Setari Cookie-uri

CRONODIETA

CRONODIETA ● Unt, ouã, brînzã – la micul dejun ºi carne slabã – la cinã
Mîncaþi mai mult în prima parte a zilei ºi mai puþin în a doua parte. Acesta este principiul de bazã al cronodietei – dieta la ore fixe, pusã la punct de nutriþionistul francez Alain Delabos.

Organismul nostru este asemenea unui ceas cu un ritm bine stabilit. Acest ceas controleazã temperatura corpului, orele de somn sau producþia anumitor hormoni. Dieta trebuie sã se supunã ºi ea ceasului intern. Acest ceas influenþeazã modul în care alimentele sînt asimilate pe parcursul unei zile, aratã dr Alain Delabos, directorul Departamentului de cercetãri clinice de la Institutul de studii europene asupra nutriþiei. Dr Alain Delabos ne sfãtuieºte ca în prima parte a zilei sã mîncãm mai mult, urmînd ca spre searã aportul caloric sã scadã simþitor. Potrivit nutriþionistului francez, dimineaþa trebuie sã ne aºezãm la masã între orele 6:00 ºi 9:00. În acest interval orar, organismul nostru digerã cel mai bine grãsimile. De aceea micul dejun poate sã cuprindã unt, brînzã, ou ºi o felie de pîine. La mijlocul zilei, organismul nostru asimileazã foarte bine proteinele. O fripturã din carne slabã de vitã, pui sau peºte cu o garniturã din legume fierte este potrivitã pentru masa de prînz. E foarte important sã renunþãm la obiºnuitul desert. O prãjiturã mîncatã dupã prînz poate provoca tulburãri digestive, fãrã sã mai vorbim despre calorii.

DUPÃ-AMIAZÃ. În jurul orei 16:00 se înregistreazã o scãdere a nivelului glicemiei în sînge. În acest moment ne este permis sã ne rãsfãþãm cu ceva dulce: un pãtrãþel, maximum douã de ciocolatã amãruie, o salatã de fructe, niºte fructe uscate. "La cinã este bine sã evitãm carnea roºie, în schimb putem sã mîncãm carne albã: pui, peºte. Carnea roºie se digerã greu, iar în jurul orei 19:00 enzimele digestive deja «dorm»", aratã nutriþionistul francez. Acesta atrage atenþia cã cronodieta nu este un regim de slãbire. Cronodieta este un regim alimentar care previne tulburãrile digestive, îmbunãtãþeºte starea de spirit ºi înlãturã tulburãrile de somn.


Slãbit
Scopul cronodietei nu este nicidecum pierderea în greutate, aratã dr Alain Delabos. Este posibil însã ca în timp unele persoane care adoptã acest regim sã scape de kilogramele în plus. Regimul propus de dr Alain Delabos nu este deloc restrictiv, putem sã mîncãm orice, atît timp cît respectãm principiul de bazã: mai multe calorii dimineaþa ºi mai puþine seara. Aceasta deoarece digestia este mai intensã în prima parte a zilei. Dupã ora 20:00, activitatea sistemului digestiv se reduce, noaptea au loc procese care þin de partea de detoxifiere, de prelucrare ºi asimilare a alimentului. Somnul agitat ºi neodihnitor este doar una dintre problemele care pot apãrea dacã ne culcãm cu stomacul plin. În timp, cei care mãnîncã mult seara sînt predispuºi la obezitate ºi chiar la cancer de esofag.


Postat pe 18 Iulie 2008 17:53
merci. foarte interesant si concret. mai greu este sa-ti faci un program si sa-l respecti. mai ales daca ai serviciu.
groza
Postat pe 11 Noiembrie 2008 11:03
Cronodieta este mai mult decat o simpla reteta din multimea de diete pentru slabit. Scopul ei este cu totul si cu totul altul: o alimentatie corecta pentru un organism sanatos.

Nutritionistul Alain Delabos, directorul Departamentului de Cercetari Clinice de la Institutul de Studii Europene asupra Nutritiei, a pus bazele unui nou concept: Cronodieta - o dieta cronometrata, la ore fixe, pentru o viata mai sanatoasa.

Potrivit cercetarilor sale, organismul uman se aseamana unui ceas cu un ritm bine stabilit. In functie de momentul zilei in care ne aflam, organismul ne cere alimente diferite si, mai ales, le asimileaza diferit. De aceea, trebuie sa invatam cand anume si ce anume sa mancam pentru a ne mentine.

Cronodieta spune ca in prima parte a zilei trebuie sa mancam mai mult, grasimile fiind acum cel mai bine digerate. Dimineata pana in ora 9, este recomandat un mic dejun compus din produse lactate, oua, paine si cereale.

La pranz ne axam pe proteine. Carnea slaba de pui, vita ori peste este perfecta atunci cand este insotita de o garnitura usoara de legume ori salate. Acum organismul are cel mai mare nevoie de ele, de aceea le va digera la cote maxime!

Abia in jurul orei 16 corpul ne cere, cu adevarat, ceva dulce. Nivelul glicemiei in sange inregistreaza o usoara scadere la aceasta ora. De aceea, dupa-amiaza este chiar recomandat sa ne indulcim un pic ziua! Ciocolata neagra, un fruct ori un colt de glucoza sunt indeajuns pentru a ne repune pe picioare.

Nu degeaba suntem sfatuite sa luam cina pana in ora 18. Ea trebuie sa fie cea mai usoara masa din timpul zilei, carnea slaba fiind cea mai indicata. In orele ce vin, digestia incetineste si tot ceea ce mancam se depune. Daca in prima parte a zilei organismul arde caloriile, noaptea el se concentreaza pe detoxifiere si prelucrarea alimentelor.

Trebuie sa mancam cu cap! In prima parte a zilei ii dam corpului energia de care are nevoie pentru a face fata solicitarilor. Iar cu cat ne indreptam catre a doua parte din zi, suntem sfatuite sa micsoram aportul de alimente, pentru ca si functiile corpului incetinesc, pregatindu-se de culcare.

Cronodieta nu impune masuri drastice, nici restrictii culinare. Poti manca ce vrei, dar la ore fixe! Pe termen lung insa, atunci cand se tine cont si de o alimentatie bazata pe preparate cat mai putin procesate, cronodieta ajuta la obtinerea unei siluete armonioase si, mai ales, durabile.
_dulcik_
Postat pe 11 Martie 2009 13:48

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
CODEX ALIMENTARIUS 2 De la: Ronnie_Coleman 6 Aprilie 2010 12:43
BIO 5 De la: kudika226898 8 Februarie 2011 22:48
Barbatul berbec in intimitate 6 De la: oonahabibi_yahoo_com 31 Martie 2009 14:03
GRADINARIT 2 De la: _oktober_ 24 Martie 2009 20:31
Pierdut certificatul de nastere... 2 De la: Razvan_Nicolae_Radescu_1 22 Martie 2012 17:25