa cum cred eu, locuiesti prin Sudan pe undeva, nu? sau in Palestina? si sotul tau are "herghelie" de mercedes, nu?
Ma lasi?!
om_bun
Postat pe 8 Iulie 2008 19:58
om_bun, de ce o ispitesti sa vanda servetele pt barbati? Vrei sa o spanzure musulmanul pe cleo?
amme22
Postat pe 8 Iulie 2008 20:05
Parerea mea este ca inainte de toate, circumcizia ar trebui sa se faca in momentul in care barbatul este de acord, nu sa decida familia pt el si sa-l mutileze la o varsta atat de frageda, cand el nu are habar de ce i se intampla. Cand ajunge la majorat poate sa ia si aceasta decizie, dupa ce se documenteaza indeajuns si daca crede de cuviinta. Iar daca decide ca nu vrea, trebuie sa fie respectat pt alegerea lui si lasat in pace.

Postat pe 8 Iulie 2008 23:20
Aici ai dreptate! poti sa o mai spui inca o data!
om_bun
Postat pe 9 Iulie 2008 20:20
probabil, ca pana acum, nu a gresit! dar sa vezi atunci cand calca pe bec ceo incaseaza si de la familia lui... nu doar de la el!... ramane sa traiasca si sa vada! apoi, daca mai are curajul, ne va povesti si noua, cum a rupt poarta in fuga sa catre casa mamei!
om_bun
Postat pe 9 Iulie 2008 20:22
hmmmmm cam aa ar suna un raspuns plin de bun simt dar nu prea ma pot abtine si cred ca tind sa fiu de acord cu "crestinii" si imi cer scuze daca pare putin tampitel raspunsul meu dar ma refer in primul rand la omutilare fizica in copilarie si o alegere ....constiienta si in deplinatatea facultatilor mintale.... cred ca un barbat stie despre ce anume vorbeste si deci cred ca are dreptate,si dupa ce am vazut filmuletul cu pricina ....ma indoiesc si mai abitir ca vreun barbat nu s-ar gandi de 2 ori inainte sa isi mutileze "monstrocelul" astfel....ca sa nu mai vorbesc de aberatiile cu igiena.....
dandanaua_reloaded
Postat pe 9 Iulie 2008 21:16
circumcizia tine si de religie,dar in timp a devenit destul de obisnuit ca multi parinti sa aleaga pt baietii lor acest lucru.Copilul meu are circumcizie de la 2 luni si nu am facut mare caz despre acest lucru ,sotul meu la fel ,si este fooooooooooooooarte viril
wdy
Postat pe 9 Iulie 2008 21:21
pai nu la virilitate sau alte alea ma refer ci la faptul ca e adusa in discutie problema igienei cand de fapt circumcizia e o chestie care tine de religie pur si simplu,nu de altceva.ideea mea pe care de altfel am exprimat-o cam neclar e ca ....mie personal mi s-ar parea mai omeneste sa las baiatul sa aleaga ce vrea el dar cum asta tine de religie cred ca nu prea sunt multe de spus fara a intra in polemici inutile si fara rost ca nu poti sa ii spui unui musulman sau unui evreu....asteapta frate pana vezi care e treaba cu asta si pe urma faci ce vrei .....cand din punct de vedere religios se practica de mii de ani ...oricum chestia cu igiena mi se pare putin deplasata,daca ramanea.....in sfera religiei era ok asa...chir nu vad ce are a face igiena cu circumcizia,ma repet am vazut mai sus si parerea unui barbat...tind sa ii dau dreptate pt ca nu sunt mandra posesoare a unui "animalut serpisoid zis si mostrocel".
dandanaua_reloaded
Postat pe 9 Iulie 2008 21:58
ORIBIL!!!!!!!!! CATA CRUZIME SA FACI ASA CEVA UNUI BEBELUS CARE SARACUL NU POATE SA COMENTEZE!!!!! CEL CARE A FACUT PRIMA DATA ASA CEVA SIGUR ERA MASOCHIST.
corina_uta
Postat pe 10 Iulie 2008 09:58
nici un barbat in zona cu ciucurelu' decapitat, sa-si spuna parerea , nu e! asa ca puteti foarte bine sa aberati in continuare.

Postat pe 10 Iulie 2008 14:14
buna ema! ai dreptate, circumcizia nu tine de igiena ci doar de convingerile religioase si, in ultimul rand de motivemedicale.
am inceput sa dezbat pe tema asta mai mult fortat de ignoranta adeptilor circumciziei!
Mai clar, ceva timp in urma, am avut analizele date peste cap. glicemia la 393! consecinta, o fibrozare a preputului (fimoza) care facea decalotarea, daca nu imposibila atunci extrem de dureroasa, cu sangerari. dupa un regim alimentar (strict (am fost diagnosticat cu tulburare de metabolism si diabet II) glicemia mea nu mai creste peste 95. m-am interesat ce se poate face si, mi s-a spus ca dupa ceva vreme se va reglementa acesta pb si doar daca nu isi recapata elasticitatea, sa apelez la o circumcizie. Apropos adeptilor, se poate muri de la circumcizie. prin desangvinizare.
oricum, mi s-a recomandat sa incerc decalotarea repetata, pana la decalotarea completa, pentru a permite preputului sa isi recapete elasticitatea. creme, un unguent - propionat de clobetazol... ma rog, acum s-a rezolvat in proportie de 95%. chiar si medicii, nu recomanda circumcizia decat in situatii stric necesare.
ah! nu spun ca nu am fost avertizat de ce inseamna operatia si despre disconfortul post operator!
fetelor, adepte ale circumciziei practicata pe motiv de igiena, rugati-va iubitii sa-si poarte o bucata de vreme, in chilotzi, "cuculetzul" decalotat. nu cred ca vreti sa le aflati parerea.
om_bun
Postat pe 11 Iulie 2008 09:46
ca sa stiti si sa nu va mai raciti dejtele de pomana, circumcizia este forma de botez dinainte de hristos! un legamant facut intre avram si dumnezeu.
musulmani au preluat aceasta forma de botez nu ca o forma de igiena ci ca o continuitate.
sunt circumcis datorita religiei iar botezu' se face la varste mai inaintate, in functie de starea materiala a parintilor. io fusei decapitat pe la 6 ani. da' cunosc pe cineva care a facut botezu' la 14 ani.
iar despre senzatia creata de lipsa preputului, numa de bine. splendoarea capului ce iese in relief evidentiand frumusetea , iti creaza impresia ca-i tot timpu' pregatit de jocuri, . asa si e!!

Postat pe 11 Iulie 2008 10:04
aaaaaa imi vien sa te bat meeei geo meeei numa prostioare iti debiteaza degetelele,multumesc pt.....dreptate, dar....asta cred si eu acu ca amparerea unui mandru posesor de "animalut serpisoid spus si mostrocel" si deci nu mai am ce sa spun decat sa ma documentez si pe partea medicala......adica sa cer parerea unui medic nu uuuuu altele. sper ca mostrocelul tau sa isi revina in proportie de 100% nu de alta dar sa poti ferici .... muierea de langa tine....
era o gluma sper sa o iei ca atare.
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Iulie 2008 16:40
spune-i asta lui, serpisoidului decapitat, care se simte lezat in amoriu' propriu ca nu-l crezi

tot o gluma

Postat pe 11 Iulie 2008 16:44
nu vorbesc pe limba lui......dar transmite-i tu din partea mea...cu mutumirile de rigoare evident.....pt tine nu pt animalut.
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Iulie 2008 17:05
de fapt,mersi mult om bun...neeei nu tie mai gheo'!!!! nah ca am comis-o scuzele de rigoare pt confuzie.
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Iulie 2008 23:46
ema draga , e normal ca sa existe un disconfort in momentu cand umbla cu capu' descoperit pentru prima oara. da' in timp se obisnuieste iar senzatia de libertate ce-l cuprinde, e feerica! :)))
zburda exacat ca astia

Postat pe 11 Iulie 2008 23:58
no apai mai gheo...nu pot sa iit spun exact ce anume simte nea cisa care umbla cu mostrocelul liber.... nu sunt posesoare de animalute serpisoide....asta ca o paranteze ,tind sa va dau dreptate pt ca sunteti barbati si o sutineti cu tarie.
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Iulie 2008 12:46
vad ca faci parte din grupul celor pusi in sablon...."om bun"....in primul rand....sunt din iasi,si nu vad unde e problema...sau tot ce e inafara bucurestiului e analfabet si prost...? in al 2-lea rand nu ma mai lua peste picior,ca nu-ti merge cu mine....sotul meu e din israel,si locuim in haifa,un loc unde traiesc si muncesc cot la cot evrei si musulmani....dar nu am vazut sa se ciondaneasca si sa se injoseasca asa cum fac romanii intre ei.....in al 3-lea rand nu vad ce legatura are subiectul cu viata femeilor musulmane...pe care desigur tu o cunosti ffffoarte bine .....sa-ti reamintesc,ziceam ca circumcizia are ca avantaj :scaderea frecventei proceselor inflamatoare si infectioase la nivelul penisului.....scaderea riscului de a face tumori ale penisului....sa inteleg ca nu esti de acord cu cele spuse....da search pe google si vei gasi mii de articole....care sa sustina ce am zis....privitor la religie.....isus,fiul lui dumnezeu a fost circumcis("isus fiul mariei era taiat imprejur...").....de ce a dat voie dumnezeu ca fiul sau sa fie mutilat?????oare profetii(moise,avram,issac..) care au venit si au adus aceasta practica oamenilor nu au venit cu acest mesaj de la dumnezeu????

Postat pe 13 Iulie 2008 03:08
cata aroganta... am ramas uimita,chiar ai aflat ca in tarile arabe au ajuns mercedes-uri???eram sigura ca la cat de ingust gandesti credeai ca aici mergem la serviciu pe camile. sa nu crezi ca "herghelia de mercedes-uri" face fericita o femeie....mai mult decat atat iubirea si respectul este chiar si in sudan,sau ai crezut ca cei mai iubareti barbati si cele mai fericite femei sunt in romania...????? ... daca din vorba a cator-va oameni ce locuiesc in tari arabe,ti-ai facut concluzie si esti sigur ca femeile in tarile musulmane sunt nefericite,atunci oamenii de aici din vorba a catorva si-au facut impresia ca romania e o tara plina de rromi,cu barbati misogini si femei usuratice...no offence...dar asa este opinia generala in lume despre romania,cu toate ca eu stiu ca nu e asa....asa si tu nu te baza pe unele pareri deoarece pot fi inselatoare.....

Postat pe 13 Iulie 2008 03:24
aaaaaaaa,si cu mare placere te las....nu inteleg de ce ai cerut prietenia mea.....eu nu-mi fac prieteni dintre cei ce nu-mi respecta apartenenta religioasa,ideeile si opiniile...ba chiar si mai mult,care incearca sa ma convinga ca nu sunt fericita........ce prostie!!!

Postat pe 13 Iulie 2008 03:33
offf... Cleopatra, iar faci confuzie intre vechiul si noul testament. Zici tu: "privitor la religie.....isus,fiul lui dumnezeu a fost circumcis("isus fiul mariei era taiat imprejur...").....de ce a dat voie dumnezeu ca fiul sau sa fie mutilat?????" Iar eu cred ca noua lege (cea din NT) si noile invataturi nu puteau fi asimilate de catre oameni daca Iisus s-ar fi aratat mai presus de lege si de oameni. Aminteste-ti ce a spus atunci cand a platit banul pt taxe :"Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului" si, as continua eu, a trait dupa cum cereau obiceiurile timpului pentru a da un exemplu de supunere. De aceea poate, a si ingaduit Dumnezeu "mutilarea" iar mai tarziu rastignirea Lui, spre a ne arata noua ca in lumea asta ar trebui sa fim ascultatori fata de legile omenesti, sa nu ne rasculam in fata acestora chiar daca nu ne plac, ori nu sunt tocmai drepte. Iti aduc aminte ca odata cu NT nu mai e necesara acea taiere imprejur. Explicatia or sa ti-o dea cei care stiu mai mult decat mine. In ce priveste legile oamnenilor a ramas inca valabila respectarea acestora deoarece altfel haosul ar fi la el acasa pe pamant
amme22
Postat pe 13 Iulie 2008 08:53
cleopatra,ti-am urmat sfatl si am dat search pe google.... in primenle 3 articole sau ma i bine spus prima pagian de cautare sunt doar articole care explica din punct de vedere medical ce anume inseamna circumcizia,recomada parintilor sa se documenteze foarte bine ce urmari pozitive sinegative poate avea o astefel de ....operatie desi in majoritate articolelor este vazuta ca o mutilare,pe urma...mai este o alta chestie....se pare ca si evreii ca si musulmanii o practica ....ma refer la circumcizie ,este o practica veche de mii de ani,si care se practica din motive pur religioase nu din motive de igiena..... pt ca acum mii de ani stim cu totii sau ar trebui sa stim ca igiena la nivelul la care o explici tu acum referitoare la circum cizie ...era departe de a fii un ideal ....
sincera sa fiu uneori am pur si simplu impresia ca nu poti exprima in cuvinte ceea ve vrei sa explici cu adevarat....respira adanc,aduna-ti ideile si incearca din nou poate de data asta iese ceva mai pertinent.
tp ca replicile ti le-au dat 2 barbati care nu au nici in clin nici in maneca cu religia..... si apropo am cunostiinte si de religie musulmana si de religie iudaica si te rog sa ma crezi cand iti spun ca nu ai vrea sa auzi parerile lor,referitoare la alegeri si la religie si la multe alte chestii despre care tu vorbesti cu atata nonsalanta,tin sa mentionez ca am cerut parerea exclusiva a barbatilor pt ca in definitiv pe mine asta ma interesa...nu cum m-asi simti eu cu respectivii in pat.....adica referitor la virilitate sau nu,ci la ceea ce ai spus tu referitor la igiena si alte alea....pana la urma absolut toti cei carora le-am cerut parerea mi-au spus clar ca este o chestiune religioase si de multe ori tine de alegerea lor sau a parintilor......deci...lasa chestia cu igiena ca nu prea are sens.aaaa si cu virilitatea la fel ca e la fel de falsa.....personal sunt de parere ca nu exista barbat impotent ci doar femei nepreicepute...la fel se aplica si barbatilor nu exista femei frigide ci doar barbati nepriceputi.....
dandanaua_reloaded
Postat pe 13 Iulie 2008 10:48
ema sunt de acord ca nu exista barbati impotenti ci doar femei nepricepute..:)am inceput sa comentez pe marginea subiectului deoarece ,au inceput sa apara confuzii,ca cica circumcizia ar fi un proces greu de realizat,complicat si care are numai dezavantaje....eu mi-am spus parerea,circumcizia este un fel de botez in islam sau iudaism,dar pe langa semnificatia religioasa mai e si importanta medicala....daca de-a lungul miilor de ani de practica a circumciziei oamenii nu au vazut dezavantajele ei,si nu au incetat s-o practice,atunci cred ca este un substrat de adevar in faptul ca circumcizia are efecte pozitive....in special acum cand medicina e mai avansata ca niciodata......pai draga ema daca ai cerut numai parerea barbatilor,atunci trebuia sa specifici....topic adresat doar barbatilor....

Postat pe 13 Iulie 2008 13:13
chiar mai facut curioasa.....ce m-ar inspaimanta asa de tare daca as auzi parerile cunostintelor tale de religie musulmana sau iudaica referitor la alegere sau religie..........nu uita draga eu traiesc intre iudei si musulmani....si le cunosc fffoarte bine modul de gandire si obiceiurile,pana acum nu am gasit ceva inspaimantator,ba chiar invers....oamenii aici,spre surprinderea ta sunt mult mai buni si ospitalieri decat in Romania...asta ti-o spun cu mana pe inima.....

Postat pe 13 Iulie 2008 13:19
io-s de acord cu cleo. nimic nu bucura mai mult ciucurelu', decat senzatia de libertate!

Postat pe 13 Iulie 2008 13:22
De la: geo32, la data 2008-07-13 13:22:52io-s de acord cu cleo. nimic nu bucura mai mult ciucurelu', decat senzatia de libertate!

p si s : in afara de sex, desigur :)

Postat pe 13 Iulie 2008 13:23
amee.....nu am zis nimic de vt sau nt...am dat pur si simplu un exemplu....indiferent unde este scris,in vechiul sau noul testament,oricum e din biblie....in biblie sunt stipulate reguli,ce tin de igiena......circumcizia precum si conceptul normei"kosher" din biblie sunt privite ca norme elementare de igiena,norme medicale,mai ales in conditiile climaterice ale israelului.....de ex:carnea de porc este interzisa evreilor si musulmanilor....din cauza ca carnea de porc e extrem de alterabila in conditii de temperatura ridicata...lucru ce nu se poate spune despre carnea de oaie(care se usuca la soare).......consumul de sange,produse alimentare ce contin sange in forma initiala...este deasemenea interzis...deoarece in timpul uciderii unui animal,glandele suprarenale secrete cantitati enorme de adrenalina si toxine care nimeresc in sange.......amestecarea produselor lactate si carnii este deasemenea o "uraciune" deoarce bacteriile lactice potenteaza si catalizeaza putrefactia rapida a carnii....."kosherul"se respecta cu strictete in israel....intr-un restaurant sunt 2 compartimente pu vesela...1)furculite,cutite,farfurii pu bucate din carne si...2)tacamuri pu lactate....la fel si circumcizia este o porunca de la dumnezeu,dar ca substrat are mentinerea igienei..................CITESTE ex:BIBLIA,GENEZA.CAP 17.. Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: "Iar tu ºi urmaºii tãi din neam în neam sã pãziþi legãmântul Meu.
10. Iar legãmântul dintre Mine ºi tine ºi urmaºii tãi din neam în neam, pe care trebuie sã-l pãziþi, este acesta: toþi cei de parte bãrbãteascã ai voºtri sã se taie împrejur.
11. Sã vã tãiaþi împrejur ºi acesta va fi semnul legãmântului dintre Mine ºi voi.
12. În neamul vostru, tot pruncul de parte bãrbãteascã, nãscut la voi în casã sau cumpãrat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminþia voastrã, sã se taie împrejur în ziua a opta.
13. Numaidecât sã fie tãiat împrejur cel nãscut în casa ta sau cel cumpãrat cu argintul tãu ºi legãmântul Meu va fi însemnat pe trupul vostru, ca legãmânt veºnic.
14. Iar cel de parte bãrbãteascã netãiat împrejur, care nu se va tãia împrejur, în ziua a opta, sufletul acela se va stârpi din poporul sãu, cãci a cãlcat legãmântul Meu".
Si acesta sa fie semnul legamantului dintre mine si voi....ACESTEA SUNT CUVINTELE LUI DUMNEZEU,PORUNCA LUI,SCRISA IN BIBLIE....OARE GRESESC BARBATII MUSULMANI SI IUDEI CAND DUPA MII DE ANI RESPECTA SCRIERILE CARTII SFINTE A CRESTINILOR???????INDIFERENT SE FACE CIRCUMCIZIA IN SCOP IGIENIC SAU RELIGIOS,ESTE O PRACTICA LASATA DE LA DUMNEZEU....

Postat pe 13 Iulie 2008 13:57

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Daca m-a lovit o data sa il iert? 89 De la: cathysailor 3 Iunie 2009 00:49
bau 104 De la: kudika023770 7 Noiembrie 2009 10:53
PLICTISEALA 9 De la: iacinta 28 Ianuarie 2010 17:41
de ce n-am si eu noroc in dragoste 3 De la: ina_clau 26 Mai 2009 16:03
si-a dat seama ca o iubeste? 25 De la: rockk 16 Ianuarie 2011 18:18