In fiecare zi, cancerul de san face tot mai multe victime printre femeile din Romania, de multe ori foarte tinere. Pentru a putea invinge aceasta maladie, cancerul mamar trebuie depistat precoce, cand este foarte mic. Pentru aceasta se utilizeaza metode precum mamografia si ecografia mamara, in functie de varsta pacientei.

In ultimii ani, tehnologiile medicale de investigare a sanilor au evoluat; astfel, ecografia mamara a cunoscut o completare importanta: sonoelastografia.

Sonoelastografia sau elastografia este o metoda complementara ecografiei care aduce informatii suplimentare despre natura unei formatiuni mamare in urma masurarii duritatii/ elasticitatii unei leziuni comparativ cu tesutul mamar adiacent sanatos.

Sonoelastografia consta in aplicarea unei compresii dozate ce determina raspunsuri diferite ale nodulilor mamari: formatiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt in general dure, rigide si deplasarea lor va fi minima, pe cand nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Sonoelastografia ofera informatii in plus fata de rezultatele obtinute prin ecografie sau mamografie. Daca prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sanilor, prin sonoelastografie putem sa le caracterizam suplimentar si astfel sa diferentiem leziunile maligne de cele benigne.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: