Setari Cookie-uri

Este un criminal egal din punct de vedere uman cu victima lui?

Wolfy, tocmai asta e diferenta dintre noi: eu nu consider geniile ca ABSOLUT superioare restului oamenilor (sunt incontestabil superioare ca aptitudini intr-un ANUMIT domeniu, dar in nici un caz superioare din toate punctele de vedere - ar fi imposibil), precum nici nu consider criminalii cu premeditare ca ABSOLUT inferiori intregii umanitati (sunt inferiori ca judecata morala, de acord, dar nu vreau sa generalizez asupra TUTUROR caracteristicilor lor; un criminal cu premeditare, desi oribil ca fiinta umana si ca moralitate, poate totusi sa fie mult mai inteligent decat un om de rand). Nu a spus nimeni ca un criminal nu este vinovat pentru crimele sale. Nimeni nu a incercat sa disculpe criminalii (din punct de vedere social/juridic vorbesc, pentru ca la modul ABSOLUT nimeni nu poate sa judece vinovatia sau nevinovatia cuiva), iar nazistii cu putere de decizie au fost clar vinovati pentru crimele lor. Dar gandeste-te la soldatii de rand care trebuiau sa se supuna ordinelor si care nu aveau prea mult de ales, pentru ca alfel ar fi fost ei insisi executati - in cazul lor, dimensiunea vinovatiei e ceva mai greu de evaluat (si se poate spune ca au omorat cu premeditare, nu?). Dar vinovatia nu are aici legatura cu superioritatea sau inferioritatea. Vinovat de un anumit act nu inseamna neaparat ABSOLUT inferior, precum nici nevinovat nu inseamna ABSOLUT superior. Inferior/superior dpdv moral intr-o anumita situatie, da. Dar in nici un caz in mod ABSOLUT. Sunt concepte diferite, pe care eu aleg sa nu le asociez in mod automat.

Postat pe 25 Iunie 2008 15:40
draga mea experta in litere si superioara mie din pc de vedere al cunostintelor legate de cuvinte.. nu-ti mai raspund multitudinii de mesaje ca nu are rost.. iti spun doar ca in limba romana nu exista cuvantul ,,chiama,, pe care tu l-ai folosit de mai multe ori. Se scrie ,, cheama,, . Si.. repet .. unic inseamna unic si atat. Nu are mai multe sensuri sau intelesuri, degeaba complici si incurci tu explicatiile ca sa derutezi. Cat despre greseala ta si TERMENELE mele( care by the way, a fost o greseala facuta in graba).. Iti reimprospatez memoria: tu ai fost cea care ai spus ca, daca un cuvant sau termen exista, el se poate aplica tuturor fiintelor , lucrurilor si actiunilor.. Te-am contrazis si mi-ai dat dreptate pana la urma. Asa ca inainte sa ma pui pe mine sa invat ceva, revizuieste-ti tu cunostintele si nu te mai lauda ca nu-ti sta bine. In plus, nu ai cu ce.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 15:41
Oana, e adevarat ca wolfy scrie mult pe acest topic, dar asta nu o face in nici un caz nesimitita!
Nu e cazul sa fii rautacioasa. Accepta si tu ca exista persoane cu o parere diferita de a ta si la fel
ca si tine si ea isi spune parerea, fiecare e liber sa posteze de cate ori vrea. Faptul ca e parerea ta
nu o face automat corecta. Daca intentionezi sa convingi lumea de justetea opiniei tale fa-o cu argumente,
pt. repetand la aceleasi afirmatii la infinit nu o sa reusesti sa speli creierii nimanui.
Josie
Postat pe 25 Iunie 2008 15:42
Ca vorbim de argumente, wolfy, spre deosebire de tine isi argumenteaza foarte logic ideile, chestie pe
care tu nu reusesti sa o faci. Repeti la infinit aceleasi afirmatii, care sunt circulare:
oamenii sunt unici deci pot fi superiori/inferiori/egali pt. ca sunt oamenietc.etc.. Asa-zisele argumente pe care
le iei in discutie - ies din discutie:)).Pt. ca am stabilit pe celalalt topic, pe care tu nu ai avut
bunul-simt sa il citesti - (dar tot tu vorbesti de nesimtire!) ca vorbim de medici care isi practica meseria
fara a lua spaga, din moment ce comparam cu un zidar care lucreaza fara sa ia spaga normal(!). Exemplul cu medicul
a fost atat de 'uzat' pt. ca s-a considerat ca medicina este una dintre cele mai dificile meserii (pt. medicina trebuie sa
stii: biologie, chimie, fizica etc... sa nu uitam ca altii fac separat o facultate de chimie, sau una de
fizica sau biologie pe cand in cazul medicinei trebuie sa le stii pe toate, plus disectii/ partea practica.)
Josie
Postat pe 25 Iunie 2008 15:44
Si Oana, exemplul de care ai zis cu baietii respectivi care il bateau pe celalalt iese din discutie pt. ca vorbeam de superior in sensul de mai bun, si inferior in sensul de mai rau. Nu vorbeam de cei care isi inchipuie ca sunt superiori, pt. ca e clar e vorba doar de ce isi inchipuie ei. Pt. ca eu (si cred ca toata lumea e de acrod cu mine) nu consider ca cel care il bate pe unul mai slab e mai bun(superior), din contra e mai rau deci inferior.
Josie
Postat pe 25 Iunie 2008 15:49
Oana, cuvantul unic are doua sensuri in limba romana. Foloseste dictionarul! La fel, pluralul visuri exista in limba romana. Din nou, verifica dictionarul. APOI, TU NU FACI ALTCEVA DECAT SA FII PENIBILA DIN NOU INCERCAND SA MA ADMONESTEZI IN LEGATURA CU SENSUL/EXISTENTA UNOR CUVINTE DIN LIMBA ROMANA.
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:04
Am explicat ca nici nazistii nu intra in discutie pt. ca vorbeam de superior in sensul de mai bun si inferior in sensul de mai rau. Am spus ca o persoana care ucide alta persoana sau care bate o persoana nu are cum sa fie superioara(sau buna) din acest punct de vedere. Deci daca vorbim de superioritate, nazistii nu constituie un exemplu in acest sens.
Josie
Postat pe 25 Iunie 2008 16:05
ASCULTA AICI: IN DICTIONAR VERBUL APARE CU FORMA DE INFINITIV, IN CAZUL DE FATA A CHEMA SAU A SE CHEMA. IN CONJUGARE, EL IA DIFERITE FORME. SE SPUNE DECI SE CHIAMA, MA CHIAMA. EU NU AM VAZUT NICIODATA SCRIS "MA CHEAMA CRISTINA", CI " MA CHIAMA CRISTINA'. ASA CA DRAGUTA, CUVANTUL "CHIAMA' EXISTA IN LIMBA ROMANA, E O FORMA PARTICULARA A VERBULUI A CHEMA. DIN CATE STIU EU FOLOSIREA LUI CHEAMA E INCORECTA, LA FEL CUM DE EXEMPLU E INCORECT SA SCRIEM GHEATA, NU GHIATA. DECI REVIZUIESTE-TI TU CUNOSTINTELE!!!
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:09
;)) janice draga.. topicul pe care ,,am avut nesimtirea sa nu il citesc,, l-am postat tocmai eu. Asa ca te rog si pe tine.. scuteste-ma. Nesimtirea lui wolfy nu se leaga de nr ei de mesaje postate, ci de fraze de genul,, daca ai fi inteligenta.. dragutza, nu intelegi nimic ca de obicei,,.. etc etc.. Cea care nu accepta alta parere e wolfy, nu eu.. de altfel, ea a pus intrebarea si contrazice pe toata lumea care nu raspunde ce ar fi vrut ea. Eu am raspuns.. mi-am spus parerea, am argumentat-o ,, simtitor,, si cu asta basta. Ca nu va convine.. e problema voastra. Argumentele voastre ,,rationale,, nu ma conving deloc si nici nu ma fac sa-mi schimb parerea, asa ca nu vad de ce atata agitatie. VOI nu acceptati alte pareri! M-am ambalat eu cand m-a contrazis wolfy?? Nu cred.. i-am spus doar ca, din partea mea, nu are decat sa mearga inainte cu parerile si catalogarile ei.. pe mine nu ma intereseaza. Pacat ca la facultatea de litere nu te invata ca in momentul in care 2 persoane privesc un lucru din unghiuri diferite, vor vedea parti diferite ale aceluiasi lucru. Si vor avea 2 pareri diferite.. care totusi, vor fi ambele adevarate. Oops! Asta te invata la arhitectura.. :) Asa ca.. exact cum m-am chinuit si la alte subiecte.. incetati sa credeti ca daca cineva are o parere diferita e gresita! Sau ca are ceva personal cu voi.. Sincer.. eu cred ca aveti o problema :)). Cereti pareri despre un anumit caz( ca si cel cu 2 derbedei) si dupa aia spune-ti ca iese din discutie pt ca nu e relevant. Mda..
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:14
mai wolfy.. in dictionarul meu nu exista cuvantul ,,chiama,,. Poate ai tu unul mai special.. personal.. :))
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:17
nici ,, ghiata,, nu exista.. numai daca nu cumva te referi la ceva bocanc. La apa inghetata ii spune.. ghici cum? :) gheata. In fine.. nu te mai obosi sa-mi demonstrezi cunostintele tale SUPERIOARE.. ok? Nu e nevoie.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:20
foarte mari greseli faci wolfy.. foarte mari. Se pare ca nu ai invatat foarte bine la scoala! :D
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:25
foarte mari greseli faci wolfy.. foarte mari. Se pare ca nu ai invatat foarte bine la scoala! :D
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:25
Oana, ca de obicei nu ai inteles. Eu nu am spus ca daca orice cuvant sau termen exista, el se poate aplica oricarei fiinte si oricarui obiect. In mod evident o notiune se aplica exemplelor particulare care stranse intr-un sistem creeaza notiunea respectiva. Si oricum, eu nu vorbeam despre orice notiune, ci despre termenii superior si inferior, fiindca despre termenii in cauza se discuta. Tu ai spus ca una e sa existe superior si inferior, si alta e sa te crezi tu superior. Si eu am spus ca e o aberatie sa spui ca notiunile exista, insa x nu trebuie sa se considere superior. Pai daca notiunea exista, inseamna ca se poate aplica cuiva/ceva. Altfel n-ar mai exista, nu? Deci de ce nu s-ar aplica si unui om? Am spus deci ca un om comparat cu alt om poate fi catalogat drept superior, si ca un caine comparat cu un alt caine poate fi si el catalogat drept superior. De asemenea, se pot compara nu numai componentele unui sistem(oamenii cu oamenii, cainii cu cainii), ci si sitemele intre ele(daca au ceva in comun), deci si componentele lor. Cu alte cuvinte, pe baza faptului ca sistemul oamenilor si sistemul cainilor au in comun calitatea de fiinta(+fiinta), ele pot fi comparate. Daca in urma comparatiei rezulta ca sistemul oamenilor e superior sitemului cainilor, rezulta ca orice componenta a primului, adica orice om, e superioara oricarei componente a celui de-al doilea, adica oricarui caine. Atat si nimic mai mult. Deci nu vad unde am fost de acord cu tine. NU TE-AM APROBAT, CI TE-AM CONTRAZIS.Dar nu e ceva nou ca nu intelegi. De exemplu Miha16 spune ca cei care comit crime cu premeditare nu pot fi considerati oameni, sustinand acelasi lucru ca si mine, insa nu stiu cum tu intelegi ca imi spune ca gresesc.
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:25
doamneeeee.. vrei sa dau copy/paste la toate mesajele in care spui ce spui?!!! :)) .......mie una mi se pare ca esti aberanta deja.. de ce nu renunti, daca tot nu inteleg oricum? du-te si mai invata putin la facultatea aia de litere ca tare multe prostii scrii
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:28
Oana nu ma intereseaza ca ai postat tu sau altcineva acel topic, mi se pare de bun-simt sa citesti postarile celorlalti inainte sa-ti continui 'argumentarea' pt. ca e foarte clar ca nu iei in considerare argumentele de care am vorbit noi(vorbeam de medici care NU iau spaga pt. ca ii comparam cu zidari care NU iau spaga. Ce o fi asa de greu??). Am spus doar ca argumentele pe care le-ai adus tu noi le-am exclus din start si am motivat de ce. 'Argumentele voastre ,,rationale,, nu ma conving deloc ' foarte bine mie nu mi se par convingatoare argumentele pe care le-ai adus tu. Deci nu stiu de unde iti reiese tie ca nu iti accept parerea?? :))
Josie
Postat pe 25 Iunie 2008 16:31
ASTA E NR 1

wolfy2225

690 mesaje
Membru din: 8/04/2008
Oras: BUCURESTI
Trimite-i un mesaj Postat pe: 24 Iunie 2008, ora 15:20
Citeaza

Draguta mea, spui ca una e sa existe superior si inferior, si alta e sa te consideri tu superior sau inferior. Adica cum? Scumpa, daca exista superior si inferior(ceea ce apropo mia nega) inseamna ca cei doi termeni pot fi aplicati tuturor lucrurilor, oamenilor si actiunilor din lumea asta.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:31
IAR ASTA E NR 2

wolfy2225

691 mesaje
Membru din: 8/04/2008
Oras: BUCURESTI
Trimite-i un mesaj Postat pe: 24 Iunie 2008, ora 16:37
Citeaza

Si o ultima remarca. Intr-adevar, nu toti termenii(nu termenele cum spui tu) pot fi aplicati oricarui lucru, oricarei fiinte si oricarei actiuni. Afirmatia ta e valabila pentru majoritatea cazurilor.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:32
DECI.. scuza-ma ca ti-am demonstrat exact cu mesajele tale cum te contrazici singura. Si asta e doar UN exemplu, as mai putea scoate macar 4.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:33
Frate, tu ce dracu nu intelegi? Nu are cum sa existe in dictioinarul tau cuvantul "chiama", pentru ca in dictionar verbele exista la infinitiv, iar la infinitiv verbul in cauza e "a chema". Cauta intr-o gramatica care iti arata cum se conjuga verbele in limba romana si ai sa vezi ca ai sa gasesti "chiama" ca forma particulara(cauzata de schimbari in conjugare)a verbului " a chema". Cat despre ghiata si gheata, problema e mai complicata. Iti sugerez sa consulti lucrari de specialitate, mult mai avansate decat orice dictionar pe care il poti tu detine. Iar in legatura cu greselile mele, poate fac si eu. La urma urmei nu sunt inca doctor in Litere si oricum ortografia(in cazuri aparte) nu e specialitatea mea. Nu ca dupa ce devin doctor nu as mai putea face greseli. Insa cu siguranta ale mele nu sunt mai mari ca ale tale. E penibil sa spui ca nu exista decat un singur sens al cuvantului "unic", si ca nu exista cuvantul "visuri".
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:34

Conjugarea verbului a (se) chema

Infinitiv a (se) chema
Indicativ prezent
pers. 1 sg. (mã) cheama
Conjunctiv prezent
pers. 3 sg. sã (se) cheme
Participiu chemat
Conjugare I

(v.tranz.) a spune, a striga, a comunica cuiva sã vinã aproape sau într-un anumit loc.
I-a chemat sã meargã la el.
a pofti, a îndemna (în mod oficial) pe cineva sã participe la o acþiune, la un fapt; a solicita, a apela la...
(poetic) a evoca.
a ordona, a impune cuiva (în mod oficial) sã se prezinte într-un anumit loc.
I-a chemat la poliþie.
(v.refl. impers.) a avea numele..., a se numi; a însemna, a se zice, a se socoti.
-Cum te cheamã? – Gheorghe!
Cum se cheamã pe la voi aceastã floare?
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:39
deci? cum te cheama? :))
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:40
doamne dar nu poti nicicum accepta ca gresesti f tare???? ma faci sa rad, jur.. poate ca in lucrarile voastre ,,speciale,, scrieti voi ce vreti, dar eu in nici o carte, ziar, film..etc( si crede-ma ca citesc muuuult) nu am vazut ,,ma chiama,,. Asa ca las-o balta. Da, visuri exista, a fost greseala mea sa zic ca nu. Dar la mine se accepta.. la urma urmei lucrez in arta :) .Insa la tine???? Care te mai si lauzi???? Offf
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:42
Oana, esti penibila!!!! Eu am spus ca superior si inferior pot fi aplicati tuturor fiintelor si actiunilor, nu ca orice termen poate fi aplicat oricarei fiinte si oricarei actiuni. Nu poti sa tragi o concluzie cu privire la aplicarea termenilor pornind de la un exemplu particular. Ca sa poti trage o concluzie trebuie sa ai mai multe exemple care sa spuna acelasi lucru. Sa te luminez. Din afirmatia " Profesorul X nu isi face treaba bine", nu rezulta afirmatia " toti profesorii nu isi fac treaba bine". Intelegi?
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:42
Apoi, de ce reprezinta termenii superior si inferior un caz particular cand vine vorba de aplicare a lor asupra tuturor fiintelor si actiunilor? Cu alte cuvinte, de ce spre deosebire de alti termeni ei se pot aplica tuturor fiintelor si tuturor actiunilor? Fiindca au un statut special, fiindca sunt valabili in orice sistem, si chiar transcend sistemele. Dar asta am spus deja ieri: "Si o ultima remarca. Intr-adevar, nu toti termenii(nu termenele cum spui tu) pot fi aplicati oricarui lucru, oricarei fiinte si oricarei actiuni. Afirmatia ta e valabila pentru majoritatea cazurilor. Insa nu pentru toate. Exista si termeni cu un grad de generalitate extrema, care sunt adica valabili dincolo de sistemele de gandire. Nu numai intr-un sistem sau altul, ci in toate sistemele. Existenta notiunilor in cauza e valabila in orice sistem, si prin urmare transcende sistemele, e o lege.E cazul cu superior/inferior/egal. Despre caini intre ei, se spune ca sunt inferiori unora, superiori altora, egali cu ce a mai ramas. Asa e si cu oamenii. Eu am comparat oameni cu oameni, nu oameni cu caini, adica am comparat segmente ale aceluiasi sistem. In cazul criminalului care dupa mine e inferior tuturor oamenilor, am comparat in primul rand sistemele si apoi segmentele lor. Adica sistemul inumanilor(neoamenilor) este inferior sistemului oamenilor, ceea ce face ca orice componenta a primului, in cazul de fata criminalul, sa fie automat inferior oricarei componente a celui de-al doilea. De asemenea, am comparat sistemele neoamenilor si al oamenilor pentru ca primul e o negare a celui de-al doilea, ceea ce inseamna ca au pornit de la aceeasi radacina.(exemplu particular - oricine e catalogat drept neom a fost odata om)."

beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:45
bine bine.. dar totusi.. cum te cheama?? :))) in fine.. hai sa nu ne mai suparam atat de tare ca eu m-am plictisit. Da-o inainte cu aberatiile tale, dar macar nu uita ce scrii de la un mesaj la altul, ca prea complici lucrurile si te bati cap in cap. Si sa nu uit! CA FIINTA FIECARE E UNIC, NIMENI NU E SUPERIOR, INFERIOR SAU EGAL !!!! :D
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 16:47
Verbul la indicativ prezent nu se conjuga ma chem. Ai auzit tu vreodata pe cineva spunand " ma chem marius"? Eu nu, si nici nu am vazut scris "ma cheama. Si te asigur ca am citit mai multe carti ca tine, deci am intalnit verbul in cauza de mai multe ori ca tine, si prin urmare as fi sesizat daca se scria " ma cheama".
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:48
Nu recunosc ca am gresit fiindca din cate stiu eu nu am gresit. In schimb tu sigur ai gresit cand ai spus ca in limba romana nu exista visuri, de ce nu recunosti asta. La fel cum nici la indicativ prezent nu se spune ma chem, ceea ce reiesea dintr-unul din posturile tale anterioare.
beyonce_indragostita
Postat pe 25 Iunie 2008 16:52
mai wolfy mai.. eu macar nu ma laud cu studiile mele de limba romana si sa fac asemenea greseli.. da, am gresit cu ,,visuri,, vad ca te tot legi de asta, ca alta scapare nu ai.. dar dupa cum ai vazut, mi-am dat seama repede si in al 2-lea mesaj te-a, rugat sa nu il iei in considerare pe primul. Insa tu ..inainte!! :)) Ca magarul. Si nu te mai lauda atat cu cate stii tu si cate ai citit.. nu ai tu de unde stii cat am citit eu,ok? si daca tu in toate cartile citite de tine ai vazut,, ma chiama,, incep sa cred ca nu ai citit nici macar o carte.. ca in alea multe ale mele sigur scria,, ma cheama,, . macar daca tot ,,te spargi in figuri,, aici demonstreaza ca stii tot ce afirmi ca stii. Nu face greseli atat de stupide. Si nu te mai agita asa.. ca berea.. ca incepi sa curgi imediat.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 17:01
vezi ca am postat un banc nou la alt topic. Se numeste ,,cum te cheama,,? Ca sa iti mai descretesti si tu fruntea ca tare inteligenta si scortoasa esti.
oana81
Postat pe 25 Iunie 2008 17:04

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
idei de surprize pentru el/ea 14 De la: PRALEA_ 21 Octombrie 2011 16:00
Animale 7 De la: angelo_micnegrusiurat 12 Septembrie 2010 14:46
ma poate ajuta cineva cu utorrentul??va rooog! 1 De la: colorata_nas 8 Noiembrie 2009 18:52
Traficul de fiinte umane! 9 De la: _oktober_ 12 Septembrie 2010 20:51
buna...! 13 De la: kudika_nikole 14 Decembrie 2011 22:19