Un articol de Psihoterapeut Angelica Naghen, www.angelicanaghen.ro

Dragostea este cea care ii aduce impreuna pe oameni, iar iubirea este cea care ii tine impreuna.

Dragostea apare ca urmare a unui amestec de emotii pozitive puternice, care aduc dupa sine o descarcare de hormoni care ne inunda cu placere. Atunci cand ne indragostim organismul nostru este bombardat de o serie de hormoni. Feniletilamina, de exemplu, este un hormon care produce o usoara stare de visare si este produsa de catre creier in momentul in care doi oameni se simt atrasi. Atunci cand oamenii sunt inundati de placere ei spun ca simt iubire, ca se iubesc, cand de fapt sunt doar indragostiti. Indragostirea face de fapt ca ei simta o emotie declansata de hormoni, iar senzatia se pliaza si raspunde unor criterii din subconstient.

Foto interior si prima pagina: cuplu indragostit, simbol, Shutterstock

Astfel, ceea ce simtim la inceputul unei relatii este mai degraba indragostire sau dragoste, nu iubire. Ceea ce stim despre iubire din experientele personale sau din cele ale apropiatilor nostri este ca:

    Iubirea NU este doar atractie. Iubirea NU e dependenta! Iubirea NU inseamna sa ne alungam singuratatea. Iubirea NU este un targ.

Omul, acest animal social, inzestrat cu limbaj si constiinta de sine, ajunge sa se imperecheze dupa un “dans al imperecherii” asemenea oricarui mamifer. La vederea potentialului partener pereche, pentru a atrage atentia asupra sa, descarca prin comportamentul sau niste substante chimice prin emotia pe care o simte la vederea acestuia si care precede comportamentul sau, iar cel vizat se trezeste inundat de o serie de hormoni care descarca substante care il fac pe acesta sa se simta atras de celalalt ca un magnet fara nici un motiv concret sau vreo analiza in acest sens. “Partenerii” se intalnesc, se indragostesc, se imperecheaza, fac un cuib, fac pui, si vestea nu prea buna este ca in orice moment procesul se poate repeta, de aceasta data cu parteneri diferiti, daca nu apare iubirea ca un sentiment neconditionat de factorii externi. Ceea ce retinem din experienta noastra personala sau din experienta apropiatilor nostri si din modelul expus de mamiferele necuvantatoare, este ca exista posibilitatea sa te indragostesti si de altcineva. Este posibil ca dupa o perioada in care ai fost indragostit de o persoana, acel amestec de emotii si hormoni sa se estompeze si sa te indragostesti de altcineva, daca nu a intervenit intre timp iubirea.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: