Setari Cookie-uri

Cum poate fi combatuta imbatranirea pielii

Aspectul pielii fetei si gatului se schimba odata cu varsta. Pierderea tonuslui muscular, a calitatii pielii si subtierea ei determina un aspect flasc, cazut.

Un material realizat de Dr. Ovidiu Penes – specializat in SUA intr-un domeniu revolutionar in Romania, Age Management, doctor in Stiinte Medicale, medic primar, cu specializari in intreaga lume, cadru didactic si membru in comisiile de examinare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Este fondatorul primei clinici de intinerire medicala din Romania: Clinica de Age Management

Foto interior si prima pagina: femeie frumoasa, Shutterstock

Aspectul pielii fetei si gatului se schimba odata cu varsta. Pierderea tonuslui muscular, a calitatii pielii si subtierea ei determina un aspect flasc, cazut. Poate astfel sa apara barbia dubla sau aspectul de gusa.

Desigur, acest aspect este observat si la nivelul pielii corpului care in plus este afectata estetic si de acumularea excesiva de grasime la nivelul abdomenului si soldurilor, dar si din cauza diminuarii cantitatii si fermitatii muschilor. Acestea nu dispar in ciuda eforturilor sportive si dietetice ale pacientului.
In timp, pielea pierde capacitatea de hidratare si elasticitatea facilitand astfel aparitia ridurilor. In special la comisura pleoapelor apare asa numita “laba gastii". Apar pete mai pigmentate. Ochii apar infundati in orbite din cauza diminuarii grasimii si in jurul globului ocular, irisul se depigmenteaza determinand pierderea culorii intense a ochilor.

Citește și:

Genele si sprancenele devin mai rare si incaruntesc asa cum se intampla si cu podoaba capilara. Pierderea masei osoase determina micsorarea mandibulei si reducand dimensiunea fetei, astfel fruntea, nasul si gura devin mai pronuntate. De asemenea, este afectata si dantura care se demineralizeaza, dar si gingiile care se retracteaza.

Din fericire motivele sunt cunoscute. Spun din fericire pentru ca daca le cunoastem le putem preveni sau trata. Diferiti factori cum ar fi leziunile, agentii patogeni, alergiile, nivelurile hormonale, expunerea la ultraviolete, alimentatia, dar si factorii genetici, influenteaza starea de sanatate a pielii si ii poate modifica aspectul.

Fenomenul generic numit imbatranire este de fapt un cumul de intamplari nefericite care se produc in timp. Interactiunea cu factorii de mediu de la gazele de esapament, aditivii alimentari, conservantii, fumatul, medicamentele ajung sa depaseasca capacitatea de detoxifiere celulara, speciile reactive de oxigen, asa numitii radicali liberi din mediu sau produsi de procesele inflamatorii ale organismului fiind foarte reactivi se prind de structurile celulare inclusiv de codul genetic pe care le distrug. Sistemul hormonal protectiv si regenerator incepe sa functioneze din ce in ce mai prost catre limita inferioara sau sub limita inferioara a normalului ducand la efecte metabolice si celulare care nu mai permit repararea tesuturilor afectate ca la 20 de ani. Acelasi lucru se intampla si cu sistemul imunitar care nu mai confera protectia atat de necesara mai ales la nivelul pielii. Tubul digestiv este de asemenea afectat de aceste dezechilibre si nu mai permite absorbtia corecta a nutrientilor vitaminelor si mineralelor cu rol protector, multiplele carente afectand si agravand imbatranirea pielii.

Citește și:

Primul pas necesar este sa aflam printr-un set de analize performate inclusiv mapping genetic care sunt problemele personale ale pacientului respectiv. Aflam cum functioneaza mecanismele de detoxifiere celulara, cele de protectie antioxidanta, statusul vitaminelor, mineralelor si cum functioneaza hormonii. In paralel verificam statusul inflamatiilor, alergiilor si al intolerantelor alimentare. Putem analiza si variantele polimorfismului genetic pentru genele implicate in sanatatea, regenerarea si integritatea pielii. Afland in ce punct al imbatranirii a ajuns pacientul nostru, dar si orientat in functie de rezultatele genetice, putem alcatui un plan terapeutic personalizat bazat pe nutritie, suplimentare nutritionala, tratamente de eficientizare a mecanismelor de protectie antioxidanta si de detoxifiere celulara in paralel cu optimizarea sistemului hormonal, optimizarea metabolica si de regenerale celulara pentru a incetini si reversa fenomenele imbatranirii… si acest lucru minunat nu se limiteaza doar la nivelul pielii. Pana la testare, incercati sa aveti o alimentatie echilibrata cu proteine de calitate, carbohidrati complecsi cu indice glicemic mic si grasimi variate de origine vegetala si peste, din surse variate. Folositi alimente bogate in antioxidanti vitamine si minerale. Incercati sa consumati suficienta vitamina C, D, E si A , vitamine din complexul B, coenzima Q10, Licopen, acizi omenga 3, ceai verde.
Hidratati-va corect si faceti sport. Evitati fumatul, consumul excesiv de alcool si alimentele procesate bogate in grasimi de origine animala, alimentele procesate termic excesiv sau arse.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Ianuarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.