Corpul uman contine 1,5% calciu, din care 99% se regaseste in oase si dinti, restul in diverse tesuturi. Acesta este asociat si se absoarbe prin vitamina D in combinatie cu vitamina K. Absorbtia de calciu scade cu varsta. Daca in copilarie se absoarbe 60% din dieta zilnica, acest procent scade spre 20% la maturitate. Calciul este responsabil atat pentru sanatatea si vigoarea oaselor si dintilor, dar in acelasi timp ajuta la coagularea sangelui, transmiterea de impulsuri nervoase, contractia si relaxarea musculara, bataile de inima regulate, stimularea secretiilor hormonale si activarea functiilor enzimelor. Doza zilnica recomandata este intre 850-1500mg, iar o cantitate ce depaseste 2000 mg poate avea drept consecinte constipatia, litiaza, hipertensiune, crampe abdominale sau greata. Gravidele trebuie sa consume o cantitate mai mare mare de calciu, acesta fiind esential in dieta lor. Potrivit unor cercetari, femeile care consuma zilnic o doza recomandata de calciu nu se confrunta cu riscul extinderii cancerului mamar spre oase. Insuficienta de calciu duce la osteopenie, o piedere a masei oaselor, care agravandu-se cauzeaza osteoporoza, o tulburare ce afecteaza densitatea oaselor si care este responsabila pentru cele mai numeroase facturi. Totodata, deficienta de calciu duce la cancerul de colon, prin prevenirea polipilor colorectali. Mare atentie la: - alcool, acesta afectat vitamina D si implicit asimilarea calciului - forsorul din bauturile acidulate - suplimentele de proteine, luate haotic acestea reduc nivelul de calciu din oase - consumul mare de cofeina reduce asimilarea calciului - utilizarea de diurectice, acestea eliminand Ca prin urina - greutatea corporala, sub limitele normale - dieta sarata - excesul de fibre Care dintre noi este predispusa la osteoporoza? - vegetarienele sau persoanele cu intoleranta la lactate - femeile dupa menopauza, datorita lipsei e estrogen - femeile ce sufera de amenoree sau „triada femeii atlet” Calciul se poate obtine din lactate sau in caz ca te confrunti cu o intoleranta spre aceste alimente, din alte surse: lapte tratat lactoza, bauturi din orez, soia, cereale, peste, seminte sau legume verzi. Carentele de calciu pot fi rezolvate cu suplimente de calciu, dar pentru administrare cere sfatul medicului sau farmacistului. Pentru un somn mai linistit, incearca sa combini calciul cu magneziul, dar ai grija ca procentul Ca-Mg sa fie 2 la 1, doarece o doza sporita de magneziu reduce asimilarea calciului.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: