Mai multe
|
io_me, atunci cand nu sunt f sigura pe un lucru o iau babeste; adica fac asocieri de genul: in unul din ani = intr-un an; in una din zile = intr-o zi |
||
|
amme22 Postat pe 21 August 2008 22:24 |
||
|---|---|---|
|
Eu nu am auzit nimic nou despre "într-o" ºi "într-un". Se scriu cu cratimã. "nicio, niciun, niciuna" - toate se scriu, mai nou, într-un singur cuvânt. Unele confuzii apar la scrierea cuvântului "întruna". Iatã ce spune net-ul: Cum scriem corect? Raspuns: Ambele forme sunt corecte, dar in situatii diferite: a) INTRUNA se scrie impreuna cand e adveb, deci insoteste intotdeauna un verb si are intelesul de : CONTINUU, MEREU, NEANTRERUPT. Exemplu: Merg INTRUNA ( continuu, neantrerupt, mereu) Citesc INTRUNA Zambesc INTRUNA b) INTR-UNA se scrie cu liniuta de unire cand este alcatuita din: - prepozitia INTRU din care s-a eludat vocala U si - UNA-pronume nehotarat sau numeral cardinal. Exemplu: INTR-UNA din zile era foarte cald. Am mers acasa INTR-UNA din veri Þin o floare INTR-UNA din maini. |
||
|
Postat pe 21 August 2008 23:49 |
||
De la: micabis, la data 2008-08-21 20:28:48Draga IO (ce nume lung ti-ai mai ales), exact.... dar mi-a fost lene sa scriu |
||
|
|
||
|
Anissia27 Postat pe 22 August 2008 12:38 |
||
De la: inocica, la data 2008-08-21 23:49:15Eu nu am auzit nimic nou despre "într-o" ºi "într-un". Se scriu cu cratimã. "nicio, niciun, niciuna" - toate se scriu, mai nou, într-un singur cuvânt. Unele confuzii apar la scrierea cuvântului "întruna". da, foarte frumos raspuns, dar ai facut o greseala grava : "NEINTRERUPT" nu cum ai scris tu "NEANTRERUPT" se foloseste "a"din "a" in interiorul cuvantului, atunci cand semivocala "a" nu este nici prima si nici ultima litera a cuvantului, iar in cazul de fata, "neintrerupt", "i" este prima litera a cuvantului intrucat cuv. "neintrerupt" = prefix (negatie) "ne" + cuvantul de baza "intrerupt" ...nu am avut chef sa ma uit pe net, sper sa intelegi explicatia |
||
|
Anissia27 Postat pe 22 August 2008 12:51 |
||
De la: Anissia27, la data 2008-08-22 12:51:17De la: inocica, la data 2008-08-21 23:49:15Eu nu am auzit nimic nou despre "într-o" ºi "într-un". Se scriu cu cratimã. "nicio, niciun, niciuna" - toate se scriu, mai nou, într-un singur cuvânt. Unele confuzii apar la scrierea cuvântului "întruna". Draga mea, ai dreptate. E corectã observaþia ta ºi mi-o însuºesc deºi mi-e neclarã clasificarea greºelilor în "grave" sau "mai puþin grave". De fapt greºeala mea a fost aceea cã nu am verificat, în momentul în care (din comoditate) am copiat de pe net explicaþiile - am ºi marcat partea din mesaj care nu îmi aparþine prin propoziþia: "Iatã ce spune net-ul." ºi, dacã ai observat, acea parte nu conþine diacritice. Nu e rãu cã ai oferit explicaþiile respective dar pentru mine scrierea corectã a cuvintelor (care încep cu "î") derivate prin prefixe era ºi este foarte clarã aºa cã þi-am înþeles explicaþia. |
||
|
Postat pe 22 August 2008 23:01 |
||
De la: adicon, la data 2008-08-21 21:58:12De la: Kathara, la data 2008-08-21 14:43:15 Gramatica este o parte a "limbii". Ortografia, vocabularul etc nu fac parte din gramatica, fac parte din limba. Ok, logic vorbind. Limba romana cuprinde: gramatica, vocabular, ortografie etc. Gramatica se refera la modul in care cuvintele flexioneaza si creeaza relatii ssintagmatice. |
||
|
Kathara Postat pe 22 August 2008 23:10 |
||
De la: inocica, la data 2008-08-22 23:01:50De la: Anissia27, la data 2008-08-22 12:51:17De la: inocica, la data 2008-08-21 23:49:15Eu nu am auzit nimic nou despre "într-o" ºi "într-un". Se scriu cu cratimã. "nicio, niciun, niciuna" - toate se scriu, mai nou, într-un singur cuvânt. Unele confuzii apar la scrierea cuvântului "întruna". :))... imi cer scuze, cred ca eram foarte obosita ieri cand am postat asta, si probabil ca eram si foarte nervoasa.... observatia nu era doar la adresa ta... ci pur si simplu am crezut ca ajuta pe cineva care ar putea fi nedumerit in acea privinta. "Greseala grava"... eh, asta mi se trage din facultate, am terminat Litere romana-engleza si profa noastra spunea mereu acest lucru, indiferent cat mare ar fi fost greseala noastra, a studentilor... asa ca, ptr mine, chiar si in mod inconstient, toate greselile gramaticale sunt grave:)) in fine... ieri am avut o mica disputa cu unii colegi de la birou pe urmatoarea tema: am gasit intr-un contract preredactat "NEMAIAVAND"... reactia mea a fost hilara, desigur, insa unora li se parea nejustificata, sustinand ca asa se scrie corect "NEMAIAVAND"... Nu caut lamuriri, ptr ca stiu ca e incorect, ma gandeam insa ca, poate, va dati si voi cu parerea inca o data scuze, inocica. |
||
|
Anissia27 Postat pe 23 August 2008 09:26 |
||
|
eu sunt nedumerita asa ca...pls heeeelp...ca de aceea am intrebat,am primit o observatie ,de altfel justificata, si cum nu prea imi place sa gresesc prefer sa intreb ca alta data sa nu mai gresesc ...ce sa-i faci....de formatie profesionala sunt matematician.....cu gramatica prea putine in comun dar imi doresc sa imi fie bine. asadar si prin urmare va multumesc mult fetele pt ...raspunsurile voastre. cum imi mai vine vreo chichita cum va intreb |
||
|
dandanaua_reloaded Postat pe 23 August 2008 11:11 |
||
| ANISSIA, si pe mine ma deranjeaza greselile de exprimare... de obicei verific de doua ori ce scriu... sunt adepta ideii ca indiferent de imprejurare, trebuie sa vorbim si sa scriem corect... | ||
|
Postat pe 24 August 2008 10:53 |
||
De la: amme22, la data 2008-05-24 10:39:08:))) corect! Azi dimineata am intrat si eu pe forum sa vad ce se mai discuta; cand colo: gramatica pe toate topicurile. Mie imi ajunge cat a fost la scoala, nu mai vreau. Cine e pasionat de gramatica sa se faca profesor de romana si sa discute la scoala pana lesina. Oameni buni, nu vreau sa ma lovesc pe internet, la serviciu, ori la coada la cartofi de: gramatica, matematica, geografie, biologie si alte prostii. NU VREAU! Bine? Cunoasteti perfect gramatica? FELICITARI! Si gata. Expicati-ne aici detaliat care-i treaba cu gramatica si lasati-ne sa citim celelalte topicuri fara sa ne impiedicam de ea. Va roooog! mah eu una te inteleg, desi fac parte dintre cei care "crapa capete"...pe bune, dai sa citesti si tu ceva, crezand ca-ti va infrumuseta ziua si gasesti fel de fel de magarii in ale gramaticii, de stai prost si te gandesti ca poate ai nimerit gresit si ca de fapt e un forum de handicapati....fara suparare, dar au si nervii mei o limita... si apoi, da, pe tine te inteleg, pen'ca scrii corect, da' pe bune, daca era vreo matracuca de scria"niki" in loc de "nici" o bagam in p...a ma-sii de nu se vedea
|
||
|
crissa_909 Postat pe 8 Iulie 2009 17:51 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| hi | 6 | De la: Full_Metal_Jacket 14 Decembrie 2009 22:52 |
| Revelion 2010 | 18 | De la: greierash_is_back 15 Octombrie 2009 20:28 |
| interpretarea viselor | 6 | De la: ralukutzza 6 Noiembrie 2009 22:41 |
|
|
||
| divinatia | 13 | De la: Cristinakitty 4 Ianuarie 2010 05:29 |
| Cetateni ecologisti | 8 | De la: everything_for_you 1 Aprilie 2009 15:29 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la sales@internetcorp.ro
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email gdpr@internetcorp.ro
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.